Dodaj do ulubionych

Dlaczego wzorowej gospodyni nie wyszły naleśniki?

09.01.09, 16:16
Pierwszy zeskrobałam siłą z patelni. Drugi - to samo. Po trzecim, który
podzielił los pierwszego i drugiego zmieniłam patelnię na lepszą. Przy
czwartym na nowej patelni olśniło mnie: Nie dałam jajek!! big_grin
Pierwszy raz mi się to zdarzyło ale czynnikiem usprawiedliwiającym był
wydzierający się i tarzający po podłodze od prawie godziny 2,5-latek smile
To tak na poprawę nastroju wzorowych gospodyń.
A tak w ogóle witajcie drogie Ematki w Nowym Roku smile
Obserwuj wątek
    • moninia2000 Re: Dlaczego wzorowej gospodyni nie wyszły naleśn 09.01.09, 16:18
      Ja kiedys bez jajek zrobilam takie placuszki i wyszly ekstrasmile
      Bylismy na obozie i mielismy tylko make, wiec dodalam wody z kranu i
      smazylysmy z kumpela dzielnie ufff.
      A wlasnie wateczek zadalas, bo zaraz sie mam brac za nalesniki z
      jabklami!
      • aniaop Re: Dlaczego wzorowej gospodyni nie wyszły naleśn 09.01.09, 16:22
        Mi nigdy nie wychodzasad taka ze mnie jelopawink U mnie w domu
        nalesniki smazy mazsmile
        • id.kulka Re: Dlaczego wzorowej gospodyni nie wyszły naleśn 09.01.09, 16:27
          Ja moje kulinarne przygody zaczęłam od pizzy (lat miałam -naście),
          do której zamiast mąki dodałam mąki ziemniaczanej smile
          A naleśniki uwielbiam smile
          • ciociacesia ja kiedys zagniatałam kopytka przez 3 godziny 09.01.09, 17:30
            dwie torebki maki poszły. ale tacie smakowały smile
    • lolinka2 Re: Dlaczego wzorowej gospodyni nie wyszły naleśn 09.01.09, 16:30
      mathiola, to nie przez jajka. Ręczę ci, że przez 3 lata diety ścisłej
      mojego dziecka robiłam naleśniki z wody, mąki i oleju (w wersji
      wyrafinowanej dodawałam jakiś ściek pt. mieszanka mlekozastępcza) i
      wychodziły, grubsze niż normalne - ale wychodziły.
      • babcia47 Re: Dlaczego wzorowej gospodyni nie wyszły naleśn 09.01.09, 16:39
        mi też tak wychodzi, ze to nie z braku jajek..chyba, że zamiast wody
        było samo mleko?
    • madameblanka Re: Dlaczego wzorowej gospodyni nie wyszły naleśn 09.01.09, 16:38
      ja tez miałam takie "przeżycie" po prostu wymieniłam patelnie bo okazało sie że
      teflon sie zużył.
      No i witaj w Nowym Roku mathiolo, cóż to sylwester się przeciągnąłsmile?
      • id.kulka Re: Dlaczego wzorowej gospodyni nie wyszły naleśn 09.01.09, 16:42
        Naleśniki przywierają czasem, gdy patelnia jest za słabo nagrzana smile
        Ja kulinarne antytalencie jestem, ale nad nalesnikami pracuję
        wytrwale wink
        • madameblanka Re: Dlaczego wzorowej gospodyni nie wyszły naleśn 09.01.09, 16:45
          no to to, też myślałam że patelnia nie nagrzana ale schrzaniony następny
          naleśnik i nastepny. Zaczęłam smazyc na innej i było ok. A na tamtej to później
          kotlety nawet przywierały. Wywaliłam ją, tzn oddałam córce do piaskownicy, niech
          trenujesmile
          • babcia47 Re: Dlaczego wzorowej gospodyni nie wyszły naleśn 09.01.09, 17:05
            hmm ja mam do naleśników stara patelnię aluminiową..koło teflonu to
            ona tylko leżała..i kilka razy ją prostowałam młotkiem bo się
            dno "wygło" wskutek czego ma górki i dolinki..ale mam do niej
            sentyment..a i naleśniki wychodzą
          • inia33 Re: Dlaczego wzorowej gospodyni nie wyszły naleśn 09.01.09, 17:07
            madameblanka napisała:

A na tamtej to później
            > kotlety nawet przywierały.

dobra rada na przywieranie: od czasu do czasu na takiej patelni
            uprażyć trochę gruboziarnistej soli, sprawdzonesmile
            • babcia47 Re: Dlaczego wzorowej gospodyni nie wyszły naleśn 09.01.09, 17:36
              fakt, ale nie musi być koniecznie gruboziarnista..ja przed smazeniem
              na suchą patelnię wysypuję jaką mam pod reka i jak się dobrze
              zagrzeje zgarniam papierowym ręcznikiem z przechylonej do zlewu..co
              prawda pierwszy nalesnik bywa nieco za słony ale on i tak przewaznie
              jest "sprawdzający" i ląduje w mojej paszczy
              • inia33 Re: Dlaczego wzorowej gospodyni nie wyszły naleśn 09.01.09, 17:38
                gdzieś czytałam o gruboziarnistej, ale skoro nie musi być taka, to
                tym lepiejsmile
              • doral2 Re: Dlaczego wzorowej gospodyni nie wyszły naleśn 09.01.09, 17:41
                mnie wychodzi tylko 10 naleśników i ani jednego więcej. każdy następny to
                porażka i masakra. nie wychodzi tak jak mathioli pierwszy, drugi i trzeci.
                nie wiem czym to spowodowane, bo patelnia jest już doskonale nagrzana, skład
                ciasta ten sam, a nie wychodzi uncertain
                • babcia47 Re: Dlaczego wzorowej gospodyni nie wyszły naleśn 09.01.09, 18:06
                  ..a mieszasz ciasto w miedzyczasie? bo mąka opada na dno i ciasto
                  robi się za gęste..ja przed nabraniem kolejnej porcji ciasta mieszam
                  chochelką do dna a w drastycznych przypadkach rozrzedzam koncówke
                  ciasta odrobiną wody
                  • doral2 Re: Dlaczego wzorowej gospodyni nie wyszły naleśn 09.01.09, 18:07
                    wiem, i mieszam, i nie wychodzą, psia ich mać. uncertain
                    • babcia47 Re: Dlaczego wzorowej gospodyni nie wyszły naleśn 09.01.09, 18:30
                      normalnie swintuchy..rób w takim razie ciasta tylko na 10 smile..a moze
                      tłuszczu dajesz za duzo? bo jak patelnia sie dobrze rozgrzeje to
                      potem ja kropelkę dodaję co 2-3?albo za duzo mleka? ja mieszam pół
                      na pół z wodą i jajcami i potem płyn wlewam do mąki zmieszanej z
                      odrobina soli i gałki muszlatuowej..ale z mniejsza ilościa płynów i
                      potem rozrzedzam samą wodą..oleju do ciasta zazwyczaj nie daję tylko
                      rozgrzewam poczatkowo łyzke na patelni, nadmiar zlewam do miseczki i
                      w razie potrzeby z tej miseczki dodaje na patelnie albo wręcz
                      smaruję poskładanym w kostkę recznikiem papierowym umoczonym w tym
                      tłuszczu
              • madameblanka Re: Dlaczego wzorowej gospodyni nie wyszły naleśn 09.01.09, 17:49
                no ale sól to kamień. Między innymi dlatego w młynku do soli tarcze są
                metalowe, a do pieprzu plastikowe. Więc czy to nie rysuje patelni? Czy mówicie o
                patelni nie teflonowej?
                • babcia47 Re: Dlaczego wzorowej gospodyni nie wyszły naleśn 09.01.09, 18:11
                  dla tego do teflonowej lepsza jest drobna a pozatym ta sól ma sie
                  rozgrzać i pochłonąć ewentualne stare resztki tłuszczu i wilgoć na
                  patelni a nie szorować nią..ręcznikiem papierowym to ja "zmiatam
                  resztki" ale nie przyciskam do dna..
    • gacusia1 Re: Dlaczego wzorowej gospodyni nie wyszły naleśn 09.01.09, 16:55
      Patelnia byla zbyt chlodna.Mialas pewnie otwarte okno i nie nagrzala
      sie odpowiednio .-)
    • lola211 Re: Dlaczego wzorowej gospodyni nie wyszły naleśn 09.01.09, 16:59
      Rodzaj maki ma tez wpływ, z niektorej wychodza takie wlasnie rwace
      sie gluty, a nie nalesniki.
      • asiaiwona_1 Re: Dlaczego wzorowej gospodyni nie wyszły naleśn 09.01.09, 17:03
        Jeśli chodzi o naleśniki to ja robię ciasto, a małż smaży. Bo jak ja
        się wezmę a smażenie to kawałek naleśnika jest za gruby, kawałek za
        cienki i wogóle nei rozlewa mi się po całej patelni. No i mąż je
        podrzuca, żby przewrócić na drugą stronę, a ja kombinuję z łopatkami
        itp i mi się rozrywają, sklejają i wogóle wychodzą do d...
    • mathiola Re: Dlaczego wzorowej gospodyni nie wyszły naleśn 09.01.09, 17:02
      eh, baby, na bank jajka bo jak juz dodalam bylo ok smile Ale robilam z krupczatki,
      moze dlatego
      • babcia47 Re: Dlaczego wzorowej gospodyni nie wyszły naleśn 09.01.09, 17:14
        a to napewno..inaczej by Ci się usmażyły..tulko w smaku by były inne
        i bardziej "blade"..krupczatka za gruba..a ciasto z zwykłej mąki lub
        tortowej tez powinno sie odstawić na trochę by mąka się "rozkleiła"
        • asiaiwona_1 Re: Dlaczego wzorowej gospodyni nie wyszły naleśn 09.01.09, 17:18
          Babcia - dobrze, że Ty tu jesteś z nami. Zawsze poratujesz jakąś
          "babciną radą" smile

No i fakt, jak Mathiola założy jakiś wątek, to zawsze tak fajniej
          się robi smile
    • mamakingi Re: Dlaczego wzorowej gospodyni nie wyszły naleśn 09.01.09, 17:11
      Stęskniłam się za Twoimi postami big_grin zawsze poprawiają mi humor smile))
      • wilma1970 Re: Dlaczego wzorowej gospodyni nie wyszły naleśn 09.01.09, 17:55
        Pewnie masz okres. wink
    • mathiola Historii naleśnikowej cd 09.01.09, 18:07
      No wiec posmażyłam, nakarmiłam wygłodniałe towarzystwo, resztę zostawiłam na
      szafce. I pełna szczęśliwości usiadłam do swojego nowiutkiego, świeżo
      zakupionego internetu smile Niezmiernie zadowolona siedziałam sobie, oglądałam
      kabaret Hrabi, podczytywałam zaległe wątki, a dzieciątka przepięknie bawiły się
      za moimi plecami. I dalej byłoby tak fajnie, gdyby diabeł nie podszepnął mi,
      żebym się odwróciła.
      No więc odwróciłam się i UPADŁAM. Moje kreatywne dzieci zbudowały z mebli i
      pościeli wielką fortecę. A dla jej przyozdobienia porozwieszały wszędzie
      naleśniki, niczym koronkowe serwetki.....
      • dlania Re: Historii naleśnikowej cd 09.01.09, 18:09
        mathiola napisała:
        Moje kreatywne dzieci zbudowały z mebli i
        > pościeli wielką fortecę. A dla jej przyozdobienia porozwieszały wszędzie
        > naleśniki, niczym koronkowe serwetki.....
        >

O matko!!!wink)) Starszy też współtworzył to pokopane dzieło architektoniczne?wink
      • dlania Re: Historii naleśnikowej cd 09.01.09, 18:10
        Pykaj zdjecie!
        • mathiola Re: Historii naleśnikowej cd 09.01.09, 18:15
          za późno, to było zanim wyszorowałam Ludwikiem pół chałupy wink Dlaczego mi do
          głowy to zdjęcie nie przyszło, buuuu.
          A starszy jak najbardziej, brał. Z tymże on twierdzi, że nie zwrócił uwagi,
          zajęty był zwieńczaniem wieży rolką papieru toaletowego smile
          • babcia47 Re: Historii naleśnikowej cd 09.01.09, 18:33
            no ale przynajmniej dzieci się fajnie bawiły, wykazały się
            kreatywnością a Ty miałaś chwile spokoju smile))
    • majmajka Re: Dlaczego wzorowej gospodyni nie wyszły naleśn 09.01.09, 18:24
      Ja tez nalesnikow nie potrafie robicsad. Ale staram sie.suspicious
      Witam w Nowym roku i wspolczuje kreatywnych dzieci. Jako, ze zyczenia mozna zlozyc to i tez zycze samych dobrych i w miare spokojnych dni zycze w 2009smile.
      • majmajka Re: Dlaczego wzorowej gospodyni nie wyszły naleśn 09.01.09, 18:25
        A poza tym kto Ci takich glupot naopowiadal, zes Ty wzorowa gospodynia jest?wink
        • mathiola Re: Dlaczego wzorowej gospodyni nie wyszły naleśn 09.01.09, 18:29
          No taaak.... big_grin
          Już tak długo teściowej wmawiam, że sama uwierzyłam big_grin
          • zales239 Re: Dlaczego wzorowej gospodyni nie wyszły naleśn 09.01.09, 19:40
            Witaj mathiolasmile
            Długo się rozpakowywałaś w nowym lokumwink
            A chyba,że internet dopiero teraz masz tak,tak doczytałam.
            A w kwestii naleśnikowej to ja dodaję do ciasta zawsze trochę
            oleju,mleko pół na pół z wodą i oczywiście jajca 2 na naszą rodzinkę.
            Moja babcia używała do smarowania patelni słoniny nadzianej na
            widelec i przed każdym naleśnikiem ją smarowała.
            Ale mi smaka narobiłyście,już jest za póżno na smażenie,chyba jutro
            zrobię pyszne naleśniczki mniam,mniam.smile
            • madame_zuzu Re: Dlaczego wzorowej gospodyni nie wyszły naleśn 09.01.09, 20:25
              Mi sie nie zdarzylo jeszcze zeby mi nie wyszly. Na litr mleka daje 2 jaja i make do odpowiedniej konsyst. Wody nie daje wcale. Czasami dodaje kieliszek 50ml Metaxy (pewna stara Greczynka dala mi na to cynk) a smaze je na specjalnym blacie. Na patelni nie probowalam. No ale ja wzorem gospodyni nie jestem. Ba! Nawet pewnie nie stalam obok..
              • mathiola Re: Dlaczego wzorowej gospodyni nie wyszły naleśn 09.01.09, 20:57
                > Mi sie nie zdarzylo jeszcze zeby mi nie wyszly.

No mi też nie. Dzisiaj był pierwszy raz smile

> Na litr mleka daje 2 jaja

A no widzisz, właśnie dlatego mi nie wyszły wink
            • mathiola Re: Dlaczego wzorowej gospodyni nie wyszły naleśn 09.01.09, 20:59
              > Witaj mathiolasmile
              > Długo się rozpakowywałaś w nowym lokumwink

smile
              No trochę to potrwało smile
              Internet to nawet trochę miałam, tak z doskoku, ale miałam też grypę stulecia, z
              której dopiero pomalutku zaczynam wyłazić. Nawet się dzisiaj odważyłam trochę
              piwka napić... smile
              • doral2 proszę w takim razie 09.01.09, 22:02
                o sprawdzone bankowo receptury na naleśniki.
                żeby nie było, że czegoś dałyśmy za mało albo za dużo tongue_out
                • mathiola Re: proszę w takim razie 09.01.09, 22:23
                  Ja mam dwa sposoby:
                  1. wsypuję do michy mąkę zwykła, pszenną. Dodaję do niej jajka (o ile dodaję big_grin)
                  w liczbie 1-2 zależnie od ilości mąki. Dolewam mleka. Wsypuję szczyptę soli.
                  Biorę mikser i miksuję, dolewając wody tyle, żeby nie było za gęste ani za
                  rzadkie smile (mniej więcej pół na pół z mlekiem)
                  2. Do michy wrzucam 2 jajka. Dolewam wody, mleka, dosypuję soli. Miksuję. Jak
                  się zrobi taka pienista breja, w trakcie miksowania dosypuję mąki krupczatki.
                  Reguluję gęstość mlekiem albo wodą.
                  Niestety dzisiaj połączyłam sposób 1 ze sposobem 2 i tym sposobem nie zauważyłam
                  braku podstawowego produktu w cieście smile
                  • doral2 Re: proszę w takim razie 09.01.09, 22:26
                    łeeeeee, to żaden przepis, to przepis na oko....
                    • babcia47 Re: proszę w takim razie 09.01.09, 23:46
                      2 szklanki mąki, sól, gałka muszkatołowa (niekoniecznie)3 jajka
                      szklanka mleka, szklanka wody (woda do rozrzedzenie gdy za gęste)
                      jajka z mlekiem zmiksowac dodac wodę, płyn wlać do maki z solą i
                      gałką,zmiksować, gdy zbyt rzadkie dodawać wodę, mozna dodać łyzke
                      oleju, ciasto powinno mieć konsystencje gęstej (słodkiej)śmietany a
                      po zanurzeniu łyżki pokrywać jej wypukłą część i skapywać grubyni
                      kroplami. Rozgrzać dobrze patelnię, posmarować słonina lub wlać olej
                      i nadmiar zlać do naczynia ..tak by powierzchnia była tylko pokryta
                      tłuszczem a nie tworzyła się mokra warstwa, wylać ciasto na zdjętą z
                      palnika patelnię okręznym ruchem rozprowadzic po dnie i postawić na
                      palniku. Od czasy do czsu trochę poruszać patelnią..gdy naleśnik
                      przesuwa sie po powierzchni dna, wsunąć szeroki nóż w 1/3 placka
                      szubko podnieść i odwrócić..przysmazyć chwile na drugiej stronie i
                      zsunąć na talerz odwrócony do góry dnem (łatwiej potem smarowac
                      farszem), posmarowac odrobiną tłuszczu powierzchnię patelni..i
                      smażyc następny. Jeżeli naleśniki maja byc grubsze oddzielić białka,
                      ubic na pianę i dodać do ciasta delikatnie mieszająca.. do
                      biszkoptowych dodać jeszcze 1 jajko, białka ubić osobno, dodac łyzkę
                      stopionego masła a mleka uzyć co najmniej 2 szklanki..
                      • babcia47 Re: proszę w takim razie 09.01.09, 23:51
                        gdy zbyt rzadkie dodawać wodę..geste oczywiście..gdyby przypadkiem
                        wyszło odwrotnie to troche mąki osobno dokładnie rozmieszać z zbyt
                        rzadkim ciastem tak by nie było grudek a dopiero połaczyc z resztą
                        zbyt rzadkiego ciasta
                • wilma1970 Re: proszę w takim razie 09.01.09, 23:18
                  Ja lubię zamiast mleka dać kremówkę. Wtedy naleśniki są delikatne jak suflecik.
                  • mathiola Re: proszę w takim razie 09.01.09, 23:36
                    a centymetry w
                    pasie??? smile
                    • wilma1970 Re: proszę w takim razie 09.01.09, 23:40
                      Czniam.
                      • mathiola Re: proszę w takim razie 09.01.09, 23:41
                        szczęśliwa!!!! smile
                        • wilma1970 Re: proszę w takim razie 09.01.09, 23:50
                          Dziś se kupiłam dwie patelnie, niby oddzielne, ale tak sprytnie się o siebie
                          zazębiające, że smażenie naleśników dzisiaj to była wielka przygoda w moim
                          życiu. Niech się schowa Martyna W. w swoim namiociku.
                          Wiwat naleśniki!
    • myelegans Re: Dlaczego wzorowej gospodyni nie wyszły naleśn 09.01.09, 20:22
      E tam, wzorowej by wyszly wink
      • in-ca Re: Dlaczego wzorowej gospodyni nie wyszły naleśn 11.01.09, 09:27
        Kurcze kiedyś na wakacjach w stadninie, jak już z przyjaciółką wydałyśmy
        pieniądze, to robiłyśmy sobie naleśniki z wody i mąki, większość wsi
        obdzieliłysmy, super były smile))
        • marminia Re: Dlaczego wzorowej gospodyni nie wyszły naleśn 11.01.09, 10:27
          Mathiola, to chyba jakiś wirus dopada "wzorowe gospodynie", bo ja
          wczoraj upiekłam struclę drożdżową bez drożdży...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka