Gość: renia IP: *.gorzow.mm.pl 15.04.05, 14:30 czy ktos moze podac strone, na ktorej mozna cos wiecej przeczytac na temat tej baszty? dzieki z gory Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
crox Re: baszta w Santoku? 15.04.05, 16:27 Chodzi Ci o więżę widokową? Jeżeli tak, to szukaj na samym dole tej strony: www.bio-pol.org/index.php?id=a13 Więcej niestety w internecie nie znajdziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gor Re: baszta w Santoku? IP: *.gorzow.mm.pl 15.04.05, 17:07 Warto szperać na tej stronie. Bolenie biorą u Was jeszcze? A sandacze? Pytam, bo wiele lat temu biłem tam rekordy z tych ryb. Macie też kapitalne warunki do uprawy winorośli na południowych stokach. Zielona musi się schować. Ale trzeba przedsiębiorców. A o tych ci u nas coraz trudniej, bo emigrują co lepsi. Wieża widokowa też tam potrzebna. Też! Bo piękne, naturalne widoki! Bocianów przybyło, czy ubyło? Będą nowe dzieci? Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gor Re: baszta w Santoku? IP: *.gorzow.mm.pl 15.04.05, 17:08 Zagapiłem się. Oto ta strona: www.google.pl/search?hl=pl&q=Santok&lr=lang_pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renia google IP: *.gorzow.mm.pl 15.04.05, 18:33 to ja znam, i nic o tej wiezy; dokladnie chodzi mi o historie osmiu rycerzy, ktorzy podobno tam byli powieszeni; ale dziekuje za fatyge, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jona santok IP: *.120-200-80.adsl.skynet.be 16.04.05, 22:34 Napisz albo zadzwon do tamtejszego muzeum powinni ci pomoc,ja tez gdzies mialam mase zdjec stamtad ale nie moge ich znalesc-uwielbiam to miejsce bo moja rodzinka mieszka na dole i niedzielny spacer na gore byl norma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert1 Re: santok IP: *.gorzow.mm.pl 18.04.05, 11:12 Wybudowana w polowie lat 30tych na miejscu sredniowiecznej wiezy obronno- mieszkalnej (byly wykopaliska, domniema sie, ze byla pomorska, nastepna krzyzacka) jako nazistowskie muzeum ze zbiorami potwierdzajacymi niemieckosc tego obszaru. Masa wycieczek szkolnych, pielgrzymki naziolow itd. to byla regula do 1945. Nie wiem co sie stalo z wystawka, ale jedyni rycerze jacy wchodza w rachube to szkielety "germanskich obroncow niemieckiego walu obronnego" - cos w stylu tego woja ze strzala w piwnicy museum w Miedzyrzeczu. Lezaly w szklanej gablocie na parterze wiezy... O samym Santoku wlasnie w Muzeum przy promie albo w wydawnctwach Tow. Przyjaciol Archiwum przy Arch. Panstwowym w G-wie. No i warto popytac wlasciciela wiezy pana Gasiorka pzdr Odpowiedz Link Zgłoś