syla113 05.08.06, 09:00 wolalabym bez miesa , chyba go nadziac czyms najlatwiej , jakos nie moge znalezc niczego poza tym chcialabym jakis sprawdzony przepis ....bede wdzieczna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rita75 Re: jak przyrzadzacie kabaczka??? 05.08.06, 09:08 smaże plastry ala schabowy Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: jak przyrzadzacie kabaczka??? 05.08.06, 09:08 bigosik najlepiej kabaczkowy albo nadziac tym czym papryki ale nie chcesz z miesem niektorzy smaza w bulce tartej jak schabowe, ale wstretnie tluszczem nasiaka poddus na posmazonej cebuli, dodaj papryke, pomidor i co tam jeszcze masz pyszne lekkie zdrowe i nietuczace jako danie glowne, albo przystawka Odpowiedz Link Zgłoś
rita75 Re: jak przyrzadzacie kabaczka??? 05.08.06, 09:15 > niektorzy smaza w bulce tartej jak schabowe, ale wstretnie tluszczem nasiaka wcale nie jezeli zrobisz umiejetnie Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: jak przyrzadzacie kabaczka??? 05.08.06, 09:18 chetnie sie naucze mi zawsze nasiaka, chociaz odsaczam potem na reczniku i wszedzie gdzie jadlam zawsze byl tlusty Odpowiedz Link Zgłoś
rita75 Re: jak przyrzadzacie kabaczka??? 05.08.06, 09:38 a próbowalas do panierki, to znaczy jajka dodac troche piwa? Odpowiedz Link Zgłoś
monia145 Re: jak przyrzadzacie kabaczka??? 05.08.06, 09:58 Moja mama kiedy smaży pączki, zawsze dodaje piwa do ciasta. Właśnie, aby zapobiec zbytniemu nasiąknieciu tłuszczem. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: jak przyrzadzacie kabaczka??? 05.08.06, 10:08 do paczkow i faworkow to ja o spirytusie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
rita75 Re: jak przyrzadzacie kabaczka??? 05.08.06, 10:09 wczoraj kupilam baklazana, postanowilam go jakos przygotowac na kolacje- wybralam sposob najprostszy- pokroilam go w plastry i zapragnelam go usmazyc- piersza wersja- baklazan smazony na oleju, bez panierki, opruszony vegetą- efekt nasaczone tluszczem flapsy...niestety plastry wypily calosc oleju jaki byl na patelni...druga wersja- baklazan w ciescie- jajko, troche piwa i maki, przyprawy- wyszlo smacznie no i nie tak masakrycznie tluste, jak w wersji pierwzsej. Ten alkohol cos chyba w sobie ma ... Ludzie naduzywajacy tez czesto sa szzczupli Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: jak przyrzadzacie kabaczka??? 07.08.06, 12:22 Z baklazana pyszna wychodzi musaka, polecam. Co do tlustosci- on pije jak gabka, mozna go grillowac,smaruje go po wierzchu dobra oliwa, wrzucam na ruszt.A potem miesko, sos, beszamel, mozarella i do pieca. Odpowiedz Link Zgłoś
monia145 Re: jak przyrzadzacie kabaczka??? 05.08.06, 09:22 Ja robię leczo. Zazwyczaj z cukinią ale z kabaczkiem tez jest dobre. Najpierw podsmażam pora, dodaję kiełbasę, ale moze byc bez w wersji wegetariańskiej. Podlewam to bulionem i chwile duszę. Dodaje ziemniaki w kostce, cukinie lub kabaczka, paprykę( różnokolorową, wtedy danie ciekawie wygląda), pomidory. Przyprawiam ostrą lub słodka papryką, sól, pieprz. Leczo można mrozić, więc jak zostanie to zamrazam i w chwilach zastoju kulinarnego jest jak znalazł Odpowiedz Link Zgłoś
syla113 Re: jak przyrzadzacie kabaczka??? 05.08.06, 09:33 super dzieki dziewczyny mam jakies 10 kabaczkow wiec chyba wszystko wyprobuje)) Odpowiedz Link Zgłoś
rita75 Re: jak przyrzadzacie kabaczka??? 05.08.06, 09:40 muszę wypróbowac, przepis zapowiada danie smakowicie Odpowiedz Link Zgłoś
monia145 Re: jak przyrzadzacie kabaczka??? 05.08.06, 09:49 Bo jest, naprawdę mniam, mniam.... Mój mąż uwielbia to danie a i jego koledzy w pracy tez chwalą....)) Odpowiedz Link Zgłoś
rita75 Re: jak przyrzadzacie kabaczka??? 05.08.06, 09:52 ))) z pewnoscią wypróbuję)) Uwielbiam leczo, tylko dotychczas robilam jedynie z papryki, cebuli, pomidorow i kielbachy- tyz dobre Odpowiedz Link Zgłoś
burza4 Re: jak przyrzadzacie kabaczka??? 05.08.06, 10:18 polecam bakłażana duszonego - świetny do potraw z grilla (przepis od gospodyni z Toskanii). Plastry bakłażana soli się i odstawia na pół godzinki min. żeby puścił sok z goryczką, osusza się ręcznikiem kuchennym, po czym wrzuca na patelnię - BEZ TŁUSZCZU, nie na maksa, ale na średnią temperaturę. Po chwili plastry robią się miękkie w środku, a z wierzchu przypiekają. Zdejmuje się je i wrzuca do miseczki, dodaje ze 2 ząbki pokrojonego czosnku, sól, pieprz, można natkę pietruszki - i zalewa oliwą i ciemnym octem balsamicznym. Najlepszy jest, jak trochę postoi w lodówce, żeby wszystko się przegryzło, ma taki fajny smaczek jakby marynowany. Odpowiedz Link Zgłoś
rita75 Re: jak przyrzadzacie kabaczka??? 05.08.06, 10:22 mniam, mniam... Zapisalam sobie Odpowiedz Link Zgłoś
monia145 Re: jak przyrzadzacie kabaczka??? 05.08.06, 10:25 Ja też Przyznaję sie po cichu, że nigdy nie robiłam nic bakłażanowego, ale teraz spróbuję Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: jak przyrzadzacie kabaczka??? 05.08.06, 10:38 fajnie to brzmi ten baklazan z octem balsamicznym, tez zrobie ja najczesciej robie spagetii z baklazanem i pomidorami szybko i wszyscy lubia Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: jak przyrzadzacie kabaczka??? 07.08.06, 12:23 Z takiego baklazana robie do sloikow ajwar- pracochlonne toto , ale jakie dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
koralik12 ja piekę bakłażana. mam dużo przepisów ... 05.08.06, 10:54 ... z nadzieniem mięsnym i bezmięsnym. np: bakłażan z farszem pieczarkowym 2 bakłażany 30dag pieczarek 3 pomidory albo łyżka koncentratu 2łyżki oleju łyżka masła 5 łyżek startego żółtego sera sól pieprz oregano Bakłażana przekrój wzdłóż (bez obierania). Wybierz trochę miąższu żeby powstały dwie łódki. Sparz, osusz, oprusz solą i pieprzem. Pieczarki oczyść, posiekaj, podsmaż. Dodaj sparzone i obrane pomidory (albo koncentrat) dopraw oregano i solą. Wymieszaj z posiekanym miąższem bakłażana i duś 10 minut. Farszem wypełnij łódki, posyp serem i kawałeczkami masła. Ułóż w natłuszczonej formie i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok pół godziny. Ja lubię jeszcze dodać do farszu podsmażone mięso mielone. I wolę jak to jest cukinia ale bakłażan tez jest super. Odpowiedz Link Zgłoś
karanissa Placki z kabaczkow 07.08.06, 10:58 Pycha! Przyrzadza sie dokladnie tak, jak placki ziemniaczane, czyli sciera na tarce, dodaje cebule, czosnek, sol, pieprz, jajo - i smazy na oleju. Wychodza chrupiace, delikatne, lekko slodkawe - przepyszne! Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Placki z kabaczkow 07.08.06, 12:25 Tak robie placki z cukinii, pewnie kabaczek tez sie nada. Lubie tez faszerowac- ryz plus co pod reka- jesli nie mielone to pieczarki- koniecznie pod kolderka z rozpuszczonej mozarelli.. Odpowiedz Link Zgłoś