gorzowiak3 02.01.07, 17:39 ludzie drodzy ,co oni wyczyniaja z tym nowym miastem,skad sie wziela ta pstrokazizna? www.gorzowlkp.blogspot.com/ żarówiasto żółto-pomaranczowo-fioletowo-sraczkowate kamienice ???????????? ZGROZA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Bernard Bardzo ladnie... IP: *.ed.shawcable.net 02.01.07, 18:09 Hey gorzowiak, Czemu nie?? Wolisz "naturalny" kolor tynku??? Bardzo fane.. :) Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Nowe Miasto po nowemu.ZGROZA !!!!!!!!!!!!!!!! 02.01.07, 18:58 Wychowal sie taki na szarym, komunistycznym blokowisku, wiec nie wierzy, ze moga byc inne kanony piekna. Wtedy tez twierdzili, ze barok, renesans, gotyk, rokoko, itp. - to wszystko architektoniczne potworki. Mysle, ze teraz raczej tak sie mowi o "pudelkach zapalek". IMHO, nawet ladnie. Te bardziej ozdobne kamienice w stonowanych kolorkach, o to chodzi. Dekoracje podkreslone przez troche inny, choc nie mocno kontrastowy kolor. Nic wscieklego, delikatne kolorki. Te mniej ozdobne - ech, nigdy nie traktowalem tego jak zabytek czy ozdobe miasta, wiec nie bede sie wypowiadal. Kolory bardziej wsciekle dopuszczalne dla takich. Btw jeden z bardziej kolorowych budynkow to wlasnie komunistyczne bloczysko, ktore tylko kolorami da sie ozywic. Sraczkowy kolor? A ktory tam? Zgnilozielono-sraczkowy, to mozesz wlasnie zobaczyc w Szczecinie, na "starowce". Tam wlasnie jest takowy. I wsciekle zestawienia kolorystyczne, fututurystyczne "kamieniczki" stojace tuz obok faktycznie "nowych-starych" kamienic ze zdobieniami, pomalowanych w pastele. Grrrr.... TRAGEDIA!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gorzowiak3 Re: Nowe Miasto po nowemu.ZGROZA !!!!!!!!!!!!!!!! 02.01.07, 19:35 byla szansa na stworzenie czegos a-la starowka,tymczasem powstaje cos na ksztalt disneylandu. jaki konserwator zabytkow zezwolil na takie oszpecenie zabytkow? takie cuda mozliwe sa nieststy,tylko w Gorzowie. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Nowe Miasto po nowemu.ZGROZA !!!!!!!!!!!!!!!! 02.01.07, 20:19 A jakie kolory proponujesz? Komunistyczna szarosc??? PS. Z tego co wiem, taki wlasnie miszmasz kolorystyczny jest typowy dla tamtego okresu. Nie bylo ulic w jednym kolorze, w momencie budowania tez nie byly szare. Mysle, ze to samo powiedzialby konserwator, cos podobnego stosuje na swojej gustownej "starowce" Waw-ka, podobnie tez Wroclaw, itp. Niestety, takie cuda mozliwe nie tylko w Gorzowie, inaczej bysmy byli atrakcja turystyczna. Jedyne co mi sie nie podoba, eklektyzm na Chrobrego w postaci komunistycznej wstawki... Odpowiedz Link Zgłoś
gorzowiak3 Re: Nowe Miasto po nowemu.ZGROZA !!!!!!!!!!!!!!!! 02.01.07, 20:45 nie chodzi o blokowa szarosc ale o stonowane kolory ,bardziej pasujace do zabytkowych budynkow. czy wyobrazasz sobie np wawel we wscieklym fiolecie? moze to niezbyt fortunne porownanie,ale taka wioskowa kolorystyka bardziej pasuje do wesolego miasteczka,niz do kamienic badz co badz historycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Nowe Miasto po nowemu.ZGROZA !!!!!!!!!!!!!!!! 02.01.07, 21:34 Wiesz, nie wiem jak na Twoim monitorze, ale na moim sa to pastelki. Jesli chodzi o budynki zabytkowe, bo to wsciekle bloczysko ciezko nazwac zabytkowym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Nowe Miasto po nowemu.ZGROZA !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.ed.shawcable.net 02.01.07, 21:37 Gorzowiak jest wsciekly...ze miasto pieknieje.. :) Odpowiedz Link Zgłoś
gorzowiak3 Re: Nowe Miasto po nowemu.ZGROZA !!!!!!!!!!!!!!!! 02.01.07, 21:42 wsciekle bloczysko na żólto a w sasiedztwie oslepiajacy fiolet. a co powiesz o czerwieni przy dabrowskiego (tej fotki akurat nie ma)? jak by na sprawe nie patrzal ,zestawienie kolorystyczne dosc intrygujace. miala byc perelka ,bedzie zapewne kicz. Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Nowe Miasto po nowemu.ZGROZA !!!!!!!!!!!!!!!! 02.01.07, 21:44 "...miala byc perelka ,bedzie zapewne kicz..." ...przeciez perelka to szczyt kiczu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danny Re: Nowe Miasto po nowemu.ZGROZA !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 01:43 >a co powiesz o czerwieni przy dabrowskiego Od tygodnia jej nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Nowe Miasto po nowemu.ZGROZA !!!!!!!!!!!!!!!! 02.01.07, 21:38 E tam! Moga byc takie cynaderkowo-pistacjowe kolorki - z czasem sciemnieja. Nie wiem co malkontenci chcieliby zobaczyć? Jest teraz o 222% lepiej niz było! Nie wiem jak wnetrza - ale elewacje O.K. - koniec z ponurackim szarym wspomnieniem po komunie... (prawda Bernard? ładne demokratyczne kolorki? Zero czerwieni!!!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Nowe Miasto po nowemu.ZGROZA !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.ed.shawcable.net 03.01.07, 00:14 Hey werty, Ladnie i kolorowo - to prawda.. Bedzie na czym oko "oprzec".. A czy kollorko demokratyczne bez czerwienie?? Nie wiem Jesli zabraniesz komus byc w kolorku jakim chce to jestes przeciwko wolnosci i demokracji... Chyba ze demokracja tak dlugo jak malowana twoimi kolorami.. :) PS. Jest fajnie.. Brawo Jedrzejczak... Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Nowe Miasto po nowemu.ZGROZA !!!!!!!!!!!!!!!! 03.01.07, 00:35 "...Jest fajnie.. Brawo Jedrzejczak..." a co? - Tadek zlapal za pędzel i malowal???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Nowe Miasto po nowemu.ZGROZA !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.ed.shawcable.net 03.01.07, 00:42 Heuy werty, Tadek nie musi malowac.. Tadek ma ludzi... I jego ludzie maja ludzi....ktorzy maja ludzi...ktorzy malarzy wynajmuja... Tadek to Prezydent...I dobry i uczciwy!! :):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Erni Re: Nowe Miasto po nowemu.ZGROZA !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.kam.pl 03.01.07, 00:15 Malkontencie, mnie sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Nowe Miasto po nowemu.ZGROZA !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.ed.shawcable.net 03.01.07, 00:43 Hey Emi, Wszystkim sie podoba...Nawet tym co musza (pisowcy) mowic, ze sie nie podoba.. :) Odpowiedz Link Zgłoś
landsbergis Re: Nowe Miasto po nowemu.ZGROZA !!!!!!!!!!!!!!!! 03.01.07, 02:54 Przyjemnie popatrzeć, jak domy odzyskują twarze. Wygląda naprawdę dobrze. Ciekawi mnie, czy to pierwsze kroki jakiegoś przemyślanego programu rewitalizacji, czy tylko spontaniczne malowanko. Ale i tak zdecydowanie na plus. Odpowiedz Link Zgłoś
budrys77 a mi się podoba:) 03.01.07, 10:14 Ciepłe i mocne kolory jak w Danii czy Szwecji:) Nareszcie koniec z PRLem i widać piękne detale architektoniczne. Szkoda tylko, że na chodniku można zgubić zęby, no i brakuje starych klonów... oj brakuje! Odpowiedz Link Zgłoś
gorzowiak3 Re: a mi się podoba:) 03.01.07, 10:30 w sumie nie jest tragicznie,tylko po co te fiolety? Odpowiedz Link Zgłoś
m200249 Re: a mi się podoba:) 03.01.07, 23:45 Dobrze, że elewacje są odnawiane. Tylko razi brak dbałości o szczegóły, bo dlaczego odnawiane są tylko elewacje frontowe i to tylko do wysokości rynny? Zdjęcia tego nie pokazują. Wystarczy przejść się i popatrzeć. Odrapane i nie pomalowane szczyty (ściany budynków wyższych ponad dachami niższych)np. budynek z apteką pod lwami,nie otynkowane kominy na dachu (rog MieszkaI i Jagiellończyka), nie odnowiona nadbudowa na strychu (Chrobrego)ściany obite papą,nie wymienione okna a obróbki blacharskie - parapety zewnętrzne na parterze budynku na rogu Chrobrego - 30 Stycznia wręcz niebezpieczne - ostre,nie uzupełnione liście akantu na głowicy kolumny balkonowej. Koszt tych prac wykonywanych równocześnie z elewacją przy wykorzystaniu rusztowań byłby niewielki a efekt wizualny rewelacyjny ale ... no cóż z dołu nie widać i nie można mieć wszystkiego. Szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Góral Re: Nowe Miasto po nowemu.ZGROZA !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.gorzow.mm.pl 03.01.07, 10:35 Miasto bedzie chcialo zamowic projekt ogolny rewitalizacji cenutrum miasta, wiec nie powinno byc zle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ahoj Re: Nowe Miasto po nowemu.ZGROZA !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.07, 11:06 Nie łam się. Za kilka lat wyblaknie od słońca i bedzie o.k. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejusa Re: Nowe Miasto po nowemu.ZGROZA !!!!!!!!!!!!!!!! 03.01.07, 23:03 jest okej, i tak powinno byc, KOLOROWO!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Nowe Miasto po nowemu.ZGROZA !!!!!!!!!!!!!!!! 04.01.07, 00:28 "...jak domy odzyskują twarze..." ... a kiedy d.u.p.y odzyskaja? Odpowiedz Link Zgłoś
pablos05 Re: Nowe Miasto po nowemu.ZGROZA !!!!!!!!!!!!!!!! 04.01.07, 03:06 Z tego co wiem,to starali sie odtworzyc kolory z tzw. 'pierwszego malowania'... Odpowiedz Link Zgłoś