ula_ 23.08.02, 20:32 Macie sprawdzone? Korzystam z dwóch, obydwa kłamią :( Niby nie mam wirusa, ale zdarza się, że pocztą wyłazi:( Co zrobić? Bazy też uaktualniam. Ręce opadają. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bart.q Re: Jaki najlepszy antywirus? 23.08.02, 20:41 ula_ napisała: > Macie sprawdzone? Korzystam z dwóch, obydwa kłamią :( > Niby nie mam wirusa, ale zdarza się, że pocztą wyłazi:( Skąd wiesz, że wyłazi? Jeśli dostajesz info od programu to znaczy, że działa. Natomiast jeśli miałaś wirusa przed zainstalowaniem programu to ciężko orzec. Wirus mógł być nowszy niż stara baza programu i jedyne co można zrobić to kupić sobie nowy HDD. Odpowiedz Link Zgłoś
ula_ Re: Jaki najlepszy antywirus? 23.08.02, 20:52 bart.q napisał: > Skąd wiesz, że wyłazi? Jeśli dostajesz info od programu to znaczy, że działa. > Natomiast jeśli miałaś wirusa przed zainstalowaniem programu to ciężko orzec. > Wirus mógł być nowszy niż stara baza programu i jedyne co można zrobić to kupić sobie nowy HDD. Wyłazi, ponieważ mam kilka kont i sama od siebie dostaję to robactwo, straszne i uciążliwe. Nie wiem jak się zwie, bo programy milczą, ale z opisu na stronach MKS-a wnioskuję, że może to być Klez. Choć nie jestem pewna. Programy nie wykrywają. Odpowiedz Link Zgłoś
bart.q Re: Jaki najlepszy antywirus? 23.08.02, 21:21 ula_ napisała: > Programy nie wykrywają. To skąd wiesz? Zaczynają działać? Próbowałaś Nortona Antivirusa? Chwalę sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
ula_ Re: Jaki najlepszy antywirus? 23.08.02, 21:36 bart.q napisał: > To skąd wiesz? Zaczynają działać? Nie, widzę w nagłówkach maili, czasami podglądam niepewne i to był chyba błąd, bo czytałam, że niektóre złośliwce już podczas podglądania się uaktywniają. Czytam często opisy nowych wirusów i trojanów, widzę co do mnie przychodzi i już, stąd wiem, niestety. > Próbowałaś Nortona Antivirusa? Chwalę sobie. Mam. On nie widzi. Raz widział, ale usunął, widocznie jednak siedzi coś ponad nim :( Odpowiedz Link Zgłoś
bart.q Re: Jaki najlepszy antywirus? 23.08.02, 21:53 ula_ napisała: > Nie, widzę w nagłówkach maili, czasami podglądam niepewne i to był chyba > błąd Ano reksja. Z tym, że poprawnie działający anty (z bieżącą bazą) powinien zauważyć wirusa już przy odbieraniu maila. Być może faktycznie miałaś już coś pod skórą. Nowy HDD dobrze Ci zrobi. Nie sądze żeby warto było wyszukiwać jakichś innych antybiotyków. Jeśli te nie skutkują to co poskutkuje? Przy dzisiejszym tempie powstawania nowych paskudztw to jest w zasadzie pogoń za cieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
ula_ Re: Jaki najlepszy antywirus? 23.08.02, 21:59 bart.q napisał: > Nowy HDD dobrze Ci zrobi. Eeee, a formacik nie starczy? Czemu takie drastyczne wyjście proponujesz? > Przy dzisiejszym tempie powstawania nowych paskudztw to jest w zasadzie pogoń > za cieniem. No właśnie, kto wymyśla te chore robale?! Złośliwcy albo autorzy antywirów, ot co! Odpowiedz Link Zgłoś
bart.q Re: Jaki najlepszy antywirus? 23.08.02, 22:05 ula_ napisała: > > Nowy HDD dobrze Ci zrobi. > Eeee, a formacik nie starczy? Czemu takie drastyczne wyjście proponujesz? To właśnie format jest drastycznym wyjściem. :) O ile już nie żonglujesz twardymi w domu to zdecydowanie prościej jest włożyć sobie w maszynę nowy HDD, skopiować co nieco ze starego, a potem formatować go do woli. Poza tym ceny dysków są znośne, a jakież miłe zaskoczenie kiedy dostajesz nowego, 10 razy większego od wysłużonego poprzednika (taki miałem właśnie niedawno współczynnik :)). > No właśnie, kto wymyśla te chore robale?! Złośliwcy albo autorzy antywirów, > ot co! Niektóre robactwo już samo ewoluuje. Odpowiedz Link Zgłoś
ula_ Re: Jaki najlepszy antywirus? 23.08.02, 22:17 bart.q napisał: > To właśnie format jest drastycznym wyjściem. :) Dlaczego? Jeden z kompów właśnie sformatowany, drugi czeka cierpliwie w kolejce na wolną chwilkę. Nie jest tak źle, pod warunkiem, gdy się ma faktycznie co najmniej dwa ;) > Poza tym ceny dysków są znośne, a jakież miłe zaskoczenie kiedy dostajesz > nowego, 10 razy większego od wysłużonego poprzednika (taki miałem właśnie > niedawno współczynnik :)). No fakt, ceny znośne się zrobiły. Niedawno przeżyłam szok, gdy zobaczyłam twardziela o pojemności 240 MB :)) > Niektóre robactwo już samo ewoluuje. Myślisz? No nie wiem, nie znam się specjalnie na tym, ale kurcze czas, żeby wymarło. Niemożliwe, prawda? Będzie sie rozpleniało, dziadostwo, i nękało biedne żuczki. Odpowiedz Link Zgłoś
bart.q Re: Jaki najlepszy antywirus? 23.08.02, 22:24 ula_ napisała: > Nie jest tak źle, pod warunkiem, gdy się ma > faktycznie co najmniej dwa ;) Aaaa, to luzik. :) Należy jednak pamiętać, że obydwóm najlepiej byłoby z dwoma twardymi. :) > Będzie sie rozpleniało, dziadostwo, i nękało biedne żuczki. Ano reksja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naskret Re: Jaki najlepszy antywirus? IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 25.08.02, 00:58 a teraz przesledzmy tok rozumowania bartq`a: sugeruje ze antywir nie rozpoznaje wirusow bo byly na HDD wczesniej niz antywir zostal zainstalowany. proponuje przegrac z jednego HDD na drugi co ci tam bedzie potrzebne i masz spokoj!! ale czy skoro wirow nie wykrywa to przy przegrywaniu (zawirusowanych danych- nie wiesz co jest a co nie Odpowiedz Link Zgłoś
bart.q Re: Jaki najlepszy antywirus? 25.08.02, 10:13 Gość portalu: naskret napisał(a): > a teraz przesledzmy tok rozumowania bartq`a: Was jest tam więcej przed klawiaturą? ;> > sugeruje ze antywir nie rozpoznaje wirusow bo byly na HDD wczesniej niz > antywir zostal zainstalowany. > proponuje przegrac z jednego HDD na drugi co ci tam bedzie potrzebne i masz > spokoj!! Znasz się na działaniu wirusów i antywirusów jak na... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naskret Re: Jaki najlepszy antywirus? IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 27.08.02, 01:39 TO JEST MOJ POST FAKT NIE POMYSLALEM ZE JAKIS BEZMOZG BEDZIE GO CZYTAL I NIE SKAPNIE SIE O CO W NIM CHODZI STAD----> teraz przesledzmy tok rozumowania bartq`a: sugeruje ze antywir nie rozpoznaje wirusow bo byly na HDD wczesniej niz antywir zostal zainstalowany. proponuje przegrac z jednego HDD na drugi co ci tam bedzie potrzebne i masz spokoj!! <- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naskret Re: Jaki najlepszy antywirus? IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 27.08.02, 01:46 bart.q pewnie pracujesz w trybunie albo "nie", a jak nieee to powinienes tam wystartowac i pokazac jak ladnie umiesz przekrecac, naciagac, naginac slowo pisane B R A W O Odpowiedz Link Zgłoś
bart.q Re: Jaki najlepszy antywirus? 27.08.02, 09:12 Gość portalu: naskret napisał(a): > bart.q pewnie pracujesz w trybunie albo "nie" Tak, tak, jesteś... zakręcony jak słoik. > wystartowac i pokazac jak ladnie umiesz przekrecac, naciagac, naginac slowo > pisane O czym Ty pitolisz człowieku? Dla Twojej informacji (bo wyraźnie nie rozumiesz): wirus funkcjonujący na komputerze przed zainstalowaniem programu antywirusowego bywa niewykrywalny dla tego programu. Ten sam wirus daje się wykryć gdy trafia na komputer, na którym znajduje się już program wirusowy. Kapewu? No to idź poczytaj sobie swoją ulubioną Trybunę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naskret takich ludzi powinno sie eliminowac!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 27.08.02, 15:15 czy jest na sali specjalny lekarz????? jest bardzo potrzebny!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
siedzoncy_byk jestem lekarzem 27.08.02, 18:00 Gość portalu: naskret napisał(a): > czy jest na sali specjalny lekarz????? Blada twarz potrzebuje zdjąć skalp? Bladej twarzy wyraźnie za gorąco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Norton Antivirus IP: 2.4.STABLE* / *.teleton.pl 25.08.02, 07:56 Uaktualniana co pare dni baza przez inernet i musze sie przyznac ze wykrywa wszelkie dziadostwo. Podstawowa zasada sprawdzania emaili to 1) czy znamy tego delikwenta 2) czy jest zalacznik 3) jaki zalacznik ma nazwe i rozszerzenie. Jesli nie znamy gostka, a doslal zalacznik z plikami (np. exe i scr) to zawsze wypierdzielam, bo na bank rozsyla robaczki. Jesli gostek swoj, to proponowalbym przed otwarciem exe (o ile w tekscie do nas nie poinformowal o zawartosci zalacznika lub nie nadal normalnej nazwy plikowi) po prostu doslac mu emaila z zapytaniem czy wie co przeslal ;) Majac 2 HDD proponuje nie bawic sie w przegrywanie. Lecz na Nowym HDD zainstalowac system, i dograc programy np. Norton Antivirus. Nastepnie koniecznie polaczyc sie z internetem i uaktualnic najnowsza baze Nortona. I dopiero sprawdzic ten drugi dysk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naskret Re: Norton Antivirus IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 27.08.02, 01:41 i tak powinno sie zrobic!! dla potewierdenia wagi TYCH slow silacz palnie piescia w stol!! Odpowiedz Link Zgłoś