Dodaj do ulubionych

10 miesięcy i ciągle tylko na piersi

14.11.06, 16:00
juz nie wiem co mam robic,synek nie chce jeść ani kaszek ani
zupek /niezależnie czy kupuję,czy gotuję/najprędzej zje owoce 2-3
łyżeczki,owszem chętnie próbuje,ale potem zaciska usta, kręci głową,
płacze...mimo że jest wyraźnie głodny.
Obserwuj wątek
    • lidia23 Re: 10 miesięcy i ciągle tylko na piersi 14.11.06, 18:49
      Musisz podawać coś innego niż tylko pierś. Trzeba próbować róznymi sposobami.
      Powodzenia
      • madzik241 Re: 10 miesięcy i ciągle tylko na piersi 14.11.06, 19:32
        A można wiedzieć od jakiego czasu podajesz mu inne pokarmy niz tylko cycuś? Bo
        we wszystkich książkach i gazetach piszą że należy podawać w 7 miesiącu jak
        dziecko jest na piersi. Moja pediatra kazała mi już zacząć dawać inne posiłki
        jak mała skończyła 4 miesiące (mówiła że nie ma skłonności do alergii to niech
        już poznaje inne smaki), bo później ciężej jest zaakceptować coś innego. Moja
        koleżanka zaczęła książkowo wprowadzać nowe posiłki w 7 miesiącu teraz jej mała
        ma prawie rok i też nie chce prawie nic jeść oprócz cyca.
        • kalipso1976 Do madzik241 14.11.06, 20:43
          Zgadzam się z tobą całkowicie madzik241. Ja też karmiłam piersią synka i
          zaczęłam mu dawać zupkę w 4 m-cu. Każdego dnia zjadał coraz więcej i bardzo mu
          smakowała. NIgdy nie pluł czy zaciskał buzię. Teraz ma prawie rok i trzeba
          przyznać że smakują mu różne nowości.
        • malamadre Re: 10 miesięcy i ciągle tylko na piersi 14.11.06, 22:45
          madzik241 napisała:
          > Moja
          > koleżanka zaczęła książkowo wprowadzać nowe posiłki w 7 miesiącu teraz jej mała
          > ma prawie rok i też nie chce prawie nic jeść oprócz cyca.

To nie reguła. Ja zaczęłam wprowadzać inne jedzenie po 6 miesiącu, a mały zjada wszystko, co mu dam.
        • gorzmal Re: 10 miesięcy i ciągle tylko na piersi 17.11.06, 11:57
          niestety chyba faktycznie przegapiliśmy właściwy moment, wprowadzałam nowe
          pokarmy od 6miesiąca, ale jadł niechętnie więc myślałam, że to jeszcze nie jego
          czas.odczekałam miesiąc i znowu fiasko.
    • doralia Re: 10 miesięcy i ciągle tylko na piersi 14.11.06, 19:44
      My też miałyśmy trudne początki, nawet kupiłam książkę o karmieniu dzieci. Do
      tej pory różnie bywa, ale Mała wie, że to jest jedzenie i tym można się najeść.
      Najważniejsze żeby zaakceptował nowe smaki. My przerobiłyśmy mnóstwo łyżek,
      naczyń i technik. Dobra była z chrupką, jak otwierała buzię do chrupki to wtedy
      łyżeczka zupki wjeżdżała a potem chrupka. Potem już sama otwierała buzię do
      zupki, bardzo lubiła z gerbera z królikiem. Czasami dawałam jej zupkę na
      chrupce i tak potrafiła dość sporo zjeść. Kaszek też na początku nie chciała,
      bo jej zbyt wcześnie dawałam, jak się obudziła rano to nie była głodna i szła
      spać za godzinę, dopiero potem zjadała kaszkę. To ciężka sprawa bo trzeba
      dobrze wyczuć co i kiedy. W końcu wam się uda, my cieszyłysmy sie nawet z kilku
      łyżeczek. Trzymam kciuki bo wiem ile nerwów kosztuje karmienie niejadka.
    • izabellaz1 Re: 10 miesięcy i ciągle tylko na piersi 14.11.06, 20:14
      Może spróbuj dać synkowi coś do rączki niech sam próbuje zjeść. Jakiegoś chrupka
      kukurydzianego. Może jak odkryje, że jedzenie może być fajną "zabawą" zacznie
      chętniej próbować inne smakismile
      • gorzmal Re: 10 miesięcy i ciągle tylko na piersi 17.11.06, 12:00
        sukces. zrobiłam jak radziłaś i mały wsunął 1/4 połowy bułki.
    • intuicja77 Re: 10 miesięcy i ciągle tylko na piersi 14.11.06, 20:37
      moje dzieko jest na butelce , ale czy próbowałas mieszać zupki ze swoim mlekiem?
    • iska76 Re: 10 miesięcy i ciągle tylko na piersi 14.11.06, 20:54
      Moj synek też ma 10 miesiecy, zjadamy dwie kaszki dziennie , owoce i obiadek po
      jednej dwóch łyżeczkach jak u Ciebie. Reszte diety to cycuś. Natomist moje
      spostrzeżenie jest takie że mój synek musi owswoić się z jakimś smakiem , nie
      lubi zmian, pierwszego dnia zjadł łyżeczke kaszki, potem trzy potem sześć a
      teraz juz zjada wszystko. Chrupki też lubi i gotowanego ziemniaka ( nie
      gniecionego , tak w całości do rączki). Zgadzam się z poprzedniczką że im
      później wprowadza się pokarmy tym gorzej, niestety czasami ( jak u nas) ze
      zględu na problemy z brzuszkiem nie było to możliwe. Ta metoda kiedy dziecko
      bierze chrupek do buzi a ty w tym czasie wpychasz mu jedzonko czasami u nas też
      się sprawdza. Przedewszystkim widzę że synek też je lepiej jak jemy wszyscy
      razem przy stole.To chyba tyle.
    • wozniakanna Re: 10 miesięcy i ciągle tylko na piersi 14.11.06, 20:58
      U mnie tez bylo bardzo ciezko do jakiegos 10 mca potem jakos poszlo czyli
      miesiac smile mama wygrywa. Wam na pewno tez sie w swoim czasie uda. Moja
      wypluwala, zamykala buzie i wymiotowala ja probowalam co jakis czas i nic.
      Sprobuj Sinlac firmy Nestle jest slodki i nasza to tylko chciala. Potem weszlo
      puree owocowe ale koniecznie z bananem ze sloiczkow. Potem zupka ale niech mnie
      inne mamy zlinczuja dalam od razu marchew, brokul, kalafior, ziemniak i mieso-
      wylowilam ze swojej jarzynowej, przetarlam przez sitko i dodalam wody- bo
      mialam juz dosc otwartych sloiczkow i zupek specjalnie dla niej gotowanych i
      jakos poszlo. Teraz wprowadzamy kaszki mleczno-ryzowe i jest coraz lepiej. Moim
      zdaniem corka byla pozniej gotowa niz inne dzieci albo przegapilam moment w 4
      miesiacu hehe. Wazna byla konsystencja- bez grudek bo znala tylko plynne mleko,
      jak nie chciala to nie naciskalam ale np robilam cyrk pt ptaszek leci, teatrzyk
      z zabawka jedna reka a druga wciskalam lyzeczke etc jak nie chciala dalej to
      odpuszczalam ale jak zjadla choc 2 lyzki to bilam brawo, cieszylam sie i
      mowilam jak swietnie zjadla i wogole. Plus zauwazylam ze patrzy jak my jemy i
      wtedy probowalam jej dac cos ze swojego talerza ciu ciut. Powodzenia w kocu
      zaskoczy.
      • eps Re: 10 miesięcy i ciągle tylko na piersi 15.11.06, 09:35
        u nas też synek dostał nowości po 6 miesiącu i teraz wcina wszysto co dam.
    • lamicka Re: 10 miesięcy i ciągle tylko na piersi 15.11.06, 10:12
      moj synus ma prawie 11 m-cy ale jakby mogl to tez caly czas wisialby tylko na cycu
    • martartek Re: 10 miesięcy i ciągle tylko na piersi 17.11.06, 16:32
      dawaj jedzenie do raczki 10 m-cy to duzy dzidzius mozesz dawac wszystko co
      mielisz do zupek i obiadkow do raczki w kawaleczkach. czesc na ziemi czesc na
      dzidzi troszke w brzuszku ale zawsze cos. podawaj duzo przekasek miedzy
      posilkami jabluszko do reki w trakcie zabawy bedzie jadlo i nie wiedzialo ze je.
      ja np. puree ziemniaczane czy kazde inne zeby moja jadla (bo tez chce wszystko
      sama) to zwijam w kuleczki. Bardzo lubi makaron i rozne inne kluseczki.
      Powodzenia i milej zabawy!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka