a.lenard 30.08.06, 13:55 Prosze pomóżcie, może któraś z Was ma przepis na smaczny barszczyk dla 1,5 roczniaka? Ja wogóle nigdy nie robiłam barszczu, więc proszę o przepis krok po kroku. Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lebka06 Re: jak zrobic barszczyk? 01.09.06, 13:42 Witam, jestem mamą 13 miesięcznej Kingi Właśnie wczoraj robiłam barszczyk. A więc po kolei: Najpierw gotuję kawałek mięska np. indyk, schab - ok. pół godziny, następnie dodaję 1,5 marchwi, kawałek pietruszki lub selera. Zagotowuję. Po 5 minutkach dodaję pół startego surowego buraczka. Gotuję dalej. Po jakichś kolejnych 5 - 10 minutach dodaję 2 ziemniaczki pokrojone w kostkę. W sumie wszystko ma się gotować 1 godzinę. Po ugotowaniu wyjmuję mięsko i je drobno kroję (albo miksuję z kilkoma warzywami), a warzywa wyjmuję oddzielnie i je rozgniatam widelcem. Na koniec łączę mięso z warzywami i dolewam wywar. Tylko wczoraj zrobiłam mały błąd, bo za dużo dolałam wywaru i zupka wyszła trochę za rzadka, tak że kapało małej po brodzie Zupa powinna być raczej papkowata. Można ją na początku trochę posolić i pocukrzyć, a na koniec zabielić śmietanką. Niestety moja Kinga jest bezmleczna wiec śmietany nie dodaję. Zupka jest naprawdę smaczna, słodziutka. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
a.lenard Re: jak zrobic barszczyk? 01.09.06, 15:04 no, nareszcie jakiś odzew, jutro wypróbuję twój przepis, zobaczymy czy będzie smakował Kingulcowi bardzo dziękuję za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś