Dodaj do ulubionych

przyczyna emigracji polaków

18.04.10, 12:30
Barbara Gąciarz, socjologowie z IFiS PAN, na podstawie wyników "Eurosondażu" i
innych badań twierdzą, że zasadnicze czynniki określające decyzję o emigracji
do pracy w UE oprócz niskich wynagrodzeń to: przeciążenie pracą,
ponadnormatywny czas pracy (w 2007 r. jedna czwarta Polaków pracowała 50
godzin tygodniowo) i złe traktowanie, a nawet uprzedmiotowienie pracowników. -
Wśród badanych panowała powszechna opinia, że pracodawcy nie przestrzegają
warunków umowy o pracę, nie traktują pracowników godnie - mówi prof. Pańków. -
A element godnościowy jest dla pracowników bardzo ważny, nieraz nawet
ważniejszy niż zarobki. Dlatego wyjechali tam, gdzie ludzi traktuje się lepiej.
Obserwuj wątek
    • wolfenstein3d Re: przyczyna emigracji polaków 18.04.10, 12:35
      ile wynosi kara za porzucenie pracy? nie moge nigdzie znaleźć
      • zetkaf Re: przyczyna emigracji polaków 18.04.10, 17:18
        > ile wynosi kara za porzucenie pracy? nie moge nigdzie znaleźć
        Hmmm... do wysokosci poniesionych strat nawet? Wiec jesli udowodnia,
        ze z powodu twojego porzucenia pracy stracili 40mld... to TWOJ
        problem, skad je wziac...
        • wolfenstein3d Re: przyczyna emigracji polaków 18.04.10, 18:19
          wiesz co tym bardizej mnie utwierdzasz żebym tą prace porzucił

mnie to naprawdę pier**li że firma bedzie mieć jakieś straty. niewolnictwa już
          nie ma i robie co chcę. a jak sie boisz że zaczną mnie scigać prawnie mam na
          nich haki (wystawianie lewych faktur, zatrudnianie na czarno) wiec nic mi nei zrobią
        • wolfenstein3d Re: przyczyna emigracji polaków 18.04.10, 18:23
          a co ku***a z moimi stratami?!

jak udowodnie że gdzie indziej bym zarobił więcej przez ten sam czas?

mam nadzieje że kar finansowych platforma nie wprowadziła na żądanie pracodawców
          w 2008 roku czego się domagali bo ludzie uciekali im z pracy prosto do anglii
          • zetkaf Re: przyczyna emigracji polaków 18.04.10, 18:50
            > a co ku***a z moimi stratami?!
            to nie rzucaj roboty, to strat nie bedziesz mial...

> jak udowodnie że gdzie indziej bym zarobił więcej przez ten sam
            > czas?
            To bedziesz mial NAUKOWY dowod, ze jestes glupcem i frajerem.
            PS. Sady nie interesuje nauka, wiec sie sprawa nie zainteresuja ;)

> mam nadzieje że kar finansowych platforma nie wprowadziła na
            > żądanie pracodawców w 2008 roku czego się domagali
            Ale te kary byly JUZ WCZESNIEJ... wiec po co PO miala je wprowadzac?
            Prawo jest po to, zeby go PRZESTRZEGAC, a nie tylko tworzyc... ale co
            tam, wyznawcom PiSu tego nie wytlumaczysz ;)

PS. skoro PiS uwaza, ze jak czegos nie stworzyli (np. jakiegos
            przepisu), to takowy nie istnieje... to ja sie dziwie, ze jeszcze za
            tworzenie swiata sie nie wzieli ;)
        • wolfenstein3d Re: przyczyna emigracji polaków 18.04.10, 18:27
          pracodawca płaci 1000 zł a konkurencja 3000 za taką samą prace i co ku***a ty
          byś doradzał być lojalnym wobec tego 1?

rozwiązuje umowe kiedy mi się podoba. jak jest praca (lepiej płatna) to nie
          będzie czekać aż ci sie skończy okres wypowiedzenia np 3 miesiące.

poza tym jak ktoś podejmuje decuzje o odejściu z pracy to nie będzie tam jeszcze
          3 miechy sie męczył tylko dlatego że jego pracodawca tak chce.

jak nie chce z toba rozwiązać umowy to sposoby są różne można się napier**lić i
          przyjsć do pracy, można nie pracować albo udawać że coś się robi albo robić coś
          bardoz powoli, można wreszcie nie przyjść do pracy wtedy nałozy na ciebie karę
          finansową że nie wypłaci ci wynagrodzenia za ten 1 dzień. I karę może ci nałożyć
          max. do 1/10 pensji.

jak zwykle nie znasz prawa i sie mądrzysz.
          • zetkaf Re: przyczyna emigracji polaków 18.04.10, 18:57
            > pracodawca płaci 1000 zł a konkurencja 3000 za taką samą prace i co
            > ku***a ty byś doradzał być lojalnym wobec tego 1?
            Nie... doradzalbym zerwac umowe, odbebnic dwa tygodnie, I Z CZYSTYMI
            papierami pojsc do nowej firmy.

> rozwiązuje umowe kiedy mi się podoba.
            Rozwiazujesz umowe kiedy ci sie podoba, czekasz do najblizszej
            soboty/konca miesiaca, potem sie musisz jeszcze dwa tygodnie
            przemeczyc i nie masz juz zadnych zobowiazan.

> jak jest praca (lepiej płatna) to nie
            > będzie czekać aż ci sie skończy okres wypowiedzenia np 3 miesiące.
            No coz, albo bedziesz mial dziure w biografii, albo nastepnemu
            pracodawcy pokazesz, ze cie z pracy zwolnili DYSCYPLINARNIE.

> poza tym jak ktoś podejmuje decuzje o odejściu z pracy to nie
            > będzie tam jeszcze 3 miechy sie męczył
            Wiesz, to dziala w dwie strony - wolalbys, zeby pracodawca wyrzucal
            cie na zbity pysk bez uprzedzenia?
            PS. Jak zwykle, piszesz o czyms na czym sie nie znasz... zapewne masz
            2tygodniowy okres wypowiedzenia ;)

> tylko dlatego że jego pracodawca tak chce.
            Nie. Dlatego, ze prawo (ustanowione przez DEMOKRATYCZNIE WYBRANA
            WLADZE) tak chce...
            ps. jest np.opcja porozumienia stron, ale to trzeba umiec myslec...

> jak nie chce z toba rozwiązać umowy to sposoby są różne można się
            > napier**lić i przyjsć do pracy
            zwolnienie dyscyplinarne, jeszcze ci w swiadectwie pracy wpisza
            przyczyne i zapomnij o karierze ;) a jak sie uprze, to cie sobie
            zostawi, nie ma obowiazku cie wypier... ;)

> można nie pracować albo udawać że coś się robi albo robić coś
            > bardoz powoli,
            no, i wylatujesz za "nieudolnosc", albo za niewykonywanie obowiazkow
            pracowniczych - tez mi szanse na kariere... a i tak mozesz nie zostac
            zwolniony ;)

> można wreszcie nie przyjść do pracy wtedy nałozy na ciebie karę
            > finansową że nie wypłaci ci wynagrodzenia za ten 1 dzień.
            I jeszcze od ciebie zazada "odszkodowania" w wysokosci wynagrodzenia
            za tenze dzien (wtedy bedziesz dwa dni w plecy - razy dlugosc
            wypowiedzenia :), chyba, ze... udowodni, ze jego straty sa wyzsze ;)

> I karę może ci nałożyć max. do 1/10 pensji.
            Kary sa do wysokosci 1 dniowki... ale kazdego dnia bedzie wystawial
            kolejna kare, tego mu nikt nie zabroni ;)

> jak zwykle nie znasz prawa i sie mądrzysz.
            Jak zwykle, to mozesz o sobie powiedziec. A skad ty takie prawo
            znasz? Wlasny kodeks pracy stworzyles? ;)
            • wolfenstein3d Re: przyczyna emigracji polaków 18.04.10, 19:13
              >> Nie... doradzalbym zerwac umowe, odbebnic dwa tygodnie, I Z CZYSTYMI
              papierami pojsc do nowej firmy.

ta tylko że jak ustalił miesiać wypowiedzenia (ale ustnie bo na umowie nic nie
              pisze) a ja miesiać nie wytrzynam tylko max do 1-go i tak już mam nerwy
              poszarpane bo tyram za minimum krajowe a co wypracuje jest dzielone na 3-ech a
              mi obierki przypadają
              • zetkaf Re: przyczyna emigracji polaków 18.04.10, 19:35
                > ta tylko że jak ustalił miesiać wypowiedzenia (ale ustnie bo na
                > umowie nic nie pisze)
                jak na umowie nic nie pisze, to masz USTAWOWO... czyli pewnie dwa
                tygodnie, bo ty raczej dlugo legalnie nie pracujesz...

> tak już mam nerwy poszarpane bo tyram za minimum krajowe
                To co najwyzej portfel masz zszargany, a co do nerwow - to nie ma
                zadnego zwiazku...

> a co wypracuje jest dzielone na 3-ech a mi obierki przypadają
                To po co zes sie zatrudnial? Tez mogles firme zalozyc...
            • wolfenstein3d Re: przyczyna emigracji polaków 18.04.10, 19:20
              [b]>> No coz, albo bedziesz mial dziure w biografii, albo nastepnemu
              pracodawcy pokazesz, ze cie z pracy zwolnili DYSCYPLINARNIE.

po primo to zamierzam zarejestrwoać działalnoóść
              po dwa nawet jak mi się nie uda i trafie do nowego pracodawcy
              to mu powiem co i jak i to że byłem prze rok zwodzony że za chwile dostane
              umowe a mam robić (na czarno). A jak już dostałem umowe to na minimalna krajową
              i pokaże wyniki finansowe tej firmy które mam ile na nich zarobiłem a ile z tego
              dostałem.

>> Wiesz, to dziala w dwie strony - wolalbys, zeby pracodawca wyrzucal
              cie na zbity pysk bez uprzedzenia?

w usa tak jest i jest dobrze.

>> PS. Jak zwykle, piszesz o czyms na czym sie nie znasz... zapewne masz
              2tygodniowy okres wypowiedzenia ;)

umowe mam na czas określony pół roku i ustalone (ustnie) ze okres wypowiedzenia
              1 mies. ale nigdize nie napisane więc 2 tyg do 1-go nie chce mis ie czekać do soboty
              a mam jeszcz zaległy urlop niewykorzytsany to moze wykorzystam do końca tyg

>> zwolnienie dyscyplinarne, jeszcze ci w swiadectwie pracy wpisza
              przyczyne i zapomnij o karierze ;) a jak sie uprze, to cie sobie
              zostawi, nie ma obowiazku cie wypier

żebym wiedział że tyle kłopotów jest z zawieraniem umów o prace to bym
              NIGDY W ŻYCIU jej nie podpisał.

powód mam ważny rezygnuje z pracy bo chce założyć działalnośc gosp.
              inaczej się nie da oderwać świń od koryta które napełniasz

>> Kary sa do wysokosci 1 dniowki... ale kazdego dnia bedzie wystawial
              kolejna kare, tego mu nikt nie zabroni ;)

w skali miesiąca 1/10 pensji nie może być wyższa kara

• zetkaf Re: przyczyna emigracji polaków 18.04.10, 19:40
                > trafie do nowego pracodawcy
                > to mu powiem co i jak i to że byłem prze rok zwodzony
                A wiesz ilu on ma takich, co tak opowiadaja? Powiedziec mozna
                wszystko, a dyscyplinarka to dyscyplinarka...

> i pokaże wyniki finansowe tej firmy które mam ile na nich zarobiłem
                > a ile z tego dostałem.
                Oj, to na pewno cie zatrudni, jak pokazesz, ze ty najlepiej wiesz,
                ile powinienes zarabiac, zwlaszcza, ze tajne dane o firmie bez jej
                zgody kazdemu ujawniasz ;)

> umowe mam na czas określony pół roku
                Nie liczy sie, jak dluga umowa, a jak dlugo juz pracujesz (licza sie
                wtedy WSZYSTKIE umowy)

> i ustalone (ustnie)
                ustnie, to wiesz co ty im albo oni tobie moga zrobic. Powiesz w
                sadzie, ze nic nie ustalales, i jak ci udowodnia, ze klamiesz?

> żebym wiedział że tyle kłopotów jest z zawieraniem umów o prace to
                > bym NIGDY W ŻYCIU jej nie podpisał.
                Bo lepiej na czarno pracowac...

> powód mam ważny rezygnuje z pracy bo chce założyć działalnośc gosp.
                > inaczej się nie da oderwać świń od koryta które napełniasz
                Sady pracy troche inaczej definiuja waznosc powodu... np. dziecko
                trzeba bylo odebrac z przedszkola - to powinien byc twoj faworyt ;)

> w skali miesiąca 1/10 pensji nie może być wyższa kara
                plus odszkodowanie za poniesione straty?
                • Gość: xxx Re: przyczyna emigracji polaków IP: *.adsl.inetia.pl 18.04.10, 20:42
                  >> wszystko, a dyscyplinarka to dyscyplinarka...

czytałem w internecie że pracodawcy i tak nie patrzą na tą dyscyplinarkę
                  bo to różnie z nimi bywa często to pracownik jest bardziej poszkodowany

>> Bo lepiej na czarno pracowac...

tak bo wtedy nikt nie ogranicza twojej wolności do rezygnacji z pracy
                  gdy nadarzyła się okazja zarobić więcej i łatwiej i lepiej gdzie indziej.
                  jeśli chodzi o interesy pracodawców to ich nie trzeba chronić. jak dbają
                  o swoich pracowników i im płacą tyle ile są warci to ci nie uciekają do
                  niewiadomegocoichczeka
                  w innej firmie

> plus odszkodowanie za poniesione straty?
                  więc jak podpiszą umowe na wykoanine strony za 10 tys zł z czego ja dostane 1
                  tys zł to mam zapłącić kare 10 tys?
                  • zetkaf Re: przyczyna emigracji polaków 18.04.10, 20:56
                    > czytałem w internecie że pracodawcy i tak nie patrzą na tą
                    > dyscyplinarkę bo to różnie z nimi bywa często to pracownik jest
                    > bardziej poszkodowany
                    To sam sprawdz - tylko potem nie psiocz na chamow-pracodawcow, ktorym
                    twoja dyscyplinarka przeszkadza.
                    Gdy zmienialem kiedys prace, jedna z firm kategorycznie zastrzegla:
                    my mozemy poczekac, ale jak postapisz zle z poprzednim pracodawca, to
                    u nas dlugo nie popracujesz, takich pracownikow nie chcemy. Oni mnie
                    nauczyli postepowac fair, i oni mnie traktowali fair.

Bylem tez w innej firmie. Mi tego nie powiedzieli, ale innemu
                    pracownikowi: Papiery nas nie obchodza, 1 stycznia masz byc u nas,
                    albo badz sobie w starej firmie. Promowali postawe nie-fair... i tak
                    tez traktowali swoich pracownikow. Wyzwiska, ponizanie, napuszczanie
                    ludzi na siebie.
                    Wiec jesli interesuje cie gra nie-fair, to potem nie placz, sam taka
                    wybierasz...

> tak bo wtedy nikt nie ogranicza twojej wolności do rezygnacji
                    a widzisz, mozna "na bialo" i tez byc ok. Wystarczy zapisac w umowie
                    np. jednodniowy termin wypowiedzenia. Ale co tam, ty sobie zawsze
                    znajdziesz uzasadnienie swoich oszustw - bo mnie pracodawca zmuszal,
                    bo to by ograniczalo moja wolnosc, a ojczyzna? Pier..ic ojczyzne, toz
                    to tylko pretekst, zeby ze mnie podatki sciagnac...

> gdy nadarzyła się okazja zarobić więcej i łatwiej i lepiej gdzie
                    > indziej.
                    A idz tam, gdzie ci bedzie lepiej - tylko potem nie placz ze ci, co
                    kazali ci bylego pracodawce traktowac jak chama i prostaka sami sie
                    chamami i prostakami okaza...

> jeśli chodzi o interesy pracodawców to ich nie trzeba chronić.
                    Zobaczymy, jak firme zalozysz, i pracownik ci odejdzie i wiedzy ani
                    obowiazkow nie przekaze ... taki kluczowy dla firmy ;)

> o swoich pracowników i im płacą tyle ile są warci
                    to beda zadali wiecej...

> > plus odszkodowanie za poniesione straty?
                    > więc jak podpiszą umowe na wykoanine strony za 10 tys zł z czego ja
                    > dostane 1 tys zł to mam zapłącić kare 10 tys?
                    Tak, masz placic kare 10 tys - bo oni mieli gwarantowane prawem, ze
                    jeszcze dwa tygodnie bedziesz pracowal, i uwazali, ze w tym czasie
                    bys wykonal (bo wczesniej takie strony wykonywales w 1 tydzien). A ty
                    ich naraziles na strate swym olaniem prawa...
                    • wolfenstein3d Re: przyczyna emigracji polaków 18.04.10, 22:02
                      >> Wiec jesli interesuje cie gra nie-fair

obecna firma wobec mnie nie była fair ani nie jest.
                      jestem więcej wart niż dostaje ale nie o to tylko się rozchodzi

a jak ukauzje sie teraz dużo atrakcyjnych ofert pracy to ja mam nie isć tam
                      bo musze tu do 17 siedzieć codziennie tak? i mają mi przejść obok nosa
                      a później pół roku na bezrobociu czekać na następną oferte? ty sie zastanów!!
                      ale będe fair wobec firmy która mnie dyma od 1,5 roku!! dawno bym sie dorbił
                      w innej firmie lub załozył własną. I teraz chce to ty mi mówisz ze nie moge odejsć
                      bo musze miesiać czekać jeszcze aż wsystkie fajne oferty pracy miną i latem
                      nie będzie nic tylko przy kapuście.

>> a widzisz, mozna "na bialo" i tez byc ok. Wystarczy zapisac w umowie
                      np. jednodniowy termin wypowiedzenia.

tak, zwł że ci pracodawca narzuca podpisujać z tobą umowe i nie pyta sie ciebie
                      o zdanie! miesiać mi wpisał. wcale nie chciałem miałem wybór?
                      zostało mi narzucone.

>> A idz tam, gdzie ci bedzie lepiej - tylko potem nie placz ze ci, co
                      kazali ci bylego pracodawce traktowac jak chama

jezlei był bezczelny to nie dziwota. Ja potrafie poznać sie na firmach i wiem
                      że one dobre nie są. ale u niektórych da się troche więcej ugrać, a na pewno
                      zmieniajać stanowisko z jednej firmy do drugiej momentalnie dostajesz jakby
                      podwyżkę. u obecnego pracodawcy w życiu nie wyciągniesz więcej kasy.
                      a konkurencja ci da bez gadania bo oni szukają doświadczonego a takich
                      nie ma na rynku pracy tyle że ci co ci umożliwili zdobycie dośw często chcą
                      żebyś był ich murzynem za minimalną krajową i dziwują sie jak odchodzisz.

niech polscy przedsiębiorcy sie opamiętają! niech idą na jakieś studia
                      z zarządzania albo naucza sie etyki!!

>> Zobaczymy, jak firme zalozysz, i pracownik ci odejdzie i wiedzy ani
                      obowiazkow nie przekaze

a kto mówi że ja obowiazków i wiedzy nie przekaże?
                      chce odejść i zająć sie swoimi sprawami długo byłem oszukiwany. w pon ide
                      do zusu sie upewnić na 100% że nie płacą ze mną zusu. a jak płacą to i tak odejdę.

> o swoich pracowników i im płacą tyle ile są warci
                      >> to beda zadali wiecej...

tutaj żądają stania na głowie i chodzenia wspak. jak nie zażądają klaskania
                      prócz teog klaskania uszami to już będzie dobrze.

>> Tak, masz placic kare 10 tys - bo oni mieli gwarantowane prawem, ze
                      jeszcze dwa tygodnie bedziesz pracowal

2 tyg porobie i ani dnia dłużej! do 1-go

• wolfenstein3d Re: przyczyna emigracji polaków 18.04.10, 22:05
                        znajomych spotykam co kończyli ze mną studia pare lat już siedzą w centrach
                        handlowcy
                        na stanowiskach sprzedawców. już sie chyba przyzwyczaili.. nie mówie ze to źle
                        ale na cholerę było studia robić marnują sie tam. co innego gdyby to było ich.
                        a mi mówi ze on jest przedsiębiorcą. jak to twoje? pytam. nie. pracuje tu dla kogoś.
                        to jaki z ciebie przedsiębiorca? zatrudniony normalnie z tym że kazali mu firme
                        założyć
                        ale wielki właściciel firmy a nie robotnik jakiś.
                      • zetkaf Re: przyczyna emigracji polaków 18.04.10, 22:22
                        > obecna firma wobec mnie nie była fair ani nie jest.
                        Ze ktos jest zlodziejem, nie upowaznia ciebie do bycia zlodziejem...

> jestem więcej wart niż dostaje ale nie o to tylko się rozchodzi
                        jestes wart miliony, tylko debile-pracodawcy tego nie zauwazaja ;)

> a jak ukauzje sie teraz dużo atrakcyjnych ofert pracy to ja mam nie
                        > isć tam bo musze tu do 17 siedzieć codziennie tak?
                        Nie, mozesz wziac urlop... i potem wypisac wypowiedzenie...

> ale będe fair wobec firmy która mnie dyma od 1,5 roku!!
                        ktorej DALES sie dymac... zreszta, kwestia definicji dymania...
                        Placili tyle, ile obiecali?

> dawno bym sie dorbił w innej firmie lub załozył własną.
                        To trzeba bylo isc do innej, albo zalozyc wlasna - a nie teraz
                        plakac...

> I teraz chce to ty mi mówisz ze nie moge odejsć
                        > bo musze miesiać czekać jeszcze aż wsystkie fajne oferty pracy miną
                        Jak firma nie chce czekac, to nie taka super...

> tak, zwł że ci pracodawca narzuca podpisujać z tobą umowe i nie
                        > pyta sie ciebie o zdanie!
                        Zazwyczaj stosuja standardowe zapisy i jak im zaproponujesz KROTSZY
                        termin, to sie ciesza...
                        choc sie zastanawiaja, czy ty bedziesz lojalnym pracownikiem, jesli
                        chcesz taki krotki - ale takie madre, to malo ktore sa, wiekszosc sie
                        ucieszy "elastycznym pracownikiem"...

> miesiać mi wpisał.
                        A podobno NIC ci nie wpisal? Sam sobie przeczysz... czytales chociaz
                        umowe?

> jezlei był bezczelny to nie dziwota.
                        Jak ktos jest cham, to zawsze bedzie cham, i jedynie sobie bedzie
                        uzasadnienia szukal - ze pracodawca zly, itp.
                        Tez mialem pracodawce, ktorego mialem dosyc - ale jak podpisalem ze
                        tyle wynosi okres wypowiedzenia, to swojego slowa dotrzymalem. Widac,
                        ty swoje obietnice za nic nie warte masz...

> Ja potrafie poznać sie na firmach
                        tylko na tej jednej sie nie poznales ;)

> i wiem że one dobre nie są.
                        Ale sam taka niedobra chcesz zalozyc? Czy moze znowu obluda -
                        wszystkie firmy sa zle, tylko moja nie? Wszyscy Polacy kradna... no,
                        moze oprocz mnie?

> u obecnego pracodawcy w życiu nie wyciągniesz więcej kasy.
                        Jak nic nie jestes warty, to nie wyciagniesz... moj pracodawca
                        ocenil, ze moja wartosc w ciagu kilku lat znaczaco wzrosla, mimo ze
                        nie zaczynalem od minimalnej krajowej.
                        Ale fakt, latwiej dostac podwyzke ze zmiana firmy, niz zeby ci wlasny
                        pracodawca dal.

> takich nie ma na rynku pracy tyle że ci co ci umożliwili zdobycie
                        > dośw
                        jestes bezwartosciowym pracownikiem, ktorego dopiero trzeba uczyc, to
                        i malo ci placa. Jak juz jestes wartosciowym, doswiadczonym
                        pracownikiem - to placa ci wiecej. to chyba normalne, a ty w tym
                        chamstwa pracodawcow szukasz...

> niech polscy przedsiębiorcy sie opamiętają! niech idą na jakieś
                        > studia z zarządzania albo naucza sie etyki!!
                        Najlepiej takie, na ktorej Swiety Geniusz Wolfstein naucza?

> a kto mówi że ja obowiazków i wiedzy nie przekaże?
                        Bo odejdzie z dnia na dzien - i kiedy ma przekazac?

> do zusu sie upewnić na 100% że nie płacą ze mną zusu.
                        Donos idziesz zlozyc? A podobno taki nie-agent jestes, taki dobry, a
                        donosy takie zle? Oj, obluda, obluda...

> a jak płacą to i tak odejdę.
                        No coz, jesli to twoj pracodawca czyta... to lepiej sie nie spoznij
                        do pracy, bo to wystarczajaca podstawa do dyscyplinarki, glupio
                        bedzie, jak to on ciebie zwolni ;)

> tutaj żądają stania na głowie i chodzenia wspak.
                        Pracownicy zadaja, zeby pracodawca stanal na glowie? No to szalency
                        ;)

> 2 tyg porobie i ani dnia dłużej! do 1-go
                        2 tygodnie, liczac od najblizszej soboty po zlozeniu wypowiedzenia...
                        jak zrobisz to jutro, to akurat 3 tygodnie wyjda ;)
                        • wolfenstein3d Re: przyczyna emigracji polaków 19.04.10, 17:44
                          >> To trzeba bylo isc do innej, albo zalozyc wlasna

jakbym to zrobił wiem teraz po czasie że bym upadł. A tak sie nauczyłem od nich
                          jak to się prowadzi żeby sie utrzymało na powierzchni.

>> Jak firma nie chce czekac, to nie taka super...

jeśli fobra firma to ma 1000 chętnych i ma z kogo wybierać. Na co mają czekać
                          aż ty sie zwolnisz skoro mogą mieć kogoś od razu?

>> Zazwyczaj stosuja standardowe zapisy i jak im zaproponujesz KROTSZY
                          termin, to sie ciesza...

ta tylko ze mi zapisał dłuższy. Bo nie jestem szeregowym robotnikiem łatwym
                          do wymiany tylko specjalistą w wąskiej dziedzinie o którego nie tak łatwo na rynku
                          (zalezy od płacy, za odpowiednią cenę znajdą sie)

>> Ale fakt, latwiej dostac podwyzke ze zmiana firmy, niz zeby ci wlasny
                          pracodawca dal.

zwł że mnie goli z kasy. wypracowuje 9 tys a rodziela sobie miedzy 4, bo z tego
                          co sam zarobi to nic nie ma do wypłaty.

>> jestes bezwartosciowym pracownikiem, ktorego dopiero trzeba uczyc, to
                          i malo ci placa. Jak juz jestes wartosciowym, doswiadczonym
                          pracownikiem - to placa ci wiecej.

kogo trzeba uczyć?? 2 lata dośw w tym 1,5 w obecnej firmie to za mało? jeszcze
                          trzeba mnie uczyć? a jak będe miał 20 do setki to też jeszcze będe niedoświadczonym
                          pracownikiem?? bzdury pleciesz

>> Donos idziesz zlozyc? A podobno taki nie-agent jestes, taki dobry, a
                          donosy takie zle? Oj, obluda, obluda...

i sprawdziłem. odprowadza składki ale od 1317 br a na umowie mam 1200 n
                          ale donosu nie złożyłem wole z nim pogadać żeby mi dał tą kase co do zusu
                          nie poszła.

> a jak płacą to i tak odejdę.
                          >> No coz, jesli to twoj pracodawca czyta... to lepiej sie nie spoznij
                          do pracy,
                          >> bedzie, jak to on ciebie zwolni

a niech mnie zwalnia. inni sie spóźniają, nawet o godzine regularnie.
                          i godzine wczesniej wychodzą niektórzy.

>> 2 tygodnie, liczac od najblizszej soboty po zlozeniu wypowiedzenia...
                          jak zrobisz to jutro, to akurat 3 tygodnie wyjda ;)

a można rozwiązać umowe z powodu płącenia skłądek od minimalnej krajowej
                          gdy na umowie jest wyższa kwota? i wtedy można bez okresu wypowiedzenia?

• wolfenstein3d Re: przyczyna emigracji polaków 19.04.10, 17:47
                            >> Donos idziesz zlozyc

tu mnie rozśzmieszyłeś
                            donos idzie złożyć z ato że go okradają :)) nie bo bedzie siedział cicho i niech
                            mu kradną dalej albo niech pójdzie do nich i uprzejmie poprosi zbey przestali go
                            okradać
                          • zetkaf Re: przyczyna emigracji polaków 19.04.10, 18:02
                            > jakbym to zrobił wiem teraz po czasie że bym upadł. A tak sie
                            > nauczyłem od nich
                            za nauke sie placi... i dlatego tak malo dostawales, od twojej
                            wartosci potracali "czesne" ;)

> jeśli fobra firma to ma 1000 chętnych i ma z kogo wybierać.
                            To jak chca porzadnego pracownika, to na niego poczekaja. A jak maja
                            wybor: jeden badziewiarz, lub drugi - to uwzglednia termin przyjscia
                            ;)

> ta tylko ze mi zapisał dłuższy.
                            A gdzie zapisal? Bo podobno nie w umowie?

> do wymiany tylko specjalistą w wąskiej dziedzinie
                            "specjalista", ktorego wyceniono na minimalna krajowa ;)

> zwł że mnie goli z kasy.
                            Klamco, nie obrazaj go - daje ci tyle, co na umowie? To cie nie goli,
                            to jestes frajer, ze taka umowe podpisales...

> kogo trzeba uczyć?? 2 lata dośw w tym 1,5 w obecnej firmie to za
                            > mało?
                            Czyli zaczynales jako zoltodziob, i taka pensje dostales ;)

> jeszcze trzeba mnie uczyć?
                            CIEBIE tak ;)
                            ps. czlowiek uczy sie przez cale zycie - ale to sie sam uczy, nikt go
                            nie uczy;)

> i sprawdziłem. odprowadza składki ale od 1317 br a na umowie mam
                            > 1200 n
                            > ale donosu nie złożyłem wole z nim pogadać żeby mi dał tą kase co
                            > do zusu nie poszła.
                            To ja za ciebie zglosze, i jeszcze bedziesz mial na koncie oszustwo
                            finansowe ;)
                            PS. i ty podobno nie kradniesz? A to wlasnie zlodziejstwo bedzie...

> a niech mnie zwalnia. inni sie spóźniają, nawet o godzine
                            > regularnie. i godzine wczesniej wychodzą niektórzy.
                            I co z tego? TY sie spoznisz, CIEBIE zwolnia - a ze innych nie
                            zwolnia... no coz, to prawo, a nie obowiazek pracodawcy ;)

> a można rozwiązać umowe z powodu płącenia skłądek od minimalnej
                            > krajowej gdy na umowie jest wyższa kwota?
                            ROTFL... chyba ze jestes ZUSem, to wtedy mozna ;)
                            • wolfenstein3d Re: przyczyna emigracji polaków 19.04.10, 19:25
                              > i sprawdziłem. odprowadza składki ale od 1317 br a na umowie mam
                              > 1200 n
                              > ale donosu nie złożyłem wole z nim pogadać żeby mi dał tą kase co
                              > do zusu nie poszła.
                              To ja za ciebie zglosze, i jeszcze bedziesz mial na koncie oszustwo
                              finansowe

> > a można rozwiązać umowe z powodu płącenia skłądek od minimalnej
                              > > krajowej gdy na umowie jest wyższa kwota?
                              > ROTFL... chyba ze jestes ZUSem, to wtedy mozna ;)

czyli co pójśc do zusu i pokazać umowe o prace na której widnieje 1200 n a
                              składki są odprowadzane od 1316 b i oni mi ją rozwiążą?

jakaś kara finansowa go dosięgnie? to już na pewno wylecę z roboty :) (i dobrze)
                              ale ty powiesz że jestem donosiciel.
                              • zetkaf Re: przyczyna emigracji polaków 20.04.10, 11:32
                                > czyli co pójśc do zusu i pokazać umowe o prace na której widnieje
                                > 1200 n a
                                > składki są odprowadzane od 1316 b i oni mi ją rozwiążą?
                                Wez sie nie osmieszaj...

> ale ty powiesz że jestem donosiciel.
                                ja tylko po raz kolejny zestawilem twoje wypowiedzi, i to sprzeczne w
                                sobie zestawienie jak zwykle okazalo sie absurdalne...
            • wolfenstein3d Re: przyczyna emigracji polaków 18.04.10, 19:23
              jeszcze pójde do urzędu sie dowiedzieć czy za mnie zus płaci bo podejrzewam (jak
              przeglądałem sprawozdania finansowe) że nie
            • wolfenstein3d Re: przyczyna emigracji polaków 18.04.10, 19:32
              jak rzucę prace to rozwijam działalność z zrzucam to jarzmo które mi ciąży.

każdy powinien tak zrobić na nieszczęście polskiego systemu edukacji w szkołach
              przekazują pierdoły zamiast przystosowywać ludzi do życia zawodowego. Ostatni
              przedmiot "przedsiębiorczość" miałem w zawodówie. w technikum nic ani na
              studiach tym bardziej o tym (studiach z zarządzania!) to jest chore.

prawo w polsce trzeba upraszczać, więcej swobody gospodarczej, mniej bzdurnych
              przepisów, więcej wolności finansowej dla obywateli. Unia socjalna ciąży nam
              strasznie a jeszcze bardizej nam uciązy jak wejdziemy do strefy euro. Skrzypek
              który zginął w smoleńsku był zwolennikiem niewchodzenia do strefy euro.

platforma chce wejść do euro (każdy kraj po przyjęciu tej waluty na tym stracił,
              ostatnio grecja dostała po d***), wymija gorzów w strategii rozwijania
              aglomeracji kosztem mniejszych miejscowości (jak gorzów) na 20 lat, przysyła nam
              niesiołowskiego z łodzi który bardziej związany jest z zieloną górą, wyprowadza
              urzędy z gorzowa na południe, a prezio jędrzejczak będzie preziem prze kolejną
              3-cią kadencję w której wybuduje coś jeszcze prócz filharmonii żeby wyczerpać
              wszytkie możliwości kredytowe miasta na wiele lat.

nie dziwie się że ludzie z polski spier**lają a już zwłaszcza z gorzowa
              • zetkaf Re: przyczyna emigracji polaków 18.04.10, 19:46
                > każdy powinien tak zrobić
                I co, byliby wtedy sami "samozatrudnieni", bo kogo by zatrudnili,
                jakby wszyscy prowadzili dzialalnosc.
                Wez ty pomysl czasem, zanim cos palniesz...

> prawo w polsce trzeba upraszczać, więcej swobody gospodarczej,
                > mniej bzdurnych przepisów,
                wystarczy mniej glabow ;)

> Unia socjalna
                o europejskiej slyszalem, o socjalnej nie - no, chyba ze mowisz o
                "Unii Pokolen", zwanej ZUSem ;)

> Skrzypek który zginął w smoleńsku był zwolennikiem niewchodzenia do
                > strefy euro.
                A widzisz, sledzczy sie nie domyslili, podpowiedz, zeby ten watek
                katastrofy tez sprawdzili ;)

> wymija gorzów w strategii rozwijania
                > aglomeracji kosztem mniejszych miejscowości (jak gorzów) na 20 lat,
                A mozesz to samo, ale po polsku? ;)

> wyprowadza urzędy z gorzowa na południe,
                taaa... PiS ICH NIE PILNUJE, NA PAL Z NIMI ;)

> a prezio jędrzejczak będzie preziem prze kolejną
                to zapewne wina platformy? ;)
                ps. ty to bys najpierw plakal, ze sie mleko rozlalo, a potem
                zrobilbys wszystko, zeby sie rozlalo na pewno ;)

> nie dziwie się że ludzie z polski spier**lają a już zwłaszcza z
                > gorzowa
                mi tez byloby wstyd, myslac ze jestem tej samej narodowosci co ty -
                na szczescie Polska to tez wielu wspanialych ;)
                • Gość: xxx Re: przyczyna emigracji polaków IP: *.adsl.inetia.pl 18.04.10, 20:45
                  na szczescie Polska to tez wielu wspanialych ;)

ty do nich nie należysz
                  • zetkaf Re: przyczyna emigracji polaków 18.04.10, 20:58
                    > na szczescie Polska to tez wielu wspanialych ;)
                    > ty do nich nie należysz
                    Nie tobie czy mnie to oceniac... ale jak zwykle, pokazales swe
                    oblicze - nie dosc, ze nie majac nic do powiedzenia szczekac
                    musiales, to nawet bales sie swoja ksywka podpisac...
                    • wolfenstein3d Re: przyczyna emigracji polaków 18.04.10, 22:06
                      >> bales sie swoja ksywka podpisac...

nie chciało mi sie zalogować
                      ale ty wiesz lepiej i tak wiadomo że to ja pisze czy sie podpisze xxx zx czy
                      jeszcze jakoś inaczej poznać mnie po błędach ort
                      • zetkaf Re: przyczyna emigracji polaków 18.04.10, 22:24
                        > nie chciało mi sie zalogować
                        Caly dzien ci sie chcialo, a tu nagle przy takim tekscie?

> i tak wiadomo że to ja pisze czy sie podpisze xxx zx czy
                        > jeszcze jakoś inaczej
                        no, a sam sie tlumaczyles, ze ty tak celowo, ze niby kilka osob ma
                        podobne, "madre" zdanie...

> poznać mnie po błędach ort
                        A czasem ci sie ich uda nie popelnic - to wlasnie byl taki
                        przypadek... ale dobrze, ze choc sam sie do swoich wad przyznajesz ;)
    • wolfenstein3d Re: przyczyna emigracji polaków 18.04.10, 12:36
      o ile mi wiadomo niewolnictwo zostało zniesione wiele lat temu..
      czyżby PO dążyła do powrotu poprzedniego systemu?
      • Gość: . Re: przyczyna emigracji polaków IP: *.gorzow.mm.pl 18.04.10, 17:23
        O ile mi wiadomo niewolnik nie podpisywał poniżającej umowy o prace.Nie mógł też
        się zwrócić o pomoc do Sądu Pracy a ty możesz;-)
    • zetkaf Re: przyczyna emigracji polaków 18.04.10, 17:21
      > ponadnormatywny czas pracy (w 2007 r. jedna czwarta Polaków
      > pracowała 50 godzin tygodniowo)
      za co dostaje sie dodatkowe zarobki - znam ludzi, ktorzy pracowali 7
      dni w tygodniu, po 8 godzin, i jak mieli przez 3 dni pod rzad
      pracowac dziennie 12h, to pytali, czy moga tak caly tydzien...

> złe traktowanie, a nawet uprzedmiotowienie pracowników.
      Aha, jak tych co wyemigrowali wyzywali od ch..ow, to zle traktowanie,
      a jak mnie wyzywaja od ch..ow, to dowod, ze jestem ch..em? Jak prosto
      naciagac fakty...

> A element godnościowy jest dla pracowników bardzo ważny,
      Zarobki w Polsce: 1200zl,
      Zarobki w Irlandii: 1200 euro,
      Duma, ze pracuje na zmywaku: BEZCENNA. Uzywaj karty Visa ;)
    • zetkaf Re: przyczyna emigracji polaków 18.04.10, 19:00
      > złe traktowanie, a nawet uprzedmiotowienie pracowników. -
      To Polacy Polakom zgotowali ten los. I obawiam sie, ze lepiej, to
      maja ci, co pracuja dla "obcych", jednak Polacy za granica trzymaja
      sie w swoich gettach, pracuja dla siebie - wiec pewnie tam jest to
      samo co w Polsce :(
      • wolfenstein3d Re: przyczyna emigracji polaków 18.04.10, 19:25
        >> I obawiam sie, ze lepiej, to
        > maja ci, co pracuja dla "obcych"

ci co pracują dla obcych robią to tylko i wyłącnzie ze wzglęu na większe
        zarobki. mają żal do polskich pracodawców że nie chcą im płacić 1200 euro a
        wdzięczni są angolowi który im tyle daje i go całują z ato w ręke i nie
        przejmują sie że jedną ręką karmi a drugą bije bo dużo dostaje więcej niż w polsce.
        • zetkaf Re: przyczyna emigracji polaków 18.04.10, 19:48
          > >> I obawiam sie, ze lepiej, to
          > > maja ci, co pracuja dla "obcych"
          > ci co pracują dla obcych robią to tylko i wyłącnzie ze wzglęu na
          > większe zarobki.
          a dopiero co sie powolywales na pania psycholog, ktora mowila, ze
          chodzi tez o kulture pracy?

> przejmują sie że jedną ręką karmi a drugą bije
          Aha, Polacy z Polski wyjechali, bo tu godnej pracy nie bylo, a w
          Anglli jest - "jedna reka karmi, druga bije" ;) I znowu sam sobie
          przeczysz, to juz nawet sofizmat nie jest, a znany w matematyce dowod
          przez negacje.
          • Gość: Bernard Co wy pacany wiecie??? IP: 139.142.162.* 19.04.10, 05:11
            Hey,
            Na temat "emigrcji" wypowiadja sie glownie sieroty ktore poza
            powiatem nigdy nie byly...
            Proponuje sie zamknac..
            Guzik wiecie pacany...
            :(
            • Gość: Darek Re: Co wy pacany wiecie??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.10, 11:40
              No co ty Benek ostatnio byłem w Poznaniu.Ze mnie swiatowy człek
            • zetkaf Re: Co wy pacany wiecie??? 20.04.10, 12:33
              > Na temat "emigrcji" wypowiadja sie glownie sieroty ktore poza
              > powiatem nigdy nie byly...
              No, poza tym, ze poza swoim powiatem, to ja w kazdy dzien roboczy...
              no fakt, w Poznaniu to nie bylem, ale za granica (nie tylko ta nasza
              zachodnia, najblizsza) to wiele razy bylem, w tym takze zarobkowo ;)
              • Gość: Bernard Re: Co wy pacany wiecie??? IP: 139.142.162.* 20.04.10, 17:46
                Hey zetkaf,
                Mozna zupelnie "bezpiecznie" zalozyc ze na kazde 1000 emigrantow
                istnieje co najmniej 1200 powodow...
                Kazdy bowiem ma swoj, a niektorzy wiecej niz jeden...
                Wszelkie proby znalezienia jednej odpowiedzi ktora "wszystko
                wyjasni" swiadcza o kompletnym braku zrozumienia "problemu"
                emoigracji...
                Poza tym czy emigracja jest dla kraju "problemem"
                czy "blogoslawienstwem" zalezy tez od wielu czynnikow....
                W okresie na przyklad "boom'u gospodarczego" gdy zapotrzebowanie na
                pracownikow jest duze emigracja jest problemem... W okresach kryzysu
                i wysokiej stopy bezrobocia - to blogoslawienstwo.....
                :):):):):)
              • wolfenstein3d Re: Co wy pacany wiecie??? 20.04.10, 18:37
                >> ale za granica (nie tylko ta nasza
                zachodnia, najblizsza) to wiele razy bylem, w tym takze zarobkowo ;)

tak, wiemy:

poloniaberlin.eu/images/com_adsmanager/ads/478a.jpg
                • wolfenstein3d Re: Co wy pacany wiecie??? 20.04.10, 18:38
                  img.interia.pl/wiadomosci/nimg/Licealisci_jada_saksy_2549109.jpg
                  a tu już lepiej, tu to sam bym se pojechał
                  • wolfenstein3d Re: Co wy pacany wiecie??? 20.04.10, 18:48
                    albo tu
                    www.ekologiasztuka.pl/think.tank.feministyczny.emigrantki/images/photoalbum/1.jpg
                    szedłbym za nimi i orał :)
                    • Gość: Bernard Re: Co wy pacany wiecie??? IP: 139.142.162.* 20.04.10, 20:06
                      Hey wolfenstein3d,
                      Nie nabijaj sie...
                      Osobiscie znam pare pan ktore pracuja "w rolnictwie" w niemczech,
                      hiszpanii czy belgii...
                      To ciezka praca lecz one ja potrzebuja...
                      Maja swoje domy i rodziny w Gorzowie i okolicy..
                      Pieniadze ida na remonty, kupno roznych "rzeczy" do domu....
                      Troszke szacunku. Mozna byc z nich dumnym.
                      :):):):)
                      • wolfenstein3d Re: Co wy pacany wiecie??? 20.04.10, 21:13
                        każda jest ciężka a tam przynajmniej w ojro płacą i to kilka razy więcej niż u
                        nas. spokojnie bym usiadł na tego kombajna i moge zrywać ogóry ale niech mi
                        dadzą te 6K.

gadają że kurs euro ma spaść.. a po wejśćiu do strefy szengen to już wogóle sie
                        nie będzie opłacało wyjeżdżać a PO jest za euro.
                        Pamiętajcie przy urnach!
                        • Gość: Bernard Re: Co wy pacany wiecie??? IP: 139.142.162.* 20.04.10, 23:15
                          Hey wolfenstein3d ,
                          Mysl kolego...Mysl...
                          Jesli polska powiedziala "a" to musi powiedziec "b"...
                          Kwestiawiarygodnosci kraju moj drogi...
                          Nie ma Kaczynskiego wiec powinno byc dobrze...
                          Ja osobiscie kocham "tania" zlotowke zwlaszcza gdy moj kanadyjski
                          dolar wyzej od USA dolara stoi... Polska jest tania jak barszcz by
                          odwiedzac..
                          Jednak...Sa sprawy wazne i wazniejsze...
                          Wprowadzenie euro w polsce wprowadzi kraj na ten sam poziom co inne
                          kraje...
                          Wszystko bedzie latwiejsze i przejzyste...
                          I ja wolalbym by bardziej polakom oplacalo sie pracowac w kraju niz
                          zarabiac za granica...
                          Tusk ma racje...
                          Podobnie jest z "tania" koleja do niemiec...
                          Takie polaczenia szkodzilyby polskiej ekonomii.
                          Gorzowianie zarobione pieniadze wydawaliby w niemczech.. To nie ma
                          sensu...
                          Napuchanie niemcom kieszeni podczas gdy lokalne biznesy cierpia..
                          Znowu:
                          Tuska ma racje...
                          Mysl do jasnej cholery troszke dalej niz dno wlasnej kieszeni...
                          Pamietaj: jesli o dnie myslisz - na dnie skonczysz..
                          :):)
                          PS. I to by bylo na tyle..
                          he he he eh
                          • wolfenstein3d Re: Co wy pacany wiecie??? 20.04.10, 23:31
                            >> Jesli polska powiedziala "a" to musi powiedziec "b"...
                            Kwestiawiarygodnosci kraju moj drogi...

że niby co?!
                            polska powinna była powiedzieć nie dla traktatu lizbońskiego
                            i dzięki temu niepodległość o którą przez tyle lat walczyliśmy
                            zostałaby niezachwiana. A tak, podpisaliśmy cyrograf. jak z tym diabłem
                            unia da spełni nasze życzenia a później zabierze naszą dusze.

to raczej ty nie myślisz bernard.

wejście do strefy euro oznacza że wyjazdy za granice sie przesstaną opłacać
                            teraz sie opłacają z powodu różnic kursowych. Opłaca sie wyjechać do angli
                            zarobić kasy i wrócić. Nie będzie można po wejściu naszym do euro.
                            Więc kto na tym zyska? Tylko i wyłącznie unia. My stracimy na wejściu do euro.
                            Stracimy na eksporcie itd. Dostaniemy mocno po d***
                            i platforma nas ku temu ciągnie.

>> Nie ma Kaczynskiego wiec powinno byc dobrze...

jasne w telewizji chyba. Weź przestań ten odbiornik oglądać bo ci media mózg
                            wyżerają. CZytałeś posta kolegi który wskazał jaka nagonka teraz była na kaczora
                            i 1000x powtórzone kłamstwo że z jarosława inicjatywy brat będzie leżał na wawelu?

>> Wprowadzenie euro w polsce wprowadzi kraj na ten sam poziom co inne
                            kraje...

każdy kraj się dynamicznie rozwijał np. irlandia, grecja. A po wprowadzeniu
                            euro dostały mocno po d*** przestań sie łudzić.

>> Wszystko bedzie latwiejsze i przejzyste...

dla kogo? ty patrz kto ma w tym interes
                            z jednej strony będa zachwiania cen (wszystko pójdzie w górę) a później
                            przestanie się opłacać wyjeżdżać za granicę i bezrobocie znowu skoczy do 3 mln.

>> I ja wolalbym by bardziej polakom oplacalo sie pracowac w kraju niz
                            zarabiac za granica...

ale nie będzie sie opłacać

>> Tusk ma racje...

rząd ten po za cokolwiek się nie weźmie to partoli. wymień mi 1 sukces tego rządu?
                            sukcesem jest to ze nic nie robi. Ja naprawde chce żeby nic nie robił bo tylko
                            psuje za co sie nie weźmie.

>> Podobnie jest z "tania" koleja do niemiec...
                            tak niech szkopy nam wykupią całe pkp, a amerykańce u nas gaz sobie wydobywają
                            bo my nie umiemy sami. Sprywatyzować PKP! i zostawić w rękach polaków
                            polski przemysł kolejowy! prywatny. Jak sie sprywatyzuje to i tak niemcy wykupią..
                            ale mądry by nie sprzedał bo by zarobił wielokrotnie więcej niż na sprzedaży.

>> Gorzowianie zarobione pieniadze wydawaliby w niemczech.. To nie ma
                            sensu...

co za różnica skoro i tak kupują samochody i produkty niemieckie albo inne
                            zagrnaiczne? bo prfzecież polskie to g**no nieważne że spełnie normy jakości
                            polacy sami sobie w kasze plują którą później jedzą.

>> Napuchanie niemcom kieszeni podczas gdy lokalne biznesy cierpia..

lokalne biznesy działają najczęściej pod niemców. Że wymienie z branży która
                            mnie interesuje osobiście, mestil przenosi fabryki z niemiec do nas,
                            faurecja robi pod niemców, vokswagen (sebn borndetze) robi pod niemców,
                            medpol robi pod niemców i pod faurecję, pom strzelecki (diamencik forbesa)
                            robi pod niemców.

ale polakowi w oko kłuje jak niemcowi się powodzi! lepiej zeby im się noga
                            powinęła i nas ze sobą na dno pociągła (jako największy importer naszych
                            lubuskich produktów i usług)

>> Mysl do jasnej cholery troszke dalej niz dno wlasnej kieszeni...

no właśnie, powiedział ten co pojechał na emigracje za groszem

• Gość: Bernard Re: Co wy pacany wiecie??? IP: 139.142.162.* 21.04.10, 00:22
                              Hey wolfenstein3d,
                              Wyglada na to ze roznie widzimy "sukces" Polski..
                              Ja chce polski zintegrowanej z Europa zyjaca dostatnio jak inne
                              kraje...by ludzie nie musieli szukac zarobku za granica...
                              Tych chcesz polski biednek w ktorej miara sukcesu bedzie mozliwosc
                              pojechania na zachod na zaorobki...
                              :):):)
                              Chyba sie nie dogadamy..
                              :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka