Dodaj do ulubionych

pytanie kulinarne

18.11.10, 11:44
moze, ktoras z Pan mi pomoze...
mam forme na 12 muffinek i czy da sie ja wykorzystac do upieczenia 12 ciastek kruchych z owocami? tzn. mam przepis na ciasto kruche, podpieczone, potem dzem, piana z bialek, mrozone owoce i kruszonka. ale to sie zle kroi i dlatego chcialam od razu miec 12 gotowych porcji. czy da sie do tego wykorzystac ta forme na muffinki? czy wlozyc papierki jak na muffinki czy tylko posmarowac tluszczem i posypac maka? probowala ktoras z Was tak?
Obserwuj wątek
    • madame_zuzu Re: pytanie kulinarne 18.11.10, 12:27
      W formie do muffinek robię różne rzeczy. Od muffinek zacząwszy po mini serniczki, mini szarlotki, ciasteczka, babeczki, ptysie i inne cuda. Ostatnio robiłam w tej formie tymbaliki drobiowe smile

Ja mam teflonową foremkę, więc do pieczenia ciastek i innych rzeczy z ciasta, które da sie wałkować, nie używam papilotek, tylko smaruje foremke tłuszczem i posypuje mąką. Papilotki wkładam tylko wtedy, kiedy ciasto jest rzadkie i wymaga wlania lub nałożenia łyżką.
      • kamire12 Re: pytanie kulinarne 18.11.10, 12:57
        dzieki wielke. a mozesz podac przepis na taka mini szarlotke i mini sernik? ja mam taka teflonowa, tzn. cos takiego www.frito.pl/Dom_i_ogrod/Akcesoria_kuchenne/Formy_do_pieczenia/Forma_do_muffinek_12_szt_28x26cm_Teflon,1753.html
        czyli smaruje tylko tluszczem i posypuje maka? czy to potem latwo wychodzi z formy?
        • madame_zuzu Re: pytanie kulinarne 18.11.10, 13:19
          ale to nie jest żaden specjalny przepis, tylko zminiaturyzowana wersja ulubionych przepisów na zwykle szarlotki czy serniki. Tyle ze nie piecze sie w duzej blasze, a robi malutkie muffinkowe. Ot co smile
    • marghe_72 Re: pytanie kulinarne 18.11.10, 12:59
      Można, ale ciasteczka będą naprawdę niewielkie
      Zobacz sama jaką średnice mają owe foremki.. przy samym dnie
    • claudel6 Re: pytanie kulinarne 18.11.10, 14:27
      jeśli forma jest teflonowa, to spokojnie możesz zrobić kruche babeczki bez foremek, tylko wysmaruj tłuszczem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka