Dodaj do ulubionych

objawy alergii pokarmowej

11.10.08, 17:33
przepraszam jezeli taki watek juz istnieje.Jestem poczatkujaca w
sprawach alergii.Jestem mama 4 letniego synka na testach wyszlo nam
sporo dodatnich min.na mleko,kakao,make przenna,selera i owoce
cytrusowe,jajo kurze,nie ma wielkiej alergii ale ma prosze mi pomuc
jakie objawy po zjedzeniu czegos z tych alergenow moga wystapic?
jedno co zauwazylam to po nabiale ma niewielki wyciek z noska...
Obserwuj wątek
    • tataantosi Re: objawy alergii pokarmowej 11.10.08, 19:04
      No cóż może i wyciek z noska to objaw uczulenia na białko ale najczęściej
      występuje swędząca wysypka w różnych miejscach ale przede wszystkim na zgięciach
      stawów (łokcie, kolana). Bywa też na przegubach dłoni a także na zgięciach stóp.
      Mogą też pękać kąciki ust, napuchnąć mogą usta a także powieki. W ogóle to
      lekarz alergolog powinien Ci wszystko wyjaśnić. Jeżeli jednak Twój syn nie ma
      żadnych niepokojących objawów to może z tą jego alergią nie jest tak źle lub
      dopiero (nie daj Boże) zacznie się objawiać. Obserwuj dziecko i nie stresuj się
      z tym naprawdę da się żyć (moja siostra ma już 27 lat żyje z ciężka alergia
      pokarmową).
      Pozdrawiam,
    • moniqep Re: objawy alergii pokarmowej 11.10.08, 19:23
      Monia napisz mi prosze jak wygladaj takie testy.
      Moja corka ma 4,5roku. Od jakiegos 3 roku zycia ciagle ma sucha skore a czasem
      wysypke na brzuchu,udach ,posladkach i w zgieciach lokciowych oraz pod kolanami.
      Wczesniej tez jej sie to zdarzalo ale odstawilam mleko i bylo spoko. Od 3 do 4
      roku zycia 2 razy dziennie pila mleko krowie i nie zawsze miala objawy alergi
      wiec uznalam ,ze nie jest uczulona na mleko. Potem podejrzewalam
      cytrusy,czekolade. Zazwyczaj po czekoladzie na bardziej szorstka skore a po
      cytrusach nie zawsze.
      Tak wiec nie jestem pewna na co jest uczulona . Dodatkowo miewa zapchany nos i
      katar. Laryngolog uwaza,ze ma sluzowke alergiczna i pediatra takze uwaza,ze to
      katar alergiczny. Brala juz rozne syropy na alergie i zyrtek czy fliksonaze do nosa.
      Pediatra zazwyczaj przepisywala cos na objawy i nigdy nie wysylala do
      alergologa. Mowiono mi ,ze testy u malych dzieci sa nie miarodajne itd.
      Jednak teraz jak ma 4 lata poszlam do alergologa tam zrobiono jej testy na
      wczesne trawy i roztocza(wynikow jeszcze nie mam)oraz zozpisano mi na co dziecko
      moze miec uczulenie. Ogolnie alergolog stwierdzila AZS i ogolnie wyszlo ,ze i
      tak nie dojde co uczula. Mam obserwowac,robic notatki,moge eksperymentowac z
      odstawianiem i podawaniem jedzenia itp.Metoda prob i bledow testowac kosmetyki
      ktore pomoga zwalczyc objawy. I tyle.
      Przyznam sie ,ze olalam troszke ta alergie bo z wizyty wynikalo,ze i tak nie da
      sie nad tum zapanowac a objawy nie sa bardzo uciazliwe.
      Obecnie corkce na dloniach zrobila sie sucha skora,swedzaca skora. Wygladalo to
      okropnie,czerwona rozdrapana ,piekaca rana. Dostala masc Diprogenta i jest
      troszke lepiej. Na zapchany nos (katar)dostala syrop Flonidan. Dodatkowo w nocy
      zaczela chrapac.
      Zapisalam ja do innego alergologa. Na pierwsza wizyta kazano zrobic bad krwi z
      rozmaze,Aso,IgE,mocz i kal na pasozyty.
      Przepraszam za dlugi opis.
      Czy mam nalegac na zrobienie testow skornych czy z krwi? Czy jest sens,czy one
      wychodza wiarygodnie? Jak to wyglada,czy 4 latek jest w stanie to przetrzymac?I
      jak sie juz wie na co dziecko jest uczulone to mozna odczulic czy wyleczyc
      alergie???
    • elwmit Re: objawy alergii pokarmowej 12.10.08, 03:22
      Mleko najczęściej jest przyczyną powiększonych migdałów i węzłów chłonnych na
      szyi oraz zapalenia uszu, ale może też powodować wysypki (azs), katar, zatkany
      nos, chrypkę, kaszel i astmę. Właściwie to każdy alergen może być przyczyną
      takich samych objawów i zupełnie różnych u różnych ludzi. Nie istnieje żaden
      ścisły związek między konkretnym alergenem a objawem. Mogę Ci tylko napisać na
      co powinnaś zwracać uwagę, a jest tego sporo. Zacznę od góry tzn. od głowy:
      ciemieniucha, łupież, bardzo tłuste włosy, grzybowy, pieczarkowy zapach skóry
      głowy, białe plamki na skórze głowy i twarzy dające się łatwo zetrzeć,
      szorstkie, czerwone policzki, częste wypieki, wiecznie spocona głowa,
      zaczerwienione, swędzące oczy, zapalenia spojówek,łzawienie oczu, zatkany nos,
      katar, kaszel, pociąganie nosem, ciągłe chrząkanie, tarcie nosa, ataki kichania,
      wodnisty wyciek z nosa pojawiający się nagle i równie nagle ustępujący,
      chrapanie, spanie z otwartą buzią, afty, krwawienia dziąseł, krwawienia z nosa,
      zajady, piekące, wyschnięte lub czerwone usta, język geograficzny - czerwony,
      nierówny z wyraźnie widocznymi brodawkami, białawe, jakby przygryzione smugi na
      wewnętrznej stronie policzków, czerwona swędząca skóra wokół nosa i na brodzie,
      powiększone migdały, częste zapalenia gardła, oskrzeli i nawet płuc,, wysypki,
      pokrzywki, bąble, duże bąble po ugryzieniach komarów, chropowata skóra na całym
      ciele, suche, spierzchnięte dłonie, problemy z żołądkiem i jelitami, biegunki,
      zaparcia, zgaga, bóle, odbijania, częsta czkawka, mdłości, wymioty, ból skóry, i
      ogólne złe samopoczucie, jak przy grypie ale bez gorączki, bóle głowy, migrena,
      problemy z sikaniem, moczenie nocne, nietrzymanie moczu, zapalenia pęcherza,
      zapalenia zatok nosowych,zapalenia uszu, nadpobudliwość, niemożność skupienia
      uwagi, ataki złości i agresji, kłopoty z zasypianiem lub nadmierna senność i
      ospałość, częste budzenie się w nocy, zrywanie się z krzykiem, koszmary senne,
      niechęć do jedzenia lub nadmierny apetyt, niechęć do jedzenia konkretnych rzeczy
      i ciągła chęć jedzenia innych, ciągła chęć jedzenia słodyczy , pocenie się i
      nadmierne picie, świsty w oskrzelach, duszności, puchnięcie stawów , szczególnie
      palców rąk.
      • monia27.0 Re: objawy alergii pokarmowej 12.10.08, 10:25
        dziekuje za odpowiedzi bardzo mi pomogły zaczne od odpowiedzi na
        pytanie o testach,czekalismy na nie az skaczy 4 latka bo podobno w
        tym wieku lepiej wychodza a polega to na nalozeniu kilku alergenow
        na wewnetrzna strone reki i takim nozykiem naklucie w tym miejscu
        troszke go to szczypalo ale wytrzymal no i pozniej trzeba wytrzymac
        15 minut az wynik wtedy dziecko niew moze sie tam podrapac ani
        dotykac trzeba uwazac,mowiono mi ze nie jest to pewne na 100 procent
        nieraz komus wyjdzie pozytywnie a nie ma na to alergii slyszalam ze
        z krwi jest pewniejsze i sama sie zastanawiam czy nie zrobic.tylko
        niewiem gdzie sie robi prywatnie moze ktos doradzi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka