Dodaj do ulubionych

Kolejowe obrady rady. Radzą skupić się na realiach

01.09.11, 10:49
Radni zupełnie oderwani od rzeczywistości. Wszystko jak zwykle w kontekście "północ-południe". Na co wy ludzie liczycie?? Na Gorzowskie porozumienie z Z.Górą w czymkolwiek?
"elektryfikacja jest testem na rozumienie lubuskości i integralnego myślenia o sprawach wszystkich mieszkańców województwa"... A po jaką cholerę taki test? Zielona Góra już dawno ma gdzieś myślenie o wszystkich, bo od dobrych dziesięciu lat zabiega wyłącznie o własne interesy. A Gorzów się już w tym wszystkim pogubił. Skamle niczym złajany pies. Łasi się do Zielonej Góry i robi wszystko, by zwrócić na siebie uwagę, że on też zasługuje na równe traktowanie. To już zaczyna być śmieszne. Utworzyć "własne" województwo tylko po to, by zostać pariasem i zakładnikiem siebie nawzajem. Gorzów wciąż nie widzi, że jest maksymalnie ogrywany, a Z.G. się cieszy, że mimo to, władze Gorzowa są przekonane o słuszności współtworzenia tego województwa. A jeśli ten test nie zostanie zdany? To co? To co Gorzów zrobi ? Cichutko usiądzie w kąciku i sobie popłacze - bo żadnych kroków nie poweźmie by cokolwiek zmienić. Jest niestety za słaby.

To ogrywanie zaczęło się już w momencie jego powstania. Gorzów miał nadzieję na stołeczność dzięki załapaniu urzędu wojewody. Gdyby zarządzanie województwami wyglądało obecnie tak, jak w poprzednim podziale administracyjnym, to byłby to genialny ruch. Jednak prawie nikt nie zauważył, że województwa stały się SAMORZĄDOWE. Właśnie dlatego urząd marszłka ma na terenie województwa dużo więcej do gadania. Świadomie czy nie, ale to Z.G. wystartowała z dużo lepszej pozycji. To tam - w Z.G. - w urzędzie miarszałka decyduje się przyszłość tego województwa. Gorzów znalezł się w złotej klatce. Paradoksalnie, choć jest coraz ciaśniejsza, to ani myśli jej opuszczać.
Obserwuj wątek
    • Gość: morda lubuska klatka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.11, 12:49
      UKŁAD LUBUSKI ogranicza Gorzowianom możliwość stanowienia o sobie. Owszem, środki finansowe są zawsze ograniczone, ale nam odbiera się możliwości planowania... elektryfikacja linii Krzyż- Gorzów- Kostrzyn jest koniecznością i powinna być ujęta w planach 5, 10, czy 20 letnich, ale nam bezczelnie się wmawia, że my tego nie potrzebujemy, podczas gdy zielonogórski marszałek pompuje miliony w lotnisko !!!
      Smutna prawda jest taka, że ten układ samorządowy nie wspiera mieszkańców, a wręcz przeciwnie, ogranicza możliwości rozwoju. TO nie jest demokracja, to nie jest samorządność... jesteśmy zakładnikiem chorych , nieetycznych ustaleń politycznych, dotyczy to całego województwa...
      P.S.
      do wiadomości Pani marszałek! Gorzowianie jeżdżą do: Warszawy, Poznania, Szczecina, Berlina... kobieto, odpuść sobie Zbąszynek...
      • Gość: zibi Re: lubuska klatka... IP: *.gorzow.mm.pl 01.09.11, 15:37
        Piszę o tym na forum od zawsze , Gorzów ze swoim prezydentem ( 12 lat ) kadencji i radnymi dla których ważniejsze są kłótnie , własne interesy oraz żużel , otwieranie bulwarów itd. pogrążyli Gorzów na zawsze !!!!. Jeszcze chwilę a do Gorzowa nie przyjedzie nikt bo nie ma po co , to miasto bankrut !!!. Tylko układzik ma się dobrze , choć jeden z panów pozornie odpadł ale gorzowianie mają to na co zasłużyli !!!. Zamiast patrzeć jak Zielona Góra się rozwija i na co przeznacza pieniądze , to w Gorzowie wywalono 70 mln. na stadion żużlowy i filharmonię razem przeszło 100mln . i nie teraz czas na sztuczne posiedzenia rady miasta bo bez kasy nie ma o czym dyskutować !!!!.
        • thebird2 lubuska kl(H)atka...rządzi? 02.09.11, 10:48
          ale pociąg dojeżdża tam o godz. 13,
          I od lat kiedy tylko wróciliśmy pod zieloną wszystko jest tak zarządzane by wku...ć gorzowian do białości . Pamiętam taki pociag, który dociewrał do gorzowa po 8 rano .
          Zlikwidowali bo nikomu nie był potrzebny . ani pracownikowi ani uczniowi .Nierentowny ,podano.
          Siedzi 400 urzedasów 20 naczelników ich zastępców ,i ciagle widzą problem ,tak 60 lat .
          Ciagle wiatr w oczy .
          Nie potrafia jednego podstawowego problemu rozwiazać . Spóźnianie sie pociagów na tak krótkiej trasie jaką jest Kostrzyń -Krzyż. Lato ,a spóźnienia 0,5 godz.
          Przywrócić stan i zarządzanie na kolei z przed 1939.
          • Gość: nicelus Re: lubuska kl(H)atka...rządzi? IP: *.dip.t-dialin.net 11.09.11, 22:50
            thebird2 napisał:

> Ciagle wiatr w oczy .

wars wita was.

• Gość: morda "...niech żyje bal !!!... " IP: 83.238.59.* 02.09.11, 11:07
          zibi napisał:
          >...ale gorzowianie mają to na co zasłużyli !!!

tu się nie zgodzę... gorzowianie zasłużyli na normalność, a są zwyczajnie oszukiwani...
          Czy jako Naród, zasłużyliśmy na 50 lat "komuny"? - nie i musieliśmy z tym dziadostwem walczyć... udało się... teraz upolitycznienie życia, manipulacje, lokalne sitwy, korupcja, opieszałość sądów - daleko nam do samorządności... Spójrz, człowiek skazany za korupcje nadal rządzi miastem i nie ma w Gorzowie autorytetów, kolegów, przyjaciół, którzy odwołaliby się do jego zdrowego rozsądku (jeżeli istnieje?)... jakież byłoby to piękne i normalne, gdyby Tadek wydał oświadczenie, że - w zaistniałej sytuacji, nie chcąc narażać dobrej opinii zajmowanego urzędu jak i mieszkańców miasta, podaje się do dymisji i nadal będzie dochodził swojej niewinności... czy to tak wiele?
    • marek_p Panu Dyrektorowi radzę... 02.09.11, 11:07
      ... zająć się obowiązkami.
      Zapewne wie, że linia kolejowa Krzyż-Gorzów-Kostrzyn generuje największe potoki pasażerskie w województwie lubuskim.
      Czy utrzymana jest ona w najwyższym standardzie województwa lubuskiego ?
      Nie.
      Bezczelnością jest domaganie się od miasta wyłożenia pieniędzy na remont eskapady, którą powinien jeździć wyłącznie parowóz z turystami w kierunku Myśliborza i Rudnicy.

Do Gorzowa powinny prowadzić normalne standardowe tory zelektryfikowane.

Jak to zrobić w centrum miasta. Nie wiem, są mądrzejsi.

Kolej dużych prędkości budowana przecież od zera (jak S3 do Szczecina, bez oglądania się
      na istniejącą infrastrukturę wydaje się być dobrym rozwiązaniem, o które trzeba się bić, bez oglądania się na ofiary, np losy województwa lubuskiego - no ale trzeba mieć testosteron, a nie galaretkę w gaciach).
      • marek_p Lek na galaretkę w gaciach 02.09.11, 11:24
        Borago officinalis L (ogórecznik lekarski) starożytni podawali wojownikom przed bitwą.

Roślina miododajna, oczywiście uprawiam. Wojownikom gorzowskiej sprawy mogę sprezentować, ale muszą się zgłosić, bo nie wiem, czy jeszcze są.
        • Gość: nicelus Re: Lek na galaretkę w gaciach IP: *.dip.t-dialin.net 03.09.11, 15:14
          marek_p napisał:

> Borago officinalis L (ogórecznik lekarski)
          > starożytni podawali wojownikom przed bitwą.

skoro spalasz się we własnym gnieździe i odradzasz na forum jak feniks z popiołów, to powinieneś hodować paulownie. feniks siadał jedynie na paulowni, bo ścięta odrasta.

natomiast los gorzowskich wojowników przesądziło powstanie tego województwa. zielonogórska platforma dobiera sobie z gorzowa odpowiednich sparingpartnerów na ring do zarządu województwa, takich którym cheerleading witolda pahla nic nie pomoże.

ogórecznik lekarski też nie pomoże, gdy w sprawie kolei dużych prędkości zostali uśpieni syrenim śpiewem - "pieśnią przyszłości na 30 lat", a tymczasem trwa planowanie i wykup ziemi.

:)

• marek_p Grzęda dla feniksa 06.09.11, 23:51
            Gość portalu: nicelus napisał(a):

> skoro spalasz się we własnym gnieździe i odradzasz na forum jak feniks z popiołów,
            > to powinieneś hodować paulownie. feniks siadał jedynie na paulowni, bo ścięta odrasta.

Oczywiście jest i u mnie puszysta paulownia.
            Rośnie w miejscu nie osłoniętym od wiatrów, więc pewnie któregoś roku mróz ją zabije.
            Jednak kilka zim już przetrzymała.
            Na wiosnę z pnia blisko podłoża wyrósł badyl. Dziś ma 2,5 m wysokości i ogromne liście przypominające drzewa z lasów deszczowych. Ten odrost dominuje nad kilkuletnim drzewem, którego liście są wielkości liści dobrze rosnącej katalpy.
            Myślę, że ta wystrzałowa część drzewka padnie ofiarą zimy, wtedy ją ze zetnę, żeby na nowo wyrosła i zadziwiała dynamiką wzrostu.

W ogrodzie botanicznym we Wrocławiu paulownie zimują bez najmniejszego problemu i przepięknie kwitną.
            Sprawą kluczową przy rozmnażaniu paulowni jest jakość nasion (muszą być świeże).
            • Gość: nicelus Re: Grzęda dla feniksa IP: *.dip.t-dialin.net 07.09.11, 02:02
              marek_p napisał:

> W ogrodzie botanicznym we Wrocławiu paulownie
              > zimują bez najmniejszego problemu i przepięknie kwitną.
              > Sprawą kluczową przy rozmnażaniu paulowni
              > jest jakość nasion (muszą być świeże)

w ogrodzie botanicznym w berlinie również. są obsypane owocami. u mnie rosną tam gdzie chcą. posadzona na "właściwym" miejscu zmarzła i teraz powoli odrasta od korzenia. natomiast zadołowana pod sekwoją w małej miękkiej doniczce rozwaliła doniczkę i błyskawicznie urosło wielkie drzewo. pokazywałem kiedyś zdjęcie na którym widoczny jest jej pień u góry po lewo. obecnie pień jest dwukrotnie szerszy. takiej wielkości pień jak na zdjęciu ma już trzecia paulownia, posadzona w krzakach, bo nie było wolnego miejsca. kilka lat stała i teraz zdecydowała się rosnąć. z moich obserwacji wynika, że jest to jest drzewo lubiące trudne warunki. pod opieką w miejscach dogodnych nie chce rosnąć.

w sobotę na jesiennym staudenmarkt w ogrodzie botanicznym, mojej żonie udało się kupić dawidię chińską za 10 euro, więc będziemy mieli drugą. za pierwszą przed kilkunastu laty zapłaciłem 110 marek. co roku pięknie zaczyna kwitnąć i kwiaty razem z liśćmi obmarzają. w tym roku zmarzły nawet pokrzywy, więc nie ma się co dziwić.

na wiosnę gniazdowały u mnie w ogrodzie: drozd śpiewak, muchołówka i gajówka. w niedzielę przyłapałem zielonego dzięcioła na niszczeniu pieńków do siedzenia przy ognisku. od dwóch lat borsuk wykopuje komiczne dołki w trawnikach. dziki zorały wszystko dookoła, ale do mnie jeszcze nie wchodzą. jak na razie porozwieszane płyty cd podświetlane diodami zdają egzamin. a poza tym na działkach nic się nie dzieje.

• marek_p Re: Grzęda dla feniksa 07.09.11, 09:35
                Ładne fotki.
                Pszczółki na halesii nie udało mi się jeszcze sfotografować, bo w Rogowie bardzo wysoko latały, a moje halesie jeszcze nie kwitną.
                Nie mam (jeszcze) w swojej kolekcji dawidii. Chciałem jak zwykle wyhodować z nasiona, ale dwie próby zakończyły się porażką.
                Rozumiem, że ta fotka kwiatu dawidii nie pochodzi z Twojego ogrodu ?
                • Gość: nicelus Re: Grzęda dla feniksa IP: *.dip.t-dialin.net 11.09.11, 22:44
                  marek_p napisał:

> Ładne fotki.

pomyłkowo dałem link do wszystkich zdjęć. pień paulowni jest na tym zdjęciu.

> Rozumiem, że ta fotka kwiatu dawidii nie pochodzi z Twojego ogrodu ?

wszystkie fotki pochodzą z mojego ogrodu. fotka kwiatu dawii również z mojego ogrodu. widać że w 2009 roku zdążyłem zrobić zdjęcie. kwiat nie jest jeszcze w pełni wybarwiony na fioletowo. wybarwionych jeszcze mi się nie udało sfotografować. czekam i zawsze w nocy przyjdzie mróz i po kwiatach.

• Gość: nicelus po ucieczce z forum pojawił się marek_p! IP: *.dip.t-dialin.net 03.09.11, 14:40
        marek_p napisał:

> ... remont eskapady, ...

wróciłeś z eskapady?
    • radmar2 Kolejowe obrady rady. Radzą skupić się na realiach 02.09.11, 12:10
      Tu powiem tyle, że pomimo modernizacji i niby zwiększenia szlakowej do 120 km/h, od nowego rozkładu szynobus Kostrzyn - Gorzów nadal ma jechać 43 minuty, czy tyle co i obecnie. Gratulacje - PLK potrafi robić remonty.

• Gość: Nask Re: Kolejowe obrady rady. Radzą skupić się na rea IP: *.ip.netia.com.pl 02.09.11, 22:00
      Czy to prawda ze na sesje przybył Henryk Maciej Donos?
      • Gość: nicelus Re: Kolejowe obrady rady. Radzą skupić się na rea IP: *.dip.t-dialin.net 11.09.11, 22:20
        Nask napisał:

> Czy to prawda ze na sesje przybył Henryk Maciej Donos?

czy ten od rozkładów?

• Gość: nicelus Re: Kolejowe obrady rady. Radzą skupić się na rea IP: *.dip.t-dialin.net 03.09.11, 23:29
      "radził też skupić się na realiach, a nie myśleć o szybkiej kolei i elektryfikacji"

drodzy radni bądźcie dobrej myśli,
      a szybka kolej sama wam się przyśni.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka