Dodaj do ulubionych

ile owoców dla 11miesięczniaka?

02.03.07, 23:02
jak w temacie
ile owoców jedzą Wasze dzieci?
Moja córcia zjada ok 220-260 mlm owoców ze słoiczka na dzień
i 175ml soczku na którym robię kisiel
i tak się zastanawiam czy to aby nie za dużo
Warzyw je bardzo mało bo nie lubi i uczulają uncertain
Obserwuj wątek
    • tymianek21 Re: ile owoców dla 11miesięczniaka? 03.03.07, 00:09
      Cześć! A może spróbujesz dawać owoce nie słoiczkowe? Twoja malutka jest juz
      duza a z tego co napisałas zrozumiałam że dajesz jej tylko owoce przetworzone!
      Ja na początku też dawałam mojemu małemu owoce ze słoiczka albo musy owocowe.
      Ale stopniowo dawałam starte jabłko, dojrzałą gruszke, zgniecionego banana,
      kawałeczki winogron i mrozone owoce. Teraz mój mały ma 16 m-cy i zajada
      wszystkie owoce i warzywa-surowe i gotowane. Nie bój sie że mała sie zakrztusi-
      przeciez bedziesz jej dawała malutkie kawałki! Boje sie ze jak dalej bedziesz
      dawała jej owoce tylko w takiej formie w przyszlosci nie bedzie lubila owoców.
      Pozdrawiam.
      • izulka28 tymianku :) 03.03.07, 08:31
        ja też się tego obawiam uncertain
        ale narazie nie mogę jej podawać świeżych owoców,niestety....
        mała jest alergiczką i jak podaję jej świeże owoce to robią jej się czerwone policzki
        tylko po słoiczkowych lub świeżych gotowanych jest ok
        a bann odpada całkiem,bo uczula sad
        a myślisz,że mogę jej podawać w takich ilościach?
        • tymianek21 Re: tymianku :) 03.03.07, 13:03
          Cześć! Łatwo mi sie wymądrzać jak mój jest zdrowy! Skoro mała akceptuje tylko
          taka forme to jestem pewna że to jest dobre dla niej. Kiedyś czytałam wywiad z
          krajowym kons. do spraw żywienia, który powiedział że owoców i warzyw nigdy za
          wiele i że to mity że:owoce zakwaszają żołądek albo że banany tłuczą! Wiesz co
          narazie sie nie martw! Latem jak pojawia sie arbuzy, brzoskwinie, slodkie
          czereśnie to nie ma sily zeby mala ich nie chciała. Aco do warzyw-czy
          próbowalas mrozonki? Ja tak jak ty cale m-ce chodowałam małego na słoiczkach,
          ale obok kładłam marchewke, brokuly, fasolkę,kalafior z maselkiem i nawet jak
          na początku plul to oswoil sie ze smakiem i teraz wcina. Teraz na forum jest
          wątek o mrozonkach i wiekle mam tak robi, moze znajdziesz coś co Malej nie
          uczuli!I na pocieszenie moja kol. ma 3 córki(synek będzie za kilka dni!!!)
          wszystkie byly uczulone na prawie wszystko tak strasznie ze ciągle się drapały
          i chodzily ze strupami! Teraz mają 5,7 i 10 lat a alergia minęła jak poszły do
          przedszkola!!! Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka