izulka28 02.03.07, 23:02 jak w temacie ile owoców jedzą Wasze dzieci? Moja córcia zjada ok 220-260 mlm owoców ze słoiczka na dzień i 175ml soczku na którym robię kisiel i tak się zastanawiam czy to aby nie za dużo Warzyw je bardzo mało bo nie lubi i uczulają Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tymianek21 Re: ile owoców dla 11miesięczniaka? 03.03.07, 00:09 Cześć! A może spróbujesz dawać owoce nie słoiczkowe? Twoja malutka jest juz duza a z tego co napisałas zrozumiałam że dajesz jej tylko owoce przetworzone! Ja na początku też dawałam mojemu małemu owoce ze słoiczka albo musy owocowe. Ale stopniowo dawałam starte jabłko, dojrzałą gruszke, zgniecionego banana, kawałeczki winogron i mrozone owoce. Teraz mój mały ma 16 m-cy i zajada wszystkie owoce i warzywa-surowe i gotowane. Nie bój sie że mała sie zakrztusi- przeciez bedziesz jej dawała malutkie kawałki! Boje sie ze jak dalej bedziesz dawała jej owoce tylko w takiej formie w przyszlosci nie bedzie lubila owoców. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
izulka28 tymianku :) 03.03.07, 08:31 ja też się tego obawiam ale narazie nie mogę jej podawać świeżych owoców,niestety.... mała jest alergiczką i jak podaję jej świeże owoce to robią jej się czerwone policzki tylko po słoiczkowych lub świeżych gotowanych jest ok a bann odpada całkiem,bo uczula a myślisz,że mogę jej podawać w takich ilościach? Odpowiedz Link Zgłoś
tymianek21 Re: tymianku :) 03.03.07, 13:03 Cześć! Łatwo mi sie wymądrzać jak mój jest zdrowy! Skoro mała akceptuje tylko taka forme to jestem pewna że to jest dobre dla niej. Kiedyś czytałam wywiad z krajowym kons. do spraw żywienia, który powiedział że owoców i warzyw nigdy za wiele i że to mity że:owoce zakwaszają żołądek albo że banany tłuczą! Wiesz co narazie sie nie martw! Latem jak pojawia sie arbuzy, brzoskwinie, slodkie czereśnie to nie ma sily zeby mala ich nie chciała. Aco do warzyw-czy próbowalas mrozonki? Ja tak jak ty cale m-ce chodowałam małego na słoiczkach, ale obok kładłam marchewke, brokuly, fasolkę,kalafior z maselkiem i nawet jak na początku plul to oswoil sie ze smakiem i teraz wcina. Teraz na forum jest wątek o mrozonkach i wiekle mam tak robi, moze znajdziesz coś co Malej nie uczuli!I na pocieszenie moja kol. ma 3 córki(synek będzie za kilka dni!!!) wszystkie byly uczulone na prawie wszystko tak strasznie ze ciągle się drapały i chodzily ze strupami! Teraz mają 5,7 i 10 lat a alergia minęła jak poszły do przedszkola!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś