Dodaj do ulubionych

Śmierć browaru!

02.08.06, 23:35
Dawny browar przy ulicy Matejki nie istnieje. Został wyburzony aby zrobić
miejsce pod budowę marketu. Możesz zobaczyć zdjęcia pod adresem:
www.mm.pl/~sitko/moje_miasto.html
Obserwuj wątek
    • login_tymczasowy Re: Śmierć browaru! 02.08.06, 23:49
      Jezeli byl to browar, to czemu zawsze sprzedawano tam jajka?
      • naukowiec Re: Śmierć browaru! 02.08.06, 23:57
        ... bo później była "jajczarnia", a za Niemca browar.
        • login_tymczasowy Re: Śmierć browaru! 03.08.06, 00:04
          Jeszcze niedawno wzruszaly mnie rozmaite zabytki tego typu, ale teraz...
          Przejezdzalem setki razy obok tych budynkow i, mimo zawsze otwartej bramy i
          zachety do kupowania owych jajek, nie wpadlem na pomysl by chocby podejsc i
          ogladnac te budynki.

Jakos Magii w sobie nie mialy.

Choc pewnie interesujace, ze w Gorzowie (Landsbergu) byl browar.
          O czym dowiaduje sie po raz pierwszy.
          • Gość: Danny Re: Śmierć browaru! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.06, 15:32
            >Choc pewnie interesujace, ze w Gorzowie (Landsbergu) byl browar.
            >O czym dowiaduje sie po raz pierwszy
            Mało wiesz o historii miasta. Browarów przed wojną było kilka, coś koło 8 sztuk.
            • login_tymczasowy Re: Śmierć browaru! 06.08.06, 00:21
              Gość portalu: Danny napisał(a):

> Mało wiesz o historii miasta. Browarów przed wojną było kilka, coś koło 8
              sztuk
              Osiem browarow i tylko jedna synagoga???

Mysle, ze jako lepiej oswiecony w historii miasta strzelisz teraz na forum esej
              o browarnictwie gorzowskim.
              PROSIMY!!!!
              Ja i Bernard.
              • e_werty Re: Śmierć browaru! 06.08.06, 00:54
                "...esej o browarnictwie gorzowskim."

... ja wolę o synagogach!!!
              • Gość: Danny Re: Śmierć browaru! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.06, 21:11
                >strzelisz teraz na forum esej o browarnictwie gorzowskim.
                Może ja nie, ale jeśli znajdzie się na tyle materiału, żeby zrobić o tym jakąś
                broszurkę, to niewyklucozne, że coś powstanie.
    • landy Re: Śmierć browaru! 03.08.06, 00:04
      a mogliby wznowic produkcje piwa
      na przyklad
      boss z chwalecic porter
      zloto obszczymura full
      pianka w kratke lager
      • login_tymczasowy Re: Śmierć browaru! 03.08.06, 00:07
        landy napisała:

> a mogliby wznowic produkcje piwa
        No tak, wystarczylo zakupic maszyny, przebudowac budynek, sprowadzic
        fachowcow...

ps. Landy Ty jestes kobieta?
        Gazeta podaje "Landy napisala"...
        • Gość: Danny Re: Śmierć browaru! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.06, 15:33
          >ps. Landy Ty jestes kobieta?
          I to z wieczną miesiączką.
    • Gość: gorzowiak49 Re: Śmierć browaru! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.06, 15:57
      Możecie podpowiedzieć co to za market bedzie w tym miejscu?
      • Gość: Danny Re: Śmierć browaru! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.06, 21:12
        Tym razem Kaufland
        • Gość: robik Panie Marku Sitko! Jaki z Pana naukowiec! :-) IP: *.gorzow.mm.pl 06.08.06, 22:00
          Zajrzalem
          Fotki fajne, ale mam lepsze :-)
          A przy okazji az sie zmarszczylem. Autor strony pisze:
          "Moim miastem jest Gorzów Wielkopolski - tu się urodziłem, tu mieszkam i
          pracuję. Z miastem rodzinnym jest podobnie jak z rodziną - nie wszystko nam się
          w niej podoba ale ją kochamy. Uważam, że to ciekawe miasto. Tkwi w nim
          potencjał rozwoju, choć nie wiadomo czy i jak zostanie wykorzystany. Położenie
          miejscowości na pograniczu było wielce strategiczne, dlatego też walczyli o nią
          Polanie i Brandenburczycy. Lokacja miasta nastąpiła w 1257 roku - podobnie jak
          Krakowa, lecz na prawie brandenburskim. Gorzów leży na siedmiu wzgórzach -
          podobnie jak Rzym, choć nigdy się ich nie doliczyłem."
          No nie! Niech Pan Panie Marku kocha, ale nie popelia w tej milosci bledow!!!!!!
          Otoz owszem jest to pogranicze i bylo nim kiedy zakladano tu miasto Landsberg.
          Tyle, ze nie spierali sie o nie zadni Polanie! Santok i owszem, ale raczej w
          konfrontacji wielkopolsko-pomorskiej. Swietnie, ze zna Pan date lokacji. Ale
          pragne Pana poinformowac, ze wszystkie lokacje miast, takze w owczesnej Polsce
          nastepowaly na PRAWIE MAGDEBURSKIM, ktorego brandenburskie, czy np chelminskie
          (bedace wzorcem w Polsce) byly ODMIANAMI. Wiec lokacja na prawie niemieckiem,
          ze tak powiem ogolnie nie dotyczyla tylko krain niemieckich ale takich jak
          Poznan, czy obszar nadbaltycki, daleko stad. A co do 7 wzgorz to bzdura, sam
          Pan stwierdzil ze nie da sie ich doliczyc!
          Pzdr :-)
        • Gość: gorzowiak49 Re: Śmierć browaru! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 08:33
          Dziękuję :)
          • Gość: robik Re: Śmierć browaru! IP: *.gorzow.mm.pl 07.08.06, 13:45
            Alez z przyjemnoscia
            :-)
            • Gość: Pipi Re: Śmierć browaru! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 14:09
              Kurczę, ale Wersal
              Jacy sympatyczni ci gorzowiacy :)
              • Gość: robik Re: Śmierć browaru! IP: *.gorzow.mm.pl 07.08.06, 16:05
                choc tutaj
                :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka