blic 03.06.04, 18:45 Jak wielu nauczycieli może pochwalić się takim poparciem swoich uczniów?... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgorzata57 Re: Radykalizują się nastroje w II LO przy ul. Pr 03.06.04, 20:04 Pełna pomysłów ,entuzjazmu i wiary w człowieka-oto jaka jest Bogna.Wielka jest jej zasługa w budowaniu obrazu tej szkoły-żaden mądry szef nie pozwoliłby aby odeszła a tu ją się poprostu zwalnia!!!!Mam nadzieje że emocje nie wezmą tu górę nad rozsądkiem i Bogna pozostanie.Trzymaj się dziewczyno!!!!Moc jest z Tobą!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Absolwent95 Re: Radykalizują się nastroje w II LO przy ul. Pr IP: *.gorzow.mm.pl 03.06.04, 22:15 Znam obywdwie panie, zarówno Bognę Ferensztajn jak i Alinę Nowak. Pierwsza otwarta, pełna pomysłów, nieszablonowa, przed drugą zaś Boże chroń liceum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znachor Gazeta Wyborcza radykalizuje nastroje. IP: *.dip.t-dialin.net 03.06.04, 22:39 "Napisaliśmy o tym we wczorajszej Gazecie. Rano skserowany artykuł "Szkoła bez Bogny" uczniowie wywiesili w holu liceum." W żadnej firmie, w żadnej instytucji i w żadnym zespole w całym demokratycznym i praworządnym świecie nie ma w instytucji miejsca dla pracownika który publicznie występuje przeciwko swojemu szefowi. Nie mam pojęcia co Michnik chce osiągnąć ucząc młodzież warcholstwa. Jeżeli ta nauczycielka taka dobra, to powinna zdobyć odpowiednie kwalifikacje, stanąć do konkursu, zostać dyrektorem i wyrzucić obecną dyrektor. Uważam, że GW wczoraj przesadziła twierdząc, że wszystkie osiągnięcia szkoła zawdzięcza nauczycielce zatrudnionej na pół etatu. To by znaczyło, że dyrekcja, nauczyciele, samorząd byli przez cały czas wogóle bezczynni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emkl Re: Gazeta Wyborcza radykalizuje nastroje. IP: *.gorzow.mm.pl 03.06.04, 23:04 Panie Znachor, czy pan w ogóle wie, co pan pisze? To nie Michnik wzywa młodzież do warcholstwa-to pan próbuje "wezwać" inteligentną, sympatyczną kobietę do akcji odwetowej na osobie, która zrobiła jej zwyczajne świństwo. Może pani Bogna nie ma ochoty rządzić, zwalniać, odgrywać sie\ę na kimkolwek? Może jest jednym z niewielu nauczycieli, którzy chcą tylko uczyć, być z młodzieżą, robić coś dobrego dla tych, którzy wchodzą dopiero w świat dorosłych i na początku tej drogi pokazuje im się, co ich czeka jeśli będa niepokorni, będą mieli swoje zdanie -i,o zgrozo!!- będą je chcieli zmieniać w czyn. Gdyby się ludzie nie buntowali przeciw instytucjom, zwierzchnikom i innym uzurpującym sobie prawo do wszechmocy i wszechwiedzy, to nadal mielibyśmy pseudokomunę, cenzurę, zamordyzm we wszystkich sferach życia. Młodzież ma prawo bronić tych, których lubi i szanuje, choćby dlatego, że jest ich coraz mniej. A po pani dyrektor II LO spodziewałam się czegoś więcej.Tłumaczenie, które zacytowała GW jest po prostu poniżej pewnego poziomu, który powinna prezentować osoba na jej stanowisku.Tchnie obłudą, czy to się pani dyrektor podoba, czy nie...Zeby nie było wątpliwości-nie znam osobiście żadnej z Pań, nigdy nie miałam z nimi kontaktu i całą sprawę oceniam jako zwykły obserwator. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znachor Re: Gazeta Wyborcza radykalizuje nastroje. IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.04, 02:46 > Może jest jednym z niewielu nauczycieli, którzy chcą tylko uczyć, być z młodzieżą, robić coś dobrego dla tych, którzy wchodzą dopiero w świat dorosłych i na początku tej drogi pokazuje im się, co ich czeka jeśli będa niepokorni, będą mieli swoje zdanie -i,o zgrozo!!- będą je chcieli zmieniać w czyn. < Napewno nie tylko uczyć angielskiego, bo przecież zagrała wysoko. Walczyła o zmianę dyrektora. Jak by się jej udało to miała by "przody" u nowego szefa i mogli by się odegrać na poprzednim. Jednak przegrała i ten dyrektor którego chciała wyrzucić teraz się na niej odegrał. Młodzież się praktycznie nauczyła, że "życie jest walką, a walka jest życiem" jak mawiał niejaki Bismarck. Ja również nie znam osobiście żadnej z Pań, nigdy nie miałem z nimi kontaktu i całą sprawę oceniam jako zwykły obserwator, powiem nawet więcej - zwykły prześmiewca. Jeżeli będziemy mieli trochę cierpliwości to doczekamy dalszego ciągu. Historia, jak wiadomo, kołem się toczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: passos Re: Gazeta Wyborcza radykalizuje nastroje. IP: *.gorzow.mm.pl 04.06.04, 11:09 Przesmiewca teoretyk, prawda? Znam obie panie. Bylem w tym liceum i bylem uczniem Bogny wlasnie wtedy kiedy zaczynaly sie zmiany. Wiem jaki byl opor ze strony zwyklych nauczycieli - zamknietych na zmiany, pilnujacych przede wszystkim swoich posad, nie jakosci nauczania. Bogna jest idealistka - to jest wspaniale i to jest tez przeszkoda w tych czasach. Ona nie chce zmieniac dyrektora tylko dlatego ze popiera innego, ale dlatego, ze chce zmian w nauczaniu, a obecna dyrektorka jest przeszkoda. P. Nowak - to dokladnie typ nauczyciela z ZNP, uczniowie maja siedziec cicho, nie dyskutowac i cieszyc sie, ze w ogole ktos chce ich uczyc. Pewnie dlatego tak dlugo sie trzyma na stanowisku... Poza tym jest glupota wyrzucanie takiego nauczyciela - to zmniejsza popularnosc szkoly i robi zla renome. Bogna nie pracowala na pol etatu wczesniej i zmienila oblicze szkoly. Gwoli sprawiedliwosci - wszystko zaczal Matthew Bennet! :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znachor Re: Gazeta Wyborcza radykalizuje nastroje. IP: *.dip.t-dialin.net 06.06.04, 13:15 Nareszcie trochę faktów z pierwszej ręki, a nie tylko gorzkie żale. Nie znam pani Bogny. Ja tylko z dużą rezerwą podchodzę do ludzi którzy mają tych samych obrońców, co Jaruzelski, Kiszczak, Urban, Borowski i.t.p. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: Gazeta Wyborcza radykalizuje nastroje. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.04, 19:12 O, cholera. Zasatanawiam się właśnie, po co w ogóle mieszać politykę w sprawy szkolne, które powinny być od niej jak najbardziej odległe... Każdy ma prawo bronić/być bronionym kogo/przez kogo tylko chce, a fakt, że czasem sprawy polityczne i niepolityczne (jaką, po wyeliminowaniu wszystkich podtekstów, może być sprawa Profesor Ferensztajn) się nakładają, powinno się skrzętnie ominąć... A na koniec - po co wypowiadać się, skoro nie zna się obiektu sporu?... Dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emkl Re: Gazeta Wyborcza radykalizuje nastroje. IP: *.gorzow.mm.pl 06.06.04, 22:52 Nigdy nie popierałam wymienionych tu panów, ale jesli chcesz powiedzieć,ze konkurs na dyrektora szkoły został przeprowadzony tylko z powodu widzimisię jednej nauczycielki, to chyba powinieneś być nie znachorem, a pacjentem.Wywalanie z pracy tylko za to, że ktoś poparł kontrkandydata do stanowiska jest żałosne, a wygląda na to,że tak sie tam sprawy miały. I poglądy polityczne nie mają tu nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Owczarz Re: Gazeta Wyborcza radykalizuje nastroje. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.04, 16:07 "... Historia, jak wiadomo, kołem się toczy...." Raczej ".... historia kałem sie toczy..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milten Re: Gazeta Wyborcza radykalizuje nastroje. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.04, 15:20 Te, znachor, jeszcze wiecej wazelinki bo Ci za malo z butow leci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: Gazeta Wyborcza radykalizuje nastroje. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.04, 21:42 Tak się składa, że obserwuję całą tę sprawę "od kuchni" i naprawdę nie mam pojęcia, w jaki sposób Profesor Bogna "publicznie występuje przeciwko swojemu szefowi". Pod uwagę mogą być brane dwa aspekty. Po pierwsze fakt, że w szkole organizowana jest akcja w obronie Pani Profesor. I chciałabym zdementować tutaj pogłoskę, jakoby Profesor Ferensztajn była osobą, która manipuluje uczniami i nakłania ich do występowania w Jej obronie, gdyż jest to KŁAMSTWO w całej rozciągłości - akcja organizowana jest WYŁĄCZNIE z inicjatywy uczniów. A po drugie - fakt, że Profesor Ferensztajn jawnie popierała kandydaturę Prof. Szymczaka na dyrektora szkoły, do czego ma przecież pełne prawo. Oba te aspekty nie wydają się wskazywać na to, że Profesor Ferensztajn w jakikolwiek sposób występowała przeciwko swojemu szefowi. Radziłabym więc zastanowić się najpierw przez chwilkę, a dopiero później umieszczać komentarze, drogi znachorze. Natomiast odnośnie bierności samorządu, dyrekcji i nauczycieli - oczywiście, że nie byli bierni. Ale Ktoś musiał to wszystko zapoczątkować, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rebecca support for Pani Bogna Ferensztajn IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.06.04, 00:29 I want to declare my unconditional support for Bogna and her work at the II L.O. She has been an invaluable influence on me and the students, through her projects, classes, and extra-curricular activities. I also believe teachers and students have a right to express themselves freely and without fear of reprisal; if not in school, then the media is our only recourse. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Provector Re: support for Pani Bogna Ferensztajn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.04, 15:28 I agree, and I also support this. Unfortunately many students in our school are afraid of principals vengance :\, almost 90 % of them support Ms. Bogna, but only a small percentege of students talk about this because they're scared. I heard that yesterdays protestation failed, not many people came. Sad :\ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radykalny To poczatek konca... IP: 213.77.60.* 04.06.04, 01:34 Mam nadzieje, ze to poczatek konca tych czerwonych lizodupow w stylu Pani N., a takze idac wyzej Grazyny W., Macieja Sz. itd. idac dalej wzwyz az po wycieczkowego Tadzia. Wraz z koncem lewicy w Polsce i Gorzowie nastapi koniec tych ludzi z minionej epoki, ktorzy nas zwalczaja... Poczekajcie jeszcze kilka miesiecy, rozliczymy sie z Wami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gluchyjw Re: To poczatek konca... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.04, 09:37 Bardzo bym Szanownego Pana prosił o powstrzymywanie się od inwektyw bo ktoś może Pana znieważyć, fakt tylko wirtualnie ale jednak pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 98302 jejku Bogna nie umiera, co Wy?? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 04.06.04, 07:52 Alina Nowak pewnie jej przysługę wyrządziła wywalając ją. szkoła straci napewno, Bogna te 10h wykorzysta na coś innego. pozatym pewnie wróci kiedyś:) ona jest jak Zzzzzzzzzzorrro! m Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robin Re: Radykalizują się nastroje w II LO przy ul. Pr IP: 213.77.60.* 04.06.04, 10:03 Raz jeszcze widać, że lepszy mierny, ale wierny. Dobry fachowiec majacy własne zdanie nie jest najjepiej widziany. Odpowiedz Link Zgłoś
redcloud Re: Radykalizują się nastroje w II LO przy ul. Pr 04.06.04, 10:11 Gość portalu: Robin napisał(a): > Raz jeszcze widać, że lepszy mierny, ale wierny. Dobry fachowiec majacy własne > zdanie nie jest najjepiej widziany. To bedzie ciekawy test dla dyrektorow „znamienitych” liceow, ktore przy naborze walcza o kazdego dobrego ucznia. Ktory z dyrektorow odwazy sie zaproponowac prace Bognie? Anglistka jest w stanie „przyciagnać” swoja osoba do szkoly kilkudziesieciu zdolnych gimnazjalistow. Zatrudnienie Bogny marketingowo byloby swietnym posunieciem dla szkoly (i dla dobra uczniow), ale do tego trzeba odwagi... Howgh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Re: Radykalizują się nastroje w II LO przy ul. Pr IP: 217.153.53.* 04.06.04, 12:00 myślę , że pani Nowak nie radzi sobie w tej pracy.Brak zrozumienia dla uczniów i tępienie dobrych nauczycieli.Coraz częściej słychać o problemach naszej starej"19".Gdzie te czasy? Wyniki nauki również spadają .Wynikiem jest tegoroczna matura z języka polskiego. A kto tego języka uczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwent II LO Re: Radykalizują się nastroje w II LO przy ul. Pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.04, 14:53 Jeżeli Dyrektorzy I i IV LO tego nie wykorzystają, będę uważać,że są tacy sami jak P.Nowak.Mają okazję odebrać dobrych uczni II LO w obecnej rekrutacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel Re: Radykalizują się nastroje w II LO przy ul. Pr IP: *.idea.pl 04.06.04, 15:54 JAK ZACHOWAć PRACę. Kilka dobrych rad. 1. od dzisiaj robię to, co mówi dyrekcja. 2. Z każdą lekcją idę do dyrekcji i pytam, czy podoba jej się mój konspekt, przy czym sam wskazuję na zbyt oryginalne pomysły i krytykuję je a potem proponuję usunięci ich z planu leckji. 3. O dyrekcji zawsze mówię: och i ach! Od dziś postanawiam: Każdego dnia jeden subtelny komplement dla dyrektcji, np. Och, jakie dyrekcja ma wspaniałe pomysły wprowadzenia nowych rubryk w dzienniku lekcyjnym, a te nowe formularze ....po prostu są odlotowe (świadome nawiązane do języka młodzieży, to rozbawi dyrekcję :-)) 4. ...... może ktoś coś jeszcze wymyśli.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EX uczeń Re: Radykalizują się nastroje w II LO przy ul. Pr IP: *.gorzow.mm.pl 04.06.04, 17:09 Byłem kiedyś uczniem Bogny. Wspaniała i mądra kobieta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Wysoczańska Re: Radykalizują się nastroje w II LO przy ul. Pr IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 04.06.04, 18:02 Witam, jestem absolwentką II Liceum. Uważam, że Pani Dyrektor Alina Nowak wyrządzą ogromną krzywdę swoim uczniom zwalniając tak fantastycznego nauczyciela jakim jest Pani Profesor Bogna Ferensztajn. Osoba tak barwna, tak inspirująca powinna być traktowana jak skarb a nie jak zużyta rzecz, którą wyrzyca się do kosza. A powód? Nadgodziny?!? Nie, to jest naprawdę żenujące. Pani Nowak w każdym wywiadze podkreśla, że najwazniejsze dla niej jest dobro uczniów, że jej celem jest stworzenie im jak najlepszych warunków do zdobywania wiedzy. Jednak jej decyzja dotycząca Pani Ferensztajn jest absolutnym zaprzeczeniem tego co opowiada w mediach. Za moich czasów też były problemy z dyrekcją, jednak w chwili gdy była Pani Dyrektor opuściła mury II Liceum wszyscy odetchnęli z ulgą. Życzę więc obecnym uczniom i nauczycielom aby tę ulgę odczuli najszybciej. Z wyrazami szacunku dla Pani Profesor Bogny Ferensztajn, Anna Wysoczańska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qaz Re: Radykalizują się nastroje w II LO przy ul. Pr IP: *.nocservices.com 04.06.04, 18:27 Kogo to obchodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onserwator Re: Radykalizują się nastroje w II LO przy ul. Pr IP: *.gorzow.mm.pl 04.06.04, 19:23 Wracamy do średniowiecza... proste metody nauczania są najlepsze... (Nowak) Uczniowie nie mają mysleć z znać na pamięć... a po co komu... Szkoda mi nauczycielki dobrej... która prezentuje inny sposób nauczania... Tak się składa, że w Polsce ostatnio nie liczy się lubiany fachowiec... Liczą się znajomości, prywata... podejrzane kwalifikacje... i linia myslenia zgodna z linią partyjną.... jak zwykle najzwyklejsze szambo... UCZNIOWIE NIE DAJCIE SIĘ OMAMIĆ... WALCZCIE O TEGO, KTÓRY JEST WASZYM PRZYJACIELEM, KTÓRY DAJE WAM TO COŚ PO CZYM CZUJECIE SIĘ NORMALNYMI LUDŹMI.... Odpowiedz Link Zgłoś
ranigastt Re: Radykalizują się nastroje w II LO przy ul. Pr 05.06.04, 15:10 Ojej znów któś obraża średniowiecze. Nawet w takim wątku.To przykre. Proszę natychmiast przeprościć wszystkie średniowieczne uniwersytety. Odpowiedz Link Zgłoś