Dodaj do ulubionych

Trudne sprawy

04.02.04, 11:12
W Sejmie leżą projekty ustaw, którymi posłowie nie mieli czasu się zająć.
Najstarszym półkownikiem jest projekt Prezydenta RP, który chciał obniżyć
posłom pensje z ponad 11 tys. zł do niewiele ponad 9 tys. zł. Przez dwa lata
posłowie nie zajęli się zgłoszoną przez prezydenta ustawą, choć ta liczy
zaledwie trzy kartki.
Obserwuj wątek
    • Gość: panna marianna Re: Trudne sprawy IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 04.02.04, 15:40
      widać dla nich za trudna
    • aborys Re: Trudne sprawy 04.02.04, 16:02
      orka.sejm.gov.pl/SQL.nsf/projust_all4?OpenAgent
      Najstarsza jest jeszcze trudniejsza ustawa o zakazie promowania przemocy w
      środkach masowego przekazu.
    • gtk Re: Trudne sprawy 04.02.04, 16:18
      Napisałem ostatnio do kancelarii premiera z pytaniem, co z ustawą o wolności gospodarczej. Miała być przyjęta w październiku 2003, najpóźniej od początku roku, pamiętacie? Dowiedziałem się, że jest w Sejmie i czeka. Do marszałka już mi się nie chciało pisać. Ale może jeszcze mi się zachce.

Chyba w "Przekroju" w zeszłym roku premier Miller tuż po referendum unijnym zapowiedział, że teraz się weźmie za ułatwianie prowadzenia działalności gospodarczej. Konkretnie co wtorek po posiedzeniu Rady Ministrów będzie ogłaszał, jakie to kolejne ułatwienia rząd wprowadził. Przyznam się, że czekam od tamtego czasu, z coraz mniejszym napięciem, bo z coraz mniejszą wiarą, ale jednak. Na razie się nie doczekałem ani jednej decyzji. Tylko przepisy dotyczące tworzenia planów zagospodarowania przestrzennego się zmieniły. Na bardziej zawiłe. Żeby gminy przypadkiem nie miały jak ściągnąć inwestora. Za łatwo miały.
      • pontifexmaximus Re: Trudne sprawy 04.02.04, 16:22
        napisz do marszałka. W sumie to od niego zależy kiedy i jaki projekt trafia pod
        obrady
        • gtk Re: Trudne sprawy 04.02.04, 16:35
          pontifexmaximus napisał:

> napisz do marszałka. W sumie to od niego zależy kiedy i jaki projekt trafia pod
          >
          > obrady

Napisałem do kancelarii Sejmu. Ciekaw jestem, czy odpiszą równie szybko, jak od premiera. Pod tym względem urzędnicy rządowi ładnie się sprawili, muszę powiedzieć.
          • gtk Re: Trudne sprawy 05.02.04, 19:17
            gtk napisał:

Pod tym względem urzędnicy rządowi ładnie się sprawili, muszę powied
            > zieć.

Za to sejmowi niestety nie. Cisza. Nikt nic nie wie.
            • gtk Re: Trudne sprawy 09.02.04, 15:48
              Sejm się odezwał:

Szanowny Panie

W związku z przesłanym drogą internetową zapytaniem z dnia 4 lutego 2004 r., wyjaśniam.
              Rządowy projekt ustawy o swobodzie działalności gospodarczej (druk nr 2118) rzeczywiście nie został rozpatrzony. Obecnie oczekuje on na pierwsze czytanie i przed nim jeszcze praktycznie cały proces ustawodawczy. Z informacji uzyskanych w Biurze Legislacyjnym wynika, że nieprzystąpienie do jego rozpatrywania przez Sejm spowodowane jest brakiem projektu przepisów wprowadzających (w postaci odrębnego projektu ustawy), nad którym Rząd kończy prace i przedstawi go Sejmowi prawdopodobnie w najbliższym czasie. Należy przypuszczać, że wtedy nastąpi szybkie rozpoczęcie i zakończenie prac nad interesującym Pana projektem.
              Mam nadzieję, że powyższe wyjaśnienia uzna Pan za wystarczające.

Z poważaniem
              Włodzimierz Zając
              /-/ Wicedyrektor
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka