Dodaj do ulubionych

W krypcie coś się dzieje

28.08.02, 13:07
I znów byłem pod Kryptą Lutycką. Powiem więcej wpuścili mnie do wewnątrz.
Klucze do krypty ma np. właściciel sklepu „Kraina Osobliwości”. Otworzył a
tam” wózek do wożenia sarkofagów i dużo porzuconych przez kogoś książek m.in.
Huragan „Gosiorowskiego”, „Kozietulscy i inni” Brandysa, „Popioły”
Żeromskiego”. Ja wybrałem sobie Szwejka - wydanie z rysunkami Lady w tłum.
Hulki-Laskowskiego. Potem pan z Krainy Osobliwości zamknął kryptę i poszedłem
do domu.
Coś trzeba z tą kryptą zrobić. Tam nic się nie dzieje. Nadal tylko jeden
zielony sarkofag. A może te książki, które znalazłem to początek
antykwariatu „Krypta Lutycka”.
Obserwuj wątek
    • aborys Re: W krypcie coś się dzieje 29.08.02, 19:53
      kobyla napisał:

> Coś trzeba z tą kryptą zrobić. Tam nic się nie dzieje.
      To się dzieje, czy nie dzieje?

> zielony sarkofag. A może te książki, które znalazłem to początek
      > antykwariatu �Krypta Lutycka�.
      Antykwariat może nie.
      Ale tak wymyśliłem: Kryptę Wawelską oglądają tysiące przyjezdnych a jest tam ekspozycja stała.
      W Gorzowie sama krypta nie przyciągnie (przynajmniej na początku) tysięcy, wobec tego należy zastosować
      wymienność wystawy, dla tysięcy miejscowych.
      Na początek: kolejka linowa, co miała wisieć w Gorzowie (na forum wypowiadał się na ten temat Bykus).
      Makieta miasta z zaznaczonymi asiedmioma wzgórzami, co podniesie miasto w oczach własnych.
      I co dalej?

Gratuluję poboru książek.
      • kobyla Re: W krypcie coś się dzieje 30.08.02, 08:17
        Zmienna wystawa - dobry pomysl.
        Np. idzie sobie wycieczka i przewodnik mówi. „A teraz Aleją Gwiazd udajemy się
        w stronę Krypty Lutyckiej. Poprosimy o klucz pana ze sklepu obok i obejrzymy
        sobie wystawę:Gorzów moich marzeń. A jeśli starczy nam czasu udamy się
        następnie do Klubu Myśli Twórczej Lamus gdzie aktor Podolak będzie opowiadał po
        raz siedemdziesiąty ósmy o swoim wyjeździe do USA”.
        • j24 Kobyłką przez Aleję Krypt :) 30.08.02, 08:49
          kobyla napisał:

> Zmienna wystawa - dobry pomysl.
          > Np. idzie sobie wycieczka i przewodnik mówi.„A teraz Aleją Gwiazd udajemy
          > się w stronę Krypty Lutyckiej. Poprosimy o klucz pana ze sklepu obok
          > i obejrzymy sobie wystawę:Gorzów moich marzeń. A jeśli starczy nam czasu
          > udamy się następnie do Klubu Myśli Twórczej Lamus gdzie aktor Podolak będzie
          > opowiadał po raz siedemdziesiąty ósmy o swoim wyjeździe do USA”.

Tera Kobyłka ponabijaj się trochę z Kobyły.
          No co? Nie wypada?
          Nie można jeździć cały czas na tym samym grzbiecie (nabijać się z bardziej lub
          mniej, ale swojego miasta). Bardzo sobie cenie Twoje poczucie humoru, jest
          ono z pewnością twórcze i pozytywne, ale...

O tradycje, legendy i krypty u nas trudno, wiadomo naznaczono nam w przeszłości
          słuszne miejsce miasta przemysłowo-robotniczego. Województwo (Zielona Góra)
          Bauerowi zabrało pieniądze, które zgromadził (w czasach Wczesnego Gomółki) na
          uruchomienie szkolnictwa wyższego (patrzaj, przez tyle lat, byłaby już uczelnia
          z dorobkiem i tradycjami), więc trzeba było coś kombinować "na chybcika",
          no i aleja wyszła...

Ale Kobyłko może jednak lepiej, że jest cokolwiek (Lamus, Aleja) niż nie
          miałoby być nic?

INFO DLA PRZYJEZDNYCH:
          Kobyłka nie nabija się z Klubu Pod Filarami i z Teatru Kreatur. Poza tym
          i ROMANE DYVESA faktycznie zbyt wielu tradycji kulturalnych nie ma :(
          • pauls_boutique kryptonim: KRYPTA 30.08.02, 10:50
          • pauls_boutique kryptonim: KRYPTA 30.08.02, 10:58
            znacie zespół BEASTIE BOYS? mają kilka piosenek o sklepiku z odzieżą sportową,
            na schodkach do sklepiku maja miejsce spontaniczne koncerty artystów
            podwórkowych, w okolicy można spotkać ważniejsze brooklyńskie osobistości.
            sklepik się nazywa BUTIK PAWŁA
            i dlatego proponuje otworzyć kryptę, urządzić w niej sklepik, salke koncertową
            ( echo się niesie i nagłośnienia nie trzeba mieć )
            w sarkofagu jest chyba tylko piach, wiec znakomicie bedzie służyć gaszeniu
            zapaleńców-przeciwników pomysłu. Może znajdzie się jakiś paweł, co zainwestuje
            i ożywi to miejsce???
            ps paul z brooklynu swoj sklepik otworzył prawie 30 lat temu i do dzis bardzo
            dobrze prosperuje
            • aborys Re: kryptonim: KRYPTA 30.08.02, 12:55
              Sex Pistols też się jakoś tak wzięli - ze sklepu z ciuchami. A przynajmniej M.
              Maclaren.
              • ffwd Re: kryptonim: KRYPTA 02.09.02, 10:48
                ciekawe jaki związek ze sklepikiem mają pet shop boyz...
                fajnie by było gdyby powstał jakiś gorzowski zespół muzyczny z korzeniami w
                sklepie
                na razie mamy całą gwardię jumaczy co żyją jak pączki w maśle
                • aborys Re: kryptonim: KRYPTA 02.09.02, 10:51
                  ffwd napisał:

> fajnie by było gdyby powstał jakiś gorzowski zespół muzyczny z korzeniami w
                  > sklepie
                  Może Sex Shop Boys?
                  • kajzerka Re: kryptonim: KRYPTA 06.09.02, 13:29
                    Nie zgadzam się z agenturalną krytyką Kobyly. (tzn przez J24)
                    Oczywiscie, ze lepiej zeby nie bylo nic, niz zeby bylo byle co.
                    Gorzow jest swego rodzaju zaglebiem absurdów. Nie tyle spolecznych czy duchowych (choc tez) ale nam
                    chodzi o pomniki materialne. : śfinster, schody do nikąd, krypta, teraz dochodza jeszcze ronda
                    trzeba to wykorzystywac marektingowo - i tyle
                    • j24 Re: kryptonim: KRYPTA 06.09.02, 13:35
                      kajzerka napisał:

> Gorzow jest swego rodzaju zaglebiem absurdów. Nie tyle spolecznych czy
                      > duchowych (choc tez) ale nam chodzi o pomniki materialne. : śfinster,
                      > schody do nikąd, krypta, teraz dochodza jeszcze ronda
                      > trzeba to wykorzystywac marektingowo - i tyle

Ale chociaż masz z czego się śmiać :)))
                      Co masz do Świnstera, no co?, kurde. Świnster jest obrońca Gorzowa, z flagą
                      kiedyś dumnie stał, niewzruszony (nawet na żarty młodych dziewczyn :))))
                      • ffwd Re: kryptonim: KRYPTA 06.09.02, 13:48
                        Świnster niewzruszony? a jak ktoś go chciał zasiekierować to się ukrył gdzieś.
                        potem przyszedł i w święto kościelne ubrał się za terrorystę. ciekawe kiedy
                        ktoś mu sprayem namaluje tatuaże...
                        • aborys Re: kryptonim: KRYPTA 06.09.02, 13:54
                          Świńster do mnie przemawia.
                          Kompletnie nie znam się na sztuce współczesnej ale gostek poskręcany śrubami to
                          ja. Urzynanie mu fiuta boli mnie.
                      • ffwd Re: kryptonim: KRYPTA 06.09.02, 13:53
                        a mi sie jeszcze przypomniało jak Kościuszce na popiersiu ktoś ciągle gile z
                        gumy do żucia przyprawiał w szkole.
                        stop, co to ma do krypty?
                        a to ze jak kryptą się zajmiemy wszyscy na hurrra to powstanie tam
                        rupieciarnia. lepiej niech już będzie tam jakiś butik. poważnie, to jest rynek,
                        oddajmy go handlowcom.
                        • aborys Re: kryptonim: KRYPTA 06.09.02, 13:57
                          ffwd napisał:

> oddajmy go handlowcom.
                          Oddajmy go Sztuce.
                          Kościuszko z Lepszego Ogóla mógłby mieć tam dyżur jeden tydzień w roku,
                          oczywiście z gilami - wtedy byłby to regionalizm sztubacki.
                          • ffwd Re: kryptonim: KRYPTA 06.09.02, 14:08
                            teraz nawet żółte i zielone gumy można kupić, a jak ktoś będzie zły na tadzia
                            to mu krwawo czerwoną balonówę przylepi imitując rozkwaszony nochal
                          • ffwd Re: kryptonim: KRYPTA 06.09.02, 14:10
                            sztuki można wystawiać w tylu miejscach ale niewielu do tego się spieszy, nawet
                            na osiedlu koło sp13 jest amfiteatr betonowy, i na staszica też
                            • aborys Re: kryptonim: KRYPTA 06.09.02, 14:14
                              ffwd napisał:

> na osiedlu koło sp13 jest amfiteatr betonowy, i na staszica też
                              Nie wspominając o Parku Siemiradzkiego.

Nie chodzi o to, by Tadzia poniżać.
                              Tyle ciekawych rzeczy jest w Gorzowie. Zmiana kontekstu w którym są może być
                              inspirująca.
                              • ffwd Re: kryptonim: KRYPTA 06.09.02, 14:31
                                sprzedawać coś to też sztuka. uparłem się na sklepik
                                • aborys Re: kryptonim: KRYPTA 06.09.02, 14:35
                                  Z lewej niebieskie gacie, z prawej kebaby... A gdzie Dusza Miasta???
                                  • ffwd Re: kryptonim: KRYPTA 06.09.02, 14:41
                                    na siłę nic nie zdziałamy, ani ty, ani ja
                                    tutaj fajne górki są, można by takie trasy narciarskie na igielicie położyć,
                                    takie trasy rowerowe górskie wyznaczyć, w sport bym uderzał
                                    a pauls boutique w bruklinie to ponoć sklepik ze sportowymi ciuchami
                                    • aborys Re: kryptonim: KRYPTA 06.09.02, 14:46
                                      Toteż tak tylko sobie gadamy...
                                      Przynajmniej ja.

Na igielit chyba za małe te górki.
                                      • kajzerka Re: kryptonim: KRYPTA 08.09.02, 15:56
                                        Ja jestem za tym, zeby zeczywiscie krypta ozyla. marnuje sie biedaczka. A przecież niewiele miast ma cos takiego. A
                                        moze żadne. miejsce, gdzie zmknieto ulice. Ci z Rynku tesknym wzrokiem zza krat spogladaja na ruchliwy, pelen zycia
                                        bazar gdzies w oddali za wiaduktem. I przejsc nie mozna. Dla mnie to prawie berlinski Check Point Charlie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka