Dodaj do ulubionych

dieta półroczniaka

09.12.10, 11:51
chciałam zapytac co podawałyście swoim dzieciom,które miały 6mcy.Ja karmie piersią,jest to moje co prawda drugie dziecko,ale z pierwszym nie spieszyłam się z karmieniem innymi ,poza KP.Potem się okazało,że ma niedobór żelaza.Nie chcę doprowadzić znowu do tego,dlatego chciała bym si,e dowiedzieć jakie jedzenie podawałyście swoim maluchom.I co z tym żółtkiem?
Obserwuj wątek
    • mamagazeta.pl Re: dieta półroczniaka 11.12.10, 12:17
      - ½ żółtka jajka podaje się dziecku od 7 miesiąca życia.
      - Dużo żelaza jest w Rybach – wchłanianie żelaza z ryb ok. 11%:
      Łosoś + marchewka gotowana na parze … i do blendera.
      (Jak jest za gęste to dolewam wodę.) 2 razy w tygodniu.
      - Od 6 miesiąca dziecko może jeść soczewicę czerwoną (żelazo), fasolę szparagową (żelazo), brokuł, groszek zielony, brukselkę, kalafior …
      - Żółtko łączę tylko z warzywami zielonymi ( dieta rozdzielna) np.
      Np. Żółtko + brokuł + fasola szparagowa + mała łóżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego ( warzywa gotuję na parze ) … i do blendera.
      Np. Żółtko + brukselka ( + od 8 miesiąca kminek – brukselka jest gotowana w wodzie z dodatkiem kminku, kminek poprawia trawienie, działa wiatropędnie)
      - Żelazo można znaleźć również w cielęcinie (wchłanianie żelaza z mięsa cielęcego ok. 22%
      - Mięsa nigdy nie łączę z ziemniakami ani z kaszami.
      - Mięso podaje tylko z warzywami ( marchew, pietruszka + wybieram np. brokuł, zielony groszek, kalafior, fasola szparagowa każdego dnia, z czym innym)
      - Daje również drób ( 2 razy w tygodniu)
      - I od 7 miesiąca buraczek, który również ma żelazo.
      - Soczewicę czerwoną łączę tylko z warzywami.
      - Od 7 miesiąca podaję soczewicę zieloną.
      - Od 8 miesiąca podaje kaszę gryczaną białą niepaloną (żelazo) tylko z warzywami.
      - Pamiętaj, że Witamina C zwiększa wchłanianie żelaza.

Stosuję dietę rozdzielną od 7 miesiąca, przestałam karmić piersią jak moje słoneczko miało 7 miesięcy ( ja miałam straszną anemię a co za tym idzie i moje dziecko). Maja jest teraz okazem zdrowia.
      • mamagazeta.pl Re: dieta półroczniaka 11.12.10, 13:29
        Zapomniałam dodać, że jajka kupuję tylko z "0" na początku, łososia filet tylko część ogonową -ma mało ości, a mięso i warzywa oczywiście gotuje osobno. smile
      • dierra mamagazeta.pl -pytanie 11.12.10, 20:03
        mamagazeta.pl napisała:

> Stosuję dietę rozdzielną od 7 miesiąca, przestałam karmić piersią jak moje słon
        > eczko miało 7 miesięcy ( ja miałam straszną anemię a co za tym idzie i moje dzi
        > ecko). Maja jest teraz okazem zdrowia.
        >
        >
        A po co ta dieta rozdziela? Żeby żelazo się wchłaniało lepiej czy po co?
        • mamagazeta.pl Re: mamagazeta.pl -pytanie 12.12.10, 10:56
          Stosowanie Diety rozdzielnej powoduje:
          - lepsze trawienie
          - utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie
          - zapewnia maksymalne wchłanianie składników pokarmowych (np.żelaza), enzymów i białek
          - zapobiega wzdęciom, gazom odbijaniu się i niestrawności

Należy też wiedzieć, że niewłaściwe łączenie żywności:
          - uniemożliwia całkowite strawienie pokarmu
          - upośledza działanie enzymów trawiennych
          - utrudnia wchłanianie składników pokarmowych
          - zwiększa ryzyko licznych dolegliwości, takich jak zgaga, zaparcia, bóle, czy niestrawność

W wyniku nieprawidłowych połączeń pokarmowych do jelita grubego dostają się niestrawione resztki białek, cukrów, skrobi czy tłuszczy. Białka zaczynają gnić, cukier i skrobia fermentować. Wydzielają się toksyczne gazy, które powodują wzdęcia i obrzęki jelitowe.
          Alergie są często efektem zatrucia toksynami tworzącymi się w jelitach w efekcie źle zestawionych pokarmów. Nierozłożone cząstki białka mogą być nawet bardzo toksyczne. Poprzez ścianki jelit dostają się do krwiobiegu, wyzwalając mechanizm alergicznej reakcji.
    • easy_martolina84 Re: dieta półroczniaka 11.12.10, 14:35
      Karmiłam mm.Podawałam słoiczki dostosowane do wieku po skonczonym 4 miesiącu.
      • red-truskawa Re: dieta półroczniaka 11.12.10, 19:48
        Kamiłam piersia do 10 miesiaca nie podajac mm i podawalam sloiczki a potem gotowalam sama. a zóltka już nie pamietam od kiedy ale robiłam wg zalecen poradnika z Hipp'a. dziecko nie miało anemii.
        • yvona73pol Re: dieta półroczniaka 11.12.10, 22:39
          moj najbardziej lubi mango, jajecznice i ananasa smile
          reszta bez szalu.... no, moze jeszcze slodki ziemniak i ryz, taki bez niczego
    • truscaveczka Re: dieta półroczniaka 12.12.10, 08:52
      Karmiłam piersią.
      Niedobór żelaza około 7-8 miesiąca jest fizjologiczny, obszerna większość dzieci go ma i nie świadczy o zaniedbaniach dietetycznych, bo w tym wieku i tak podstawą diety nadal jest mleko matki. Moja córka też miała spadek żelaza w tym wieku, pediatra mnie uspokoił. Samo przeszło.
      Osobiście polecam BLW - klik! - dzieci na ogół same wiedzą, czego im trzeba, póki im dorośli instynktu nie zaburzą smile
      • truscaveczka Re: dieta półroczniaka 12.12.10, 08:53
        Aha, a żelazo pochodzenia roślinnego wchłania się w minimalnym stopniu, nie nalezy zbyt poważnie traktowac roślin jako źródła żelaza - zawsze wiedziałam, ze kaszanka z kiszoną kapustą najlepiej działa wink Szkoda, ze nie da sie jej dać małemu dziecku wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka