finka9 24.11.11, 20:06 Czy roczne dziecko mogę przestawić na mleko krowie ,czy jednak nadal podawać modyfikowane ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aquarius1980 Re: Mleko... 28.11.11, 23:45 Lepiej dawać modyfikowane, zwłaszcza jeśli nie suplementujesz witaminy D3. Odpowiedz Link Zgłoś
barbaram1 Re: Mleko... 19.12.11, 01:20 Lepiej zostawić modyfikowane. Ale wiele moich koleżanek (zwłaszcza tych gorzej sytuowanych) gdzieś około pierwszego roku życia ich dzieci przeszło na krowie. Dzieci mają się świetnie. Odpowiedz Link Zgłoś
finka9 Re: Mleko... 22.12.11, 16:04 Dziewczyny , nie ukrywam ,że finanse nie są mi obojętne ,(mam troje dzieci) ,ale nie chcę oszczędzać na dziecku. A gdyby tak złoty środek - mleko krowie wzbogacone np . trzema miarkami bebilonu ? Odpowiedz Link Zgłoś
anetchen2306 Re: Mleko... 23.12.11, 08:59 Wiesz co, ja zyje w spoleczenstwie (po zachodniej stronie polskiej granica), gdzie zasobnosc portfela jest znacznie wyzsza niz przecietnego Kowalskiego. Mimo to zadna z mam nie podaje mm do 3 roku zycia. A mleko typu junior po 1 rz owszem do kupienia jest, ale jakos nikt go nie kupuje. Pediatrzy w okolicach pierwszych urodzin zalecaja stopniowe przejscie na pelnotluste mleko krowie (zwykle UHT albo ze skroconym terminem przydatnosci, z kartonika). Co wiecej, Polskie Towarzystwe Pediatryczne tez zaleca podawanie pelnotlustego mleka krowiego malym dzieciom (czytaj: dzieciom od 1 roku zycia). Poczytaj biuletyny PTP, sama sie przekonasz, ze to nie "pediatrzy" zalecaja podawanie mm do 3 roku zycia a koncerny je produkujace W dodatku niemieckie testy mieszanek mlecznych nie zostawila na producentach suchej nitki: wiekszosc dostepnych na rynku mlek (zwlaszcza tych o wyzszych numerach) dostalo zaledwie ocene ... dostateczna lub mierna www.test.de/themen/essen-trinken/meldung/Kindermilch-Besser-Kuhmilch-1794181-2794181/ (tutaj wypowiedzi ekspertow, dlaczego mm nie jest bynajmniej "zdrowsze" dla roczniaka: wzbogacone sztucznymi supelmentami, ktorych dziecko w tym wieku w ogole nie potrzebuje, gdyz jada praktycznie juz wszystko, mieszanki sa wzbogacane o aromaty, maja mniejsza zawartosc naturalnego wapnia, gdyz wapn jest sztucznie suplementowany a tym samym gorzej wchlaniany przez organizm). Do tego duzo zawyzona kaloracznosc mlek i przeladowanie zalazem (stad problemy dzieci z wyproznieniami). Jezeli twoje dziecko jada juz jogurty, twarogi, sery to mozesz zaczac podawac zwykle mleko krowie. Na poczatek nie duzo, zobaczysz jakie beda efekty (niektore dzieci swietnie toleruja przetwory a jakos niespecjalnie toleruja mleko, jako dziecko tez tak mialam i zostalo mi to do dzis). Jezeli twoje dziecko jada wystarczajaca ilosc nabialu to z mleka mozesz tez w ogole zrezygnowac. Moja corka na "krowie" przeszla jakos w wieku 10-11 mcy, za namowa naszego pediatry (miala notoryczne kolki, zaparcia, brak apetytu). Po odstawieniu mm dziecko moje zmienilo sie nie do poznania: zniknely zaparcia, wrocil apetyt. I z zasobnoscia naszego portfela nie mialo to absolutnie nic wspolnego. Nie daj sobie wmowic podobnych glupot do tych powyzej, ze chcac zaoszczedzic "marnujesz" dziecko ... BZDURA totalna. Wystarczy sie rozejrzec po innych krajach europejskich (bardziej zamozniejszych), by sie przekonac, ze mleko z kartonika po pierwszych urodzinach jest czyms oczywistym. Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: Mleko... 04.01.12, 15:19 Mozesz mieszac tzn raz dac krowie a raz mm. Ja synkowi do 2 lat dawalam tylko mm a potem zaczelam mieszac przez pol roku. Jak mial 2,5 to tylko krowie juz pil. Ale nie UHT bo to z woda rozcienczone jest. Odpowiedz Link Zgłoś