kredka55 09.05.08, 02:12 Czy są na naszym rynku soki, które nie zawierają cukru? Bo wiele razy spotkałam się z tym, że na kartonie jest napis 100% sok, a obok, w tabelce ze składem widziałam różne konserwanty, słodziki czy cukier. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiwinek Re: Soki bez cukru help! 09.05.08, 12:48 A nie wiem o co pytasz, bo jeżeli dla niemowląt to lepiej dawać soki specjalnie dla nich przeznaczone typu Gerber, one sa bez cukru. A z kartonowych to chyba Hortex ma. Odpowiedz Link Zgłoś
kredka55 Re: Soki bez cukru help! 09.05.08, 13:13 Chodziło mi o soczek dla 2-3 letniego dziecka, teoretycznie może pić już wszystkie soki, ale ze wolę mu podawać te bez cukru, naturalne. Dotąd dawałam mu soki robione w domu, albo herbatki, ale chciałabym wprowadzić soki kupne, np. w kartonikach - takie, które można nosić w torebce, zabrać na spacer itp. Najlepiej takie bez chemii w środku. Odpowiedz Link Zgłoś
aannaa6 Re: Soki bez cukru help! 09.05.08, 13:17 nie ma soków w kartonikach bez chemii, robione są z koncentratów owocowych, a dobre soki tylko w szkle, np jednodniowe są warte polecenia Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Soki bez cukru help! 09.05.08, 13:55 Soki z kartonu do zdrowych nie należą, niezależnie od tego czy zawierają cukier czy nie. A cukru nie zawiera część soków pomarańczowych, chyba soczki Leon (głowy nie dam), niektóre soki Tymbarku słodzone są fruktozą Wszystko powinno byc napisane na etykiecie Bez cukru u konserwantów sa soki jednodniowe.. Odpowiedz Link Zgłoś
ol16 Re: Soki bez cukru help! 09.05.08, 15:48 To może zamiast soków sporóbuj podawać dziecku wodę do picia. Na przykład gerber ma wodę dla dzieci, której nie trzeba przed podaniem przegotowywać. Odpowiedz Link Zgłoś
oneway9 Re: Soki bez cukru help! 14.05.08, 11:05 jesli na etykiecie napisane jest sok 100% to nie moze on zawierac cukru! sa jednak wyjatki a wiaza sie z marchwia, o ktorej 'zapomniala' Unia Europejska(..) soki z marchwi lub z marchwia moga zwiertac cukier i nadal nazywac sie sok (musza jednak i spelniaja parametr udzialu skladnikow owocowowaryzwnych). trzeba czytac sklad. a to polecam zawsze bo etykiety w Polsce podlegaja b surowym rygorom i tam jest cala prawda. 'soki' owocowe z cukrem sa nektarami, ale wciaz sa lepsze od 'napojow', tu o roznicy stanowi ilosc skladnika owocowego, ktorego w napojach sa znikome ilosci (nie bede zanudzac szczegolami) soki pasteryzowane czyli bez konserwantow nie musza byc tylko w szkle, nowe technologie pozwlaja aseptycznie rozlewac je juz i do plastiku i kartonow i takie sa na rynku. co jest nagminne to nazywanie czegos np pomarancza jakastam i umieszczanie slowa nektar w innym miejscu. i jeszcze jedna uwaga soki owocowe 100% sa drozsze bo nie ma dobrych rzeczy tanich i o tym rowniez zawsze warto pamietac. Odpowiedz Link Zgłoś