Dodaj do ulubionych

Jajka na miękko

25.02.12, 23:31
Jak ugotować? Nie jestem super kucharką, ale w kuchni całkiem nieźle sobie radzę. Jednak ugotowanie jajek na miękko tak żeby żółtko było płynne ale białko ścięte tak, żeby nie bylo tam takich białych glutów graniczy z cudem. Jak włożę do zimnej wody i gotuję, to nie wiem od którego momemtu liczyć, jak wrzucę do gorącej to zawsze któreś pęknie. Jak planuję jaja na śniadanie, to wyciągam wieczorem z lodówki, do wody próbowałam już dodawać i soli, i octu, żeby po pęknięciu nie wypłyneło i co? Nic. Dzisiaj gotowałam wkładając do wrzącej wody, jedno pęklo - do wywalenia. Potem przy obieraniu zobaczyłam białe gluty, kolejne do wyrzutki a pozostałe do dogotwania, ale po minucie nie były już na miękko. Ile gotować 4, 5 minut, jaja mają różną wielkość. I co robicie, żeby nie pękały? Mam nawet parowar a w nim takie wypustki do gotowania jaj, ale tak to już kompletnie nie wiem jak długo się gotują.
Obserwuj wątek
    • aquuaa Re: Jajka na miękko 25.02.12, 23:36
      mozesz zrobic dziureczki (ja robie agrafka) na czubkach.
      Ja wstawiam do zimnej i licze 3-4 minuty dla 2 srednich jajek od chwili zagotowania wody (bablowania). Jesli jajek jest wiecej - potrzeba ciut wiecej czasu.

Zauwazylam, ze kiedy bardzo pragne aby wyszly idealnie - nigdy sie nie udaje smile
      Kiedy nie skupam sie na zegraku, robie na oko i zajmuje mnie cos innego w tym czasie - zawsze wychodzi super. Moze sprobuj tej metody smile
    • violent_green Re: Jajka na miękko 25.02.12, 23:41

1. Wyjmuję jajko z lodówki.
      2. Wkładam do małego metalowego kubka z ciepłą wodą (taką z kranu).
      3. Od momentu zagotowania wody jajko gotuję 3min jeżeli jest małe, 4min jeżeli jest duże.

Białko ścięte, żółtko miękkie. Smacznego smile
      • ewbal Re: Jajka na miękko 25.02.12, 23:56
        Dziękuję Wam, pewnie jutro znowu zrobię, tylko nie wiem którą metodą. Violet_green, jak wkładsz jaja do ciepłej wody, a nie do wrzątku, to one pewnie zaczynają się ścianać wcześniej, zanim woda zacznie wrzeć na dobre i tego zawsze się obawiam. Na twardo to zawsze wkładam do zimnej/ciepłej wody, a te na miękko, ech....
        A my jajowi jesteśmy, w sobotę i niedzielę śniadanko full wypas - jaja na miękko, na twardo lub jajecznica, twarożek z czymś tam, sery, wędliny, masełko, pieczywo, warzywa różne...
        • sanrio Re: Jajka na miękko 26.02.12, 11:16
          A my jajowi jesteśmy, w sobotę i niedzielę śniadanko full wypas - jaja na miękk
          > o, na twardo lub jajecznica, twarożek z czymś tam, sery, wędliny, masełko, piec
          > zywo, warzywa różne...

no i co w związku z tym?
      • paulixs1 Re: Jajka na miękko 26.02.12, 00:09
        Odpowiadasz na:
        violent_green napisała:

>
        > 1. Wyjmuję jajko z lodówki.
        > 2. Wkładam do małego metalowego kubka z ciepłą wodą (taką z kranu).
        > 3. Od momentu zagotowania wody jajko gotuję 3min jeżeli jest małe, 4min jeżeli
        > jest duże.
        >
        > Białko ścięte, żółtko miękkie. Smacznego smile
        Mnie takie wychodzi po mniej/wiecej minucie: bialko sciete, zoltko aksamitne, rozlewajace sie smile
    • kamunyak Re: Jajka na miękko 25.02.12, 23:51
      kup sobie jajowar, wszystko jedno jaki, może być taki jak niżej
      https://image.ceneo.pl/data/products/1156475/f-severin-ek-3050.jpg
      W jajowarze masz możliwość ustawienia jakie jajka mają z niego "wyjść". Ale jest to ustawienie takie bardziej zgrubne. Musisz najpierw spróbować raz czy dwa żeby dokładnie dopasować wszystkie parametry, w zależnosci od modelu - ilość wody, pozycję pokrętła dla jajek na miękko itp. To zależy np. czy zwykle gotujesz jajka z lodówki, a więc zimne, czy nie, jakiej wielkości są jajka. Raz dopasowane parametry są powtarzalne.
      Ja korzystam już od lat z takiego urządzenia, jajka nie pękają i są takie jak chcę.
    • nutka07 Re: Jajka na miękko 26.02.12, 00:32
      Wkladam jajka, zalewam zimna woda z kranu, kiedy woda zaczyna sie gotowac czekam ok 4 minut, nie dluzej. Sprobuj 3,5 -4 minuty.
    • diademonde Re: Jajka na miękko 26.02.12, 01:01
      To ja jeszcze inaczej: wyjmuję jajka z lodówki, żeby chwilę się zagrzały. Nastawiam wodę i wrzucam (a raczej wkładam na łyżce) wtedy, jak w wodzie zaczynają się robić bąbelki (ale nie te od gotowania, tylko takie na początku od gorącej wody, takie mini bąbelki osiadające na ściankach garnka). Od momentu, jak woda zacznie się gotować, liczę 3 min, biorę garnek pod zimna wodę, zalewam i są idealnesmile
    • mnb0 Re: Jajka na miękko 26.02.12, 06:53
      Kup sobie przyrzad do robienia dziurek w jajku, pewnie sa w supermarketach na stoisku kuchennym. Zrob dziurke, wloz jajko do wrzacej wody i nastaw minutnik na 5 minut (duze jajko) lub 4 minuty (srednie jajko). Najlepiej zawsze kupowac ten sam rozmiar jajek, zebys doszla do wprawy. Mnie zawsze wychodza super.
    • blaszany_dzwoneczek Re: Jajka na miękko 26.02.12, 07:21
      A ja zimne jajka z lodówki wkładam do garnuszka z zimną wodą (mały garnuszek - taki, że max 4 jajka się mieszczą, bo jak wiekszy to więcej wody dłużej się zagotowuje i jajka dłużej się grzeją). Od zagotowania 3 minuty i potem od razu jajka schładzam chwilę pod zimnym kranem. Na ogół wychodzą dobre.
    • klubgogo Re: Jajka na miękko 26.02.12, 08:37
      Gotuję wodę, gdy wrze, jajko na łyżce zawieszam nad parą i po paru sekundach wkładam do osolonej wody, odliczam 3,45 i już, białko ścięte, żółtko wylewające się.
    • aneta-skarpeta Re: Jajka na miękko 26.02.12, 09:04
      wyjete z lodówki, srednie jajk wrzucam na gotująca się wode i gotuję dokładnie 4 i 1/2 min

zawsze wychodzą boskie

załuga mojego meza, ktory metodą prób i błędów doszedł do tego czasusmile
    • wrednadziewucha Re: Jajka na miękko 26.02.12, 12:24
      www.toys4boys.pl/kukulcze-jajo-item158.html Genialny wynalazek, gorąco polecam. Dostałam od przyjaciółki na urodziny, bo zawsze się skarżyłąm, ze jajko wyszło na śniadanie za twarde. Teraz każdy dzień mogę rozpocząć od perfekcyjnie ugotowanego jajka na półtwardo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka