aborys 22.07.02, 12:34 Kawał gnoja. "Czeczenia jest częścią Rosji". Normandia jest częścią Anglii. Strasburg do Rzeszy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blic Re: Żak Czyrak 22.07.02, 12:52 aborys napisał: > Kawał gnoja. Ale za co? Za 'Tybet'? I który Żak? Ten Żak? > "Czeczenia jest częścią Rosji". > Normandia jest częścią Anglii. > Strasburg do Rzeszy. To chyba byłoby odwrotnie? Odpowiedz Link Zgłoś
aborys Re: Żak Czyrak 22.07.02, 12:58 blic napisał: > Ale za co? Za 'Tybet'? I który Żak? Ten Żak? To się pewnie zagmatwałem. Jacques Chirac (prezydent Słodkiej Francji) walnął w Moskwie, że "Czeczenia jest częścią Rosji". Odpowiedz Link Zgłoś
blic Re: Żak Czyrak 22.07.02, 13:02 aborys napisał: > Jacques Chirac A, oczywiście, ich habe vergessen. On walnął też o braku wiz dla Kaliningradu. Chlapie tak bo Rosjanie kupili airbusy. Dostanie po uszach kiedy wróci do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
aborys Re: Żak Czyrak 22.07.02, 13:04 blic napisał: > On walnął też o braku wiz dla Kaliningradu. Za to na szczęście beknie w Brukseli. > Chlapie tak bo Rosjanie kupili airbusy. Airbusy za arbuzy. > Odpowiedz Link Zgłoś
pontifexmaximus Re: Żak Czyrak 22.07.02, 13:12 to się nazywa realpolitik, wszystkie państwa, które kierowały się emocjami obecnie nie liczą się na arenie międzynarodowej, można umierać za CZeczenię, można stracić wielomilionowe kontrakty za sprawę Czeczeńską, ale tylko głupiec tak postąpi.......... pojawia się pytanie dlaczego od długich lat nic nie słychać nt. Kurdów? ostatnie newsy dotyczące tego największego na świecie narodu bez państwa pojawily się podczas konfliktu o ropę (przepraszam, wojny o wyzwolenie Kuwejtu).....................o skłamałem, w 2001 r. w Polityce ukazał się reprtaż z terenów w Turcji zamieszkanych przez mniejszość Kurdyjską (ta mniejszość charakteryzuje się tym, ze tam wystepuje w większości). Odpowiedz Link Zgłoś
blic Re: Żak Czyrak 22.07.02, 14:27 pontifexmaximus napisał: > pojawia się pytanie dlaczego od długich lat nic nie słychać nt. Kurdów? Ciekawe czy takie właśnie pytania zacznie w końcu stawiać Rosyjski MSZ. :) Odpowiedz Link Zgłoś
aborys Re: Żak Czyrak 22.07.02, 14:40 Kurdami mniej trochę się przejmuję, odkąd zobaczyłem w Paryżu w metrze ikonografie plakatow PPK. Jakieś Staliny, sierpy, młoty, etc. Może w Kurdystanie tureckim (plakaty były chyba po turecku, tylko podpis po francusku) osoba Dżugaszwilego to samo piękno i dobro, ale mnie jakoś odrzuca. A że PKK to głowny nosiciel idei niepodległościowych Kurdow, to Kurdw popieram ale z mniejszym zapałem. Odpowiedz Link Zgłoś
aborys Re: Żak Czyrak 22.07.02, 14:48 aborys napisał: > plakatow PPK. > A że PKK to głowny nosiciel Oczywiście PPK. Partia Pracujących Kurdystanu. Odpowiedz Link Zgłoś
pontifexmaximus Re: Żak Czyrak 22.07.02, 16:20 No cóż mamy jeszcze Kurdów w Iraku, i to im Bush senior obiecywał pomoc w utworzenu własnego państwa. Ekstrapolacja (widziałem palakaty więc sądze, że) jest nie na miejscu. Per analogiam moge stwierdzić - nasi sojusznicy US podają informację, iż w szeregach bojowników Osamy ibin Ladena służyło wilelu ochotników z CZeczeni - więc temu narodowi niepodległości się nie należy. Odpowiedz Link Zgłoś
aborys Re: Żak Czyrak 22.07.02, 16:44 pontifexmaximus napisał: > Per analogiam moge stwierdzić - nasi sojusznicy US podają > informację, iż w szeregach bojowników Osamy ibin Ladena służyło wilelu > ochotników z CZeczeni - więc temu narodowi niepodległości się nie należy. 1. Nie mówię, że Kurdowie nie zasługują na własne państwo. 2. O nie. Żadna analogia. Jeżeli nawet jacyś Czeczeńcy walczyli w szeregach Al-Quaidy, byli tam na tych samych prawach co Mr. Walker z Kalifornii, jacyś Angole i Australijczycy. Podczas największych łapanek i wysyłek Al-Quaidy do Guantanamo śledziłem listy zatrzymanych i w ok. setce opisanych z narodowości Al-quaidowców było bodaj 3 Czeczenów. Odpowiedz Link Zgłoś
pontifexmaximus Re: Żak Czyrak 23.07.02, 09:57 > Jeżeli nawet jacyś Czeczeńcy walczyli w szeregach Al-Quaidy, byli tam na tych > samych prawach co Mr. Walker z Kalifornii, jacyś Angole i Australijczycy. > Podczas największych łapanek i wysyłek Al-Quaidy do Guantanamo śledziłem listy > zatrzymanych i w ok. setce opisanych z narodowości Al-quaidowców było bodaj 3 > Czeczenów. > > Odpowiedz Link Zgłoś
aborys Re: Żak Czyrak 23.07.02, 14:07 pontifexmaximus napisał: > jak już, to wśród 100 zatrzymanych były trzy osoby narodowości czeczeńskiej > (pierwotna forma miała w sobie błąd logiczny), Oczywiście. Mój pośpiech, mój błąd. > zazdroszczę dostępu do informacji nt. aresztowanych, ich powiązań etc. (ale z > doświadczenia wiem, że wieści dochodzące z frontu wojny z terroryzmem są > bardzo, ale to bardzo ograniczone, wyrywkowe i służą raczej jako "marchewka" > dla opinii publicznej). Nie ma czego zazdrościć - Rzepa kosztuje 2,20, w internecie jeszcze taniej. Aresztowani, przesyłani do Guantanamo, jak można przypuszczać, byli dokładnie przesłuchani, sprawdzani, zważeni i opisani. Informacje podaję oczywiście na podstawie źródeł uznawanych przeze mnie za wiarygodne. Informacje podawane na temat "terrorystów czeczeńskich" są komponowane przez różnych podawaczy papki i przetwarzane zgodnie z zapotrzebowaniem opinii publicznej. W prasie sporo huku było wokół tajemniczych eksplozji w blokach w Moskwie w których ginęło bodajże po ok. stu cywilów. Rzecz miała miejsce w czasie nasilenia wojny czeczeńskiej i doskonale komponowała się do obrazu Czeczena-muzułmańskiego terrorysty. A że miesiąc później przyłapano KGB na preparowaniu kolejnego zamachu przez KGB, podały nieliczne media, gdzieś pod koniec serwisów. Nie twierdzę, że Czeczeni to szlachetni jak Saladyn bojownicy przeciw którym istnieje spisek świata, ale "podpasowali" mediom i ich odbiorcom w charakterze kozłów ofiarnych do wyganiania na pustynię. > umieranie "za wolność naszą waszą" jest jednym z największych kretynizmów jakie znał rodzaj ludzki. Mam nadzieję, że nie zamierzasz umierać za cudzą wolność? Ja tylko chcę, żeby jeden z drugim buc z tzw. wolnego świata nie kupował zamówień na airbusy za legitymizację wojny domowej. Wojny prowadzonej przez 2.-ligowe, niedowartościowane mocarstwo, przeciw ludziom chcącym ułożyć sobie życie we własnym kraju. Wojny domowej, w której zdemoralizowane wojsko porywa, gwałci, wymusza okupy i okrada cywilów. W której oczywiście także Czeczeni demoralizują się, ale łatwo jest mówić o rycerskich zasadach prowadzenia wojny i o karności we własnych szeregach - z własnego gabinetu w zaciszu Europy. Btw, Czeczenia to też Europa. > Altruizm jest szczytną ideą, ale pod warunkiem, że stosują go wszyscy lub > wiekszość tylko nie my. > pm Czyli altruizm jest szczytny, jeśli przy jego pomocy ktoś nam robi dobrze??? On wtedy nie jest szczytny, tylko użyteczny. Odpowiedz Link Zgłoś
pontifexmaximus Re: Żak Czyrak 23.07.02, 15:43 aborys napisał: > pontifexmaximus napisał: > > > jak już, to wśród 100 zatrzymanych były trzy osoby narodowości czeczeńskie > j > > (pierwotna forma miała w sobie błąd logiczny), > Oczywiście. Mój pośpiech, mój błąd. > > > zazdroszczę dostępu do informacji nt. aresztowanych, ich powiązań etc. (al > e z > > doświadczenia wiem, że wieści dochodzące z frontu wojny z terroryzmem są > > bardzo, ale to bardzo ograniczone, wyrywkowe i służą raczej jako "marchewk > a" > > dla opinii publicznej). > Nie ma czego zazdrościć - Rzepa kosztuje 2,20, w internecie jeszcze taniej. > Aresztowani, przesyłani do Guantanamo, jak można przypuszczać, byli dokładnie > przesłuchani, sprawdzani, zważeni i opisani. Informacje podaję oczywiście na > podstawie źródeł uznawanych przeze mnie za wiarygodne. > > Informacje podawane na temat "terrorystów czeczeńskich" są komponowane przez > różnych podawaczy papki i przetwarzane zgodnie z zapotrzebowaniem opinii > publicznej. W prasie sporo huku było wokół tajemniczych eksplozji w blokach w > Moskwie w których ginęło bodajże po ok. stu cywilów. Rzecz miała miejsce w > czasie nasilenia wojny czeczeńskiej i doskonale komponowała się do obrazu > Czeczena-muzułmańskiego terrorysty. A że miesiąc później przyłapano KGB na > preparowaniu kolejnego zamachu przez KGB, podały nieliczne media, gdzieś pod > koniec serwisów. > > Nie twierdzę, że Czeczeni to szlachetni jak Saladyn bojownicy przeciw którym > istnieje spisek świata, ale "podpasowali" mediom i ich odbiorcom w charakterze > kozłów ofiarnych do wyganiania na pustynię. > > > umieranie "za wolność naszą waszą" jest jednym z największych kretynizmów > jakie znał rodzaj ludzki. > Mam nadzieję, że nie zamierzasz umierać za cudzą wolność? > Ja tylko chcę, żeby jeden z drugim buc z tzw. wolnego świata nie kupował > zamówień na airbusy za legitymizację wojny domowej. > Wojny prowadzonej przez 2.-ligowe, niedowartościowane mocarstwo, przeciw > ludziom chcącym ułożyć sobie życie we własnym kraju. > Wojny domowej, w której zdemoralizowane wojsko porywa, gwałci, wymusza okupy i > okrada cywilów. W której oczywiście także Czeczeni demoralizują się, ale łatwo > jest mówić o rycerskich zasadach prowadzenia wojny i o karności we własnych > szeregach - z własnego gabinetu w zaciszu Europy. > Btw, Czeczenia to też Europa. > > > Altruizm jest szczytną ideą, ale pod warunkiem, że stosują go wszyscy lub > > wiekszość tylko nie my. > > pm > Czyli altruizm jest szczytny, jeśli przy jego pomocy ktoś nam robi dobrze??? > > On wtedy nie jest szczytny, tylko użyteczny. > -- Tak w skrócie..... opis wojny i jej implikacji zawarty w mediach z pewnością ma bardzo mało wspólengo z prawdą (vide stosunek mediów arabskich, ach tak sławna al dżazira). Ze względu na fakt, że zajmuję się m.in. analizą prasy mogę stwierdzić, że posługuje się ona półprawdami, a interpretacja pewnych faktów jest hmm żałosna (niedawno GW i PAP bazując na tym samym raporcie GUS podały zupełnie inne informacje - jedna w swej treści niosła przekaz, iż jest dobrze, druga przeciwnie) Die Welt, The Guardian, The Spectator, L'express - zamieściły bardzop ciekawe artykuły nt. polityki informacyjnej Pentagonu wobec wojny w Afganistanie :) Każda informacja jest przez kogoś komponowana, więc jeżeli przyjmujemy, że Rzepa pisze prawdę, to możemy równie dobrze przyjąć, iż media rosyjskie również piszą prawdę np. na temat zamachów w Moskwie. Ja do informacji prasowych podchodzę z dużą ostrożnością - kto jest autorem, kogo reprezentuje, w związku z jakim wydarzeniem artykuł się ukazał, jaką jest w nim zawarta teza, jaki będzie miała wpływ na opinię publiczną itp. Np. artykuły (również w prasie rosysjsko języcznej opisujące udział FSB w zamachach zbiegły się z wojną Putina z mediami - zbieg okoliczności?). Jeżeli napisałeś o wojnie domowej, to nie ma tu miejsca na mocarstwo, które atakuje bogu ducha winny naród. Wojana domowa w Czeczeni - czeczenia jest wobec tego integralną częścią Federacji Rosyjskiej, i rekacja Moskwy była uzasadniona - per analogiam gdyby Arizona uzbroiła milicję stanową i rozpoczęła secesję to chyba rząd federalny zareagowałby w podobny sposób. Drugorzędne mocarstwo jest w G-8 (w dodatku jedną nogą w NATO), a nas ciągle nie ma w UE (i nie wiadomo kiedy tam będziemy). Nie ważne w jakie były powody zgody na G-8, ale fakt jest faktem, i nasza dyplomacja jest o wiele mniej skuteczna od rosyjskiej. Nasz kraj jest mniej atrakcyjny dla inwestorów niż Rosja. Tak altruizm jest szczytny kiedy ktoś robi nam dobrze. Altruiści często giną, a zwycięzcami zostają pragmatycy (no jest jeszce zwycięstwo moralne). Przykład takiego pseudo altruizmu to polityka Zachodu wobec RP. Moralnie stoimy znacznie wyżej niż takie tam żabojady, czy inni niemcy, ale gospodarczo ................szkoda gadać. Odpowiedz Link Zgłoś
aborys Re: Żak Czyrak 23.07.02, 16:11 pontifexmaximus napisał: > gdyby Arizona uzbroiła milicję stanową i rozpoczęła secesję to chyba rząd federalny zareagowałby w podobny sposób. Arizona pewnie zaczęłaby nie o uzbrajania milicji, tylko od kroków prawnych. Czeczeni takie kroki podjęli, co więcej, zawarto nawet stosowne porozumienia pomiędzy Czeczenią a Rosją, ale wojna okazała się potrzebniejsza. > Drugorzędne mocarstwo jest w G-8 (w dodatku jedną nogą w NATO), a nas ciągle > nie ma w UE (...)Nasz kraj jest mniej atrakcyjny dla inwestorów niż > Rosja. Jaki to ma związek z walką Czeczenów o niepodległość? Albo piszesz na temat albo o geopolityce. Mnie chodzi o postawę moralną i koniunkturaklizm Zachodu wobec Putina i rynku rosyjskiego. Nie interesuje mnie pozycja Rosji na świecie, tylko to, że Chirac zalegalizował wojskową obecność Rosji w Czeczenii. Twierdzę, że ruskie tanki i gwałciciele z OMON w aułach nie mają nic wspólnego z airbusami. > Tak altruizm jest szczytny kiedy ktoś robi nam dobrze Altruizm polega właśnie na tym, że się komuś robi dobrze bez względu na własne korzyści. Ale mi znowu nie chodzi o zachowanie pozycji altruistycznej tylko o uczciwość Chiraca. Akurat dzięki francuskiej ekipie filmowej sprawa prowokacji rosyjskiej bezpieki wyszła na jaw. > Moralnie stoimy znacznie > wyżej niż takie tam żabojady, czy inni niemcy, ale > gospodarczo ................szkoda gadać. Oczywiście wspierając moralnie okupację Tybetu czy wojnę w Czeczenii natychmiast zdobędziemy wiele zamówień na airbusy i elektrownie atomowe. Odpowiedz Link Zgłoś