Dodaj do ulubionych

Prawdziwy ratusz w naszym mieście

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 18:14
Podoba mi się... Trochę przypomina Wrocławski Dom Towarowy budowany w
dwudziestoleciu międzywojennym... ale lubie te klimaty... Solidna i stabilna
bryła maksymalnie wykorzystująca dostępna powierzchnię...
Obserwuj wątek
    • Gość: nicelus Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.dip.t-dialin.net 22.06.05, 18:17
      ochydny! jak przedwojenny dom towarowy. czy nie powinien być rozpisany
      konkurs, albo projekt zlecony architektowi z prawdziwego zdarzenia. przecież
      ratusz to ważna rzecz - to symbol i wizytówka miasta.
      • Gość: werty Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 18:34
        Jeżeli tak samo znasz sie na architekturze jak na gramatyce to sukcesów
        życzę... Słyszałes o czymś takim jak "Art deco"... albo secesja...

P.S. Trudno - twoja wizytówką nie będzie - wystarczy ci stadion żużlowy....
        • Gość: nicelus Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.dip.t-dialin.net 22.06.05, 18:58
          za gramatykę przepraszam. mam wysoką gorączkę i dlatego kłopoty z podzielnością
          uwagi między gramatykę i architekturę. jak się zdenerwuję marną architekturą,
          to zapominam o gramatycę.

naprawdę ten ratusz bardziej przypomina ci secesję niż moderne?

• Gość: Piotrus Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.06.05, 20:43
          Jezeli juz o stylach architektonicznych, to z secesja to niewiele ma wspolnego.
          Mi sie to kojarzy predzej z bauhausem ( styl w ktorym zostala wybudowana nasza
          poczciwa Laznia Miejska ).
          • Gość: werty Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 20:48
            Bingo!!!
            Secesja ma więcej "ozdóbek"... sorki... to miałem na mysli - ze tak powiem -
            wyjąłes mi bauhaus z ust... :-)
    • Gość: nicelus Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.dip.t-dialin.net 22.06.05, 18:43
      halo werty!

nie wypełniłem pola temat i mnie uprzedziłeś.

jak może ci się podobać coś, co udaje coś innego i w dodatku z innego okresu?
      wygląda jak przedwojenny dom towarowy. nawet wieży zegarowej nie ma jak
      normalny ratusz. tylko zegar nad wejściem jak dworzec kolejowy. proporcje ma
      złe i żadnego pomysłu na ratusz. nie ma co prawda dokładnych planów, ale po tym
      co widzę nigdy nie uwierzę, że tak marny architekt potrafił racjonalnie
      wykorzystać dostępną przestrzeń.

• Gość: werty Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 19:02
        Trudno mi oceniać czy Sierakowscy to dobrzy czy marni architekci... kwestia
        gustu... Jeżeli projektuja i buduja od lat...
        Nie wiem czy udaje coś innego... przypomina i nawiazuje... bo miasto to
        istanialo w tamtych czasach i - podejrzewam - miało budynki w tym stylu...
        Mnie sie podobaja budowle z tamtych lat..
        Co do wiezy ratuszowej... nie wiem - może mój monitor przekłamuje - ale widzę
        wieżę z zegarem... a jak powinien wyglądac "normalny ratusz" nie mam pojęcia...
        i chyba reguł w tej mierze nie ma - wystaczy popatrzeć po ratuszach innych
        miast... Proporcji nie znam.. a newt nie ma pojecia jakie powinny być...
        spojrzalem i stwierdziłem że mi sie podoba... pasuje do miejsca i - choć juz
        tam nie mieszkam - przez kilkanaście lat biegałem tędy do Lamusa z teatru... i
        wiem że budynek wpisze sie doskonale w "temat"...

P.S.
        Widziales kiedys piekne witraże (zamalowane przez milicję) na klatce schodowej
        niegdysiejszego komisariatu? Mam nadzieę zę zostano odnowione i
        wyeksponowane... m. in. przedstawiaja baranka Bożego!!!! na komendzie....
      • Gość: werty Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 19:14
        Po poatrz na to...

wroclaw.hydral.com.pl/33165,foto.html
        Możliwe że Sierakowscy "zgapili" pomysl...
        • Gość: zg Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.ztpnet.pl 22.06.05, 19:35
          przepraszam bardzo, o czym jest ten temat bo napewno nie o ratuszu:)
          Ktos tu slepy jest chyba!!:)
          PZDR
          • Gość: werty Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 19:57
            Słuchaj - dupku zielonogórski - wasz ratusz nie jest wzorcem - więcej powiem -
            to anty wzorzec - skrzyżowanie spichlerza z kosciołem... z przewaga Koscioła...
            idź - daj na mszę w intencji budowy Ratusza gorzowskiego....
            • Gość: jarek Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.gorzow.mm.pl 23.06.05, 00:05
              Padłem ze śmiechu :)
              • Gość: zg Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.ztpnet.pl 23.06.05, 00:18
                To dobrze ze padles:)
                Werty wieeeeeelki znawca. On wie najlepiej jak powinien wygladac ratusz:)
                Nasz ratusz jest faktycznie wyjatkowy, tak jak kazdy inny ratusz w innym
                miescie.
                Wasz to wogole bedzie wyjatkowy haha
                smieszne sa te wasze ambicje.
                Czy to tak trudno zrozumiec ze w GW juz ratusza nie bedzie???? Juz nigdy to
                niemozliwe, nawet za 100mln.zl!!!!!!
                Werty zadanie dla ciebie.
                Cofnij sie w czasie i postaw ratusz w gw -tylko tak to widze:)
                PZDR
                • Gość: jarek Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.gorzow.mm.pl 23.06.05, 01:52
                  > Czy to tak trudno zrozumiec ze w GW juz ratusza nie bedzie????
                  Tak jak Ty nigdy nie zmądrzejesz, ośmieszasz tylko swoje miasto tymi
                  idiotycznymi, pełnymi błędów ortograficznych, gramatycznych i rzeczowych
                  postami. Najlepiej puknij się w łeb i idź na spacer z paroma Twojego pokroju
                  czubkami z Zielonej i Gorzowa, zamiast zaśmiecać każdy wątek swoimi wyzwiskami i
                  dukaniem niezgrabnie skleconym w zdania.
        • Gość: Piotrus Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.06.05, 20:53
          Albo na to...

www.ronet.pl/foster/078b.htm
          • Gość: nicelus Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.dip.t-dialin.net 22.06.05, 21:32
            Albo na to...
            deu.archinform.net/projekte/1688.htm?ID=TWfFnVOHyxH1VqeA

• Gość: nicelus gdzie tu ratusz? IP: *.dip.t-dialin.net 22.06.05, 22:00
              ale to po pierwsze nie są ratusze, a po drugie to są akurat przykłady bardzo
              dobrej architektury i z tym knotem oprócz zaokrąglonego narożnika nie mają nic
              wspólnego.

zaokrąglone narożniki były też w domu towarowym przy kruczej w warszawie.
              obecnie nazywa się chyby "smyk". była to bardzo dobra polska "moderna" która
              siedziała solą w oku socrealistom.

nie mam nic przeciwko zaokrąglonym narożnikom. jednak uważam, że nie wystarczy
              zaokrąglić narożnik aby powstał dobry projekt.

• Gość: Piotrus Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.06.05, 20:47
        Podobnie buduje sie rowniez teraz, naroznik tego budynku do zludzenia
        przypomina biurowiec Metropolitan w Warszawie ( notabene nagrodzony w zeszlym
        roku jako najlepsza w Europie realizacja architektoniczna ).
        • Gość: werty Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 20:55
          Fakt:
          www.metropolitan.waw.pl/m_building.php
          Ja nie twierdzę że tylko Sierakowscy "zgapiają" dobre wzorce - może tak trzeba?
          Po co wyważać otwarte drzwi... mozna je przerobić na obrotowe... lub
          samootwierające sie... mam nadzieje że w Gorzowie rozwina (wewnatrz) ta mysl...
    • Gość: Piotrus Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.06.05, 20:40
      W koncu cos, spod reki Sierakowskich, co wzbudza moj zachwyt i szacunek.
      Swietna bryla, harmonia i dostojnosc, w koncu cos o wysokosci budynkow
      miejskich ( 6 pieter ) a nie rodem z malych powiatowych miasteczek ( tak
      jak "Wiesiolek Plaza" naprzeciw "Parku 111" ). Jezeli nie bedzie sie oszczedzac
      na materialach wykonczeniowych, bylaby szansa na architektoniczna perelke.

Oszczedzanie na materialach wykonczeniowych jest jak kupowanie taniej tandety w
      supermarketach - trzeba szybko kupowac kolejny raz...
      • Gość: zg Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.ztpnet.pl 22.06.05, 20:57
        werty spokojnie dziecko...
        Dlaczego wysmiewasz zielonogorski ratusz??? Az taki gorzowski jestes???:)
        To co tu pokazujecie to nie ratusz ludzie!!!!!Ja was o to nie winie bo wy nigdy
        ratusza nie widzieliscie bo niby gdzie???:)
        Budujcie sobie ta XXXX ja nie wiem co to ma byc/
        Jedyna paujaca nazwa to Urzad Miejski GW!!! ale napewno nie ratusz:)
        PZDR
        • Gość: werty Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 21:04
          Ratusz:

«budynek będący dawniej siedzibą miejskich władz administracyjnych, także sądu
          miejskiego, wznoszony zwykle w centrum miasta»
          • Gość: jarek Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.gorzow.mm.pl 23.06.05, 00:14
            A skąd ten pajac miał to wiedzieć, skoro w życiu do szkoły nie chodził? Myśli że
            ratusz musi wyglądać koniecznie jak w Zielonej Górze, z której pewnie nigdy
            swojego safajdanego nosa nie wychylił.
            • Gość: zg Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.ztpnet.pl 23.06.05, 00:20
              Nastepny gamon co samemu pomyslec nie umie:)
              Nie pisalem ze ratusz musi wygladac tak jak w ZG,kazdy ratusz jest inny ale
              maja wspolna ceche...odruzniaja sie od zabudowy wspolczesnej!!!!!!!!!!!!
              Kto nie kapuje jeszcze????????
              PZDR
        • Gość: falubaz Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 21:05
          ŚWIETA PRAWDA!!!, ALE ŻEBY MIEĆ RATUSZ TRZEBA MIEĆ PRAWA MIEJSKIE MIESZKAŃCY
          OSADY NAD WARTĄ!!!NA RAZIE JESTEŚCIE WSIĄ GMINNĄ, TO STOLICA, ALE GMINY!!!:)
          • Gość: Piotrus Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.06.05, 21:12
            Tak sie sklada, ze nie bardzo kojarze czy Zielona Dziura kiedykolwiek prawa
            miejskie uzyskala ( moze ciagle jest wsia ??? - potrafisz wskazac date lokacji
            Zielonej G. ? ). Gorzów prawa miejskie uzyskal w 1257 r. 2 lipca bdzie rocznica.
            • Gość: falubaz Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 21:18
              TAK 1222!! I CO ZDIWIONY!!!
              • Gość: Piotrus Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.06.05, 21:50
                To jest data pierwszej wzmianki o...wsi, baranie. Pytalem o date nadania praw
                miejskich...
                • Gość: falubaz Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 22:15
                  Baran to cię splodzil!!!!!!!!!!!
                  • Gość: Piotrus Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.06.05, 23:20
                    A ja ciagle sie nie upewnilem czy Zielona G. to aby na pewno miasto. Nie
                    potrafisz wskazac daty nadania praw miejskich Zielonej G. ? Wiec moze jednak
                    to ciagle wies...
    • Gość: werty Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 21:18
      Admin... weź zabierz tych durni... spierdo-la kazda rozmowę....
      • Gość: pipi Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.ztpnet.pl 22.06.05, 21:55
        Prawdziwy ratusz?
        Mi bardziej przypomina zielonogórski gmach
        komitetu wojewódzkiego PZPR, no może bardziej
        zaokrąglony.
        Ale przecież idziecie z duchem czasu czyż nie?
        • Gość: werty Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 22:17
          PiPi... ze nie pociągnę dalej - weź swoje kitki i konia w kropki i sperdzielaj
          do Szkocji... tfu!! do Dani... czy gdzies tam na północ...

P.S.
          A tobie czerwona gnido wszystko z PZPR się kojarzy?
        • Gość: zg Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.ztpnet.pl 22.06.05, 22:21
          Werty cos nabazgral:
          "Ratusz:

«budynek będący dawniej siedzibą miejskich władz administracyjnych, także sądu
          miejskiego, wznoszony zwykle w centrum miasta»"

Co ty mi tu werty wyskakujesz z jakimis encyklopedycznymi bzdetami!!
          Pomysl troche sam!!

Dla mnie ratusz jest w Poznaniu,Wroclawiu, ZG.
          Moze nawet stac pusty ale taki budynek jest powinien byc b.charakterystyczny.
          Wszyscy wiemy jak gorzowianie usilnie daza do tego aby miec ratusz ale to co
          teraz tu pokazales jest b.smieszne niz tweerdzenie ze to co obecnie jest w gw
          to tez ratusz(i takie glosy padaly haha)
          Spokojnie... przydal by sie wam taki obiekt ze wzgledu na obciachwy i wesciacki
          poziom waszego UM! ale prosze nie nazywaj tego ratuszem:) kompromitujesz sie.
          Ps. czekam na ch..e,ku.. itp. :)
          PZDR
    • Gość: Zyzio Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 22:33
      Miasto ma kase na takie pierdoly a szkoly i szpitale sypia sie ze starosci!!!!!
      A moze tak Tadek oddluzy jakis szpital,co?.....
    • Gość: RIKI Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.gorzow.mm.pl 22.06.05, 22:40
      No i pojawił nam się "zg" czyli zjadacz g ó w n a, który oblatuje wszystkie
      wątki jak mucha sraczki. taki forumowy "wujek dobra rada". a kogo obchodzą
      twoje wypociny? uważasz, że ten kurnik w zielonej górze jest ratuszem? siedzibą
      władz miejskich? buhahahahahhahahahahha!!! to po co wam ten pokraczny
      budyneczek opodal BYŁEGO urzędu woj? no? buhahah!!
      • Gość: zg Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.ztpnet.pl 22.06.05, 23:26
        hehe Tadeo uwielbia monumentalne budowle na jego czesc.
        "Szpitale i kamienice???? A na ch..?????! na ZG i marszalka sie wine zwali i po
        problemie, ja mam dobrze,duzy brzuch,wladze, a bezrobotni z gw to patologia
        niech zdychaja, zreszta takim latwiej nagadac bzdur, i wybory znowu wygrane:)"
        Szkoda ze tego nie widzicie ale coz....
        A ty riki dla ciebie zg oznacza zajebac gorzowek-zadowolony???:)
        Kurnik to raczej kojazy mi sie z gw. tutaj tak sie na to miasto mowi.
        Piekny macie ratusz teraz:) haha kolejny kompleks rikiego i jego glupota tz.
        wysmiewanie sie z innych a samemu g...miec:)
        Ktory pokraczny budynek kolo URZEDU MARSZALKOWSKIEGO???:) Chodzi ci o U.M??? No
        fajnie sie paracuje:)
        PZDR
    • Gość: kangur Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.gorzow.mm.pl 22.06.05, 23:33
      Pan Krysiak napisał "Jeśli przedsięwzięcie się powiedzie, będzie przełomem w
      gorzowskiej samorządności" To chyba żart ( ale kiepski). O samorządności nie
      stanowią mury ani nawet marmury, panie redaktorze ( jestem przekonany, że
      marmurów nie zabraknie skoro miejscy urzednicy porównują swoje miejsce pracy do
      budynku ZUS. Ufam, że Napewno w nowym magistracie wzrośnie liczba nowych
      ( potrzebnych i niezbednych, niezastąpionych, najlepszych) urzędników.
      O samorządności świadczy zupełnie co innego. Tej w Gorzowie nie ma i pewnie
      długo nie będzie, bo sami do niej nie dorośliśmy i nie potrafimy z niej
      korzystać (np. frekwencja w ostatnim referendum dot. prezydenta). Decyzje
      dotyczące przyszłości miasta i jego obywateli podejmuje od lat ta sama grupa
      ludzi. Ale cóż- vox populi-vox Dei. A brak głosu?
      • Gość: nicelus wart pac pałaca, a pałac paca. IP: *.dip.t-dialin.net 22.06.05, 23:59
        kangur napisał:

> Pan Krysiak napisał "Jeśli przedsięwzięcie się powiedzie, będzie przełomem w
        gorzowskiej samorządności" To chyba żart ( ale kiepski). <

przełomem gorzowskiej samorządności będą rządy wybrańca mieszkańców z ratusza
        zamiast aresztu. zapewne to miał na myśli pan krysiak :-)

• pablos05 Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście 23.06.05, 02:42
      Swietny projekt!!Robi wrazenie...Ratusz rzeczywiscie bardzo podobny do DH
      Renoma we Wroclawiu...A to co wypisuje zg to paranoja-od kiedy ratuszem mozna
      nazwac budynek,ktory zostal wybudowany 100lat temu??Smieszna argumentacja...Tzn
      (a nie "tz." jak to nachalnie promuje zg) ze na gorzowski urzad miejski bedzie
      mozna mowic ratusz za 100 lat??
      • Gość: zg Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.ztpnet.pl 23.06.05, 11:59
        Hey pablos05
        Co ty pleciesz....?
        Ja tak pisalem??? he.
        Stawiajcie sobie ten budynek, przyda sie ale to napewno nie bedzie ratusz,
        raczej Urzad Miejski!!!

"kazdy ratusz jest inny ale
        maja wspolna ceche...odruzniaja sie od zabudowy wspolczesnej!!!!!!!!!!!!"

POWODZENIA
        PZDR
    • Gość: Antyczerwony Całkiem całkiem. IP: *.gorzow.mm.pl 23.06.05, 09:00
      Projekt graficzny całkiem całkiem, może wreszcie cału urząd będzie w jednym
      miejscu.
      Ciekawe jaka firma wygra przetarg? Myślę że Inter B-W.
    • Gość: Piotrus Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.06.05, 10:01
      Na dziedzincu Urzedu Miejskiego znajdowala sie ( zanim trafila na Welniany
      Rynek ) Studnia Czarownic. Sama cembrowina jest nie starsza niz z XIX wieku,
      natomiast moze ciekawszym "zabytkiem" jest MIEJSCE ( tak jak zabytkowa moze byc
      siatka ulic rozplanowana w sredniowieczu choc dzis przy tych ulicach strasza
      wspolczesne bloki ). Byla to prawdopodobnie ostatnia juz z licznych w
      sredniowieczu i czasach "przed kanalizacja" studni miejskich. Warto byloby
      wyeksponowac to miejsce w jakis sposob, chociazby np jakims kregiem z metalu
      polszlachetnego w posadzce i krotka informacja o tym co zanjdowalo sie w tym
      miejscu przed wiekami. Bylaby to mila i ciekawa pamiatka - w nowoczesnym gmachu
      UM slad wiekow srednich, taki maly pomost pomiedzy starym Landsbergiem i
      wspolczesnym Gorzowem.
      • Gość: No Re: Do Piotrus IP: *.gorzow.mm.pl 23.06.05, 10:09
        Świetny pomysł może ktoś przeczyta to z UM !!
        Zastanawia mnie czemu np. na Wełnianym rynku od
        strony murów miejskich nie zbudują jakiś
        kamienic , a wtedy mielibyśmy naprawde ładny
        zakątek miasta. A co do budowy ratusza to jestem
        100% za ponieważ bieganie od jednego wydziału do
        drugiego UM jest męczące, no i powstanie coś
        ładnego co moze stać się wizytówką miasta.
    • 2yoo4yoocorne2 Administracja kocha miec wlasne i duze palace... 23.06.05, 10:56
      Za komuny,w 1989 roku,administracja Gorzowa,znacznie sprawniejsza niz
      obecnie,byla ponad dwukrotnie mniejsza.Liczba zas mieszkancow miasta byla
      prawie ta sama.Za 10 lat ilosc urzednikow znowu sie podwoi i znowu bedzie
      kolejna koncepcja palacu za 100 mln zl,gdzie mogliby "urzedowac"w
      luksusie,klimatyzacji,z szybkimi windami,z parkingiem podziemnym i innymi
      fajerwerkami.Bo problem,prosze panstwa,nie tkwi w wygodzie urzednikow,a w
      jakosci ich pracy.A przede wszystkim w TRANSPARENTNOSCI ich pracy,tak,aby
      wszyscy wiedzieli jak i kto pracuje,czy zatrudnia rodzinke i pociotkow,czy
      bierze lapowki,czy tylko pierdzi w wygodny,skorzany fotel za 5 tysiecy
      zlotych.Ja od roku usiluje przy pomocy wszystkich swietych,ambasady,konsulatu
      generalnego w Londynie sciagnac POCZTA do UK moj dowod osobisty z Urzedu Miasta
      w Gorzowie.Pisalem juz prosbe do pana Prezydenta.Wyslalem trzy listy do
      wydzialu ewidencji ludnosci i dowodow osobistych.Ten dowod czeka na mnie od
      sierpnia 2003 roku.I nic.Zero reakcji.A ONI ratusz sobie nowy buduja...Boze!
      • Gość: werty Re: Administracja kocha miec wlasne i duze palace IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.05, 11:07
        "...Ten dowod czeka na mnie od
        > sierpnia 2003 roku.I nic.Zero reakcji..."

To weź rusz dupe i przyjedź - nie wiem po cholerę ci dowód w UK? Dowód musisz
        odebrać osobiście... - boisz sie wrócić żeby cie skarbówka nie znalazła?

A co do UM - Twoim zdaniem miasto powinno pogarszać warunki prcy urzędników?
        zamiast e-mail - powrót gońców.... albo poczty pneumatycznej.... zamiast
        klimatyzacji - w każdym pokoju (u Prezia dwóch) bezrobotnych z wachlarzami...
        parkingi podziemne niepotrzeebne - wystarcżą przed UM uchwyty do rowerów i
        wiązania koni... Komunikacja pospiesznymi wołami... pomiędzy placówkami UM
        rozrzuconymi po całym mieście.... tfu!!! jakim mieście? - po wsiach
        okolicznych....
        • 2yoo4yoocorne2 Jaki problem wsadzic dowod do koperty i wyslac 23.06.05, 14:00
          Taka jest zreszta procedura,panie werty.Jak sie nie ma urlopu,do do Polski sie
          nie jedzie.Nawet po wlasny dowod.Dowod,zgodnie z procedura,winien byc wyslany
          poczta do Konsulatu Generalnego,gdzie polski urzednik konsularny moze sprawdzic
          tu na miejscu,czy ja to ja.To na cholere mam jechac do Gorzowa?A dowod mi jest
          potrzebny,bo lubie bez paszportu jezdzic na weekendy do Paryza,tylko z
          plastikiem w kieszonce koszuli,a nie z ksiazeczka paszportowa z setka
          pieczatek,co zawsze budzi zdziwienie urzedasow...
      • Gość: Piotrus Re: Administracja kocha miec wlasne i duze palace IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.06.05, 11:55
        A propos transparentnosci, szyby w tym budynku zamiast lustrzanych,
        odbijajacych swiatlo, moglyby byc calkiem przezroczyste, tak aby przechodnie
        WIDZIELI jak pracuja ich urzednicy.
        • Gość: werty Re: Administracja kocha miec wlasne i duze palace IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.05, 12:09
          Taaaa!!!
          Szklane podlogi i blaty biurek... aby było widać kto bierze....
          • Gość: Piotrus Re: Administracja kocha miec wlasne i duze palace IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.06.05, 12:15
            Wlasnie ! :)
          • Gość: krzychoo Re: Administracja kocha miec wlasne i duze palace IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 13:24
            Nie tylko kto bierze, ale także kto (urzędniczki) co nosi, albo nie nosi... :P
            pozdrawiam
    • tramwaj24 Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście 23.06.05, 14:22
      Dobrze się stało. W końcu będzeimy mieli ratusz z prawdziwego zdarzenia. Fakt to chyba będzie najmłodszy ratusz w Polsce, ale na pewno większy i piękniejszy od tego który jest w Zielonej Górze!!! Pozdrawiam gorzowian!!!
      • Gość: zg Re:ten to jest zabawny:) IP: *.ztpnet.pl 23.06.05, 14:26
        Chlopie czy ty umiesz napisac cos raz bez wymieniania ZG????????
        Masz powazny problem wiesz???????/:)

hahaha
        Napewno bedzie wieeeeeeeeeeeeeeeekszy hahaah taki na miare weeeeeeeelkiego
        gorzowa:) hahaa
        Widziales kiedys ratusz?????? czubie?????
        Ladny bedzie ten nowy Urzad Miejski fakt zgadza sie.
        U nas nasza pani prezydent to nawet fontanny nie moze zrobic to ile by sie
        meczyla z takim projektem??????:) beznadzieja i marazm.
        W gw ratusza nie bedzie nigdy ratusz charakteryzuje sie tym ze rozmi sie od
        zabudowy wspolczesnej!!!!!
        PZDR
        • Gość: czytelnik Re:ten to jest zabawny:) IP: *.gorzow.mm.pl 23.06.05, 17:45
          > W gw ratusza nie bedzie nigdy ratusz charakteryzuje sie tym ze rozmi sie od
          > zabudowy wspolczesnej!!!!!
          Chyba Ci odbiło :) Jak nie wiesz, to nie pleć głupot.
    • Gość: @ ka Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 16:56
      "Planujemy powołać spółkę miejską, która zajmie się zarządzaniem budynkami
      urzędu. Ona też ogłosi przetarg na wykonawcę tej inwestycji i zaciągnie
      potrzebne kredyty - mówi sekretarz Kneć."

I o to chodzi. Koniec władzy sie zbliża i trzeba zapewnić kolesiom kolejne
      stołeczki, mistrzunie!!!!!!!!!!!!!!!
      Gdyby tak jeszcze potrafili wydawać własne , a nie publiczne (nasze)pieniądze?
    • Gość: pppddd Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.gorzow.mm.pl 23.06.05, 17:28
      Bardzo ładny projekt - naprawdę podoba mi się.
      Ale myślę że to zbyt ambitny projekt jak na miasto powiatowe, którym powoli się
      staje Gorzów Wlkp.
      PZDR
    • Gość: werty Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.05, 18:57
      Niniejszym zamykam dyskusję - posty staja się chmaskie i tendencyjno -
      polityczno - rozrachunkowe.... a nie to miało być sednem dyskusji...
      • Gość: Robert1 Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.gorzow.mm.pl 24.06.05, 08:30
        Bardzo fajnie.
        Ja dorzuce jeszcze, ze warto byloby odswiezyc na tyle na ile sie da nasz
        Paradeplatz, zeby nowy ratusz mial od tej strony nieco oddechu ;-)
        • Gość: Bartoo Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.poczta.poznan.pl 24.06.05, 08:56
          Słuszna koncepcja by przywrócić Paradeplatz. Obok kamienicy z apteką na
          parterze, jest sporo miejsca pod plombową zabudowę. Osobiscie uważam projekt za
          ciekawy ale aby wyrobić sobie opinię chciałbym obejrzeć makietę. Jestem ciekaw,
          czy nie dojdzie do kiksu architektonicznego. W końcu budynki UM oraz byłej
          komendy są dosyć ciekawe, tyle że zaniedbane. Osobiście wolę nieco bardziej
          klasyczną zabudowę, dlatego wieżę ratuszową widziałbym odrobinę wyższą. A gdyby
          tak zamknąć ruch kołowy od Rolnika po Teatralną... Marzenie.
          • Gość: werty Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 10:13
            "...Obok kamienicy z apteką ..."

Gdzieś w tej okolicy był przed wojna burdel....
    • Gość: Tomasz Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 12:23
      A moze należałoby najpierw zrobić kilka innych inwestycji w miescie?
      Np. remont nawierzchni i nowa jezdnie na Kostrzyńskiej? Przeciez to wizytówka
      miasta - każdy gosć z Niemiec wjezdża do miasta po tarce !!!!Wychodzimy na
      idiotów i bandę niegospodarnych durniów już na wstępie !!!!!
      • Gość: zg Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.ztpnet.pl 24.06.05, 12:44
        !!!!Wychodzimy na
        > idiotów i bandę niegospodarnych durniów już na wstępie !!!!!

heh tak zawsze bylo:)
        PZDR
    • Gość: arte_ Znów Sierakowscy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 12:51
      Czy nie ma innych architektów w tym kraju?????
      Dziwne bardzo, że znów Sierakowcy.
      Akurat do ratusza.
      Pomijam fakt, że to kolejny szkaradek, jaki wyjdzie spod ich ręki:(((
      • Gość: werty Re: Znów Sierakowscy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 14:46
        Coś w tym jest... Ciekawe jakie układy miał Matejko.... Już nie wspomnę Michale
        Aniele....
      • Gość: nicelus Re: Znów Sierakowscy... IP: *.dip.t-dialin.net 24.06.05, 16:30
        arte_ napisał:

> Czy nie ma innych architektów w tym kraju?????

S
        • Gość: nicelus Re: Znów Sierakowscy... IP: *.dip.t-dialin.net 24.06.05, 16:55
          przepraszam. spojrzałem na projekt i znowu się zdenerwowałem, aż kliknąłem
          gdzie nie trzeba ...

arte_ napisał:

> Czy nie ma innych architektów w tym kraju?????

są, ale inni są zdolniejsi i nie pasują do gorzowa. w gorzowie nie może być
          lepszego prezydenta, nie może być lepszych architektów i nie może być lepszego
          ratusza. taka już miejscowa specyfika.

dopiero drugi projekt widzę w internecie tych "architektów inaczej" i jestem
          załamany. uważam, że powinno się ich wygonić z miasta. przy moście na rondzie
          gdzie nic nie powinno być, zrobili nie wiadomo po co jakiegoś bzdeta w
          kształcie lotki do gry w kometkę. przy ratuszu, gdzie powinna być wieża zrobili
          coś przypominającego co najwyżej maszynownie windy.

• Gość: werty Re: Znów Sierakowscy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 18:56
            "... co najwyżej maszynownie windy...."

W Poznaniu Zamek ma także "maszynownię windy"????

www.man.poznan.pl/~marcinp/pages/polska/poznan6.html
            • Gość: nicelus "sztuka jest jak gó.. - IP: *.dip.t-dialin.net 25.06.05, 05:26
              tego nie można widzieć, to trzeba czuć"

w poznaniu zamek ma piękną basztę warowną, a nie maszynownie. to polega na
              proporcjach i nie tylko na proporcjach.

ale np. też poznań ma skromny, ale jakże piękny ratusz.

www.polska.pl/fotogramy/show.htm?photo_id=559

do dziś widać ile trudu sobie zadał i ile znakomitych pomysłów miał budowniczy
              poznańskiego ratusza.

niby normalny pałac renesansowy, ale jak sobie wyobrazisz jak tymi galeriami
              szedł do sali posiedzeń burmistrz w gronostajach i cała świta rajców. znikali w
              narożnych klatkach schodowych, aby pojawić się dostojnie na następnej
              kondygnacji. cały orszak dumnie maszerował, a mieszkańcy z ulicy mogli
              podziwiać - jak w teatrze.

dla mnie rewelacją jest sposób w jaki budowniczy wyróżnił dom poznańskiej rady
              od innych renesansowych domów. ponad gzymsem wieńczącym zamiast wieży, zbudował
              całą coronę muralis. coś niesamowitego! cała corona muralis w trzech wymiarach!

na początku corona muralis była rzymskim odznaczeniem ze szczerego złota dla
              tego, kto pierwszy przeskoczył mury wrogiego miasta. później stanowiła
              zwieńczenie i wyróżnik tarczy herbowej miejskich herbów. jej wygląd ewoluował w
              czasie.

obojętne czy wieża, czy cała corona muralis. ratusz musi pokazywać na zasadzie
              kontrastu, że rajcy stanowią prawa i tylko im wolno coś budować powyżej
              wysokości gzymsu stanowiącego dla innych ograniczenie. takie są ponadczasowe
              zasady. co to będzie i ile powyżej, zależy tylko od pomysłu i zamożności
              miasta. czyżby gorzowski ratusz miał świadczyć o nędzy umysłowej i finansowej
              mieszkańców?

pytałeś jaki ratusz jest normalny. nie byłeś nigdy w gdańsku?

podoba ci się secesja? ok. 300 lat temu powstało miasto charlottenburg (obecnie
              wspólnie z wilmersdorf dzielnica berlina) i już ok. 100 lat temu miasto
              charlottenburg pobudowało normalny ratusz.

www.charlottenburg-wilmersdorf.de/wissenswertes/lexikon/rathaus_ch.html

• Gość: werty Re: "sztuka jest jak gó.. - IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.05, 09:58
                Z twojego elaboratu wynika jedno (w szczegółach za mądre dla mnie!!!) - dopadł
                cie grzech zawiści... być może nawet zawodowej....
                • Gość: nicelus Re: "sztuka jest jak gó.. - IP: *.dip.t-dialin.net 27.06.05, 01:27
                  napisz co tam "za mądrego" znalazłeś, a postaram się prościej objaśnić.

czy nie jesteś zbytnio zarozumiały? naprawdę uważasz że ktoś może gorzwiakom
                  wielkopolskm zazdrościć ratusza, lub prezydenta i jego nadwornych architektów?

ja miałbym zazdrościć tym architektom talentu??? nie jestem architektem, ale
                  pomimo to potrafiłbym zaprojektować lepszy ratusz. mógłbym też z łatwością ten
                  projekt poprawić, aby przypominał ratusz i miał ładniejszy wygląd.

ratusza też wam nie zazdroszczę. mieszkałem w małym mieście, ale z normalnym,
                  skromnym, lecz ładnym, ratuszem:

www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=661396

mieszkam teraz w dużym mieście i ratusz też normalny:

www.courses.psu.edu/nuc_e/nuc_e405_g9c/berlin/rathaeuser/rotesrathaus.html

ja miałbym wam zazdrościć ratusza???
    • Gość: em Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.gorzow.mm.pl 24.06.05, 17:20
      "Ratusz na miarę 130-tysięcznego miasta". Dodajmy, ze mowa jest o mieście z
      jednym z najwyższych wskaźników biedy i bezrobocia w Polsce i UE. No, ale
      władza jest najważniejsza. Proponuję jeszcze gdzieś tam wetknąć pomnik obecnie
      miłościwie nam panującego prezia (koniecznie musi być większy od oryginału).
      • Gość: werty Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 18:59
        Stary - to ty jeszcze ku - rwa biedy nie widziałeś!!!!
        Przejedż się na wschodnia granicę... a potem pierd - ol farmazony...

A Prezia - sami sobie wybraliśmy... kur - wa Olek....!!!!!
        • Gość: zg Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.ztpnet.pl 24.06.05, 20:25
          Werty dupek jak zwykle nie skapowal...:)
          Koles pisal o Polsce i UE a ty ty Bialorus i Ukraine wyciagasz.
          Szkoda ze nie napisales - "ejj GW jes suuuuper i weeeeeelki jest bo w kubmal
          lubma w Afryce jest jeszcze wieksza bieda" :)
          GW charakterysuje:
          Wieeeeeeeeeeelkie budowle i wieeeeeeeelkie ambicje a tak naprawde to widac
          tylko kompleksy,biede i patologie.
          PZDR
          • Gość: xxx Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.gorzow.mm.pl 24.06.05, 22:56
            bardzo dobrze a teraz czekamy na ściągnięcie inwestora na wybudowanie ZAKLADOW
            PRACY i zmniejszenie bezrobocia i napewno społeczeństwo będzie zadowolona z
            pracy całego magistratu
        • Gość: em Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.gorzow.mm.pl 24.06.05, 22:58
          Zaplułeś całą klawiaturę, ćwoku i nic sensownego nie napisałeś. Skup się,
          uspokuj i spróbuj jeszcze raz.
          P.S. Ja tego prezia nie wybierałem, więc w tej kwestii się ode mnie odwal.
          • Gość: werty Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 23:20
            "...a ty ty Bialorus i Ukraine wyciagasz...."

Hej ZG - nie Ukrainę i Bialoruś ale naszą wschodnia scianę... Nasze wschodnie
            województwa - tzw. Polska B.... Tam to dopiero jest bieda...
        • Gość: werty Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 23:15
          Chyba przesadziłem z tymi kur - wami... Sorki - ale mnie poniosło...
          • Gość: em Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.gorzow.mm.pl 25.06.05, 00:26
            O tej gorzowskiej biedzie nie piszę tak ot sobie, ale pytam w ten sposób, czy z
            tymi wszystkimi zbytkami (czyli jedynymi pomysłami ignoranckiej ekipy rządzącej
            tym miastem) nie trzeba by poczekać aż gorzowianom (wszystkim) od dobrobytu
            osobistego zacznie się we łbach przewracać.
            • Gość: werty Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.05, 00:30
              No comment's

poczekam az wytrzeźwiejesz (albo ja!!! - bo nie wiem o czym piszesz)????
              • Gość: em Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.gorzow.mm.pl 25.06.05, 01:23
                Prościej już nie potrafię.
    • Gość: as35 Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.gorzow.mm.pl 24.06.05, 23:58
      "Prawdziwy Ratusz" a obecny to jest na niby,sztuczny czy wirtualny?
      Skąd ten kompleks Ratusza? Ludzie opamiętajcie sie! Nie ma znaczenia czy będzie
      to budynek z wieżą czy bez w ścisłym centru czy tuż obok! Ważne kto i jak tam
      będzie pracował.
      Do zg - od pewno czasu w Polsce nie ma czegoś takiego jak Urząd Miejski (chyba
      że w Zielonej Górze), sa Urzędy Miasta!!!!
      • Gość: Kuba Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.aster.pl 25.06.05, 00:46
        I znowu temat zaśmiecony... klasyka :D
        Do rzeczy:
        Ktoś pisał ze ratusz musi być "stary" żeby był ratuszem a nie urzędem miasta...
        Totalne brednie szkoda tłumaczyć poszukaj sobie w słowniku wyjaśnienia...
        Co do pracy urzednikow wiadomo jak jest ale "nowy wiekszy ratusz" nie
        przeszkodzi w niej tylko pomoże (wszystko bedzie na miejscu) nie mam pojęcia
        czemu znowu zrzędzicie?? lubicie biegać z jednego końca miasta na drugi żeby cos
        załatwić??
        Następna rzecz to ściąganie inwestorów (sprawa skomplikowana :D szkoda mi czasu
        na tłumaczenie) powiem tak miasto tak naprawdę "nie duzo moze zrobic" ale ratusz
        nie zaszkodzi w ich pozyskaniu :D

I teraz najwazniejsze... CZYLI TO OCZYM POWINA TU BYC DYSKUSJA to projekt:
        osobiście uważam ze nie jest zly.

P.s To ze urzędnicy w gorzowie sa tragiczni to nie stety prawda ciezko cos w UM
        zalatwic ... no ale w koncu nie bedzie trzeba biegac po gorzowie z urzedu do
        urzedu...

P.s 2 cena 10mln cos "malo" jak na tadzia .... sad za 17mln a wlasny palac za 10
        phi...

Pozdrawiam wszystkich
        • Gość: zg Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.ztpnet.pl 25.06.05, 02:29
          hey werty.
          Ty to juz jestes mistrzem chwytania za slowka:)
          No coments....:)
          hey ss35- nastepny.... W slowniku ne ma juz czegos takiego jak U.Miejski???? A
          co sam pomyslec nie umiesz??? Puk puk rozumek na urlopik poszedl, na urlopik:)
          hey kuba
          "Ktoś pisał ze ratusz musi być "stary" żeby był ratuszem a nie urzędem miasta...
          Totalne brednie szkoda tłumaczyć poszukaj sobie w słowniku wyjaśnienia..."
          Ciekawe kto to napisal bo napewno nie ja:)
          Ja pisalem ze dla rozumnego czlowieka ratusz to ratusz a nie jakis dom
          handlowy. Rozni sie z zabudowa wspolczesna...czy ktos rozume z gw czy same
          modrale ze slownikiem????????:)
          LUdzie ratusz w gw???????????????????????????????!!!!!!!

Przyznaje sie bo mam honor.
          Moje wpisy w tym temacie sa spowodowane jedynym kompleksem tzn.
          W ZG nasza pani prezydent od 6 mies meczy sei z fontana ahah a w GW takie
          projekty i oki.
          Ale blagam.... to bedzie U.Miejsie a nie ratusz!!!!!!!
          PZDR
          • Gość: zg Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.ztpnet.pl 25.06.05, 02:35
            Acha zapomnialem.
            Czekam na ku..,chue i debile tzn,odp. w stylu gorzowskim na moj weeeeeeeelce
            chamsi wpis:)
            PZDR
            • Gość: xxx Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.gorzow.mm.pl 25.06.05, 08:45
              bardzo ładnie ciekawi jesteśmy czy władze miasta zaczną szukać inwestora na
              wybudowanie zakładów pracy dla społeczeństwa
          • Gość: as35 Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.gorzow.mm.pl 25.06.05, 12:02
            Po pierwsze nie ss35 tylko as35!mała różnica ale zawsze. Po drugie w słowniku
            może i jest urzad miejski ale w potocznym języku, oficialnie są Urzędy Miasta!
            nie jest to chwytanie za słówka ale próba precyzyjnego określenia przedmiotu
            rozmowy.
          • Gość: miastowy Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.gorzow.mm.pl 25.06.05, 12:07
            zg jesteś ignorantem i osłem, osłem do kwadratu. Myślisz że jak budowano ratusz
            w Poznaniu czy Gdańsku, to różnił się znacząco od współczesnej zabudowy miasta?
            Owszem, różnił się, większą ilością zdobień i wieżą, ale do jasnej cholery był
            utrzymany w podobnym stylu! To już nasz przyszły ratusz (który nota bene za
            bardzo mi się nie podoba) różni się bardziej od współczesnej zabudowy miasta,
            niż najbardziej znane ratusze w innych miastach, w okresie gdy były budowane.
    • Gość: kleryk Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.05, 11:41
      miasta.gazeta.pl/gorzow/1,35211,2783643.html

Tak powinien wygladać Ratusz m. Gorzowa Wlkp.!!! + wieża zegarowa taka jak na
      poznańskim ratuszu...
    • Gość: tramwaj24 Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.gorzow.mm.pl 25.06.05, 13:28
      Ratiusz jest nam potzrebny tak jak uniwersytet i miejsca pracy! Czyli bardzo, ale to bardzo!!!!
      • Gość: zg Re: hahahahah IP: *.ztpnet.pl 25.06.05, 18:17
        A palmiarni nie chcecie???????:)
        hahaha ratusz, uniwerek????? hahaha marzenia zakompleksionej gorzowskiej glowy:)
        PZDR
        • Gość: Yogi Re: hahahahah IP: *.gorzow.mm.pl 25.06.05, 19:40
          > A palmiarni nie chcecie???????:)
          > hahaha ratusz, uniwerek????? hahaha marzenia zakompleksionej gorzowskiej glowy:

- Nie obawiaj sie zg uniwerek prędzej czy później utworzymy a ratusz pewnie
          niedługo wybudują więc po co tak sie napinasz .
        • Gość: JA Re: hahahahah IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.05, 19:47
          żebyś ty jeszcze zabawny był... - będąc zielonogórzaninem - znalazł bym cię i
          naje-bał do tej pustej bani... na podstawie twoich hienowatych chichotów mozna
          dojść do wniosku ze Zielona to sami debile... a tak nie jest... znam pru wporzo
          kolesi... spotykamy się na róznych piwkach i jest spoko a tu jakiś kolo
          podpierda -la całą nację... przecież nie trudno go namierzyć... jest paru
          sprawnych w Zielonej...
          • Gość: zg Re: hahahahah IP: *.ztpnet.pl 25.06.05, 20:25
            W tym temacie wypowiedzialem sie obiektywnie wiec nie przesadzajcie.
            PZDR
            • Gość: arg Re: hahahahah IP: *.gorzow.mm.pl 25.06.05, 21:00
              a kiedy Magistrat znajdzie inwestora na wybudowanie ZAKLADOW PRACY DLA
              SPOLECZENSTWA ludzi którzy poszukują pracy legalnej bez wyzysku pracodawcy za
              przysłowiowy talerz zupy
              • Gość: xyz Re: hahahahah IP: *.gorzow.mm.pl 26.06.05, 15:32
                A KIEDY POWSTANIE PRAWDZIWY ZAKLAD PRACY
                • Gość: socrealista gdy do władzy dojdzie Marek S ! IP: *.gorzow.mm.pl 26.06.05, 20:24
                  To on zbuduje fabryki, kopalnie i huty. Tysiące ludzi rano pojedzie do
                  zakładów, stal bedzie lałasie z pieców, kord nawijał na szpule a klasa rrrr.
                  wzniesie dłaonie ochoczo do czynu !!!! Te oczekiwania krytykantów Tadzia to
                  najczystsza komuna ! Towarzysze prawicowcy bierzcie władze i do działa !
                  • Gość: iza Re: gdy do władzy dojdzie Marek S ! IP: *.gorzow.mm.pl 26.06.05, 22:06
                    dobry kawał napisałeś
                    • Gość: pssst ha IP: *.gorzow.mm.pl 27.06.05, 00:06
                      A tak w ogole co znaczy "Sierkowscy"? Jeden trzyma myszke drugi klika? Jak
                      Kaczynscy? Jeden celuje drugi ciagnie za cyngiel? Z tego co wiem do tego
                      terminuje u nich za marny grosz gromadka mlodziezy z branzy. Moze to ci
                      uciemiezeni galernicy wypuscili ten amalgamat domu towarowego z gmachem zarzadu
                      fabryki? A firma braci sie tylko podpisala... W sumie za jakies 25 lat (chyba
                      dluzej nie pozyja) od wjazdu od Kostrzyna po wylot na Santok bedzie zarany ich
                      kurnikami - jacys normalnie maniakalni podreczni producenci bibliotek
                      wojewodzkich, ratuszy, bud i innych wiesiolek i zuza centrow...
                • Gość: ZGZ Re: hahahahah IP: *.gorzow.mm.pl 27.06.05, 08:23
                  kiedy powstanie PRAWDZIWY ZAKLAD PRACY
                  • Gość: Bartoo Re: hahahahah IP: *.poczta.poznan.pl 27.06.05, 08:48
                    Projekt ratusza jest średni, wręcz mierny. Architektura rodem ze współczesnego
                    Berlina, która wcale nie należy do najlepszych przykładow urbanistycznych. Co
                    do przywoływanego Zamku Cesarskiego w Poznaniu, pragnę zauważyć iż wieża nie
                    została odbudowana po wojnie i obecnie prezentuje 2/3 historycznej wysokości.
                    Polecam stare zdjęcia Poznania, a zobaczycie że zamek wyglądał znacznie
                    ciekawiej. Pzdr
                    • Gość: Robert1 no wlasnie IP: *.gorzow.mm.pl 27.06.05, 10:31
                      Ale czy to jest projekt, ktory zrobili z wlasnej inicjatytwy i na ryzyko, czy
                      tez to ta ostateczna wersja, ktora miasto musi wziac? bo jakis cymbal uznal, ze
                      skoro chlopaki radza sobie z linijka i ekierka to sa dobrzy?
                    • Gość: xyz Re: hahahahah IP: *.gorzow.mm.pl 27.06.05, 18:29
                      Bortoo na tym forum również porównujesz Poznań do Gorzowa stary zejdz na ziemię
                  • Gość: gosciu Re: hahahahah IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.05, 18:36
                    PRAWDZIWY ZAKLAD PRACY

dla ciebie juz powstał - na Walczaka - terapia zajęciowa...
    • Gość: RIKI "zg" zjadaczu g ó w n a - prosimy o rady .buhaha!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 09:31
    • Gość: Andrzej Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.nll.se 27.06.05, 10:03
      Bardzo ladny projekt! Faktycznie to najladniejszy jaki ostatnio widzialem
      przegladajac strony internetowe polskich miast!
      Pozdrowienia i gratulacje
      • Gość: nicelus Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.dip.t-dialin.net 28.06.05, 09:54
        jeżeli twoim zdaniem jest to ładny projekt, to znaczy niewłaściwe strony
        internetowe ostatnio przeglądałeś. przejrzyj coś innego. np:

www.gmp-architekten.de/
        • Gość: Enola Gay co.uk Prosba do prezydenta Tadeusza Jedrzejczaka IP: *.in-addr.btopenworld.com 28.06.05, 17:00
          Rok temu pisalem do Pana list w tej sprawie.Prosze,niech Pan spowoduje wyslanie
          mojego dowodu osobistego na adres konsulatu generalnego w Londynie.Rok
          urodzenia 1946,23 listopad.Dziekuje...
          • Gość: werty Re: Prosba do prezydenta Tadeusza Jedrzejczaka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.05, 19:42
            To trzeba do Knecia zaadresowac - Tadek kompa to omija jak pies jeża... ani
            tego wypić ani do koperty włozyć...
        • Gość: werty Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.05, 19:40
          Mówisz że ta wiata na kombajny i snopowiazłki jest ładniejsza? Dalej nie
          zgladałem - nie lubię Krzyżaków...

Kwestia gustu... a dla miasta kwestia ceny za projekt... Ci Krzyżacy maja
          pewnie wyrobione w kręgach snobów opinie... i sie cenią...
          • Gość: nicelus Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.dip.t-dialin.net 28.06.05, 23:10
            tu to nie polega tak jak w polsce na wyrobieniu w kręgach snobów opinii. tu na
            każdą większą inwestycję jest konkurs i trzeba wygrać, aby dostać zlecenie. oni
            zatrudniają ok. 100 zdolnych architektów i inżynierów, z których 10 najlepszych
            robi tylko konkursy.

forma powinna odpowiadać treści. jeżeli mają tam stać na wystawie kombajny i
            snopowiązałki to tak właśnie powinna wiata wyglądać. lekko łatwo i przyjemnie.
            natomiast ratusz powinien wyglądać jak ratusz, a nie jak dom towarowy. tamtą
            stronę podałem przykładowo pierwszą lepszą. może ta ci się bardziej spodoba?
            www.murphyjahn.com
            a jak nie lubisz krzyżaków to może lubisz anglików?
            www.fosterandpartners.com
            foster zaprojektował remont, przebudowę i kopułę reichstagu.
            albo może lubisz żabojadów?
            www.jeannouvel.fr
            jean nouvel zaprojektował dom towarowy z zaokrąglonymi narożnikami - galeries
            lafayette - w śródmieściu berlina.

www.galeries-lafayette.de

• Gość: werty Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.05, 09:58
              "...ratusz powinien wyglądać jak ratusz,..."

To znaczy jak? Czy wedle Twoich kryteriów Centrum Pompidu wygląda odpowiednio
              czy nie?
              A ratusz powiniem mieć koniecznie strzelista wieżę? i galeryjki - do przemarszu
              rajców?

A cała dyskusja jest bezprzedmiotowa - rzecz się zasadza na braku kasy... i
              bierze sie to co jest....
        • Gość: archi-krator Re: Prawdziwy ratusz w naszym mieście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.05, 20:02
          Wszedłem na ta stronkę – zaintrygował mnie temat „ekshibicjoniści”...

No i okazuje się że oni już działali w 1989 roku!!!

Potem jest zdjęcie jakichs katakumb – pewnie prosektorium...

w 2000 zbombardowali Bukareszt – jest mapa lotnicza – pewnie po to by mieć
          gdzie budowac...

Potem w 1999 – chlali porto w Portugali i obrazki malowali...

W 2002 – łodzie budowali – ale takie jakieś nieszczególne... zwykłe
          pychowki....ale daleko tym zapłynęli...

Aż do Chin... i tam pewnie zbudowali chiński mur... choć myślałem że to było
          dawniej... ale musze się mylić – przecież nie oszukiwaliby...

2004 Verona... – chyba brali „weronal”... co to ma być? W tym wnętrzu to chyba
          kochanków oddano do wiwisekcji...

A w 2005 w Berlinie buduja religie...

A ty jesteś jej wyznawcą-neofitą...
    • Gość: rr Zajrzyj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 08:55
      www.rafalorszak.prv.pl
      • pablos05 Re: Zajrzyj 02.07.05, 19:59
        Zajrzalem...Nie lubie neofaszystow...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka