Dodaj do ulubionych

Poszukuję starych map

05.04.06, 14:06
Poszukuję starych map Gorzowa i okolic. Może ma ktoś linka na odpowiednią
stronę lub może puścić mi je mailem na skrzynkę w gazecie? Będę wdzięczny:)
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: gor Re: Poszukuję starych map IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 23:30
      Jakie mapy potrzebujesz? : -podaj lata no i oczywiście w jakim celu chcesz je
      wykorzystać?
      • e_werty Re: Poszukuję starych map 05.04.06, 23:35
        "...w jakim celu chcesz je wykorzystać? ..."

... znając Budrysa z forum - na pewno w niecnym i lubieznym!!! Dorwie te małpy
        i je zerżnie... Dosłownie i w przenośni...
    • Gość: Archiwista Re: Poszukuję starych map IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.06, 23:50
      uwazaj - bo ciebe poszukuja stare.... baby....
    • Gość: nicelus Re: Poszukuję starych map IP: *.dip.t-dialin.net 06.04.06, 01:45
      mapy powinny być aktualne, ale jeżeli koniecznie chcesz stare, to stare się
      kupuje podobnie jak nowe. warto kupić "messtischblatt" (tk 25), gdyż wszystko
      poprzednie było do kitu. linki do wykazu map na pdf znajdziesz na stronie:

www.bkg.bund.de/nn_5036/DE/Bundesamt/Produkte/Karten/Historische_20Karten/Hist-Karten__node.html__nnn=true#doc5044bodyText1

mapy możesz kupić na przykład w berlinie w ifag przy hildebrandstr. blisko
      tiergartenstr. od zoo ok. 15 minut pieszo można dojść.

w polskiej prasie znalazłem ogłoszenie firmy handlującej tymi mapami. adres
      firmy był w małej przygranicznej wiosce na północ od kostrzynia.

może np. tu coś znajdziesz:

hisco.w.interia.pl/mapy.htm

• budrys77 Re: Poszukuję starych map 06.04.06, 07:13
        hehehe dzięki za wskazówki:) Jestem takim małym pasjonatem map i historii
        Pomorza Zachodniego, Nowej Marchii i Wielkopolski z okresu od średniowiecza do
        1945 r. Kiedyś (lata temu) widziałem przedruki map Gorzowa w Ziemi Gorzowskiej
        i wydały misię bardzo ciekawe. Potem zapomniałem o tym całkowicie:) No i
        podkreślam: do użytku osobistego, bez chęci zysku:)))
        • Gość: Kapsel Re: Poszukuję starych map IP: *.ikatel.pl 06.04.06, 09:05
          Kiedyś, chyba jeszcze rok temu, takimi mapami zajmował sie Artur Boratczuk,
          mieszkaniec Chwarszczan pod Kostrzynem.
    • e_werty Re: Poszukuję starych map 06.04.06, 17:01
      Sprawdzałes poczte? To ci wysłalem jako mapkwą ciekawostkę - fragment mapy
      którą skanowałem na politechnice gdańskiej jakieś 2 lata temu. Jest to
      olbrzymia recznie malowana mapa Hiszpani, Francji, Włoch, basenu morza
      Śródziemnego i połnocnej Afryki...
      • budrys77 Re: Poszukuję starych map 06.04.06, 19:16
        Wow, naprawdę dzieło sztuki!:) Szkoda, że nie masz całości. Coś
        fantastycznego.
        • e_werty Re: Poszukuję starych map 06.04.06, 19:51
          "...Szkoda, że nie masz całości..."

Mam całośc. Jest to w dwóch skanach - kazdy po 135 MB - wymiary sałości to 160
          cm na 60 cm...

Masz dostęp do jakiegoś FTP? To ci podeślę...
      • Gość: bolo Re: Poszukuję starych map IP: *.zgora.dialog.net.pl 06.04.06, 19:31
        Proponuje poszukac w skrytkach po Wermahcie. Z pewnoscia cos im jeszcze zostało
        :)
        • budrys77 Re: Poszukuję starych map 06.04.06, 19:44
          hehehe bardzo zabawne:) Obejrzyj sobie kiedyś historyczną mapę liczącą 300-400
          lat, to bęziesz wiedział o czym mówię i co mniew nich zachwyca. Mapy wojskowe z
          okresu wojennego nie mają "tego czegoś":)
          • e_werty Re: Poszukuję starych map 06.04.06, 20:50
            Wysłalem ci kolejny wycinek mapy. Teraz dopiero sie przygladam - to jest mapa
            zeglarska Morza Sródziemnego - tutaj nawet Rzym jest tylko "odhaczony".

Mam kilkadziesiąt dysków DVD ze skanami archiwaliów państwowych - (mam także
            skan "Uniwersału Połanieckiego")... i innych archiwali... nie sa moja
            wlasnoscia - kupiły je NASK. Ale mam ich kopie... :)

Nie mam kiedy tego przejrzec - to ponad 80 GB materiałów. Ja je skanowałem i
            czysciłem dla potrzeb sieciowych i wydawniczych.
            • Gość: Danny Re: Poszukuję starych map IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.06, 00:41
              >tutaj nawet Rzym jest tylko "odhaczony"
              Dlaczego piszesz odhaczony w cudzysłowie? Odhacz jest synonimem zaznacz (także
              oznacz i odznacz)
              • e_werty Re: Poszukuję starych map 08.04.06, 16:26
                "...Dlaczego piszesz odhaczony w cudzysłowie..."

... bo w kontekście mapy - trudno mówić o odhaczeniu - o oznaczeniu czy
                zaznczeniu tak. Odhaczenie może być np. na liście - wykazie - wszedzie gdzie
                można posawić "haczyk" - na mapie także mozna - jednak trudno nadać temu sens
                zrozumiały dla ogladacza mapy...
          • e_werty Re: Poszukuję starych map 06.04.06, 21:06
            Patrząc na te stare mapy nasuwa mi sie taka refleksja - dla ówczesnych ludzi
            były to godne wiary wskazowki i zeglowali według nich i docierali do celu. My
            mamy pomiary satelitarne - zdjęcia lodnicze z dokladnością do milimetra.
            Co bedzie wiedział - czego my nie wiemy - ktoś z - podobnej czasowo -
            perspektywy patrzac na nasze "mapy" - pomiary i wyobrażenia o swiecie?

W sredniowieczu uwazano teren Europy za cały świat... My teraz mamy podobne
            oceny do świata nam znanego (i podejrzewanego) - czego nie zauwazamy? (Podobnie
            jak przed Kolumbem nie zauwazano innych mozliwosci?)

Co sie okaże dla nas nie do pojecia? Jak dla średniowiecznych uczonych np.
            okragłośc Ziemi? Jaki "Kolumb przyszłości" musi nam udowodnic... własnie CO???
            • budrys77 Re: Poszukuję starych map 06.04.06, 22:26
              Kurde mam zwykłe łącze w Multimediach:) Za wolne do dużych przesyłów. Muszę w
              końcu wybrać się do archiwum albo w ten eekend do biblioteki uniwersyteckiej w
              Pozku. Dzięki za przesyłki:) Coś fantastycznego.
              • andrzejusa Re: Poszukuję starych map 08.04.06, 14:47
                czsc budrys!
                chyba zauwazyles ,ze w glosie gorzowa, co tydzien jest nowa widokowka
                starego, przedwojennego gorzowa.
                moze jak maja widokowki , to i jakies mapy maja?

pozdrowienia
                • budrys77 Re: Poszukuję starych map 08.04.06, 15:58
                  Hej Andrzejusa:)
                  Od niepamiętnych czasów nie kupuję organu prasowego PZPR zwanego GL. To takie
                  coś pośredniego między Faktem a SuperExpresem w zielonogórskim wydaniu. Jedynie
                  Głos Gorzowa przeglądam jak mam okazję. Starych pocztówek Gorzowa mam sporo.
                  Teraz poszukuję map. Ma ktoś linka na stronę kolegi z Chwarszczan? Poszukam na
                  własną rękę ale jakoś nie mogę trafić:)
                  • andrzejusa Re: Poszukuję starych map 08.04.06, 16:03
                    ja budrys nie mam,
                    i ci nie pomoge.
                    ale zycze powodzenia w poszukiwaniach!

pozdrowienia
    • e_kloszard Poszukuje! 08.04.06, 19:30
      Poszukuje nowych banknotow - najlepiej o nomiałach 100 i 200 zl. Ale moga być
      róniez inne. Jezeli ktos nie ma - to moga byc €...
      • Gość: Bernard Re: Poszukuje! IP: *.ed.shawcable.net 08.04.06, 21:38
        Hey e_kloszard,
        Jedna z lepszych inicjatyw ekonomicznych jakie zauwazyle w Polsce ostatnio...
        Szkoda ze dolarami sie nie inetersujesz..
        Wala sie tu tego troche...
        No ale skoro wolisz zlote i euro... cos z nimi zrobie
        :) :)
        • e_kloszard Re: Poszukuje! 08.04.06, 22:32
          Wsadź se w d u p e
          • Gość: Bernard Re: Poszukuje! IP: *.ed.shawcable.net 09.04.06, 02:34
            Hey kloszard,
            Dolary?
            Okay, zatrzymam, lecz nie zrobie z nimi tego co mi radzisz...
            :)
            PS. Biednys bo glupi...co???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka