Dodaj do ulubionych

Spór o krematorium. Mieszkańcy skarżą się w sądach

13.06.12, 12:58
"Jak będę chciał sprzedać ten dom, to kto go ode mnie kupi? Przecież to obniża wartość działki. Bo kto będzie chciał zamieszkać koło spalarni trupów?"

A kto będzie chciał mieszkać przy cmentarzu? Pewnie ustawi się kolejka chętnych....
Obserwuj wątek
    • mateczko Spór o krematorium. Mieszkańcy skarżą się w sądach 13.06.12, 16:51
      Cmentarz jest od początku lat 60 przy ul. Żwirowej. (Pierwsze pochówki, w tym mojego dziadka były w roku 1962). Jeżeli ktoś decydował się na zakup ziemi z myślą o przyszłej budowie, a tym bardziej wybudował się na tym terenie, to nie rozumiem skąd to larum. Wszystkie te mieszkalne nieruchomości powstały przecież w większości w latach 70 i później. Cmentarz wówczas był i też nie zdobił. A krematorium w Gorzowie jest potrzebne. Jeżeli będzie zagospodarowane, bezpieczne, tak jak deklarują właściciele to dlaczego nie? Przecież dla mieszkańców ulicy Żwirowej nikt nie obiecywał zamienić cmentarz na krajobraz "śródziemnomorski". Protest? Chyba dla samej zasady by się komuś nie udało. Bo ja nie (pozwolę, nie chcę, nie zgadzam się...) a po mnie choćby i potop. Moim zdaniem to w myśl tej zasady ten protest.
      • Gość: z Sikorskiego Re: Spór o krematorium. Mieszkańcy skarżą się w s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.12, 21:20
        Mieszkańcy Żwirowej protestują przeciwko budowie Krematorium bo kremacja obniży w wyraźny sposób ich zarobki. Oni żyją z pomników cmentarnych, najlepiej z kolorowego marmuru i o dużej powierzchni. Kremacja redukuje duże groby do wielkości symbolicznej. Koniec z zamawianiem bardzo drogich nagrobków!
      • Gość: Wasko krematorium krematorium nie równe IP: *.centertel.pl 18.06.12, 15:49
        To ciekawe w artykule pomieszano kilka wątków i tak właąnie się manipuluje ludźmi - Szlingirt mówi o piecach kremacyjnych TABO, że są ekologiczne i bezpieczne dla środowiska, Romaniszyn chce zainstalować włoskie piece GEM Matthews, które z kolei już dokonały w Polsce kilku skażeń na większą skalę. Gdyby w Gorzowie miało powstać krematorium z dobrymi piecami kremacyjnymi nie miałbym nic przeciwko temu, ale mieszkać przy bombie zegarowej to szczyt głupoty.
        • Gość: Patus Re: krematorium krematorium nie równe IP: *.centertel.pl 20.06.12, 10:17
          A w czym piece kremacyjne się od siebie różnią, piec to piec i nie ma różnicy czy jest szwedzki, włoski czy czeski. Chodzi o to żeby robił kremacje i tyle.
    • danny_boy Re: Spór o krematorium. Mieszkańcy skarżą się w s 13.06.12, 22:18
      Wygląda na to, że mieszkańcom Żwirowej krematorium kojarzy się wyłącznie z dymami nad Oświęcimiem.
      • Gość: nicelus Re: Spór o krematorium. Mieszkańcy skarżą się w s IP: *.dip.t-dialin.net 14.06.12, 08:55
        danny_boy napisał:

> Wygląda na to, że mieszkańcom Żwirowej krematorium
        > kojarzy się wyłącznie z dyma mi nad Oświęcimiem.

Tak się prawie wszystkim w Polsce kojarzy i nic na to nie poradzisz. Dlatego właśnie właściciele przewidują spadek wartości swoich posesji. Posesja przy cmentarzu, jest w cenie, tak jak posesja przy parku z pomnikami małej architektury, a posesji przy kominie krematorium nikt w Polsce nie kupi nawet za ćwierć ceny.

W Berlinie krematorium nie kojarzy się jedynie z Oświęcimiem, a też sąsiedztwo z krematorium źle wpływa na ceny posesji. Są przepiękne zabytkowe cmentarze i nawet bezpośrednie sąsiedztwo takiego cmentarza jest mile widziane. Natomiast, nawet w znacznej odległości od krematorium, są mieszkania tanio do wynajęcia i nie ma na nie chętnych.

• blic Re: Spór o krematorium. Mieszkańcy skarżą się w s 14.06.12, 11:28
          Gość portalu: nicelus napisał(a):

> Posesja przy cmentarzu, jest w cenie, tak jak posesja przy parku z pomnikami małej architektury

Wszyscy w Polsce myślą o cmentarzach jako o parkach z pomnikami małej architektury... :)))
          Zapraszamy na ziemię. :))
          • Gość: emsiziomal "nie ma różnicy czy jest szwedzki, włoski czy .... IP: *.bhu.com.pl 20.06.12, 10:48
            ..... czeski. Chodzi o to żeby robił kremacje i tyle. "
            Oby nie był niemiecki......

Kto się budował "z widokiem na cmentarz" musiał sie liczyc z faktem , że sąsiedztwo nie podniesie wartości nieruchomosci.
            Samo słowo "krematorium" nacechowane jest ujemnie.
            Myślę, że kwestią czasu jest, że taki zakład pogrzebowy powstanie. Niezależnie od protestów sąsiedzkich.
            Powodzenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka