e_werty 29.04.07, 20:11 Kto naprawde nie chciał to nie szedł! Ja w zyciu nie byłem na pochodzie ani nigdy w zyciu nie byłem na żadnych wyborach... Taki a'społeczny typ jestem... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
calama Komu jeszcze śni się dziś pochód 29.04.07, 23:39 a ja lubiłam pochody... spotykało się mnóstwo znajomych, szło się na lody :) byłam lekko zdziwiona jak niektórzy nie chcieli iść na pochód ;) Nie pamiętam usmiechania sie przed trybuną, tylko spotkania ze znajomymi z innych podstawówek... ja chyba w innym świecie zyłam ;) heh, i na wszystkie wybory chodzę :) może wydaje mi sie,ze nadrabiam swoją ignorancję z czasów pochodów? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l_t Re: Komu jeszcze śni się dziś pochód IP: *.dsl.pipex.com 29.04.07, 23:48 Najlepiej pamietam pochod z 88 roku, ktory spedzilem na dolku. Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Komu jeszcze śni się dziś pochód 29.04.07, 23:53 W 88 juz nie byłam na pochodzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Swiadome zacmienia pamieci..Rzeczpospolita strachu IP: *.dial.telus.net 30.04.07, 00:11 Pochody pierwszomajowe byly zapchane zawsze uczestnikami.... Poczatek na placu grunwaldzkim... Przemowienie pierwszego sekretarza (nikt nie sluchal - to prawda), ale wszyscy stali i czekali... Czekali na rozkaz maszerowania... Kiedy rozkaz gdzies tam doszedl....to pochod ruszyl i wszyscy maszerowali... Szkola po szkole, zaklad pracy po zakladzie pracy... Wszyscy, wystraszeni jak dzisiaj, szli do pochodu... Kiedys bali sie nie isc....... Teraz boja sie powioedziec......ze szli... Nikt nikogo nie pamieta...wiec latwo pisowca udawac i od lustracji szie wymigac... A mnie chce sie zygac!!! I to sa jaja!!! :) PS. Wszystkiego najlepszego ludziom pracy w Polsce!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Niklas Re: pan doktor IP: *.socal.res.rr.com 30.04.07, 05:08 wyczuwa sie doskonale ze pan doktor opowiada o 1 maja nie jako uczestnik pochodow z lat 70tych bo byl za mlody, pochody w tym czasie byly swietne , w 1968-71 roku mialem 13- 15 lat i bylem harcerzem w SZP 8, nigdzy w zyciu nie zamienilbym tego czasu na wspolczesne dyskoteki, nauczylem sie zeglowac, bylem na pieciu obozach harcerskich i harcerstwo nauczylo mnie samodzielnosci , Harcmistrz PRL Kowaleczko bylo moim idolem , pochody 1 majowe byly super atrakcjyjne, pozniej w szkole w ILO sport byl numer jeden, bardzo dobre czasy, nigdy pochody mi nie przeszkadzaly, po studiach i paru latach jednak pracy w latach 80 tych dojrzalem do mysli ze nalezy wyjechac z kraju i tak sie stalo. Dzien pochodu byl jednak bardzo podniosly, mozliwe ze w ogolnej beznadziei bylo to swietnie zorganizowane propagandowo swieto. NIe uwazam rowniez ze nalezy niszczyc wszystko co bylo w PRL , jak rowniez nie nalezy niszczyc pomnikow zolnierzy radzieckich ktorzy jednak wyzwolili kraj z pod okupacji, np w Meksyku sa pomniki francuskich zolnierzy ktorzy podbili czesc Meksyku w na pocztku 19 wieku i nikt nawet nie mysli zeby je burzyc a to byl okupant, natomiast Rosjanie z jednej strony byli wyzwolicielami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: login_tymczasowy Re: pan doktor IP: *.dsl.pipex.com 30.04.07, 07:34 Gość portalu: Marek Niklas napisał(a): > Rosjanie z jednej strony byli wyzwolicielami Moich dziadkow wyzwalali 2 razy, naleza im sie 2 pomniki. Raz pode Lwowem, Dziadkowie potem jakos przezyli nocna wywozke calej ulicy na Sybir (wyzwoliciele nie zdazyli ich zabrac). A dwa w Lodzi,w 44tym. Dziadka NKWD oddalo "polskiemu" "wymiarowi" "sprawiedliwosci". Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: pan doktor 30.04.07, 07:34 Gość portalu: Marek Niklas napisał(a): > .... bylem harcerzem w SZP 8, nigdzy w zyciu nie > zamienilbym tego czasu na wspolczesne dyskoteki, nauczylem sie zeglowac, bylem > > na pieciu obozach harcerskich i harcerstwo nauczylo mnie samodzielnosci pozdrawiam! pewnie sie znamy z Jedlinek, choć jestem dużo młodsza. :) Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: pan doktor 02.05.07, 01:46 Calama - nie wsadzaj wszystkich do tej największej dziury na ziemi... Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: pan doktor 30.04.07, 08:16 rzeczywiscie był taki stopien... pl.wikipedia.org/wiki/Harcmistrz_Polski_Ludowej Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: pan doktor 02.05.07, 01:44 ZHP - ZMS - PZPR... dzieki czemu dostawało sie paszport i... "...np w Meksyku sa pomniki..." A co do radzieckich pomnikow - masz racje wyslac je do Meksyku.... Odpowiedz Link Zgłoś
icesurfer wszystko prostsze, gdy sie spiewa i gra:) 30.04.07, 05:44 z pierwszomajowym pozdrowieniem! www.youtube.com/watch?v=6XUijA2WueE nic nam sie juz nie sni, nic, myslicie, ze to lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: wszystko prostsze, gdy sie spiewa i gra:) IP: *.dial.telus.net 30.04.07, 07:26 :):):):):) Odpowiedz Link Zgłoś
blic Re: Komu jeszcze śni się dziś pochód 30.04.07, 10:20 e_werty napisał: > Kto naprawde nie chciał to nie szedł! Kto naprawdę chciał bananów to je dostawał! Każdy ma swój punkt widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hektor Re: Komu jeszcze śni się dziś pochód IP: *.gorzow.mm.pl 30.04.07, 10:48 Lza kręci się w oku! Wszak w Gorzowie można w kazdej chwili pochód odtworzyć z wierną dokładnością.Mamy pierwszego byłego sekretarza i wielu wielu byłych dzialaczy - dziś lepiej urządzonych niż onegdaj.Wille,mercedesy,wczasy na Majorce...Ech przeciez Oni niczego nie żałują! Solidaruchów powinnni po rękach całować! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thebird1 Re: Komu jeszcze śni się dziś pochód IP: *.gorzow.mm.pl 30.04.07, 21:42 A których to Solidaruchów nalezy całować po rękach tych od "Bolków" czy tych co tatusie wiernie słuzyli PZPR i machali rączkami do trybuny 1 majowej. Dzisiaj czytałem artykuł jak to zniewoleni muzycy "musieli" zapierając się nogami jechać grać koncerty z tego zniewolonego kraju do raju wolności USA .Było to w roku 1957,58 itd.Tutaj łagry UB a oni jadąąąąąąąąą. Dzisiaj opowiadają dyrdymały jak im było źle . Np. Kadet ,członek PZPR.niedoszły prezydent RP Jan Pietrzak tak zniewolony ,że juz miał dośc tych tras koncertowych dwa razy do roku za ocean.Można powiedziec ,że na siłe ICH tam zawozili za tej żelaznej kurtyny Odpowiedz Link Zgłoś
login_tymczasowy Re: Komu jeszcze śni się dziś pochód 30.04.07, 21:45 Juz, open, tak belkoczesz, ze czytac sie tego nie da. W ogole nie rozumiem o co Ci biega. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thebird1 Re: Komu jeszcze śni się dziś pochód IP: *.gorzow.mm.pl 01.05.07, 21:32 Możliwe ,że Open bełkocze bo chleje i griluje nad morzem .Odreagowuje na przesłuchania hehehehehe A ja piszę co jet mi wiadome . Było inaczej ?? No to proszę o przykład. Bo biega o to samo co dzieje się dzisiaj . Kto nie znami .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: closed Re: Komu jeszcze śni się dziś pochód IP: *.dsl.pipex.com 01.05.07, 21:43 No ale o co ci chodzi? Pietrzak troche jest meczacy, to prawda. Byl tym nieszczesnym kadetem, ale w dziecinstwie to nawet ja wrzucalem do urny glos za Frontem Jednosci Narodu (za tatusia). Po Stanie Wojennym to Pietrzak wora czerwonemu raczej nie lizal. No wiec byli goscie z jajami i bez (abstrahujac od casus Pietrzak). Z tych artystow to raczej wiecej bez, bo albo z chlopcem go przylapali, albo trabantem w dziewietnastke wjechal (sa miasta, ze tramwajow jest wiecej niz 3). Pokus zeby sie sku..c jest znacznie wiecej, niz dla chloporobotnika z koszalinskiego. Ale w zyciu Pietrzak nie byl mi autorytetem, choc pewnie sie czasem uchachalem... Ani Damiecki, choc zdumiewa mnie do dzis fenomen jednojajowosci blizniakow. Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Komu jeszcze śni się dziś pochód 02.05.07, 01:56 Gość portalu: closed napisał(a "No ale o co ci chodzi?" ... a ty za komuny miales wiecznie problemy z prasa? Ciagle cie gazetami zatykali? Nie to co teraz - gladko przechodzi "Velwet"... Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Komu jeszcze śni się dziś pochód 02.05.07, 01:48 "...Kto naprawdę chciał bananów to je dostawał!" ... za udzial w pochodzie? Odpowiedz Link Zgłoś