Gość: login_t Re: Filharmonia w Gorzowie już prawie pod dachem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.09, 12:11 mkblat napisał: > Dyrektor Rubik?? Dyrektor Rubik wyglądałby najlepiej. U boku z tą laską dyrektorową. Mógłby popracować nad wiadomą marką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emsiziomal Re: Filharmonia w Gorzowie już prawie pod dachem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.09, 12:25 A "derektor" Zelazowski nie pasuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morda 6 000 000 PLN/rok !!!!!!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 09.12.09, 14:47 Minister nie przyznał dotacji na tą "chorą" inwestycję. I racja, bo trzeba być "pokopanym megalomanem", aby tak marnotrawić nasze podatki. Statystyczny gorzowianin nie skorzysta na tej inwestycji. Bogatsze od nas miasta budują sale widowiskowo-sportowe, gdyż tak nakazuje ekonomia wynikająca z funkcjonalności takich obiektów. Tego typu obiekty muszą funkcjonować zarabiając na siebie, a nie "spełniać marzenia..." Utrzymanie filharmonii to ok. 6 000 000 PLN/rok ...i wszystko jasne:) Odpowiedz Link Zgłoś
es.te Re: 6 000 000 PLN/rok !!!!!!!!! 09.12.09, 15:13 Problem chyba w tym że miasto "ZG" (o podobnych gabarytach) - ma filharmonię więc i Gorzów mieć ją musi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys Do es.te IP: *.gorzow.mm.pl 09.12.09, 15:23 Jakie to proste takie zielonogórskie.Tak samo możemy powiedzieć o aquaparku. Gorzów Wielkopolski takowy ma to i Zielona Góra musi mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
hanyncjusz Re: 6 000 000 PLN/rok !!!!!!!!! 09.12.09, 17:05 Gość portalu: morda napisał(a): > Utrzymanie filharmonii to ok. 6 000 000 PLN/rok > ...i wszystko jasne:) Nie wiem czy na pewno wszystko jasne...Czy zdajesz sobie sprawę ile kosztuje utrzymanie różnych instytucji kultury w Gorzowie ? W budżecie województwa lubuskiego na 2009 rok przewidziano dotację dla gorzowskiegoe teatru w wysokości ponad 2 500 000 zł ( dla zielonogórskiej sceny prawie 3 000 000 zł ), Muzeum Lubuskie w Gorzowie z budżetu województwa otrzymało ponad 2 200 000 zł, biblioteka wojewódzka w Gorzowie ok. 3 750 000 zł. Do tego dochodzą dotacje z budżetu miasta np. dla teatru na Gorzowskie Spotkania Teatralne 80 000 zł, dotacja dla biblioteki wojewódzkiej 1 664 000 zł. Utrzymanie biblioteki kosztowało więc w roku 2009 w sumie ok. 5 415 000 zł. W tym kontekście 6 000 000 zł na filharmonię już tak nie szokuje. Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: 6 000 000 PLN/rok !!!!!!!!! 09.12.09, 17:39 już tak nie szokuje. ... szokuje - niby skąd ta kasa bedzie? I to dla kilkuset słuchaczy w miesiacu... Odpowiedz Link Zgłoś
hanyncjusz Re: 6 000 000 PLN/rok !!!!!!!!! 09.12.09, 18:01 e_werty napisał: > już tak nie szokuje. > > ... szokuje - niby skąd ta kasa bedzie? I to dla kilkuset słuchaczy w > miesiacu... > Wydaje mi się, że n i e wszystko w a r t o przeliczać na pieniądze... Gdy ratuje się życie jednej osobie terapią której miesięczny koszt to dziesiątki albo setki tysięcy złotych...Albo gdy krzewi się kulturę wyższą w społeczeństwie w którym niepokojąco dużo przemocy, wulgarności, pospolitego hamstwa a potrzeby kulturalne sprowadzają się co najwyżej do uczestnictwie w piwnych biesiadach i oglądania tańców "gwiazd" na lodzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żanna Re: 6 000 000 PLN/rok !!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.09, 18:51 hanyncjusz: ...pospolitego hamstwa... to dopiero, nigdy nie spotkałam niepospolitego hama! ;-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
hanyncjusz Re: 6 000 000 PLN/rok !!!!!!!!! 09.12.09, 19:12 Gość portalu: Żanna napisał(a): > hanyncjusz: ...pospolitego hamstwa... > > to dopiero, nigdy nie spotkałam niepospolitego hama! ;- ))))) no proszę, udało mi się zrobić byka w najstosowniejszym momencie :- ))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żanna Re: 6 000 000 PLN/rok !!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.09, 20:08 hanyncjusz: "no proszę, udało mi się zrobić byka w najstosowniejszym momencie" hanyncjusze mogą ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
blic Re: 6 000 000 PLN/rok !!!!!!!!! 09.12.09, 17:43 Hanys, nie uprawiaj demagogii. 6 mln nie szokowałoby zupełnie, jeśli większość z tego byłaby zapłacona z innego budżetu. Są granice nonszalancji. Magistrat je właśnie z hukiem przekracza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Jak przekraczac...to z hukiem... IP: 139.142.19.* 09.12.09, 18:03 Hey blic, Tak sie postep wprowadza...Z hukiem! Inaczej sie nie da.. Kazda zmiana bedzie konytowersyjna, a najbardziej..brak zmian.. To chyba wiesz... Dlatego kazda spolecznosc potrzebuje liderow ktorzy maja odwage poprowadzic miasto 50 lat do przodu.. W Polsce wiekszosc politykow widzi swa przyszlosc w "przeszlosci".... Tam liderow sie nie znajdzie. Maruderow jedynie.. :) PS. Jedrzejczak to dobry i uczciwy Prezydent Odpowiedz Link Zgłoś
danny_boy Re: Jak przekraczac...to z hukiem... 10.12.09, 00:15 Dlatego kazda spolecznosc potrzebuje liderow ktorzy maja odwage poprowadzic miasto 50 lat do przodu.. Uważasz, że zostawienie szkoły muzycznej w rozpadającej się kamienicy, to taki krok do przodu? Odpowiedz Link Zgłoś
hanyncjusz Re: 6 000 000 PLN/rok !!!!!!!!! 09.12.09, 18:16 Na Filharmonię Zilonogórską z budżetu województwa w 2009 roku zaplanowano prawie 3 000 000 zł. Jasne, że chciałbym aby w finansowaniu gorzowskiej filharmonii partycypowało województwo. Mam nadzieję, że do tego prędzej czy później dojdzie, i założę się, że samo miasto też już po cichu o tym myśli...Najpierw postawmy tę filharmonię a potem jakoś trzeba się będzie dogadać. W końcu dlaczego tylko zielonogórska filharmonia miałaby być finansowana z budżetu lubuskiego? Myślę, że taki stan rzeczy na dłuższą metę będzie nie do utrzymania, w końcu gorzowska filharmonia nie będzie służyć tylko mieszkańcom Gorzowa ale jej zasięg oddziaływania będzię szeroki i obejmie z pewnością większą część województwa. Marszałek nie będzie mógł tego faktu ignorować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyro Wiecznie tylko jęczycie IP: 68.168.212.* 09.12.09, 15:11 Dla was to prezio powinien stodołę wybudować a nie filharmonię. Rodzice ze wsi to i u was wiochowa mentalność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Do remizy w kaloszach kapeli posluchac... IP: 139.142.19.* 09.12.09, 17:25 Hey Dyro, Niektorzy czuja sie "nie tak"...gdy kapeli podorkowej w poblizu nie ma... Niektorzy czuja sie "nie tak"...gdy koncerty odbywaja sie poza remiza strazacka... Niektorzy czuja sie "nie tak" gdy kalosze sciagaja... Niektorzy czuja sie "nie tak"..gdy miasto rosnie i pieknieje... :) PS. Jedrzejczak to dobry i uczciwy Prezydent Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bohowiecki Re: powinien stodołę wybudować a nie filharmonię IP: *.icpnet.pl 20.01.10, 12:38 Ale będzie filharmonia - jak pałac Müllera z "Ziemi Obiecanej" ;-> Odpowiedz Link Zgłoś
hanyncjusz Filharmonia w Gorzowie już prawie pod dachem 09.12.09, 16:19 Gorzuś w majtkach z gorzowskiej flagi... Prośba: schowajcie gdzieś już tego pajaca bo miastu wstyd przynosi. Zachwyt może wzbudzić co najwyżej u dzieci - i to w wieku przedszkolnym... Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Filharmonia w Gorzowie już prawie pod dachem 09.12.09, 17:02 teraz będziemy mogli przyjmować najlepszych artystów z całego świata ... na koncerty charytatywne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żanna Re: Filharmonia w Gorzowie już prawie pod dachem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.09, 19:00 Filharmonia w Gorzowie to płynnie przeszliśmy od marzeń o wielkim CEA do marzeń o filharmonii. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emsiziomal Zapewne coś mi umknęło.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.09, 19:20 ...ale od kiedy budujemy filharmonię a nie CEA? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr-piotr-piotr Re: Zapewne coś mi umknęło.... 09.12.09, 19:57 Gość portalu: emsiziomal napisał(a): > ...ale od kiedy budujemy filharmonię a nie CEA? od momentu kiedy Radni po raz trzeci sprzeciwili się powołaniu Spółki miejskiej "Gorzów Invest", która miała się zając budową Szkół Artystycznych przy Filharmonii Gorzowskiej, Nową Halą widowiskowo-sportową, Nowym Ratuszem, Stadionem Piłkarskim dla GKP Gorzów, nowym basenem odkrytym, nowymi kortami tenisowymi, poprzez zaciągnięcie komercyjnych kredytu na te inwestycje, którego zabezpieczeniem miałbyc majątek składający się na wszystkie budynki Urzędu Miejskiego. Miasto miało spłacac ten kredyt 20-30 lat, a przy okazji skupic się na innych mniejszych inwestycjach finansowanych bezpośrednio z budżetu miasta jak chodniki, ulice osiedlowe itp. Aktualnie nie ma innej alternatywy na tak duże inwestycje, stąd mamy do czynienia ze swojego rodzaju marazmem inwestycyjnym w mieście na życzenie Radnych! Nie licząc "ułomnych" propozycji Surowca tj. budowa Kostrzyńskiej na podstawie koncesji - w efekcie mielibyśmy płatną ulicę Kostrzyńską, lub budowa Hali na podstawie partnerstwa publiczno - "prokuratorskiego" - gdzie aktualny Prezydent już mam sprawę sądową, nie mamy alternatywy na pozyskiwanie środków zewnętrznych. Dodam, że Zielona Góra raczej nie patrzy przychylnie na gorzowskie inwestycje więc na środki unijne też bym nie liczył, spółka była w zasadzie jedynym rozsądnym wyjściem, ale Radni ukręcili łeb tej inicjatywie więc nie dziwię się postawie Jędrzejczaka. Już niebawem wybory, wszyscy możemy przyczynic się do rozwiązania problemu Rady Miejskiej w Gorzowie, wystarczy głosowac na Komitet Wyborczy Aktualnego Prezydenta, przede wszystkim mam nadzieję, że skończy się partyjniactwo z jakim mamy do czynienia w PO lub PiS! Zawiodłem się na tych partiach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emsiziomal Re: Zapewne coś mi umknęło.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.09, 21:04 piotrx3 pisał: ę Kostrzyńską, lub budowa Hali na podstawie partnerstwa publiczno - "prokuratorskiego" - gdzie aktualny Prezydent już mam sprawę sądową, nie mamy alternatywy na pozyskiwanie środków zewnętrznych. -------------------------------------------------------------- Piszesz o Najuczciwszym Prezydencie w "pierwszej osobie" ? Alter ego czy drugi benio-fan-bezkrytyczny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max co bedzie robila spółka "Gorzow Invest" ? IP: *.tktelekom.pl 10.12.09, 15:11 Budowac nie bedzie, projektować tez nie, nadzór budowlany każda budowa ma swój. Hmmmmmmmm grabić kasę będzie i sprzedawać nieruchomości miejskie, a może je wynajmować dla Prezia ? A co tam my za to zapłacimy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Rada o Gorzow nie dba!! IP: 139.142.19.* 10.12.09, 00:01 Hey piotr-piotr-piotr, Sabotaz, spowalnianie i wrecz uniemozliwianie normalnej dzialalnosci Magistratu to glowne zadanie POwcow i PiSowcow w Radzie. Czym Gorzej w Gorzowie tym lepiej dla ich anty jedrzejczakowej propagandy.... Rada w nosie ma Gorzow i problemy czy aspiracje mieszkancow... Liczy sie walka o wladze. Za kazda cene. Zwlaszcza teraz gdy przed Gorzowiakami otwarto okno mozliwosci na przyszlosc taka spolka miejska jak proponowana "Gorzow Invest" jest absolutnie niezbedna.... Co by nie powiedziec to przedstawione projekty rozbudzily wyobraznie. Tak dobrze i optymistycznie przyszlosci miasta mieszkancy nie widzieli... Ten opytymizm, to zainteresowanie to ogromny potencjal spoleczny ktory PiSowcy zechca zniszczyc i to jak najszybciej zalewajac wszystko bagnem krytykanctwa! Wiosna w Gorzowie powialo tego grudnia i tego PiS nie zniesie! Rozwojem i inwestycjami musza zajac sie fachowcy Nie banda nacpanych maniakow politycznych -fachowcow , ktorzy krok po kroku beda realizowac rozwoj miasta. Spolka miejska to model istniejacy w kazdym normalnym miescie. Metoda sprawdzona w najwiekszych i tych mniejszych miastach swiata. Jedrzejczak ma racje i to Radnych najbardziej wscieka... :) PS. Jedrzejczak to dobry i uczciwy Prezydent Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Rada o Gorzow nie dba!! 10.12.09, 07:59 > Rada w nosie ma Gorzow i problemy czy aspiracje mieszkancow... > Liczy sie walka o wladze. Liczy sie walka o wladze, ktora dali jej mieszkancy, a ktorej bezprawnie probuje pozbawic ich Jedrzejczak... > Za kazda cene. To samo moge powiedziec o Jedrzejczaku - a nawet wiecej. Ze nie dosc, ze walczy o wladze, to jeszcze lamiac prawo - bo on nie od wladania jest, ale od wykonywania zadan powierzonych przez rade... > Zwlaszcza teraz gdy przed Gorzowiakami otwarto okno mozliwosci na > przyszlosc taka spolka miejska jak proponowana "Gorzow > Invest" jest absolutnie niezbedna.... ROTFL... a moze jeszcze zabierzmy z Banku Centralnego? ;) Ta spolka bedzie miala tyle wspolnego z ekonomia, co Lepper z wyksztalceniem wyzszym ;) > Rozwojem i inwestycjami musza zajac sie fachowcy > Nie banda nacpanych maniakow politycznych od kladki Danusi ;) > PS. Jedrzejczak to dobry i uczciwy Prezydent Ktorego polubil jakis zlosliwy prokurator ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Rada o Gorzow nie dba!! IP: *.tktelekom.pl 10.12.09, 15:04 Miejska spółka "Gorzow Invest" potrzeba jest po to baby przejąć kilkadziesiąt miejskich nieruchomości a później podstawianym koleżką sprzedać je za friko. Przy okazji zarobić na i tak drogich inwestycjach no i premie nagrody będą tez obowiązkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Zapewne coś mi umknęło.... 10.12.09, 07:36 > od momentu kiedy Radni po raz trzeci sprzeciwili się powołaniu > Spółki miejskiej "Gorzów Invest", ROTFL!!! Miasto mogloby brac kredyty tak samo, jak ta spolka, Z JEDNA ROZNICA - bez posrednika, ktory zarabialby na pensje zatrudnionego po znajomosci dyrektorka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bąk Re: Zapewne coś mi umknęło.... IP: 150.254.196.* 10.12.09, 10:49 najpierw zastanów się ile środków własnych miasto Gorzów może przeznaczyć z własnego budżetu na inwestycje, później zastanów się jaki będzie koszt tych wszystkich inwestycji o których pisze 3xPiotr, następnie weź pod uwagę to do jakiej wysokości można zadłużyć Miasto, a na końcu zastanów się "zetkaf" nad tym aby wrócić do szkoły i jeszcze raz przejść cały tok nauczanie, bo straszne pierdoły piszesz! Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Zapewne coś mi umknęło.... 10.12.09, 14:30 Oj, pan Madralinski jakiego uczonego udaje... no coz, przeinwestowanie to jedno, ja rozumiem, ze miasto nie moze wydac wiecej, niz wynosi jego zdolnosc kredytowa i mozliwosci finansowe, bo dlugi trzeba splacic, ale powiedz mi, CO DAJE TAKA SPOLKA??? Ze dlugu nie trzeba bedzie splacac? A no trzeba bedzie... albo w formie bezposredniej, albo w formie leasingu. Ze mniej go trzeba bedzie splacac? A no znowu pewnie nie, bo przeciez firma musi zainwestowac tak samo jak miasto, to jej sie potem musi zwrocic, a jeszcze na swoich pracownikow musi zarobic (chyba, ze pojdzie to w koszty miasta bo spolka miejska - ale znowu powieksza to koszty kredytu). Wiec powiedz mi, jak od powstania spolki moglaby zwiekszyc sie zdolnosc kredytowa miasta? Albo zdolnosc do splaty kredytow, wiekszy budzet, czy cos? Taka spolka to tylko posrednik miedzy kredytodawca i kredytobiorca - posrednik, ktory tez kosztuje. Owszem, przetargi do tej pory musial robic ktos z UM, teraz bedzie ktos ze spolki - to kosztow nie powieksza, ale ktos bedzie musial spolka zarzadzac itp. No i jeszcze jedna sprawa - teraz, zeby zainwestowac w cokolwiek, UM musi podjac uchwale - czyt. RADA musi podjac uchwale. A czy w przypadku spolki nie bedzie tak, ze spolka bedzie mogla sama zainwestowac (za sugestia np. prezydenta), a potem "zaproponowac leasing" (z silna sugestia, ze trzeba, bo koszt i tak spadnie na miasto)??? I piekne obejscie decyzji rady miejskiej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mmmmmm000 Wysokie koszty utrzymania, coraz mniej słuchaczy, 10.12.09, 09:47 brak zaplecza muzycznego i obiekt umrze śmiercią naturalną. Przypominam, że Tychy mają szkołę muzyczną IV stopnia, a w okolicy 3 akademie muzyczne. Najbliższa Gorzowowi AM jest w Poznaniu, którego się tutaj nie lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
blic Re: Wysokie koszty utrzymania, coraz mniej słucha 10.12.09, 10:37 mmmmmm000 napisał: > Najbliższa Gorzowowi AM jest w Poznaniu, którego > się tutaj nie lubi. Kto Ci powiedział, że Poznania sie w Gorzowie nie lubi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bąk Re: Wysokie koszty utrzymania, coraz mniej słucha IP: 150.254.196.* 10.12.09, 10:41 Ja bardzo lubię Poznań, w końcu Gorzów jest Wielkopolski i w zasadzie to kwestia czau kiedy województwo lubuskie zostanie zlikwidowane. Odpowiedz Link Zgłoś
hanyncjusz Re: Wysokie koszty utrzymania, coraz mniej słucha 10.12.09, 16:15 Gość portalu: bąk napisał(a): > Ja bardzo lubię Poznań, w końcu Gorzów jest Wielkopolski i w zasadzie to kwesti > a > czau kiedy województwo lubuskie zostanie zlikwidowane. Określiłeś precyzyjnie powody dla których Gorzowianin nie powinien lubić Poznania. Poznaniacy ze swoim przerostem ambicji i snami o "Wielkim Księstwie Poznańskim" ( niemal od rogatek Berlina po rogatki Warszawy ) wyszarpali przy ostatnim podziale administracyjnym kraju województwo drugie pod względem powierzchni w kraju, nienaturalnie ogromne w stosunku do województw ościennych. Przypomnę, że marzyło się Poznaniakom oparcie zachodniej granicy województwa wielkopolskiego o Odrę ( czyli wchłonięcie dużych części Ziemii Lubuskiej z Gorzowem włącznie ). Co do nazwy naszego miasta, Gorzów nie może być "Wielkopolski" skoro jest stolicą województwa l u b u s k i e g o. Inicjały naszego miasta G.W. ludziom w Polsce kojarzą się z...( wstyd powiedzieć ) i wywołują lawinę śmiechu. Poza wyjątkiem Bielsko-Białej, Zielonej Góry i Jeleniej Góry, nazwy dwuczłonowe w Polsce kojarzone są z miejscowościami małymi, głównie wsiami. I to również jest powód dla którego przymiotnik "Wlkp." powinien być wyrzucony z nazwy naszego miasta. Z historycznego punktu widzenia nasze ziemie to żadna Wielkopolska, Gorzów założono 750 lat temu w Nowej Marchii, i w niej przez prawie 700 lat pozostawał. Skoro obecnie Gorzów jest stolicą województwa lubuskiego mówienie, że jednocześnie jest "Wielkopolski" jest przejawem jakiejś nieznośnej schizofrenii. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Wysokie koszty utrzymania, coraz mniej słucha 10.12.09, 16:25 > Co do nazwy naszego miasta, Gorzów nie może być "Wielkopolski" A jak to sie ma do dyskusji o filharmonii? ;) ps. a co do genezy nazwy "Gorzow Wielkopolski", to jest ona oczywista i az mnie dziwi, ze jej nie znasz. Oczywiscie, ze nie schizofrenia, a jakies paranoidalne obawy, udawadnianie "polskosci" tzw. "Ziem Odzyskanych", czyli przejawy wczesnego komunizmu. A jak inaczej udowodnic "odwieczna polskosc" Gorzowa, jak nie dodajac czlon majac "polskosc" w nazwie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
hanyncjusz Re: Wysokie koszty utrzymania, coraz mniej słucha 10.12.09, 17:15 zetkaf napisał: > > Co do nazwy naszego miasta, Gorzów nie może być "Wielkopolski" > A jak to sie ma do dyskusji o filharmonii? ;) A tak to bywa w dyskusji, że niektórzy mają skłonność do dygresji :P > ps. a co do genezy nazwy "Gorzow Wielkopolski", to jest ona oczywista > i az mnie dziwi, ze jej nie znasz. Oczywiscie, ze nie schizofrenia, a > jakies paranoidalne obawy, udawadnianie "polskosci" tzw. "Ziem > Odzyskanych", czyli przejawy wczesnego komunizmu. A jak inaczej > udowodnic "odwieczna polskosc" Gorzowa, jak nie dodajac czlon majac > "polskosc" w nazwie ;) Masz rację. "Odwieczne ziemie piastowskie"...Może ziemie rzeczywiście do Piastów należały od podboju przez Mieszka I aż do utraty kasztelani santockiej w połowie XIII w. Ale sam Gorzów założył margrabia brandenburski Jan I z dynastii askańskiej :))) Nie widzę więc podstaw do nazywania naszego miasta "Wielkopolskim". Poza tym przytoczyłem parę - ważnych moim zdaniem - argumentów z dziedziny...socjotechniki czy może PR za tym żeby z tego przymiotnika w nazwie jak najszybciej zrezygnować. Glównie chodzi o to że taka dwuczłonowa nazwa podświadomie utrwala w Polakach skojarzenie naszego miasta z jakąś małą miejscowością ( ponieważ liczne są wsie o dwuczłonowych nazwach np. Lipki Wielkie :))) Odpowiedz Link Zgłoś