budrys77 05.04.06, 14:06 Poszukuję starych map Gorzowa i okolic. Może ma ktoś linka na odpowiednią stronę lub może puścić mi je mailem na skrzynkę w gazecie? Będę wdzięczny:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gor Re: Poszukuję starych map IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 23:30 Jakie mapy potrzebujesz? : -podaj lata no i oczywiście w jakim celu chcesz je wykorzystać? Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Poszukuję starych map 05.04.06, 23:35 "...w jakim celu chcesz je wykorzystać? ..." ... znając Budrysa z forum - na pewno w niecnym i lubieznym!!! Dorwie te małpy i je zerżnie... Dosłownie i w przenośni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Archiwista Re: Poszukuję starych map IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.06, 23:50 uwazaj - bo ciebe poszukuja stare.... baby.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Poszukuję starych map IP: *.dip.t-dialin.net 06.04.06, 01:45 mapy powinny być aktualne, ale jeżeli koniecznie chcesz stare, to stare się kupuje podobnie jak nowe. warto kupić "messtischblatt" (tk 25), gdyż wszystko poprzednie było do kitu. linki do wykazu map na pdf znajdziesz na stronie: www.bkg.bund.de/nn_5036/DE/Bundesamt/Produkte/Karten/Historische_20Karten/Hist-Karten__node.html__nnn=true#doc5044bodyText1 mapy możesz kupić na przykład w berlinie w ifag przy hildebrandstr. blisko tiergartenstr. od zoo ok. 15 minut pieszo można dojść. w polskiej prasie znalazłem ogłoszenie firmy handlującej tymi mapami. adres firmy był w małej przygranicznej wiosce na północ od kostrzynia. może np. tu coś znajdziesz: hisco.w.interia.pl/mapy.htm Odpowiedz Link Zgłoś
budrys77 Re: Poszukuję starych map 06.04.06, 07:13 hehehe dzięki za wskazówki:) Jestem takim małym pasjonatem map i historii Pomorza Zachodniego, Nowej Marchii i Wielkopolski z okresu od średniowiecza do 1945 r. Kiedyś (lata temu) widziałem przedruki map Gorzowa w Ziemi Gorzowskiej i wydały misię bardzo ciekawe. Potem zapomniałem o tym całkowicie:) No i podkreślam: do użytku osobistego, bez chęci zysku:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kapsel Re: Poszukuję starych map IP: *.ikatel.pl 06.04.06, 09:05 Kiedyś, chyba jeszcze rok temu, takimi mapami zajmował sie Artur Boratczuk, mieszkaniec Chwarszczan pod Kostrzynem. Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Poszukuję starych map 06.04.06, 17:01 Sprawdzałes poczte? To ci wysłalem jako mapkwą ciekawostkę - fragment mapy którą skanowałem na politechnice gdańskiej jakieś 2 lata temu. Jest to olbrzymia recznie malowana mapa Hiszpani, Francji, Włoch, basenu morza Śródziemnego i połnocnej Afryki... Odpowiedz Link Zgłoś
budrys77 Re: Poszukuję starych map 06.04.06, 19:16 Wow, naprawdę dzieło sztuki!:) Szkoda, że nie masz całości. Coś fantastycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Poszukuję starych map 06.04.06, 19:51 "...Szkoda, że nie masz całości..." Mam całośc. Jest to w dwóch skanach - kazdy po 135 MB - wymiary sałości to 160 cm na 60 cm... Masz dostęp do jakiegoś FTP? To ci podeślę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Poszukuję starych map IP: *.zgora.dialog.net.pl 06.04.06, 19:31 Proponuje poszukac w skrytkach po Wermahcie. Z pewnoscia cos im jeszcze zostało :) Odpowiedz Link Zgłoś
budrys77 Re: Poszukuję starych map 06.04.06, 19:44 hehehe bardzo zabawne:) Obejrzyj sobie kiedyś historyczną mapę liczącą 300-400 lat, to bęziesz wiedział o czym mówię i co mniew nich zachwyca. Mapy wojskowe z okresu wojennego nie mają "tego czegoś":) Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Poszukuję starych map 06.04.06, 20:50 Wysłalem ci kolejny wycinek mapy. Teraz dopiero sie przygladam - to jest mapa zeglarska Morza Sródziemnego - tutaj nawet Rzym jest tylko "odhaczony". Mam kilkadziesiąt dysków DVD ze skanami archiwaliów państwowych - (mam także skan "Uniwersału Połanieckiego")... i innych archiwali... nie sa moja wlasnoscia - kupiły je NASK. Ale mam ich kopie... :) Nie mam kiedy tego przejrzec - to ponad 80 GB materiałów. Ja je skanowałem i czysciłem dla potrzeb sieciowych i wydawniczych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danny Re: Poszukuję starych map IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.06, 00:41 >tutaj nawet Rzym jest tylko "odhaczony" Dlaczego piszesz odhaczony w cudzysłowie? Odhacz jest synonimem zaznacz (także oznacz i odznacz) Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Poszukuję starych map 08.04.06, 16:26 "...Dlaczego piszesz odhaczony w cudzysłowie..." ... bo w kontekście mapy - trudno mówić o odhaczeniu - o oznaczeniu czy zaznczeniu tak. Odhaczenie może być np. na liście - wykazie - wszedzie gdzie można posawić "haczyk" - na mapie także mozna - jednak trudno nadać temu sens zrozumiały dla ogladacza mapy... Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Poszukuję starych map 06.04.06, 21:06 Patrząc na te stare mapy nasuwa mi sie taka refleksja - dla ówczesnych ludzi były to godne wiary wskazowki i zeglowali według nich i docierali do celu. My mamy pomiary satelitarne - zdjęcia lodnicze z dokladnością do milimetra. Co bedzie wiedział - czego my nie wiemy - ktoś z - podobnej czasowo - perspektywy patrzac na nasze "mapy" - pomiary i wyobrażenia o swiecie? W sredniowieczu uwazano teren Europy za cały świat... My teraz mamy podobne oceny do świata nam znanego (i podejrzewanego) - czego nie zauwazamy? (Podobnie jak przed Kolumbem nie zauwazano innych mozliwosci?) Co sie okaże dla nas nie do pojecia? Jak dla średniowiecznych uczonych np. okragłośc Ziemi? Jaki "Kolumb przyszłości" musi nam udowodnic... własnie CO??? Odpowiedz Link Zgłoś
budrys77 Re: Poszukuję starych map 06.04.06, 22:26 Kurde mam zwykłe łącze w Multimediach:) Za wolne do dużych przesyłów. Muszę w końcu wybrać się do archiwum albo w ten eekend do biblioteki uniwersyteckiej w Pozku. Dzięki za przesyłki:) Coś fantastycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejusa Re: Poszukuję starych map 08.04.06, 14:47 czsc budrys! chyba zauwazyles ,ze w glosie gorzowa, co tydzien jest nowa widokowka starego, przedwojennego gorzowa. moze jak maja widokowki , to i jakies mapy maja? pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
budrys77 Re: Poszukuję starych map 08.04.06, 15:58 Hej Andrzejusa:) Od niepamiętnych czasów nie kupuję organu prasowego PZPR zwanego GL. To takie coś pośredniego między Faktem a SuperExpresem w zielonogórskim wydaniu. Jedynie Głos Gorzowa przeglądam jak mam okazję. Starych pocztówek Gorzowa mam sporo. Teraz poszukuję map. Ma ktoś linka na stronę kolegi z Chwarszczan? Poszukam na własną rękę ale jakoś nie mogę trafić:) Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejusa Re: Poszukuję starych map 08.04.06, 16:03 ja budrys nie mam, i ci nie pomoge. ale zycze powodzenia w poszukiwaniach! pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
e_kloszard Poszukuje! 08.04.06, 19:30 Poszukuje nowych banknotow - najlepiej o nomiałach 100 i 200 zl. Ale moga być róniez inne. Jezeli ktos nie ma - to moga byc €... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Poszukuje! IP: *.ed.shawcable.net 08.04.06, 21:38 Hey e_kloszard, Jedna z lepszych inicjatyw ekonomicznych jakie zauwazyle w Polsce ostatnio... Szkoda ze dolarami sie nie inetersujesz.. Wala sie tu tego troche... No ale skoro wolisz zlote i euro... cos z nimi zrobie :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Poszukuje! IP: *.ed.shawcable.net 09.04.06, 02:34 Hey kloszard, Dolary? Okay, zatrzymam, lecz nie zrobie z nimi tego co mi radzisz... :) PS. Biednys bo glupi...co??? Odpowiedz Link Zgłoś