Dodaj do ulubionych

Nowe Miasto po nowemu.ZGROZA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

02.01.07, 17:39
ludzie drodzy ,co oni wyczyniaja z tym nowym miastem,skad sie wziela ta
pstrokazizna?

www.gorzowlkp.blogspot.com/
żarówiasto żółto-pomaranczowo-fioletowo-sraczkowate kamienice ????????????

ZGROZA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Obserwuj wątek
    • Gość: Bernard Bardzo ladnie... IP: *.ed.shawcable.net 02.01.07, 18:09
      Hey gorzowiak,
      Czemu nie??
      Wolisz "naturalny" kolor tynku???
      Bardzo fane..
      :)
    • zetkaf Re: Nowe Miasto po nowemu.ZGROZA !!!!!!!!!!!!!!!! 02.01.07, 18:58
      Wychowal sie taki na szarym, komunistycznym blokowisku, wiec nie wierzy, ze
      moga byc inne kanony piekna. Wtedy tez twierdzili, ze barok, renesans, gotyk,
      rokoko, itp. - to wszystko architektoniczne potworki. Mysle, ze teraz raczej
      tak sie mowi o "pudelkach zapalek".

IMHO, nawet ladnie. Te bardziej ozdobne kamienice w stonowanych kolorkach, o to
      chodzi. Dekoracje podkreslone przez troche inny, choc nie mocno kontrastowy
      kolor. Nic wscieklego, delikatne kolorki. Te mniej ozdobne - ech, nigdy nie
      traktowalem tego jak zabytek czy ozdobe miasta, wiec nie bede sie wypowiadal.
      Kolory bardziej wsciekle dopuszczalne dla takich. Btw jeden z bardziej
      kolorowych budynkow to wlasnie komunistyczne bloczysko, ktore tylko kolorami da
      sie ozywic.
      Sraczkowy kolor? A ktory tam? Zgnilozielono-sraczkowy, to mozesz wlasnie
      zobaczyc w Szczecinie, na "starowce". Tam wlasnie jest takowy. I wsciekle
      zestawienia kolorystyczne, fututurystyczne "kamieniczki" stojace tuz obok
      faktycznie "nowych-starych" kamienic ze zdobieniami, pomalowanych w pastele.
      Grrrr.... TRAGEDIA!!!!
      • gorzowiak3 Re: Nowe Miasto po nowemu.ZGROZA !!!!!!!!!!!!!!!! 02.01.07, 19:35
        byla szansa na stworzenie czegos a-la starowka,tymczasem powstaje cos na
        ksztalt disneylandu.
        jaki konserwator zabytkow zezwolil na takie oszpecenie zabytkow?

takie cuda mozliwe sa nieststy,tylko w Gorzowie.
        • zetkaf Re: Nowe Miasto po nowemu.ZGROZA !!!!!!!!!!!!!!!! 02.01.07, 20:19
          A jakie kolory proponujesz? Komunistyczna szarosc???
          PS. Z tego co wiem, taki wlasnie miszmasz kolorystyczny jest typowy dla tamtego
          okresu. Nie bylo ulic w jednym kolorze, w momencie budowania tez nie byly szare.
          Mysle, ze to samo powiedzialby konserwator, cos podobnego stosuje na swojej
          gustownej "starowce" Waw-ka, podobnie tez Wroclaw, itp. Niestety, takie cuda
          mozliwe nie tylko w Gorzowie, inaczej bysmy byli atrakcja turystyczna.

Jedyne co mi sie nie podoba, eklektyzm na Chrobrego w postaci komunistycznej
          wstawki...
          • gorzowiak3 Re: Nowe Miasto po nowemu.ZGROZA !!!!!!!!!!!!!!!! 02.01.07, 20:45
            nie chodzi o blokowa szarosc ale o stonowane kolory ,bardziej pasujace do
            zabytkowych budynkow.
            czy wyobrazasz sobie np wawel we wscieklym fiolecie?

moze to niezbyt fortunne porownanie,ale taka wioskowa kolorystyka bardziej
            pasuje do wesolego miasteczka,niz do kamienic badz co badz historycznych.
            • zetkaf Re: Nowe Miasto po nowemu.ZGROZA !!!!!!!!!!!!!!!! 02.01.07, 21:34
              Wiesz, nie wiem jak na Twoim monitorze, ale na moim sa to pastelki. Jesli
              chodzi o budynki zabytkowe, bo to wsciekle bloczysko ciezko nazwac
              zabytkowym...
              • Gość: Bernard Re: Nowe Miasto po nowemu.ZGROZA !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.ed.shawcable.net 02.01.07, 21:37
                Gorzowiak jest wsciekly...ze miasto pieknieje..
              • gorzowiak3 Re: Nowe Miasto po nowemu.ZGROZA !!!!!!!!!!!!!!!! 02.01.07, 21:42
                wsciekle bloczysko na żólto a w sasiedztwie oslepiajacy fiolet.
                a co powiesz o czerwieni przy dabrowskiego (tej fotki akurat nie ma)?
                jak by na sprawe nie patrzal ,zestawienie kolorystyczne dosc intrygujace.

miala byc perelka ,bedzie zapewne kicz.
                • e_werty Re: Nowe Miasto po nowemu.ZGROZA !!!!!!!!!!!!!!!! 02.01.07, 21:44
                  "...miala byc perelka ,bedzie zapewne kicz..."

...przeciez perelka to szczyt kiczu!
                • Gość: Danny Re: Nowe Miasto po nowemu.ZGROZA !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 01:43
                  >a co powiesz o czerwieni przy dabrowskiego
                  Od tygodnia jej nie ma.
    • e_werty Re: Nowe Miasto po nowemu.ZGROZA !!!!!!!!!!!!!!!! 02.01.07, 21:38
      E tam! Moga byc takie cynaderkowo-pistacjowe kolorki - z czasem sciemnieja. Nie
      wiem co malkontenci chcieliby zobaczyć? Jest teraz o 222% lepiej niz było! Nie
      wiem jak wnetrza - ale elewacje O.K. - koniec z ponurackim szarym wspomnieniem
      po komunie...

(prawda Bernard? ładne demokratyczne kolorki? Zero czerwieni!!!)
      • Gość: Bernard Re: Nowe Miasto po nowemu.ZGROZA !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.ed.shawcable.net 03.01.07, 00:14
        Hey werty,
        Ladnie i kolorowo - to prawda.. Bedzie na czym oko "oprzec"..
        A czy kollorko demokratyczne bez czerwienie??
        Nie wiem

Jesli zabraniesz komus byc w kolorku jakim chce to jestes przeciwko wolnosci i
        demokracji...
        Chyba ze demokracja tak dlugo jak malowana twoimi kolorami..
        PS. Jest fajnie.. Brawo Jedrzejczak...
        • e_werty Re: Nowe Miasto po nowemu.ZGROZA !!!!!!!!!!!!!!!! 03.01.07, 00:35
          "...Jest fajnie.. Brawo Jedrzejczak..."

a co? - Tadek zlapal za pędzel i malowal????
          • Gość: Bernard Re: Nowe Miasto po nowemu.ZGROZA !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.ed.shawcable.net 03.01.07, 00:42
            Heuy werty,
            Tadek nie musi malowac..
            Tadek ma ludzi...
            I jego ludzie maja ludzi....ktorzy maja ludzi...ktorzy malarzy wynajmuja...
            Tadek to Prezydent...I dobry i uczciwy!!
            :):)
    • Gość: Erni Re: Nowe Miasto po nowemu.ZGROZA !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.kam.pl 03.01.07, 00:15
      Malkontencie, mnie sie podoba.
      • Gość: Bernard Re: Nowe Miasto po nowemu.ZGROZA !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.ed.shawcable.net 03.01.07, 00:43
        Hey Emi,
        Wszystkim sie podoba...Nawet tym co musza (pisowcy) mowic, ze sie nie podoba..
    • landsbergis Re: Nowe Miasto po nowemu.ZGROZA !!!!!!!!!!!!!!!! 03.01.07, 02:54
      Przyjemnie popatrzeć, jak domy odzyskują twarze. Wygląda naprawdę dobrze.
      Ciekawi mnie, czy to pierwsze kroki jakiegoś przemyślanego programu
      rewitalizacji, czy tylko spontaniczne malowanko. Ale i tak zdecydowanie na plus.
      • budrys77 a mi się podoba:) 03.01.07, 10:14
        Ciepłe i mocne kolory jak w Danii czy Szwecji:) Nareszcie koniec z PRLem i
        widać piękne detale architektoniczne. Szkoda tylko, że na chodniku można zgubić
        zęby, no i brakuje starych klonów... oj brakuje!
        • gorzowiak3 Re: a mi się podoba:) 03.01.07, 10:30
          w sumie nie jest tragicznie,tylko po co te fiolety?
        • m200249 Re: a mi się podoba:) 03.01.07, 23:45
          Dobrze, że elewacje są odnawiane. Tylko razi brak dbałości o szczegóły, bo
          dlaczego odnawiane są tylko elewacje frontowe i to tylko do wysokości rynny?
          Zdjęcia tego nie pokazują. Wystarczy przejść się i popatrzeć. Odrapane i nie
          pomalowane szczyty (ściany budynków wyższych ponad dachami niższych)np. budynek
          z apteką pod lwami,nie otynkowane kominy na dachu (rog MieszkaI i
          Jagiellończyka), nie odnowiona nadbudowa na strychu (Chrobrego)ściany obite
          papą,nie wymienione okna a obróbki blacharskie - parapety zewnętrzne na
          parterze budynku na rogu Chrobrego - 30 Stycznia wręcz niebezpieczne -
          ostre,nie uzupełnione liście akantu na głowicy kolumny balkonowej.
          Koszt tych prac wykonywanych równocześnie z elewacją przy wykorzystaniu
          rusztowań byłby niewielki a efekt wizualny rewelacyjny ale ... no cóż z dołu
          nie widać i nie można mieć wszystkiego. Szkoda
      • Gość: Góral Re: Nowe Miasto po nowemu.ZGROZA !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.gorzow.mm.pl 03.01.07, 10:35
        Miasto bedzie chcialo zamowic projekt ogolny rewitalizacji cenutrum miasta,
        wiec nie powinno byc zle.
        • Gość: Ahoj Re: Nowe Miasto po nowemu.ZGROZA !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.07, 11:06
          Nie łam się. Za kilka lat wyblaknie od słońca i bedzie o.k.
          • andrzejusa Re: Nowe Miasto po nowemu.ZGROZA !!!!!!!!!!!!!!!! 03.01.07, 23:03
            jest okej,
            i tak powinno byc, KOLOROWO!!!!
      • e_werty Re: Nowe Miasto po nowemu.ZGROZA !!!!!!!!!!!!!!!! 04.01.07, 00:28
        "...jak domy odzyskują twarze..."

... a kiedy d.u.p.y odzyskaja?
    • pablos05 Re: Nowe Miasto po nowemu.ZGROZA !!!!!!!!!!!!!!!! 04.01.07, 03:06
      Z tego co wiem,to starali sie odtworzyc kolory z tzw. 'pierwszego malowania'...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka