Dodaj do ulubionych

W gorzowskim szpitalu będą zwalniać

23.01.03, 22:05
> ilu pracowników szpitala straci pracę w efekcie
> restrukturyzacji, odpowiedział: - To może być liczba
> ok. 600 osób.

Nie rozumiem wrzawy i zdzienia.
Dziwi mnie, że nie wrzało jak Bocheński załatwił nam
najdrastyczniejszy z przygotowywanych przez firmę konsultingową
wariant restrukturyzacji.
Borysowi się przyznałem na ile we mnie zawrzało.

Stado baranów! Wykształcone, ale bezpłciowe, głupie
i beznadziejne.
Na nauki do pracowników PKS-u, oni potrafili walczyć o swoją
firmę i godność człowieka!
Obserwuj wątek
    • marek_p Re: W gorzowskim szpitalu będą zwalniać 23.01.03, 22:12
      Martwi mnie, że najbardziej poszkodowani będą najsłabsi, czyli
      pacjenci. W zasadzie nie będą tylko już są.
      17.01.2003 telewizja PTV podała, że oddziały pediatryczne są
      pełne i chore dzieci są wysyłane do okolicznych miejscowości
      (Kostrzyn, Skwierzyna).
      Oczywiście nie ma mowy, żeby matka była przy chorym dziecku.

Kilka miesięcy temu było, że specjaliści uciekają z Gorzowa.
      Kto na tym traci jak nie pacjenci.

64 miesce w rankingu szpitali mamy już za sobą.
      Podziękujmy przyjacielowi Gorzowa Andrzejowi, z brodą,
      Bocheńskiemu.
      W końcu realizuje wizję - szpital wojewódzki ma być w Zielonej,
      nie ważne jakim kosztem, nie ważne, że to jeden z naszych
      szpitali był najlepszy w województwie.

Zdrowia życzę Panie Marszałeczku!
      • Gość: fanGrubego Pogorzelec odpier...ol się od Marszałka!!!!!!!!! IP: 62.233.201.* 28.01.03, 20:50
        Mareczku_ p., Tumanie jeden - zostaw Marszałka w spokoju.Swym tępym móżdżkiem i
        tak nic nie pojmiesz.
        Gorzowowi przynosisz tylko wstyd głębokościa swych sądów.
        Poszukaj sobie innego zajęcia, zrelaksuj się.
        Naprawdę twoje bzdurne opinie wielu już totalnie zmęczyły.Postaraj się to w
        końcu pojąć...
        • marek_p Re: Pogorzelec odpier...ol się od Marszałka!!!!!! 06.02.03, 20:27
          Gość portalu: fanGrubego napisał(a):

> Mareczku_ p., Tumanie jeden - zostaw Marszałka w spokoju.

15 minut zajęło mi ustalenie skąd nadajesz.
          Jak myślisz, ile czasu by mi zajęło zwrócenie się do Ciebie po imieniu,
          tu na tym forum ?

> Swym tępym móżdżkiem i tak nic nie pojmiesz.
          > Gorzowowi przynosisz tylko wstyd głębokościa swych sądów.

Wielu innych przynosi swemu miastu nie tylko wstyd.
          Robią dużo gorsze rzeczy, albo przez to, że nie robią nic po cichu przyzwalają
          na degradację naszego miasta.
          Polecam Ci tekst Pawła Krysiaka z 3.02.2003.
          To miasto 10 lat temu naprawdę miało perspektywy.
          To nie było miasto pełne beznadziejności i bezrobocia.

> Poszukaj sobie innego zajęcia, zrelaksuj się.

Dobre rady jak zawsze w cenie.
          Może spróbujemy z kolegą dać pracę kilku bezrobotnym.
          Na to w obecnych czasach trzeba wielkiej odwagi, bo jakoś dziwnie większość
          gospodarki mimo włożonej pracy nie przynosi dochodów, a raczej debety na
          kontach.

> Naprawdę twoje bzdurne opinie wielu już totalnie zmęczyły.
          > Postaraj się to w końcu pojąć...

To pozwól, że ja Tobie też dam radę.
          Jedną.

Skup się na czymś konstruktywnym.
          Jeśli nie potrafisz nic dobrego dla miasta zrobić, to może chociaż wytłumacz
          dlaczego jesteś fanem grubego.
          Czasem mam trochę czasu na relaks, potrafię wypić piwko w CELTICU nie tylko z
          ludźmi, którym jest bliski Gorzów i troska o jego przyszłość.
          Zapraszam, no chyba, że JESTEŚ Z GRUBYM bo chcesz coś dla siebie wygrać...
          ... jeśli tak to zmień ksywkę, spytaj kogoś obeznanego z komputerami jak
          nadawać anonimowo i jazda.
    • Gość: Andy54 Re: W gorzowskim szpitalu będą zwalniać IP: *.visp.energis.pl 23.01.03, 22:35
      Jak Bocheński do spółki z Frasem restrukturyzowali gorzowskie szpitale to celowo
      zrobili z trzech jeden. To proste. Jak Bocheński w końcu wyląduje na oddziale 5
      pewnego szpitala przy ulicy Walczaka , to w Lubuskiej Siatecki napisze że nasz
      miłościwie panujący marszałek leczy się w szpitalu wojewódzkim . Mniejsza o
      nazwę. A że tak będzie to pewne. Tylko nie wiadomo kiedy i z kim do spółki.
      Poczekamy , zobaczymy. To chyba już niedługo bo od tych matactw na pewno mu
      odbije.
      • j24 Strategia 24.01.03, 10:17
        Gość portalu: Andy54 napisał(a):

> Jak Bocheński do spółki z Frasem restrukturyzowali gorzowskie szpitale
        > to celowo zrobili z trzech jeden. To proste. Jak Bocheński w końcu wyląduje
        > na oddziale 5 pewnego szpitala przy ulicy Walczaka

700 osób pracuje w szpitalu na Walczaka, czyli praktycznie likwiduje się jeden
        szpital.

600 osób skopa i na bruk
        Czy który pismaczek nie mógłby zrobić podsumowania o ile spadło w Gorzowie
        bezrobocie za rządów SLD. Przecież SLD troszczy się o zwykłego człowieka,
        ma w programie walkę z biedą i bezrobociem.

Wrzenie i gniew nie należą do dobrych doradców.

Agent Wam podpowie:

- to wojna, trzeba uderzyć w punkt dowodzenia, za sprawę osobiście jest
        odpowiedzialny marszałek Bocheński i drugi szczególnie aktywny aktor
        tragikomedii sprzed roku - Pańtak, Fras będzie tylko zwykła ofiarą po
        stronie wroga,

- nie podejmować współpracy z ludźmi z gorzowskiego SLD, oni będą szukać
        kompromisu, który może wyglądać tak: zamiast 600 zwolnionych, zwolniony
        Fras i 500 pracowników szpitali,

- zrobić wszystko by w tej wojnie pacjent był sojusznikiem, o nie ofiarą,
        tylko dzięki poparciu pacjentów jest szansa wygrać, trzeba wrócić do tragifarsy
        sprzed roku, rozmawiać z mediami, poprosić pacjentów ze szpitala by osobiście
        pisali protesty do ministerstwa zdrowia i premiera.

To zwykła granda, która nie powinna mieć miejsca.
        Pacjenci z okolicznych miejscowości zamiast, jak do tej pory, przyjeżdżać
        leczyć się do renomowanego szpitala w Gorzowie, muszą jeździć do Poznania,
        pacjenci z Gorzowa do szpitali powiatowych w okolicznych miejscowościach,
        pielęgniarki dojeżdżają do pracy do Nowej Soli, a specjaliści wyjeżdżają
        na dobre, nawet do krajów Afryki.

Za to wszystko personalnie odpowiada Andrzej Bocheński, przyjaciel Andrzeja
        Korskiego i ponoć, jednocześnie przyjaciel Gorzowa.
        • ula_ Re: Strategia 28.01.03, 15:49
          j24 napisał:

> 600 osób skopa i na bruk
          to podobno był "lapsus", ma zwolnić około 30 osób
          • Gość: MIKI Re: Strategia IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 28.01.03, 21:30
            ULA OBYS BYLA 31
            • bart.q Re: Strategia 28.01.03, 21:56
              Gość portalu: MIKI napisał(a):

> ULA OBYS BYLA 31

Tobie też wszystkiego najlepszego.
    • czarna_pantera_102 Re: a czy w Zielonej................... 24.01.03, 17:04
      Górce też połączono jakieś szpitale w jeden?
      A może tam jest jeden szpital i nie było takiej potrzeby?
      • andy54 Re: a czy w Zielonej................... 25.01.03, 18:42
        J24- masz całkowicie rację.Takich przyjaciół Gorzowa jak Bocheński i Korski,
        powinni gorzowianie dawno pognać na zbity pysk.Dbają dupki o własne stołki i
        patrzą aby im nikt spod dupy nie wyrwał. Mają gdzieś szpital i całą resztę.
    • Gość: doctor Re: W gorzowskim szpitalu będą zwalniać IP: *.szpital2.gorzow.pl / 192.168.12.* 28.01.03, 09:16
      Cała afera ze zwolnieniami w gorzowskim szpitalu to faktycznie chyba jeden z
      kolejnych wątków całej większej akcji mającej na celu zdecydowane pogorszenie
      jakości opieki medycznej. Trudno to inaczej nazwać. Najpierw jakaś kompletnie
      odrealniona kalkulacja, w oparciu o którą dokonano fuzji trzech cieniutkich
      szpitali uzyskując kolos na glinianych nogach z zadłużeniem, którego wartość
      za chwilę przekroczy wartość szpitala , a na pewno stanowi o braku zdolności
      kredytowych i płynności finansowej. Lokaly establishment tzw Dyrekcja szpitala
      jedyny pomysł ajaki ma to redukcje. Jest to pewna droga , ale niestety droga
      skończona, bowiem w moim odczuciu jesteśmy o krok od stworzenia sytuacji, w
      której zredukcowane koszty i obsada fachowa będą zagrożeniem dla pacjentów.
      Patrząc na całą tą sytuację niestety od środka, przyznać muszę , że wygląda to
      dramatycznie. Ilość usług jest w sztuczny sposób limitowana, jakość usług
      pozostawia coraz więcej do życzenia, lekarze i pielęgniarki chcą opuścić ten
      wspaniały kraj i za cenę poczucia byciem emigrantem pracować za granicami
      Polski. owiecie ich sprawa. Pewnie że ich sprawa, tyle tylko, że możecie się
      obudzić z ręką w przysłowiowym nocniku, kiedy to zostaną najsłabsi - bo nie
      będą w stanie poradzić sobie z wymogami stawianymi za granicą ( język,
      fachowość ) oraz najsprytniejsi - czytaj ustawuieni, którzy nie boją się
      przyjmować tzw nieopodatkowanych dochodów. Cała reszta wcześniej czy później
      wyjedzie. Długo bowiem nie da się znosić upokarzania za 950 złotych ( w
      krajach unii przynajmniej o jedno zero więcej ) i coraz to nowych kompletnie
      chorych pomysłów Pana Frasa jak np lojalki, czy imenne ankiety oceniające
      zaangażowanie, postęp czy entuzjazm do pracy. Stąd już tylko krok do metod UB.
      Gratuluję fantazji.Można by tak długo. Smutne jednak jest co innego. To
      wszystko dzieje się na wyraźne życzenie lokalnego światka medycznego. Nie mogę
      wyjść z podziwu, że tak duże grono lekarzy bądź co bądź ludzi z wyższym
      wykształceniem nie potrafiło gdy był na to czas stworzyć swojego pomysłu na
      Szpital, stworzyć odpowiedniego lobby i zrobić coś sensownego. Co zrobić
      jednak, jeśli ci którzy mogli by poprzez swoją pozycję lobbować są najmniej
      żywotnie zainteresowani w jakichkolwiek zmianach ( im gorsza opieka w szpitalu
      tym większy ruch w gabinecie ) zaś pozostali są za mali na odważny głos w
      sprawie. Całe środowisko jest zdjęte marazmem, brakiem wizji i totalnie
      podzielone. Pamiętam jeszcze dwa trzy lata temu jakie były niesnaski pomiędzy
      oddziałami wewnętrznymi czy chirurgii. My się boczymy na siebie a Dyrekcja z
      tego korzysta. Brawo. Szanowni Państwo a gdzie myślenie korporacyjne. Wstyd.
      Myślę, że każdy powinien się uderzyć w piersi. A gdzie jest martwa instytucja
      pod tytułem Izba Lekarska. Dlaczego zrzeszająca formalnie wszystkich lekarzy
      nie jest w stanie lobbować na rzecz środowiska.
      To wszystko smuteczkiem mnie napawa.
      Z wyrazami szacunku
      • bart.q Re: W gorzowskim szpitalu będą zwalniać 28.01.03, 11:27
        Gość portalu: doctor napisał(a):

> Najpierw jakaś kompletnie
        > odrealniona kalkulacja, w oparciu o którą dokonano fuzji trzech cieniutkich
        > szpitali uzyskując kolos na glinianych nogach z zadłużeniem

O! Miło, że w końcu odzywa się kompetentna osoba. Ciekawe czy dostanę odpowiedź
        na następujące pytanie:
        Czy to prawda, że przyrost zadłużenia szpitali gorzowskich po fuzji zmalał?
        To że rośnie jest faktem. Jednak jest to fakt nie tyle dotyczący szpitala
        gorzowskiego ile polskiej służby zdrowia. Interesuje mnie przede wszystkim czy
        przyrost biedy w biedzie uległ relatywnemu zmniejszeniu.

> lekarze i pielęgniarki chcą opuścić ten
        > wspaniały kraj i za cenę poczucia byciem emigrantem pracować za granicami
        > Polski. owiecie ich sprawa. Pewnie że ich sprawa, tyle tylko, że możecie się
        > obudzić z ręką w przysłowiowym nocniku

No, no, powoli. Nikomu przy zdrowych zmysłach nie zależy na źle opłacanej
        służbie zdrowia. Jednak w tej chwili na tę sferę budżetową idzie jakieś 7% PKB.
        Nieporównywalnie więcej niż np. na oświatę czy policję. Nie można się tak
        licytować biedą. Trzeba by kompletnie zmienić system.

> Nie mogę wyjść z podziwu, że tak duże grono lekarzy bądź co bądź ludzi
        > z wyższym wykształceniem nie potrafiło gdy był na to czas stworzyć swojego
        > pomysłu na Szpital, stworzyć odpowiedniego lobby i zrobić coś sensownego.

O, to, to właśnie.

> Szanowni Państwo a gdzie myślenie korporacyjne.

Gdzie lobbing za prywatyzacją lecznictwa?...
        No cóż, w takim kraju żyjemy.
        • Gość: Pacjent Re: W gorzowskim szpitalu będą zwalniać IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 28.01.03, 21:22
          Jestem za zwolnieniami 50% a drugą połowę doszkolić .Nie jest rzeczą normalną
          aby lekarz spał na dyżurze i pięlegniarka bała się go obudzić ,nie jest
          normalną rzeczą aby w recepcji siedziały trzy piguły i plotkowały ,a reszta
          przymierzała bluzki i sukienki od obnośnych handlowców ,jak również śmieszną
          rzeczą jest aby pielegniarce na dyżurze nie znależć zajęci ,tylko siedzenie na
          oddziale , spanie i oglądanie telewizji czas najwyższy aby z tym skończyć.
          Jeżeli króreś pigułki nie potrafią tego zrozumieć to może ich skierować na
          okres próbny do Volkswagena.Każdy mój kontakt z służbą zdrowia i mojich
          znajomych kończy się nerwicą aż kiedyś niewytrzymam i komuś prz....dole.
          Jeżeli ktoś uważa że za mało zarabia i pracuje tak jak mu płacą to niech zmieni
          zawód ,bo w pracy w której się ma leczyć ludzi nie można stosować olewactwa.
          Większość personelu to dziewczyny z wiosek ,dla ktorych gastronomik ,szkoła
          pielęgniarska i budowlanka były i są jadynym jedyną możliwością wyrwania się z
          prowincji.Przy tak nowoczesnym sprzęcie niestety byle piguła po szkole
          zawodowej sobie nieporadzi.Byłem świadkiem jak pielęgniarki mają podstawowe
          problemy z podstawowymi sprawami to jest szok,ale to nic dziwnego większość to
          blondynki.
          • bart.q Re: W gorzowskim szpitalu będą zwalniać 28.01.03, 21:57
            Gość portalu: Pacjent napisał(a):

> nic dziwnego większość to blondynki.

Ładne te blondynki chociaż?
          • ula_ Re: W gorzowskim szpitalu będą zwalniać 28.01.03, 23:40

> ...ale to nic dziwnego większość to blondynki.

Uuuuu, a to nieładnie tak.
          • czarna_pantera_102 Re: W gorzowskim szpitalu będą zwalniać 02.02.03, 20:24
            Kolego pacjencie, masz rację, wszyscy powinniśmy się zwolnić ze służby zdrowia,
            bo wszyscy mało zarabiamy. Wtedy to dopiero liczba cudownie ozdrowionych
            wzrośnie a umieralność spadnie.
          • mialek Kochany Buraku 08.02.03, 23:53
            Wielce kochany Buraku. Pielęgniarka może być pielęgniarką po maturze.
            Powinieneś to wiedzieć bo masz skończone 8 klas szkoły powszechnej. Chociaż
            sądząc po stylu i słownictwie to wcale nie jest takie pewne.

Pozdrowienia.

Ps. Jak się dowiem, że p.... jakiejś pielęgniarce to będziesz miał ze mną do
            czynienia. Nie trawie damskich bokserów ( także słownych ).
          • mialek Re: W gorzowskim szpitalu będą zwalniać 08.02.03, 23:55
            Wielce kochany Buraku. Pielęgniarka może być pielęgniarką po maturze.
            Powinieneś to wiedzieć bo masz skończone 8 klas szkoły powszechnej. Chociaż
            sądząc po stylu i słownictwie to wcale nie jest takie pewne.

Pozdrowienia.

Ps. Jak się dowiem, że p.... jakiejś pielęgniarce to będziesz miał ze mną do
            czynienia. Nie trawie damskich bokserów ( także słownych ).

> Jestem za zwolnieniami 50% a drugą połowę doszkolić .Nie jest rzeczą normalną
            > aby lekarz spał na dyżurze i pięlegniarka bała się go obudzić ,nie jest
            > normalną rzeczą aby w recepcji siedziały trzy piguły i plotkowały ,a reszta
            > przymierzała bluzki i sukienki od obnośnych handlowców ,jak również śmieszną
            > rzeczą jest aby pielegniarce na dyżurze nie znależć zajęci ,tylko siedzenie
            na
            > oddziale , spanie i oglądanie telewizji czas najwyższy aby z tym skończyć.
            > Jeżeli króreś pigułki nie potrafią tego zrozumieć to może ich skierować na
            > okres próbny do Volkswagena.Każdy mój kontakt z służbą zdrowia i mojich
            > znajomych kończy się nerwicą aż kiedyś niewytrzymam i komuś prz....dole.
            > Jeżeli ktoś uważa że za mało zarabia i pracuje tak jak mu płacą to niech
            zmieni
            >
            > zawód ,bo w pracy w której się ma leczyć ludzi nie można stosować olewactwa.
            > Większość personelu to dziewczyny z wiosek ,dla ktorych gastronomik ,szkoła
            > pielęgniarska i budowlanka były i są jadynym jedyną możliwością wyrwania się
            z
            > prowincji.Przy tak nowoczesnym sprzęcie niestety byle piguła po szkole
            > zawodowej sobie nieporadzi.Byłem świadkiem jak pielęgniarki mają podstawowe
            > problemy z podstawowymi sprawami to jest szok,ale to nic dziwnego większość
            to
            > blondynki.
    • czarna_pantera_102 Re: W gorzowskim szpitalu będą zwalniać 29.01.03, 11:50
      W moim szpitalu w Poznaniu, też nieustannie mówi się o zwolnieniach
      wśród "białego personelu", za to co rusz zatrudnia się nowych pismaków
      biurowych, trwoni się jawnie pieniądze itp. więc to chyba to samo co w
      Gorzowie. Ja za to mam pomysł nie do odrzucenia : zostawić po dwóch lekarzy i
      pielęgniarkach na oddziale, i zobaczyc czy dalej będa generować długi.
      Zwalnianie ludzi to polityka bardzo krótkowzroczna i bez przyszłości, a
      oszczędności mikro. Sorry, nie piszę dalej bo niepotrzebnie się wkurzam.
      • j24 Re: W gorzowskim szpitalu będą zwalniać 29.01.03, 12:03
        czarna_pantera_102 napisał:

> Zwalnianie ludzi to polityka bardzo krótkowzroczna i bez przyszłości, a
        > oszczędności mikro.

Bo w tym wszystkim pacjent to towar.

> Sorry, nie piszę dalej bo niepotrzebnie się wkurzam.

Trzeba było się uczyć!!!
        Po co się teraz wkurzasz, za późno, można było pójść na szkołę fikołki,
        a potem z Pierożkiem pod palmy jeździć.

Pieniądze ludzie płacą bezpośrednio z pensji lub przelewają z konta
        (ubezpieczenie zdrowotne), a urzędasy dzielą, poczynając od siebie.

"Rząd się wyżywi", kasa chorych na siebie zarobi.
        Reszta to tzw oszczędności (wygnegocjowane ze szpitalami stawki) i REFORMY
        (takie ciepłe gacie starej baby).
        • czarna_pantera_102 Re: W gorzowskim szpitalu będą zwalniać 29.01.03, 13:08
          j24 napisał:

> czarna_pantera_102 napisał:
          >
          > > Zwalnianie ludzi to polityka bardzo krótkowzroczna i bez przyszłości, a
          > > oszczędności mikro.
          >
          > Bo w tym wszystkim pacjent to towar.

W szpitalach powinnien istnieć cennik za usługi medyczne, a pacjent
          ubezpieczony powinien mieć coś w rodzaju czeków, którymi płaci. Wtedy nie
          będzie przez nikogo w szpitalu traktowany jak "towar" ale jak klient.

> > Sorry, nie piszę dalej bo niepotrzebnie się wkurzam.
          >
          > Trzeba było się uczyć!!!
          > Po co się teraz wkurzasz, za późno, można było pójść na szkołę fikołki,
          > a potem z Pierożkiem pod palmy jeździć.

Masz rację, wybrałam porabaną uczelnię i porąbany kierunek, nie myślałam
          przyszłościowo.:-)

> "Rząd się wyżywi", kasa chorych na siebie zarobi.
          > Reszta to tzw oszczędności (wygnegocjowane ze szpitalami stawki) i REFORMY
          > (takie ciepłe gacie starej baby).

Chciałam jeszcze dodać (właśnie się dowiedziałam), że w moim szpitalu urzędasy
          powołały sekcję parkingową, teraz to już będą pracować na 2 etaty. Nie do
          ruszenia.

Pozdr.
    • Gość: piguła Re: W gorzowskim szpitalu będą zwalniać IP: *.szpital2.gorzow.pl / 192.168.12.* 01.02.03, 21:54
      Tylko , że jak lekarz lub pielęgniarka zastrajkuje to wszyscy zaczynają
      krzyczeć o powołaniu, misji itd.

marek_p napisał:

> > ilu pracowników szpitala straci pracę w efekcie
      > > restrukturyzacji, odpowiedział: - To może być liczba
      > > ok. 600 osób.
      >
      > Nie rozumiem wrzawy i zdzienia.
      > Dziwi mnie, że nie wrzało jak Bocheński załatwił nam
      > najdrastyczniejszy z przygotowywanych przez firmę konsultingową
      > wariant restrukturyzacji.
      > Borysowi się przyznałem na ile we mnie zawrzało.
      >
      > Stado baranów! Wykształcone, ale bezpłciowe, głupie
      > i beznadziejne.
      > Na nauki do pracowników PKS-u, oni potrafili walczyć o swoją
      > firmę i godność człowieka!
      • czarna_pantera_102 Re: W gorzowskim szpitalu będą zwalniać 02.02.03, 20:21
        Nie, zawsze pitolą wtedy o etyce zawodowej. A my mamy pracować za
        przysłowiowe "Bóg zapłać". Szkoda, że pani w sklepie nie chce ode mnie tego
        słuchać, ani w gazowni, elektrowni itp.

Gość portalu: piguła napisał(a):

> Tylko , że jak lekarz lub pielęgniarka zastrajkuje to wszyscy zaczynają
        > krzyczeć o powołaniu, misji itd.
        • hiro Re: W gorzowskim szpitalu będą zwalniać 02.02.03, 20:37
          nasz durny rząd propaguje polityką :zdrowego społeczeństwa!-kto przeżyje ten
          ŻYJE!
          • czarna_pantera_102 Re: W gorzowskim szpitalu będą zwalniać 02.02.03, 20:43
            to nic innego jak selekcja naturalna:-)))

hiro napisała:

> kto przeżyje ten
            > ŻYJE!
            • hiro Re: W gorzowskim szpitalu będą zwalniać 02.02.03, 20:48
              czarna_pantera_102 napisał:

> to nic innego jak selekcja naturalna:-)))
              > niestety -TO POLSKA JEST!
              >
              > hiro napisała:
              >
              > > kto przeżyje ten
              > > ŻYJE!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka