Dodaj do ulubionych

Książnica nie odpuszcza remontu willi

26.12.12, 15:05
Życzę powodzenia, bo coś gorzowskie wille nie mają szczęścia, szczególnie te we władzy miasta. Przy okazji proponuję otworzyć bibliotekę na piękny park, bo teraz to raczej plecami jest odwrócona, a szeryf coś bredził, że z drugiej strony zrobi park przed wejściem, czyli tam gdzie ma biec ulica na nowy most.
Obserwuj wątek
    • Gość: morda filharmonia IP: *.adsl.inetia.pl 26.12.12, 21:45
      Budżet został zarżnięty marzeniami szeryfa. Teraz widać jak błędna była decyzja o budowie filharmonii. Wielkie zaległości konserwatorskie, niszczeje dziedzictwo naszego miasta.
      • real_marek Re: filharmonia 27.12.12, 00:12
        Tak przy okazji, ciekawy był projekt uratowania tej willi z drugiej strony, szkoda, że konserwator podjął tak nierozważną decyzję. Widziałem coś takiego w Berlinie przy Sony Center i nic tam się nie rozsychało. Mam nadzieję, że dziś żałuje tamtej zaściankowej decyzji. Ale na muzeum sztuki nowoczesnej lepiej się nada np. kompleks poprzemysłowy przy ul. Młyńskiej. Też można tam zaprojektować duże przeszklone patio, w dodatku z zapomnianym fragmentem murów miejskich. Dużo większa powierzchnia. Tam można pomieścić kolekcję arsenału i Hasiora i 60 krzeseł i BWA i postawić Świnstera przed wejściem i wiele innych funkcji, jak we współczesnych muzeach: sklepik-księgarnia, kawiarnia, patio z rzeźbą współczesną itd.
        • Gość: nicelus Re: filharmonia IP: *.dip.t-dialin.net 27.12.12, 06:41
          real_marek napisał:

> Tak przy okazji, ciekawy był projekt uratowania tej willi z drugiej
          > strony, szkoda, że konserwator podjął tak nierozważną decyzję.
          > Widziałem coś takiego w Berlinie przy
          > Sony Center i nic tam się nie rozsychało.

Przy Sony Center nie ma budynku w akwarium. Projekt był bezsensowny. Konserwator miał rację, bo tak sztucznie zabezpieczony budynek nie wymagałby remontów i szybko przestałby być normalnie funkcjonującym budynkiem. Słałby się meblem. Konserwatorowi taka ochrona dla normalnie funkcjonującego budynku nie mogła się podobać. Konserwator ma obowiązek dążyć do zachowania normalnej funkcji budynku i architekt powinien wyjść temu naprzeciw. Po to przecież studiował. na studiach są zajęcia z konserwacji zabytków.

Argument o "rozsychaniu" był zapewne użyty w przenośni. Taki budynek nie zmuszałby do używania szlachetnych materiałów i fachowych remontów. Szybko stałby się meblem - sztucznym eksponatem niezdolnym do samodzielnego życia. O to zapewne chodziło konserwatorowi. Tak można postępować ze stanowiskiem archeologicznym, ale nie z normalnie funkcjonującym budynkiem. Poza tym budynek miałby całkiem inny wygląd w pierzei ulicy. To był zapewne też ważny argument przeciwko tym nielogicznym planom umieszczenia budynku w budynku.

• real_marek Re: filharmonia 27.12.12, 12:31
            Przy Sony Center jest budynek w akwarium: www.digii.eu/2008/20080221-23-berlin/20080222-reichstag-berlin-wall/25125-roof-of-sony-center-on-potsdamer-platzjpg
            Podobne rozwiązania widziałem też w Rydze. Pewnie, że to kontrowersyjne, ale wybór nie dotyczył metody konserwatorskiej, tylko czy ratować ten budynek, czy skazać go na zagładę.
            • stravik Re: filharmonia 27.12.12, 14:48
              Zaraz, zaraz. Odrzucono jeden z wariantów renowacji willi Jaehnego i co ? Nie ma już innych możliwości ? Pieniądze były tylko na ten jeden wariant ? Czy była to czysta hipokryzja gorzowskiego "wizjonera" czy jak kto chce "szeryfa" ?
              • real_marek Re: filharmonia 27.12.12, 15:26
                A są jakieś inne propozycje? Ja nie słyszałem by ktoś miał jakiś plan wobec tego budynku, chyba że złomiarze. Masz chwilę to się przejdź na Kosynierów, weź aparat i utrwal ten żałosny widok bo z każdym dniem to coraz gorzej wygląda i niedługo będzie pusta działka to się jakiś blok wybuduje.
            • Gość: nicelus Re: filharmonia IP: *.dip.t-dialin.net 27.12.12, 17:03
              real_marek napisał:

> Przy Sony Center jest budynek w akwarium ...

To nie budynek w akwarium, tylko wewnętrzna strona ściany z bogatym wystrojem, która jest wtopiona w nową architekturę i znalazła się na zewnątrz. Dlatego musiała być osłonięta szkłem od wpływów atmosferycznych. Jest jakby w oknie wystawowym ze swoim bogatym wystrojem i kominkiem. Warto zwrócić uwagę na "płaskorzeźbę" na tylnej ścianie kominka. Jest to typowy element kominka. Jest to odlewana kilkucentymetrowa blacha żeliwna, która nagrzana trzymała ciepło przez bardzo długi czas.

www.flickr.com/photos/23322730@N02/3131151094/
              www.flickr.com/photos/23322730@N02/3130318241/
              www.flickr.com/photos/23322730@N02/3130317579/
              www.flickr.com/photos/61381297@N00/4519138955/
              • danny_boy Re: filharmonia 27.12.12, 21:39
                >To nie budynek w akwarium
                Faktycznie, jest to ćwierćakwarium.
                • real_marek Re: filharmonia 29.12.12, 14:02
                  No faktycznie, tam było dość ciemno i nie przyjrzałem się dokładnie, ale w okolicy jest co najmniej kilka przykładów, gdy przy pomocy takiej kurtynowej szklanej ściany wyrównuje się stare pierzeje do sąsiednich nowych, w Rydze to był chyba stary drewniany dom, który kompletnie nie pasował do sąsiedztwa, a po takim opakowaniu wszystko zagrało. Nie twierdzę, że projekt Sierakowskich był na nagrodę Pritzkera, ale z pewnością był nietuzinkowy i byłby czymś ciekawym, wartym wizyty itd. Wyciskał z tej działki cały jej potencjał, usuwając liczne wady. Dawał nowe życie. Trochę odwagi, nie lękajcie się!
    • e_werty Książnica nie odpuszcza remontu willi 27.12.12, 12:20
      Dlaczego w województwie lubuskim sa dwie Wojewódzkie i Miejskie Biblioteki Publiczne?
      ... W Gorzowie i w Zielonej Górze...
      • Gość: stravik Re: Książnica nie odpuszcza remontu willi IP: 62.243.123.* 27.12.12, 15:15
        > Dlaczego w województwie lubuskim sa dwie Wojewódzkie i Miejskie Biblioteki Publiczne?
        > ... W Gorzowie i w Zielonej Górze...

Dlatego, żeby dla urzędników zielonogórskich było przejrzyście i transparentnie, że to co jest wojewódzkie można dotować, a co nie, nie można. Oczywiście nie dotyczy to instytucji mających swoje siedziby w Zielonej Górze, one o dotacje nie muszą się martwić bo są zielonogórskie.

_ _
        Gorzów ma w nazwie Wielkopolski i tam jest jego miejsce !!
      • Gość: nicelus Re: Książnica nie odpuszcza remontu willi IP: *.dip.t-dialin.net 27.12.12, 17:13
        e_werty napisał:

> Dlaczego w województwie lubuskim sa dwie
        > Wojewódzkie i Miejskie Biblioteki Publiczne?
        > ... W Gorzowie i w Zielonej Górze...

W tym województwie wszystko musi być podwójne by zachować jedność.

:D :D :D

• Gość: Bernard Re: Książnica nie odpuszcza remontu willi IP: 199.19.221.* 30.12.12, 09:04
          Hey nicelus,
          I to jest i zabawne i dobre...
          he he he
          Ubawiles mnie...
          :):):):):)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka