Dodaj do ulubionych

Święta wielkanocne

10.04.09, 21:11
Tęczowych pisanek,
na stole pyszności,
mokrego dyngusa
i wspaniałych gości.
Niech to będzie czas uroczy,
życzę miłej Wielkanocy.
Obserwuj wątek
    • mw66 Re: Święta wielkanocne- tradycja 10.04.09, 21:15
      Zbliżają się święta. Czas zadumy nad Męką Pańską, ale również czas radości ze
      Zmartwychwstania.
      Tradycja Wielkanocy w Chrześcijaństwie pochodzi od apostoła Pawła.
      Pierwsi chrześcijanie świętując Wielkanoc przejęli wiele tradycji żydowskich
      (szczególnie święta Paschy - Passover) dodając i tworząc nowe.Z obchodami świąt
      wielkanocnych związanych jest wiele zwyczajów ludowych.Najpopularniejsze
      zwyczaje wielkanocne to: pisanki, święcone, śmigus-dyngus, dziady śmigustne,
      Rękawka, Emaus, walatka, z kurkiem po dyngusie, Siuda Baba, wieszanie Judasza,
      pogrzeb żuru i śledzia, pucheroki, palma wielkanocna, Jezusek Palmowy.
      Warto też poznać inne tradycje wielkanocne dzięki czemu można wzbogacić
      przeżywanie świąt.
      • pupa12 Lidzbark na święta 12.04.09, 14:11
        Konkurs na pisankę i palmę wielkanocna odbył się w Miejsko Gminnym Ośrodku
        Kultury w Lidzbarku oraz w Szkole Podstawowej w Dłutowie. Zwycięzców nagrodzono
        w dwóch kategoriach.
        Konkursy tego typu odbywają się za sprawą MGOK już od lat. Do tej pory dzieci
        wykonywały pisanki i palmy w domu i przynosiły je do lidzbarskiego ośrodka
        kultury. Od ubiegłego roku jednak zmieniono te zasady. Dzieci wykonują swoje
        prace pod okiem instruktorów, a wszystko po to, by oceniane były ich własne
        prace, a nie prace ich rodziców.Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwali
        Dyrektor Miejsko Gminnego Ośrodka kultury w Lidzbarku Jadwiga Majocha oraz
        instruktorzy Anna Wasielewska i Zygmunt Mężykowski. Konkurs podzielony Był na
        dwie kategorie: klasy I – III (dzieci z tych klas wykonywały pisankę) oraz klasy
        IV – VI (dzieci wykonywały palmę wielkanocną).Młodzi artyści uczęszczających do
        szkół wiejskich zostali na konkurs dowiezieni. Prace oceniało jury w składzie:
        Przewodnicząca - Danuta Muszyńska, członkowie - Anna Wasielewska, Zygmunt
        Mężykowski./ z wm.pl/
        • pupa12 Wszytko dla jaj 12.04.09, 14:13
          Jaja na twardo, jaja w galarecie, jajko w cieście. W czasie Wielkanocy niektórzy
          potrafią zjeść ich kilkanaście. Tradycyjnie będą to jaja kurze. A może w tym
          roku spróbować przepiórczego lub strusiego?— Ja z jajkami na święta nie
          przesadzam — mówi Iwona Burczyk, dekoratorka. — Na święta tradycyjnie już
          przygotuję jajka faszerowane. Farsz przygotowuję po prostu z wyjętego żółtka,
          które mieszam z majonezem i pietruszką i przyprawami. Do tego można udekorować
          je oliwkami czy kaparami. Jakie jaja wybieram? Najczęściej kurze. Przepiórcze
          zwykle gotuję i służą potem jako dekoracja stołu. Każdy, kto ma tylko ochotę
          może je potem zjeść.gazetaolsztynska.wm.pl/Wszytko-dla-jaj,68391

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka