Dodaj do ulubionych

Mój fundusz emerytalny - to zakład karny...

19.04.14, 14:03
Niemcy kopijuą mój pomysł na emeryture?
Obserwuj wątek
    • Gość: nicelus Re: Mój fundusz emerytalny - to zakład karny... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.04.14, 19:44
      e_werty napisał:

> Niemcy kopijuą mój pomysł na emeryture?

Twój pomysł nie jest Niemcom znany, ale bardzo popularny jest tu cytat Dostojewskiego:

"Stopień cywilizacji społeczności można odczytać po stanie jej więźniów."

Tłumacząc mniej dosłownie, ale bardziej po polsku zrozumiale:

"Stopień cywilizacji społeczności można odczytać po tym jak traktuje ona swoich więźniów."

• Gość: nicelus PS. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.04.14, 20:24
        Jeżeli się nie mylę, to ten cytat Dostojewskiego był też na stronie internetowej sklepu "Haeftling", którego idea przecież bazuje też trochę na tym, że więźniowie będą miło wspominać pobyt w więzieniu i kupią oferowane w sklepie ubrania i akcesoria przypominające im ten pobyt. Kiedyś leciał tu w telewizji serial o żeńskim więzieniu, z którego wynikało, że życie w więzieniu też może być interesujące. Był bez porównania bardziej realistyczny niż serial "Czterej pancerni i pies" pokazujący że wojna może być przyjemna.

Mogę sobie tu wyobrazić taki wpis na forum:

"Prowadzę bardzo zdrowy i unormowany tryb życia. Nie palę papierosów nie nadużywam alkoholu, regularnie uprawiam gimnastykę, posiłki jem punktualnie i codziennie robię spacer na świeżym powietrzu. Obawiam się, że to wszystko może się zmienić gdy wyjdę na wolność."

• Gość: Bernard Re: Twoj fundusz emerytalny - to zakład karny... IP: *.net.albertacom.com 20.04.14, 20:56
        Hey nicelus,
        Stopień cywilizacji społeczności można odczytać po tym jak traktuje ona ofiary przestepstw!!!!!
        Nienawisc do Polski rozum ci odjela????
        :):):):):)
        • Gość: Z Krasińskiego Re: Twoj fundusz emerytalny - to zakład karny... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.14, 04:33
          Gość portalu: Bernard napisał(a):

> Hey nicelus,
          > Stopień cywilizacji społeczności można odczytać po tym jak traktuje ona ofia
          > ry przestepstw!!!!!

No i wylazło z Ciebie to co jest wiadomym. Pisoid i Ziobrzysta taki mały stalinowiec , tylko ukrywany.
    • Gość: w3d Re: Mój fundusz emerytalny - to zakład karny... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.14, 01:03
      E tam jedź do niemiec rfn albo hilandii tam jest praca i godziwe życie
      • Gość: nicelus Re: Mój fundusz emerytalny - to zakład karny... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.04.14, 08:25
        Gość portalu: w3d napisał(a):

E tam jedź do niemiec rfn albo hilandii tam jest praca i godziwe życie

A co w tym Berlinie? Bezrobocie większe jak w Polsce

Nie można dyskutować z kimś, kto nie ma określonego zdania na temat, tylko piszę aby pisać. Zamieszcza nawet dwie zupełnie przeciwstawne opinie.
        • Gość: w3d Re: Mój fundusz emerytalny - to zakład karny... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.14, 01:55
          Berlin to nie rfn. Chodzi mi.o zahodnie niemcy i południowe gdzie bezrobocie jest 3%. Berlin mimo że podzielony na 2 strefy bezrobocie ma duże ponad 10%.
          Rzeczywiście nie chce mi się już pisać na tym forum bo jego poziom masakrycznie spadł głównie za sprawą postów andrzejusy.
          Tacy trole rozwalaj wszystkue fora. Spada liczba piszącyh i forum umiera.
          • Gość: nicelus Re: Mój fundusz emerytalny - to zakład karny... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.06.14, 02:31
            Gość portalu: w3d napisał(a):

> Berlin to nie rfn. Chodzi mi.o zahodnie niemcy
            > i południowe gdzie bezrobocie jest 3%.
            > Berlin mimo że podzielony na 2 strefy
            > bezrobocie ma duże ponad 10%.

Rozumiem.

> Rzeczywiście nie chce mi się już pisać na tym forum
            > bo jego poziom masakrycznie spadł
            > głównie za sprawą postów andrzejusy.

Wystarczy mu pokazać, że leżące na południu Niemiec dwa katolickie landy mają najmniejsze bezrobocie i utrzymują finansowo resztę Niemiec, a zaraz gdzieś ucieka w inne tematy.

:)

• Gość: MOSIr no foto jest fragment tego więzienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.14, 08:56
      Warunki lepsze niż w naszych domach opieki
      • Gość: nicelus JVA Heidenring IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.04.14, 20:00
        Gość portalu: MOSIr napisał(a):

> Warunki lepsze niż w naszych domach opieki

Łagodniejsza też byłaby dla wielu ludzi kara, niż patrzenie na stan waszych tramwajów i pomysły inwestycyjne typu dominanta autorstwa waszego pierwszego sekretarza, bo jak mówi kierowniczka nowo otwartego więzienia dla Berlina, Anke Stein:

"Więzienie nie musi być paskudne. Budynek nie jest karą. Karą jest pozbawienie wolności."

Więzienie składa się z trzech jednakowych budynków mieszkalnych, hali fabrycznej, hali szkoleniowej, hal sportowych, spiętych wspaniałym, 300 metrów długim korytarzem po którym więźniowie poruszają się bez strażników. Jedynie pod kontrolą kamer. Miejsce zamieszkania, miejsce nauki lub pracy, miejsce uprawiania sportu, przychodnia lekarska, wszystko pod jednym dachem nie dalej niż 300 m, bez potrzeby korzystania z komunikacji miejskiej.

Są chętni?

Oficjalna informacja.

• Gość: nicelus Re: Mój fundusz emerytalny - to zakład karny... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.06.14, 23:22
      Niedawno przeglądałem tegoroczny numer pisma wydawanego przez koncern produkujący płytki. Moją uwagę zwrócił tytułowy artykuł na ósmej stronie, pokazujący że nawet koło potrafią wyłożyć płytkami. To się nazywa duma zawodowa...

Ale ja nie o dumie zawodowej, tylko o następnym artykule o zakładach karnych na stronie dwunastej. Jeżeli ktoś wybrał emigrację ze względów estetycznych, to nawet gdy go zamkną w niemieckim zakładzie karnym będzie się lepiej czuł niż w gorzowskiej obdrapanej staromiejskiej kamienicy.

AGROB BUCHTAL 2014

• e_werty Re: Mój fundusz emerytalny - to zakład karny... 30.06.14, 15:21
        Czyli muszę coś zmalować w Niemczech?
        Albo być obywatelem Rzeszy?
        • Gość: nicelus Może jesteś i nawet o tym nie wiesz? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.07.14, 07:11
          e_werty napisał:

> Czyli muszę coś zmalować w Niemczech?
          > Albo być obywatelem Rzeszy?

Na Śląsku połowa mieszkańców ma dowody osobiste polskie i niemieckie. Listownie głosują w Niemczech na Angelę Merkel, bo ona działa z korzyścią dla Niemiec, a w Polsce głosują osobiście na Tuska, bo on też działa z korzyścią dla Niemiec.

W tym roku przy wyborach do parlamentu europejskiego szumu w niemieckich mediach narobił pewien mieszkający w Niemczech grecki przedsiębiorca, który głosował w ambasadzie greckiej, ale gdyby chciał, to mógłby głosować drugi raz w Niemczech.

Okazało się, że problem jest od dawna znany, ale trzeba się przyjrzeć, czy to ma duży wpływ, ilu osób dotyczy itp. Tak więc póki co, Niemcy głosują za Ciebie i za siebie. Nie musisz w ogóle chodzić na wybory.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka