Dodaj do ulubionych

Łukasz Żak - list gończy

17.09.24, 23:01
Tym razem udało się prokuraturze w miarę szybko ustalić sprawcę drogowego morderstwa na Trasie Łazienkowskiej. Co prawda dalej nie opublikowano zdjęcia domniemanego sprawcy w liście gończym, ale jest przynajmniej imię i nazwisko. W całą sprawę zamieszanych jest około 10 osób (było drugie auto, nie biorące udziału w wypadku, podróżowali w nim koledzy). Polska policjo i prokuraturo, czy tym razem również pozwolicie sprawcy uciec zagranicę?
Obserwuj wątek
    • borsuczyca.klusek Re: Łukasz Żak - list gończy 17.09.24, 23:06
      Jest i gęba. Mam tylko nadzieję, że wątek nie poleci
      • bardzo_wredna_dziewucha Re: Łukasz Żak - list gończy 17.09.24, 23:10
        borsuczyca.klusek napisała:

> Jest i gęba. Mam tylko nadzieję, że wątek nie poleci
        >

Gębę znalazłam, ale nie wiedziałam czy można wrzucać...
        • taje Re: Łukasz Żak - list gończy 17.09.24, 23:12
          A kto Ci zabroni? Ludzie, to jest człowiek ścigany listem gończym, wręcz trzeba udostępniać wizerunek.
          • bardzo_wredna_dziewucha Re: Łukasz Żak - list gończy 17.09.24, 23:21
            taje napisała:

> A kto Ci zabroni? Ludzie, to jest człowiek ścigany listem gończym, wręcz trzeba
            > udostępniać wizerunek.
            >

Jak o tym czytałam to było udostępnione przez policję tylko zdjęcie. Stąd moje zawahanie.
            • bardzo_wredna_dziewucha Re: Łukasz Żak - list gończy 17.09.24, 23:24
              bardzo_wredna_dziewucha napisała:

> taje napisała:
              >
              > > A kto Ci zabroni? Ludzie, to jest człowiek ścigany listem gończym, wręcz
              > trzeba
              > > udostępniać wizerunek.
              > >
              >
              > Jak o tym czytałam to było udostępnione przez policję tylko zdjęcie. Stąd moje
              > zawahanie.

Tfu, tylko imię i nazwisko oczywiście.
        • borsuczyca.klusek Re: Łukasz Żak - list gończy 17.09.24, 23:21
          Na głównej stronie gazety jest
          • bardzo_wredna_dziewucha Re: Łukasz Żak - list gończy 17.09.24, 23:22
            borsuczyca.klusek napisała:

> Na głównej stronie gazety jest
            >

I bardzo dobrze. Akurat zajęłam się czytaniem o powodzi, miła niespodzianka, że opublikowali zdjęcie.
      • smoczy_plomien Re: Łukasz Żak - list gończy 17.09.24, 23:13
        On ma 26 lat???
        • anonimowyuczeztnikforum Re: Łukasz Żak - list gończy 17.09.24, 23:15
          36 to może się zgodzę
          • czcigodnystarzec Re: Łukasz Żak - list gończy 17.09.24, 23:18
            anonimowyuczeztnikforum napisał(a):
            > 36 to może się zgodzę

Policja pisze że 26.
            ksp.policja.gov.pl/pl/dzialania/aktualnosci/64855,Poszukiwany-listem-gonczym-Lukasz-Tomasz-Zak.html
      • 00rajski_ptak00 Re: Łukasz Żak - list gończy 20.09.24, 14:33
        jest w tej twarzy cos, co mnie trigeruje, taka tępa, niewzruszona mina wrrr
    • anonimowyuczeztnikforum Re: Łukasz Żak - list gończy 17.09.24, 23:07
      Jest zdjęcie
      • bardzo_wredna_dziewucha Re: Łukasz Żak - list gończy 17.09.24, 23:09
        anonimowyuczeztnikforum napisał(a):

> Jest zdjęcie

Super, oficjalnie? Jak zakładałam wątek to jeszcze nie było.
        • anonimowyuczeztnikforum Re: Łukasz Żak - list gończy 17.09.24, 23:15
          Oficjalnie, opublikowala policja.
    • nostalgia81 Re: Łukasz Żak - list gończy 17.09.24, 23:49
      Patus, jego FB www.facebook.com/profile.php?id=100001723375432&sk=map

wykop.pl/link/7544921/tak-wyglada-lukasz-zak-poszukiwany-listem-gonczym-sprawca-sobotniego-wypadku
      • nostalgia81 Re: Łukasz Żak - list gończy 17.09.24, 23:49
        i ma charakterystyczny tatuaz na lapie
        • mail-na-gazecie Re: Łukasz Żak - list gończy 18.09.24, 08:06
          Dobrze, że patologia się tatuuje i to na własny koszt.
      • mizantropka_20 Re: Łukasz Żak - list gończy 18.09.24, 07:58
        Typowy bombelek
    • thank_you Re: Łukasz Żak - list gończy 17.09.24, 23:53
      Gość z ul. Broniewskiego w Warszawie.

Z wielokrotnym zakazem prowadzenia pojazdów - po alko i narkotykach. Patus do sześcianu.
      • bardzo_wredna_dziewucha Re: Łukasz Żak - list gończy 18.09.24, 00:27
        thank_you napisała:

> Gość z ul. Broniewskiego w Warszawie.
        >
        > Z wielokrotnym zakazem prowadzenia pojazdów - po alko i narkotykach. Patus do s
        > ześcianu.

Też sprawdziłam. Dramat.
      • kropkaa Re: Łukasz Żak - list gończy 18.09.24, 00:31
        Naprawdę przykre, że normalni ludzie tracą życie z powodu takich patusów.
    • lauren6 Re: Łukasz Żak - list gończy 18.09.24, 08:06
      12 lat grożące temu patusiarzowi to jest ponury żart.

Jeszcze jego koledzy utrudniali pomoc ofiarom, bo pewnie liczyli, że jeśli ranna dziewczyna umrze to zwalą na nią winę (idioci nie wiedzą, że policja ma swoje sposoby by ustalić kto gdzie siedział w czasie wypadku). To już powinno zostać potraktowane jako próba zabójstwa z zamiarem ewentualnym.
      • zosia_1 Re: Łukasz Żak - list gończy 18.09.24, 08:17
        "Jeszcze jego koledzy utrudniali pomoc ofiarom, bo pewnie liczyli, że jeśli ranna dziewczyna umrze to zwalą na nią winę" w haki dposób utrudniali pomoc?
        • profes79 Re: Łukasz Żak - list gończy 18.09.24, 08:33
          Zostawili konająca dziewczynę w samochodzie nie udzielając jej pomocy i lgajac że to ona prowadziła.
          • czcigodnystarzec Re: Łukasz Żak - list gończy 18.09.24, 09:15
            profes79 napisał:
            > Zostawili konająca dziewczynę w samochodzie nie udzielając jej pomocy i lgajac
            > że to ona prowadziła.
            >

Możliwe że tak.
            Ale chyba sama wsiadła z pijanymi do samochodu a nie została porwana?
            • babcia47 Re: Łukasz Żak - list gończy 18.09.24, 09:39
              Ciebie chyba pozajaczkowalo. Wszyscy są glupi do sześcianu skoro wsiedli do samochodu z nabitym kierowca i pozwolili mu jechać ale dziewczyna winna bo sama wsiadła i mozna ja narazić na śmierć by kierowcę ocalić? Podobno wrecz utrudniali do niej dostęp choc jako jedyna z nich miala poważne obrażenia. Chłopczyki niewinne, bo sama wsiadła i żal że nie udało się na nią zwalić
              • czcigodnystarzec Re: Łukasz Żak - list gończy 18.09.24, 09:48
                babcia47 napisała:
                > Ciebie chyba pozajaczkowalo. Wszyscy są glupi do sześcianu skoro wsiedli do sam
                > ochodu z nabitym kierowca i pozwolili mu jechać ale dziewczyna winna bo sama ws
                > iadła i mozna ja narazić na śmierć by kierowcę ocalić? Podobno wrecz utrudniali
                > do niej dostęp choc jako jedyna z nich miala poważne obrażenia. Chłopczyki ni
                > ewinne, bo sama wsiadła i żal że nie udało się na nią zwalić
                >

Chodzi mi o to, że kto zadaje się z patologią, sam jest patologią. Dziewcznyna też i prawdopodobnie zachowała by się tak jak reszta tej patologii gdyby ciężko ranny został któryś facet a nie ona.
                A tu ojejciu, biedna niewinna dziewczyna, chcą ją wrobić.
    • borsuczyca.klusek Re: Łukasz Żak - list gończy 19.09.24, 20:57
      Złapali go:

wiadomosci.onet.pl/kraj/lukasz-zak-zatrzymany-w-niemczech-sprawca-wypadku-na-trasie-lazienkowskiej-w-rekach/qj3k6p6
      • jasnoklarowna Re: Łukasz Żak - list gończy 19.09.24, 21:07
        Właśnie doczytałam. Już w Niemczech był. Dobrze że się udało.
        • johana7419 Re: Łukasz Żak - list gończy 19.09.24, 21:38
          Przestępcy drogowi mają się nadal dobrze w Polsce a to potencjalni mordercy. Czekam aż za drogowe przestępstwa wprowadzą dożywotnie kasowanie prawa jazdy a przy kolejnej próbie prowadzenia samochodu odsiadkę co najmniej 5 lat
          • marzeka11 Re: Łukasz Żak - list gończy 19.09.24, 21:46
            To jest najlepszy komentarz do tej tragedii. Bo to patosądy przyczyniły się także do zamordowania tego 37-letniego mężczyzny, jego żona i 2 dzieci w szpitalu;
            Jak można, wiedząc, jakim jest zagrożeniem, tyle razy dawać mu wyroki w zawieszeniu. Patologia.
      • smoczy_plomien Re: Łukasz Żak - list gończy 19.09.24, 21:54
        Alleluja!
    • profes79 Re: Łukasz Żak - list gończy 20.09.24, 14:25
      Są szczegóły kolejnych zakazów,
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,31322075,piec-zakazow-prowadzenia-pojazdow-tak-sady-dzialaly-w-sprawach.html#do_w=424&do_v=1175&do_st=RS&do_sid=1881&do_a=1881#s=BoxOpLink

jednak jak dla mnie porażające jest to:

Kilka miesięcy wcześniej, we wrześniu 2021 r., Łukasz Ż. został zatrzymany za kierownicą skody octavii. Był wówczas objęty trzema zakazami prowadzenia pojazdów. Sąd wymierzył mu karę półtora roku ograniczenia wolności w postaci 30 godzin prac społecznych miesięcznie. Orzekł ponadto zakaz na kolejne trzy lata.

Dane sędziego wraz z uzasadnieniem orzeczenia (o ile zostało sporządzone, bo o ile kojarzę taki wymóg jest wtedy gdy jedna ze stron chce się odwoływać) powinny zostać podane do publicznej wiadomości.

Dopiero w lipcu 2024 zapadł wyrok skazujący na 1,5 roku bezwzględnego więzienia (i kolejny, piąty już zakaz) ale wyrok nie zdążył się uprawomocnić bo obrońca wystąpił o uzasadnienie celem złożenia odwołania.
      • zanetka.x Re: Łukasz Żak - list gończy 20.09.24, 14:33
        i obrońca miał śmiałość jeszcze składać odwołanie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka