Dodaj do ulubionych

Jak to zrobic?

IP: *.* 07.06.02, 11:17
Mam w domu kilka bardzo ładnych, o wymyślnych kształtach szklanych butelek po winie, i tak się zastanawiam co z nimi zrobić? Może mogłabym tam wlać jakiś ocet własnej roboty o jakimś ciekawym smaku lub wyglądzie? Albo marynate? Widziałam takie cuda w sklepach ale jak to sie robi? :what: I jak długo można to przechowywać? a może coś innego mogę tam wlać? Dodam, że butelki mają korki z korka ;) (tylko się nie śmiejcie)Aga.
Obserwuj wątek
    • Gość: Urszula Re: Jak to zrobic? IP: *.* 07.06.02, 19:14
      Ocet najprościej zrobić z obierek z jabłek, ale to trochę trwa. Mogą być też inne swieże owoce, na ocet oczywiście. Jeżeli chcesz koniecznie ocet to kup zwykły, gotowy i nadaj mu odpowiedni snak. A może lepiej zrobić oliwę smakową. Wlewasz do butelek oliwę z oliwek (z pierwszego tłoczenia) i do każdej butelki z oliwą wkładasz np. garść naturalnego, kolorowego pieprzu, albo parę gałązek śweżego rozmarynu albo bazylii, albo parę czuszek, albo parę ząbków czosnku w łupinach. Ładnie wygląda i dobrze smakuje. Pozdrawiam Ula
      • Gość: gosiaLachowska Re: Jak to zrobic? IP: *.* 07.06.02, 20:20
        ja zrobilam sobie taka oliwke,mniam tzn do butelki wlalam litr oliwy,6 zabkow czosnku (bez lupinek) 2 lyzeczki pieprzu w ziarkach,peczek koperku drobno pokroilam i 2 galazki rozmarynu.trzymac w tem.pokojowej i prze 2 tyg,codziennie wstrzasajac.taka oliwa moze stac nawet pol roku,jesli jej wczesniej nie zuzyjesz,jak bylo w moim przypadku :)robie na tej oliwie dokladnie wszystko,do salatek do smarzenia i do czego tylko sie da :)ocet mozesz kupic np jablkowy i dodac garsc malin lub truskawek.jesli jestes zainteresowana jak to wyglada to moge Ci to zeskanowac i przeslac mailem tzn nie oliwe :) tylko mam fotke przy tym przepisie :)pozdrawiam gosia m.Filipka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka