naukowiec 02.08.06, 23:35 Dawny browar przy ulicy Matejki nie istnieje. Został wyburzony aby zrobić miejsce pod budowę marketu. Możesz zobaczyć zdjęcia pod adresem: www.mm.pl/~sitko/moje_miasto.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
login_tymczasowy Re: Śmierć browaru! 02.08.06, 23:49 Jezeli byl to browar, to czemu zawsze sprzedawano tam jajka? Odpowiedz Link Zgłoś
naukowiec Re: Śmierć browaru! 02.08.06, 23:57 ... bo później była "jajczarnia", a za Niemca browar. Odpowiedz Link Zgłoś
login_tymczasowy Re: Śmierć browaru! 03.08.06, 00:04 Jeszcze niedawno wzruszaly mnie rozmaite zabytki tego typu, ale teraz... Przejezdzalem setki razy obok tych budynkow i, mimo zawsze otwartej bramy i zachety do kupowania owych jajek, nie wpadlem na pomysl by chocby podejsc i ogladnac te budynki. Jakos Magii w sobie nie mialy. Choc pewnie interesujace, ze w Gorzowie (Landsbergu) byl browar. O czym dowiaduje sie po raz pierwszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danny Re: Śmierć browaru! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.06, 15:32 >Choc pewnie interesujace, ze w Gorzowie (Landsbergu) byl browar. >O czym dowiaduje sie po raz pierwszy Mało wiesz o historii miasta. Browarów przed wojną było kilka, coś koło 8 sztuk. Odpowiedz Link Zgłoś
login_tymczasowy Re: Śmierć browaru! 06.08.06, 00:21 Gość portalu: Danny napisał(a): > Mało wiesz o historii miasta. Browarów przed wojną było kilka, coś koło 8 sztuk Osiem browarow i tylko jedna synagoga??? Mysle, ze jako lepiej oswiecony w historii miasta strzelisz teraz na forum esej o browarnictwie gorzowskim. PROSIMY!!!! Ja i Bernard. Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Śmierć browaru! 06.08.06, 00:54 "...esej o browarnictwie gorzowskim." ... ja wolę o synagogach!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danny Re: Śmierć browaru! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.06, 21:11 >strzelisz teraz na forum esej o browarnictwie gorzowskim. Może ja nie, ale jeśli znajdzie się na tyle materiału, żeby zrobić o tym jakąś broszurkę, to niewyklucozne, że coś powstanie. Odpowiedz Link Zgłoś
landy Re: Śmierć browaru! 03.08.06, 00:04 a mogliby wznowic produkcje piwa na przyklad boss z chwalecic porter zloto obszczymura full pianka w kratke lager Odpowiedz Link Zgłoś
login_tymczasowy Re: Śmierć browaru! 03.08.06, 00:07 landy napisała: > a mogliby wznowic produkcje piwa No tak, wystarczylo zakupic maszyny, przebudowac budynek, sprowadzic fachowcow... ps. Landy Ty jestes kobieta? Gazeta podaje "Landy napisala"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danny Re: Śmierć browaru! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.06, 15:33 >ps. Landy Ty jestes kobieta? I to z wieczną miesiączką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gorzowiak49 Re: Śmierć browaru! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.06, 15:57 Możecie podpowiedzieć co to za market bedzie w tym miejscu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danny Re: Śmierć browaru! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.06, 21:12 Tym razem Kaufland Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robik Panie Marku Sitko! Jaki z Pana naukowiec! :-) IP: *.gorzow.mm.pl 06.08.06, 22:00 Zajrzalem Fotki fajne, ale mam lepsze :-) A przy okazji az sie zmarszczylem. Autor strony pisze: "Moim miastem jest Gorzów Wielkopolski - tu się urodziłem, tu mieszkam i pracuję. Z miastem rodzinnym jest podobnie jak z rodziną - nie wszystko nam się w niej podoba ale ją kochamy. Uważam, że to ciekawe miasto. Tkwi w nim potencjał rozwoju, choć nie wiadomo czy i jak zostanie wykorzystany. Położenie miejscowości na pograniczu było wielce strategiczne, dlatego też walczyli o nią Polanie i Brandenburczycy. Lokacja miasta nastąpiła w 1257 roku - podobnie jak Krakowa, lecz na prawie brandenburskim. Gorzów leży na siedmiu wzgórzach - podobnie jak Rzym, choć nigdy się ich nie doliczyłem." No nie! Niech Pan Panie Marku kocha, ale nie popelia w tej milosci bledow!!!!!! Otoz owszem jest to pogranicze i bylo nim kiedy zakladano tu miasto Landsberg. Tyle, ze nie spierali sie o nie zadni Polanie! Santok i owszem, ale raczej w konfrontacji wielkopolsko-pomorskiej. Swietnie, ze zna Pan date lokacji. Ale pragne Pana poinformowac, ze wszystkie lokacje miast, takze w owczesnej Polsce nastepowaly na PRAWIE MAGDEBURSKIM, ktorego brandenburskie, czy np chelminskie (bedace wzorcem w Polsce) byly ODMIANAMI. Wiec lokacja na prawie niemieckiem, ze tak powiem ogolnie nie dotyczyla tylko krain niemieckich ale takich jak Poznan, czy obszar nadbaltycki, daleko stad. A co do 7 wzgorz to bzdura, sam Pan stwierdzil ze nie da sie ich doliczyc! Pzdr :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gorzowiak49 Re: Śmierć browaru! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 08:33 Dziękuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robik Re: Śmierć browaru! IP: *.gorzow.mm.pl 07.08.06, 13:45 Alez z przyjemnoscia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pipi Re: Śmierć browaru! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 14:09 Kurczę, ale Wersal Jacy sympatyczni ci gorzowiacy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robik Re: Śmierć browaru! IP: *.gorzow.mm.pl 07.08.06, 16:05 choc tutaj :-) Odpowiedz Link Zgłoś