landy 25.10.05, 18:51 z tymi teczkami to totalne przegiecie na zachodzie w ogole w nizszych klasach nie nosi sie teczek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mmmm Re: Trzeba odchudzić tornistry! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.05, 20:11 No, to już niedługo i u nas tak będzie. Przecież PiS wygrał wybory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: remarqe Re: Trzeba odchudzić tornistry! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.05, 20:40 Na zachodzie to w ogóle bez zmian... a u nas zmiany ida.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzic Re: Trzeba odchudzić tornistry! IP: *.orange.pl 25.10.05, 21:06 Tak, wielokrotnie zgłaszałem ten problem na zebraniach rodziców, nawet próbowałem wywrzeć nacisk na szkołę nie płacąc tzw.: komitetu rodzicielskiego. Ale w pojedynkę to nic się nie osiągnie. Nie rozumiem, dlaczego uczniowie muszą nosić cały sprzęt sportowych tj: obuwie i strój. Wyjście z sytuacji nie jest proste, bo szkoła musiałaby kupić uczniom podręczniki, które używane byłyby tylko w szkole. Mam tylko jedno rozwiązanie: kupić dzieciom wózek na zakupy i tam to wszystko wpakować i niech ciągną ten cały ekwipunek do szkoły. Niestety nie wierzę, że sanepid coś tu zrobi. Mogą sobie ważyć i pokazywać statystki. Jedynie ostry sprzeciw rodziców i uczniów w całej Polsce mógłby coś zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzic Re: Trzeba odchudzić tornistry! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.05, 22:42 Nie wydaj mi się, że sprawa ciężkich tornistrów, to zasługa nauczycieli, to raczej zasługa MEN i speców od programów szkolnych. A jeśli dzieci nie mają nosić książek w tornistrach, to gdzie je mają zostawiać, w klasach, a niby gdzie - na podłodze. Czy ktoś z szanownych rodziców zwrócił uwagę, że w szkolnych gabinetach brakuje wszystkiego! Niestety reformy szkolnictwa nie da się zrobić na barkach nauczycieli. Jeśli książki miałyby zostawać w szkole, to w jaki sposób nasze pociechy miałyby odrabiac zadania domowe, chyba że szkoła byłaby obowiązkowa od 8.00 do 16.00 zajęcia dydaktyczne i praca własna, a po 16'tej do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Re remarqe Re remarqe : Trzeba odchudzić tornistry! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 15:45 Wyobrażasz sobie żeby dzieciak ostawiał w szkolnej szafce obuwie i ubranie sportowe??? Wydaje mi się, że nic dobrego z tego by nie wyszło.. byba że fantastyczny smród ... A może ma ćwiczyć w tym czym przyszedł do szkoły. Składki na komitet rodzicielski i tak nie musisz płacić bo jest dobrowolna, więc nie "naciśniesz" zbyt mocno... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fortis Re: Trzeba odchudzić tornistry! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.05, 23:37 W kampanii wyborczej Marek Borowski mówił, że zamiast teczek będą tornistry. Nie wspominał jednak nic o wadze. Niech to wszystko skontroluje wszechwiedzący Jurek Owsiak. Odpowiedz Link Zgłoś
landy Re: Trzeba odchudzić tornistry! 26.10.05, 15:54 trzeba szkoly remontowac falubazy wydaja W TYM ROKU na remonty szkol 12 mln a gorzow 1 mln za to przewodniczacy rady buduje se palac w klodawie trzeba inwestowac w drogi tam nie widac ile forsy naprawde wydano Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alicja Re: Trzeba odchudzić tornistry! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.05, 18:47 Któregoś dnia z ciekawości podniosłam plecak dziewczynki z klasy V. Był ogromny, więc chciałam zobaczyć, jaki jest jego ciężar. Przeraziłam się, bo duzo wysiłku włożyłam w to, żeby go unieść. Dziecko tłumaczyło, że na 7 lekcji musi mieć książkę + ćwiczenia + zeszyt do każdego przedmiotu i jeszcze jakiś atlas, piornik, kredki. Te bardziej ambitne noszą wszystko, a później mają problemy z kręgosłupem, kolanami itp. Widać szkoła nie sprzyja dobrym i ambitnym uczniom! Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Trzeba odchudzić tornistry! 26.10.05, 18:51 Nic dziwnego że potem sukcesy odnoszą jakieś kurduple i połamańcy... Odpowiedz Link Zgłoś
amb1 Re: Trzeba odchudzić tornistry! 26.10.05, 19:54 ...a pomyśleć, że właśnie w Gorzowie produkuje jeden w najwiekszych w Europie producentów szafek metalowych, sejfów itp. - dziś ISS ( dawniej PHU LECH , na ulicy Kobyogórskiej. A jedyne szafki widziałem w Liceum przy Przemysłowej. I zakupione ( o dziwo ) poza Gorzowem. Jakaś zmowa żeby bojkotować lokalne firmy, czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: resorak Kaczyńscy to przykład afery z ciężkimi teczkami. IP: *.ztpnet.pl 26.10.05, 21:28 Ci to musieli nosić ciężary że się tak zdeptali.Jak się nie ma pojemnego dysku to trza targać papierowe nośniki info.Kurduple są mało inteligentne i zazwyczaj spocone. Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Kaczyńscy to przykład afery z ciężkimi teczka 26.10.05, 21:43 "...Kurduple są mało inteligentne..." i tu się mylisz... najinteligentniejsi ludzie na swieci byli lub są niskiego wzrostu... Oczywiście są wyjatki.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: resorak Re: Kaczyńscy to przykład afery z ciężkimi teczka IP: *.ztpnet.pl 26.10.05, 21:58 Ale spocone to sie zgodzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
block-buster Gorzow jak zwykle-teksty sprzed dwoch dni i OK 27.10.05, 16:56 Zenujace,smierdzace lenie,dziennikarze z gorzowskiego oddzialu GW... Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Kaczyńscy to przykład afery z ciężkimi teczka 13.04.06, 20:02 "..Nie!" ... i tu przegiąłem - TAK!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu odnosnie firmy iss IP: *.gprspla.plusgsm.pl 13.04.06, 19:55 dostalem propozycje pracy w owej firmie ISS, czy warto sie dla tej firmy przenosic do Gorzowa? Jakie sa tam warunki pracy? nigdzie nie moge zadnych informacji o tej firmie znalezc Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: odnosnie firmy iss 13.04.06, 20:05 "...firmie ISS," Idiotyczna Spółka Sku..eli? ... juz sama nazwa mówi wiele... "...nigdzie nie moge zadnych informacji o tej firmie znalezc" ...dziwisz się? To zostaniesz kardynałem!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc portalu Re: odnosnie firmy iss IP: *.gprspla.plusgsm.pl 13.04.06, 21:21 e_werty napisał: > "...firmie ISS," > Idiotyczna Spółka Sku..eli? > > ... juz sama nazwa mówi wiele... > > "...nigdzie nie moge zadnych informacji o tej firmie znalezc" > > ...dziwisz się? > > > To zostaniesz kardynałem!!!! az tak zle?? mam naprawde dosyc niescisle informacje z ich strony, a mozesz sprecyzowac?? a z tym kardynalem to nie ta opcja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: odnosnie firmy iss IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 20.04.06, 20:32 prosze powiedzcie co i jak z ta firma czy warto tam pracowac?? nie chcialbym zamieniac motyki na kijek ale w obecnej mam wyrozumialego szefa tylko slabe pieniadze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pphdota@wp.pl Re: odnosnie firmy iss IP: *.gorzow.mm.pl 07.03.14, 12:35 Bardzo dobra firma, fachowo zarządzana. Płace jedne z największych w Gorzowie, ale pod warunkiem, że jesteś wykwalifikowanym spawaczem, umiesz obsługiwać krawędziarki, gilotyny, prasy, lub jesteś wszechstronnym ślusarzem. Pracowałem tam przez 9 lat, teraz jestem na emeryturze. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
dziubalek81 Re: Trzeba odchudzić tornistry! 27.10.05, 21:41 powiem tyle. W 1995 roku odwiedziłam kuzynkę w USA. Była wtedy w 6 klasie podstawowej. Byłam zszokowana tym co ona nosi w plecaku gdzie polskie dzieciaki wyglądają " najpierw plecak potem uczeń". Wiecie co tam nosiła?? Kilka KARTEK A4 z testów(ok.3), kilka KARTEK z przedmiotów na których nauczyciel kserował dla każdego ucznia dany temat (ok 7), coś do pisania i strój na w-f (zwykłe tenisówki , krótkie spodenki i koszulkę). A jeśli chodzi o książki to w każdej klasie na ławce leżał podręcznik z którego dzieciki ewent. korzystały. A i jeszce jedno w 6 klasie uczyli sie ułamków zwykłych... Nie ma tam takiego szalęństwa i stresu...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: resorak Zdarzają się inteligentne kurduple ale się pocą !! IP: *.ztpnet.pl 27.10.05, 21:55 Każdy kurdupel ma krótsze nogi i żeby nadążyć za normalnym musi włożyć więcej wysiłku niż ten z dłuższymi.Cały czas o tym myśli /kompleksy/ i z tego wysiłku umysłowego się poci.Niektóre kurduple zapominają o neutralizacji produktu ubocznego pocenia i... Co do USA i zawartości tornistrów i poziomu nauczania.To prawda.Nie ma szaleństw,wyścigów po nauczycielski stopień/mianowany,dyplomowany.../. Im to wisi/amerykanom/,stosują drenaż mózgów i importują wykształconą młodzież z takich krajów m.in.jak Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Zdarzają się inteligentne kurduple ale się po 13.04.06, 20:06 "... Każdy kurdupel ma krótsze nogi i żeby nadążyć za normalnym .." .. dobra - ale dwa przypadki nie stanowią reguły!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: resorak Re: Zdarzają się inteligentne kurduple ale się po IP: *.ztpnet.pl 14.04.06, 19:42 Zgoda.Dwa przypadki ale jakie!!! Zasadą jest że kurduple się pocą.Chociaż bywaja inteligentne i nie powinny bo ta inteligencja mało użytkowa. Po tych kurduplach z PiSdecji spodziewałem sie chociaż podstaw poprawnego zachowania. Odpowiedz Link Zgłoś