Dodaj do ulubionych

Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem

18.07.07, 08:32
"Słoneczna kula" to MIŚ NA MIARĘ NASZYCH MOŻLIWOŚCI. Jej wartość artystyczna,
czy architektoniczna jest właśnie taka jak tego misia.
Obserwuj wątek
    • Gość: blb Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem IP: *.gorzow.mm.pl 18.07.07, 08:37
      Nic dodać, nic ująć. Poszybuje nad miastem?
      • Gość: gorzowianin (były) Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem IP: 195.8.217.* 18.07.07, 09:33
        a ja myślałem, że ta kula to taka klatka dla małpki, albo dla Tadzia, który
        mógłby w niej zamieszkać gdy zapadnie wyrok w sprawie korpucji w miejskim
        magistracie.
    • login_tymczasowy Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem 18.07.07, 08:42
      "Czy Słoneczna Kula może przyciągnąć turystów do Gorzowa?"
      SK moglaby przyciagac turystow, gdyby zamontowac w niej odpowiednio silny
      magnes.
      Ogladalem taki w filmie o MEchagodzilli, albo w Doktorze Who.
      • Gość: aaz Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.07, 09:59
        Proponuje „Słoneczna kule” przenieść nad schody do nikąd.
    • Gość: bp Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem IP: 212.2.99.* 18.07.07, 09:05
      Wieża to dowód, że kosmici już dawno są w Gorzowie, ale oni też chcą wyjechać.
      Rakietę już prawie mają, do tego tzw. pasaż to tak naprawdę odprowadzenie gazów
      startowych tak jak w Bajkonurze. Będzie piękny start. A tak serio to tego
      gościa "żółto-niebieskiego" to bym wysadził ze stołka, bo nowy most z zewnątrz
      to jakiś koszmar. Niebieski pasek na tle brązowych cegieł, wygląda to jak...
      nie piszę dalej, bo i tak nie przejdzie przez cenzurę... ;-)
      • Gość: blb Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem IP: *.gorzow.mm.pl 18.07.07, 09:13
        o i przed chwilą 101% (sic!) głosów oddanych w sondzie. A na marginesie już
        widzę watahy landsbergczyków pnących się na taras widokowy, by napawać się
        widokiem panoramy. Obok luneta (cena 2 ojro) i spojrzenie przez nią na
        Spichlerz.
        Odnoszę nieodparte wrażenie, że ten most i przyległości (przydatki) to jakaś
        improwizacja.
        • Gość: Jarząbek Scenografia Bareji IP: *.gorzow.mm.pl 18.07.07, 09:28
          A więc jesteśmy w senografii Bareji. Tym Misiem Prezes wychodzi do ludności i
          mówi: "to nie jest koniec moich możliwości". No ale, czy aby oczko nie odlepiło
          się temu misiu?
          • Gość: Maria Re: Scenografia Bareji IP: *.gorzow.mm.pl 18.07.07, 09:30
            A czy ktoś z Was już wie, czy przewidziana jest tam fontanna???
            • Gość: gorzowianin (były) Re: Scenografia Bareji IP: 195.8.217.* 18.07.07, 09:35
              kto wie, ale być może ta kula, to tajny fragment amerykańskiej tarczy
              antyrakietowej.
              • redcloud Re: Scenografia Bareji 18.07.07, 10:35
                Gość portalu: gorzowianin (były) napisał(a):

> kto wie, ale być może ta kula, to tajny fragment amerykańskiej tarczy
                > antyrakietowej.

O strategicznym znaczeniu wilczego szanca prezia z kulista instalacja radarowa
                swiadczy rozbudowa infrastuktury: nowe mosty, drogi, planowane lotnisko...
                howgh
                • Gość: gorzowianin (były) Re: Scenografia Bareji IP: 195.8.217.* 18.07.07, 10:43
                  ... i najwyższe zadłużenie w przeliczeniu na jednego mieszkańca, jedna z
                  najwyższych stóp bezrobocia w kraju oraz ucieczka mieszkańców tego
                  "szczęśliwego" Grodu do innych mniej szczęśliwych miejsc.
                  • Gość: bigos Re: Scenografia Bareji IP: 80.50.92.* 18.07.07, 12:44
                    To element inspirowany sceną z filmu INIEMAMOCNI. Tak, to ta kula, która
                    zjedzie wkrótce z postumentu i będzie błądzić ulicami miasta strzelając do
                    wszystkiego co się rusza. Ciekawe czy lecąc pięknym mostem z zawarcia skręci
                    przy katedrze w prawo, w Sikorskiego ???

A tak szczerze to zobaczymy jak to metalowe cudo będzie wyglądało za 5-10 lat,
                    gdy zeżre je korozja i obejdzie z farby. Czy tak samo ohydnie jak konstrukcje z
                    siatki, mocowane pospiesznie na budynkach w centrum, przed wizytą JP II ?
                    • Gość: gorzowianin (były) Re: Scenografia Bareji IP: 195.8.217.* 18.07.07, 12:49
                      Tylko, kto będzie tym złym INIEMABOYEM, a kto MROŻONEM?
          • Gość: gorzowianin (były) Re: Scenografia Bareji IP: 195.8.217.* 18.07.07, 09:37
            ... kto za to płaci? Pan płaci, Pani płaci, społeczeństwo płaci :(
    • blic Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem 18.07.07, 09:43
      Czy ktoś wie skąd i dokąd ma prowadzić przejście podziemne pod Wzgórkiem?
      Nie zauważyłem żeby miało służyć bezkolizyjnemu przejściu pod którąkolwiek z
      ulic, ale może coś przeoczyłem?
      • Gość: oko Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 10:53
        Przeoczyłeś - wejścia do tunelu sa zaraz przy przyczółku mostu...
    • e_werty Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem 18.07.07, 10:52
      Myslalem że to inwazja Marsjan! Kształ identyczny z postaciami Marsjan z filmu
      Wellsa o inwazji obcych!
    • landsbergis Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem 18.07.07, 10:57
      Żyjemy w czasach szybkich karier. Gdy się dobremu człowiekowi powiedzie, zbuduje
      sobie domek pod miastem, a w ogródku postawi zabawnego krasnala lub gustowną
      fontannę z betonowym łabędziem. Siedziby ludzi, którym powiodło sie jeszcze
      lepiej łatwo poznać po stylowej kolumnadzie albo barokowej wieży.

Ta budowla za mostem doskonale oddaje ducha czasu. To emanacja naszych
      aspiracji, poczucia sensu i dobrego gustu. Piękny symbol mitycznej drogi od
      pucybuta do milionera, w gorzowskiej odmianie ad 2007.
      • redcloud Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem 18.07.07, 11:08
        landsbergis napisał:
        To emanacja naszych aspiracji, poczucia sensu i dobrego gustu. Piękny symbol
        mitycznej drogi od pucybuta do milionera, w gorzowskiej odmianie ad 2007.

Kontynuacja tej emanacji jest pomysl wsadznia bambarce w d... pozytywki
        howgh
        • landsbergis Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem 18.07.07, 12:30
          Nie pochwalam używania brzydkich słów, Czerwona Chmuro, ale Bamberkę faktycznie
          można by jakoś ożywić. Myślałem o tym, by jej szaty pomalować w
          czerwono-biało-zielone pasy. W ręku mogłaby trzymać za ogon czerwonego orła. A
          pod nią zbudować przejście podziemne spod Katedry do Tesco. Chyba napiszę do Prezia.
      • Gość: Dinx Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem IP: *.gorzow.mm.pl 18.07.07, 11:44
        Landsbergis napisał: "To emanacja naszych
        aspiracji, poczucia sensu i dobrego gustu. Piękny symbol mitycznej drogi od
        pucybuta do milionera, w gorzowskiej odmianie ad 2007."

Landsbergis, czy ty mówisz o Prezydencie? Od pucybuta do milionera? Czy on
        kiedyś prowadził własną działalność gospodarczą? Z tego co wiem, to jego ojciec
        był I-szym sekretarzem PZPR w Ursusie, a nie prywaciarzem. Co ty pleciesz
        Landsbergis?. Jeśli już to on, wydał na tę brzydką wieżę moje - bo płacę
        podatki - pieniądze, które zarabiam swoją ciężką pracą. A ty Landsbergis to też
        chyba jestes na państwowym, czyli za moje pieniądze etacie. Piszesz, że ta
        wieża jest "emanacją naszych możliwości". Moich na pewno nie.
        • landsbergis Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem 18.07.07, 12:42
          Demokratyczna władza jest zwierciadłem ludu. Mamy takich włodarzy, na jakich
          zasługujemy.
      • Gość: nicelus Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem IP: *.dip.t-dialin.net 18.07.07, 12:49
        landsbergis napisał:

> Piękny symbol mitycznej drogi ...

taka kula, jeżeli symbol, to raczej prezydenta...

po wierzchu błyszczy, a w środku pusta ...

• Gość: gorzowianin (były) Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem IP: 195.8.217.* 18.07.07, 12:50
          jak mówił klasyk: "gó.. w papierku wciąż jest gównem"
    • Gość: nicelus przetracone pieniądze podatnika. IP: *.dip.t-dialin.net 18.07.07, 11:09
      w niemczech cyklicznie ukazuje się "czarna księga"
      pokazująca ponad setkę udokumentowanych przypadków przetracenia pieniędzy
      podatnika. jeżeli w polsce ukazuje się podobna "czarna księga", to gorzów wraz
      ze swoją bezużyteczną, a kosztowną "dominantą prezydenta" ma szanse zaistnieć
      medialnie.
      :)

• Gość: gorzowianin (były) Re: przetracone pieniądze podatnika. IP: 195.8.217.* 18.07.07, 11:31
        Gorzów jest właśnie taki jaki jego włodarze, bez aspiracji, bez celu. Ludzie,
        którzy to widzą, a mają możliwość, opusczają tą piękną okolicę. Żałuję
        strasznie, że lokalni politykierzy, kosztem ludzi organizują nieustanne igrzyska
        w tandetnej oprawie, budują sobie kiczowate pomniki. O zgrozo, Ci sami ludzie,
        co 4 lata znów wybierają tych samych Jędrków, czy Arków, którzy kontynuują swoje
        podboje, a biedny lud klaszcze i cieszy się z okazji otwarcia kolejnych
        fanaberii decydentów.
        • budrys77 Re: przetracone pieniądze podatnika. 18.07.07, 13:02
          Gość portalu: gorzowianin (były) napisał(a):

> Gorzów jest właśnie taki jaki jego włodarze, bez aspiracji, bez celu

Tej bambrze jeden, a byś się kuźwa zdziwił, jakbys poznał moich znajomych Gorzowiaków. Jeśli byłeś w Gorzowie nieudacznikiem, to nie przekładaj tego na pozostałych. Zamiast rozsiewać wokół siebie aurę mądralińskiego na emigracji, zalecałbym Ci odrobinę pokory. Kiedyś Ty ostatnio był w Gorzowie i co ty wogóle wiessz co dzieje się w tym mieście????

No i nie bujaj w obłokach z tym "najwyższym bezrobociem w kraju", bo poprostu pokazujesz swój nieobiktywizm i brak podstawowych informacji na temat Gorzowa i okolic.

O budowie wieży wiadomo było już 2-3 lata temu i jak pamiętam, na forum były tylko "achy" i "ochy" po obejrzeniu wizualizacji. Nagle wszyscy zmienili zdanie, czy nastąpiła zmina pokoleniowa? hehehehhe.

Ja dodam jeszcze jedo powiedzenie:

"Głupiemu nie pokazuje się roboty w połowie!" - jak mawiała moja babcia.
          • Gość: gorzowianin (były) Re: przetracone pieniądze podatnika. IP: 195.8.217.* 18.07.07, 13:17
            tyklko nie bambrze kmiocie! Jeśli bym poznał Twoich znajomych to cy było, tak
            jak ty, próbowaliby wcisnąć mi ciemnotę, że Gorzów to mały eden?? Wybacz, ale z
            moimi kwalifikacjami, faktycznie trudno było by mi sobie poradzić w Gorzowie, bo
            ani nie nadaję się do stawiania kul widokowych, kiepski ze mnie motorniczy, czy
            sprzedawca. Bardziej znam się na zarządzaniu w dużych międzynarodowych
            koncernach. Co do pokory, to spróbuj zrozumieć samego siebie i przestań pouczać
            innych. Poza tym zacznij czytać, a nie zgadywać, otóż nie napisałem "najwyższe
            bezrobocie" tylko "jedno z najwyższych", no ale to też jest pewnie wg Ciebie
            wroga propaganda.
            Co do Babci, to moja twierdziła, że "ciemny lud przyjmie wszystko"
            • budrys77 Re: przetracone pieniądze podatnika. 18.07.07, 14:20
              Nooo, jeśli wybrałes sobie zawód, na którego nie ma zapotrzebowania w miastach wielkości Gorzowa - TO TYLKO I WYŁĄCZNIE TWÓJ PROBLEM. Nie zmienia to faktu, że bambrzysz na forum, obrażając innych Gorzowiaków, którzy świetnie dają sobie radę na miejscu. I to bynajmniej nie na etatach urzędniczych. Znasz się na zarządzaniu w dużych i międzynarodowych koncernach??? To składaj aplikacje do TPV, skoro wreszcie się taki koncern w Gorzowie pojawił - zamiast mleć ozorem i porównywać w domyśle Gorzów do Poznania czy Warszawy! Masz pełne pole do popisu.

Gorzów JEST EDENEM na swój sposób i na swoją ma specyfikę małego/średniego miasta. Jakoś nikt z moich znajomków nie wybiera się do Anglii czy do Warszawy i wszyscy wiążą przyszłość z Gorzowem.

No i zapoznaj się ze statystykami GUS na ichniej stronie www w zakresie poziomu bezrobocia. Zdziwisz się, gdy uzupełnisz swoją wiedzę.
              • Gość: gorzowianin (były) Re: przetracone pieniądze podatnika. IP: 195.8.217.* 18.07.07, 14:43
                czytając gorzowskie fora, mam wrażenie, że chyba nie jest jednak tak dobrze, jak
                chciałbyś aby było. Co do mojego zawodu, to wierz mi, ale nie traktuję tego w
                kategoriach problemu. Wręcz przeciwnie, moje kwalifikacje pozwalają mi na
                wykonywanie pracy, która daje mi dochody, raczej nieosiągalne dla wielu osób
                uczciwe pracujących w Gorzowie i okolicach. Tak wię nie dodawaj sobie moim
                kosztem, tłumacząc sobie rzeczywistość w dość karkołomny sposób. Co do Twoich
                znajomych, to średnio mnie obchodzi, co z czym sobie wiążą, każdy ma takie
                potrzeby i oczekiwania na jakie go stać.
                Nie dajmy się też zwariować i przyznajmy wspólnie, że Gorzów to wspaniała
                okolica, która niestety nie ma dobrej ręki do zarządców. Nasi "gospodarze" to
                miernej jakości kombinatorzy, którzy nie wiedzą co to kwalifikacje zawodowe i
                etyczne, traktując Gorzów, jako dojną krowę, która sfinansuje kolejne pokraczne
                i nikomu nie potrzebne kule widokowe, o ile ktoś będzie miał takie widzi misie,
                prawdopodobnie robiąc przy tym dobry (bo lewy) interes.
                • budrys77 Re: przetracone pieniądze podatnika. 18.07.07, 14:54
                  Fakt - włodarze miasta są z najniższej półki.

No, przynajmniej nie piszesz już tego samego o mieszkańcach, za co jestem Ci wdzięczny i kończę złośliwości:P

A propos zarobków. 3000 zł netto w Gorzowie, czyli średnia-standardowa pensja moich znajomków, to jakby 6000 zł netto w Warszawie czy Poznaniu:)))
                  • blic Re: przetracone pieniądze podatnika. 18.07.07, 18:19
                    budrys77 napisał:

> A propos zarobków. 3000 zł netto w Gorzowie, czyli średnia-standardowa pensja
                    > moich znajomków, to jakby 6000 zł netto w Warszawie czy Poznaniu:)))

Nie zauważyłem żeby cokolwiek, poza nieruchomościami, było w Poznaniu dwa razy
                    droższe niż w Gorzowie. Często jest wręcz taniej. Poznań to nie Londyn. :P
                    • budrys77 Re: przetracone pieniądze podatnika. 18.07.07, 19:10
                      Nie bierzesz drogi Blicu pod uwagę kosztów życia związanych z mieszkaniem. Wynajęcie mieszkania w Poznaniu i w Gorzowie to dwa światy. To samo tyczy się kosztów kredytu hipotecznego. No chyba, że liczysz na to, że wszyscy młodzi Gorzowianie zamieszkają z rodzicami i będą czekali na odziedziczenie mieszkania... Tak więc o ile jedzenie i ubrania są w podobnych cenach, to koszty zakupu czy wynajęcia mieszkania są wielokrotnie wyższe. Droższe jest też np. utrzymanie samochodu, choćby poprzez większe spalanie paliwa w korkach.
                      Przeciętna rata kredytu hipotecznego wśród moich znajomych w Poznaniu to 1500-2500 zł miesięcznie, a do tego dodaj 700/800 zł rachunków. W Gorzowie jesteś w stanie kupić mieszkanie i spłacać ratę na poziomie 700 zł.
                    • login_tymczasowy Re: przetracone pieniądze podatnika. 18.07.07, 19:42
                      blic napisał:

> Nie zauważyłem żeby cokolwiek, poza nieruchomościami, było w Poznaniu dwa
                      razy
                      > droższe niż w Gorzowie. Często jest wręcz taniej. Poznań to nie Londyn. :P
                      Nie zauwazylem zeby cokolwiek (poza nieruchomosciami) bylo w Londynie dwa razy
                      drosze niz w Gorzowie...
                      • budrys77 Re: przetracone pieniądze podatnika. 18.07.07, 19:47
                        Mamy te same spostrzeżenia Loginku, tyle że ja z Niemiec:))) Jedynie benzyna droższa o jakieś 30%
                      • blic Re: przetracone pieniądze podatnika. 25.07.07, 20:22
                        login_tymczasowy napisał:

> Nie zauwazylem zeby cokolwiek (poza nieruchomosciami) bylo w Londynie dwa
                        > razy drosze niz w Gorzowie...

Jest trzy razy droższe? ;)
                • Gość: emigrant Re: przetracone pieniądze podatnika. IP: *.man.poznan.pl 18.07.07, 15:29
                  >>czytając gorzowskie fora, mam wrażenie, że chyba nie jest jednak tak dobrze<<

Bo dominują na nich takie marudy jak ty!

Z bezrobociem też się mylisz! Nie jest nawet ""jednym z najwyższych".

Dobrze, że na tobie się nie poznały międzynarodowe koncerny usytuowane w
                  Gorzowie specjalisto od zarządzania, bo byś tu marudził częściej na forum, a
                  tak na szczęście tylko od czasu do czasu :(((
                  • Gość: gorzowianin (były) Re: przetracone pieniądze podatnika. IP: 195.8.217.* 18.07.07, 15:59
                    emigrancie zachęcam Ciebie do zapoznania się opracowaniem GUS za grudzień 2006
                    r. w którym znajdziesz (niestety) Gorzów w grupie 4 województw o najwyższym
                    bezrobociu w Kraju (19,4%), przestań więc wychylać się ze swoimi wynurzeniami i
                    zejdź na ziemię.
                    Niestety w Gorzowie nie brakuje takich gwiazdorów jak Ty, którzy potrafią
                    jedynie bredzić, znająć rzeczywistość jedynie z opowiadań. Ciekawy jestem co
                    dałeś temu miastu po za zepsutym powietrzem?
                    • budrys77 Re: przetracone pieniądze podatnika. 18.07.07, 16:19
                      Oj GorzowianinieByły - nie chcę tu wdawać się w kłotnię ale popełniasz znaczący błąd merytoryczny.
                      Piszesz, że "Gorzów jest w grupie województw..." i tu masz rację. Problem polega jednak na tym, że GORZÓW TO NIE WOJEWÓDZTWO JAKO CAŁOŚĆ. Inaczej wygląda stopa bezrobocia północ do południa obecnego województwa. Zgodnie z danymi z maja 2007 (za czerwiec będą pod koniec lipca), bezrobocie zarejestrowane w mieście Gorzów wynosi ... 8,2%, a pracodawcy wykazują ... brak chętnych do podjęcia pracy! Obecnie rekrutację na ponad 1000 etatów prowadzi TPV i ma problemy! Nabór prowadzą też sklepy i punkty usługowe w Askanie. Pracowników szuka też Faurecia i SE Bordnetze, nie mówiąc o innych firmach z SSE.

Polecam wizytę na stronie GUS i uaktualnienie wiedzy z zakresu bezrobocia i sytuacji przedsiębiorstw subregionu gorzowskiego. Jak że pozujesz na osobę "oczytaną", nie sądzę byś miał problemy z dotarciem do materialów... Potrzebne tylko troche chęci.
        • Gość: segal1979 Re: przetracone pieniądze podatnika. IP: 82.160.54.* 23.07.07, 14:12
          Bo większość dzisiejszego społeczeństwa ma mentalność chłopka pańszczyźnianego.
          Tkwią w tej beznadziei, biedują i wystarczy, że nasi "wspaniali panowie"
          zorganizują chociażby to było najgorsze badziewie to cieszą się jak dzieci. Bo
          nic innego nie mają do roboty. Sami niektórzy mówią że "oni" to mogą, natomiast
          takiej biedocie się nic nie należy."Eee tam panie trzeba robić i nic nie
          poradzim na to". Tylko to jest robota za przysłowiowy talerz zupy podczas gdy
          ci sami "wspaniali panowie" nie wiedzą co z kasą robić. Głosują raz na 4 lata
          na tych samych "panów", którzy po każdej kolejnej kadencji są coraz bogatsi. To
          naród ich stworzył. Utworzyła się przez te wszystkie lata szlachta czyli ci
          bogaci "panowie" a reszta to prosty lud, który tylko do roboty trzeba zapędzić.
          To jest demokracja? To jest jakiś feudalizm. Po prostu poracujemy za marne
          grosze na dobrobyt tych "panów".
    • e_werty Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem 18.07.07, 18:29
      Pownna być ruchoma - "Bomba w górę"...
      • Gość: nicelus Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem IP: *.dip.t-dialin.net 18.07.07, 18:56
        e_werty napisał:

> Pownna być ruchoma - "Bomba w górę"...

pewnie. przynajmniej miałaby jakieś zastosowanie. można by robić zakłady i
        urządzać wyścigi gorzowskich motocyklistów na ich chromowanych rumakach. od
        katedry przez most wokół ronda i z powrotem.

jednak koncepcje ruchomej kuli projektanci świadomie odrzucili. ruchoma
        kojarzyłaby się z kulą u nogi prezydenta.
        • icesurfer Bardzo fajny, wschodni akcent 18.07.07, 19:10
          w mieście.
          To cerkiew będzie?
          • Gość: nicelus Re: Bardzo fajny, wschodni akcent IP: *.dip.t-dialin.net 18.07.07, 22:41
            wschdni? cerkiew? może i tak?

ale o natchnienie projektanci musieli się w berlińskiej synagodze modlić.
            tego się nie da ukryć.
            ;)

www.artline.ro/admin/_files/newsannounce/synagoge.jpg

img2.stern.de/_content/58/68/586876/berlin250_250.jpg

www.digberlin.de/_images/uploads/synagoge.jpg

www.ferienwohnung-zimmer-berlin.de/Tourismus_Berlin/Anlagen/Synagoge_1_2.JPG

www.berlin-motive.de/berlin/Veranstaltungen/MODE/walk-of-fashion-2004/images/DSC00122.jpg

• icesurfer Re: Bardzo fajny akcent 19.07.07, 01:49
              no tak, teraz wszystko jasne...
              nicelus ma jednak to oko;)
              cofam "wschodni"
              • Gość: nicelus Re: Bardzo fajny akcent IP: *.dip.t-dialin.net 19.07.07, 22:02
                icesurfer napisał:

> cofam "wschodni"

tak pochopnie nie cofaj. dominanta trochę wschodnia też jest. obecnie takie
                osiowe usytuowanie jest charakterystyczne dla budowli we wschodnich
                niedemokratycznych krajach rządzonych przez zakompleksionych tyranów. w
                komunistycznej polsce ludowe wojsko polskie też leczyło swoje kompleksy
                przesówając pałac lubomirskich w warszawie, aby się znalazł na osi saskiej.
                konserwatorzy zabytków do dziś tego darować nie mogą.

• e_werty Re: Bardzo fajny akcent 20.07.07, 19:54
                  "...dominanta trochę wschodnia..."

... no chyba ze wschodnia... bo w języku polslim znaczy:

Dominanta (muzyka) - pojęcie z zakresu teorii muzyki - piąty stopień skali lub
                  gamy.
                  Dominanta (statystyka) - pojęcie z zakresu statystyki - najczęściej przyjmowana
                  wartość zmiennej losowej o rozkładzie dyskretnym.

Źródło: "pl.wikipedia.org/wiki/Dominanta"

...ani ona nie zagra... raczj dysonans niz dominanta. Statystycznie też jest
                  pojedyncza i bez wartosci...
                  • Gość: nicelus Re: raczej dysonans niz dominanta ... IP: *.dip.t-dialin.net 23.07.07, 06:06
                    wikipedia ciągle jest uzupełniana i dużo haseł jej jeszcze brakuje. ogólne
                    znaczenie słowa podaje słownik kopalińskiego.

natomiast w tym przypadku chodzi o dominantę urbanistyczną, zwaną też akcentem
                    urbanistycznym. czyli chodzi o obiekt budowlany wyróżniający się pewnymi
                    cechami z otoczenia i stanowiący dzięki temu punkt orientacyjny w miejskiej
                    przestrzeni. dominanta urbanistyczna może być formalna (np. wysoki komin
                    kotłowni), lub znaczeniowa (np. ogólnie znany pomnik).

ponieważ tym miejscu prawie same dominanty urbanistyczne - katedra, wiadukt
                    kolejowy i most staromiejski - moim zdaniem, aby je należycie wydobyć, tło
                    powinno być raczej dyskretne, a nie konkurencyjne. uważam, że prezydencka
                    dominanta stanowi dysonans dla mostu staromiejskiego.
                  • Gość: nicelus Re: "Jak Ci się podoba Dominanta?" IP: *.dip.t-dialin.net 23.07.07, 19:30
                    ps. natomiast jest dla mnie zagadką, dlaczego w artykule dominanta napisano z
                    dużej litery? czyżby to już była nazwa własna? to wystarczy, że jędrzejczak raz
                    nazwał dominantę dominantą i już pismaki nadały nazwę własną temu obiektowi?
              • Gość: pop Re: Bardzo fajny akcent IP: 83.238.175.* 20.07.07, 21:32
                Czyżby to był projekt Sierakowerów?
    • Gość: kolins Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem IP: *.adsl.inetia.pl 18.07.07, 21:58
      Co to ma byc? Ladny mi punkt widokowy- umieszczony na wysokosci 20 metrow <lol>
      To jakis zart?
      • Gość: nicelus jest słoneczna kula symbolem? IP: *.dip.t-dialin.net 19.07.07, 14:05
        kolins napisał:

> Co to ma byc? Ladny mi punkt widokowy- umieszczony na wysokosci 20 metrow <

słusznie. dalekie widoki są z pobliskiej wieży katedralnej. ta prezydencka
        dominanta jest tylko i wyłącznie pomnikiem, który za miejskie pieniądze
        ufundował sobie wasz "PREZYDENT SŁOńCE".

• Gość: Bernard Zawarcie przyszloscia Gorzowa!!! IP: *.dial.telus.net 21.07.07, 03:19
      Hey!
      :):):):)
      PS. Jedrzejczak to dobry i uczciwy Prezydent!!!
      • icesurfer Re: Zawarcie przyszloscia Gorzowa!!! 21.07.07, 17:15
        Hej!
        ;)
        P.S. Marcinkiewicz musi odejść!
        • Gość: Bernard Re: Zawarcie przyszloscia Gorzowa!!! IP: *.dial.telus.net 21.07.07, 22:15
          Hey icesurfer,
          Byle do wyborow..
          • Gość: nicelus Re: Zaparcie przyszloscia Gorzowa??? IP: *.dip.t-dialin.net 23.07.07, 12:37
            Bernard napisał:

> Byle do wyborow..

jakich wyborów? aby były wybory, musi być prawomocny wyrok skazujący...

ps. uważaj, bo po tej biegunce pomysłów architektonicznych jędrzejczaka -
            których ukoronowaniem jest prezydencka dominanta - może nastać zaparcie.

• Gość: jańcio-wodnik Kto zaprojektował to paskudztwo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.07, 19:22
      Kto jest autorem tego straszydełka?
      • Gość: nicelus Re: Kto zaprojektował to paskudztwo? IP: *.dip.t-dialin.net 23.07.07, 12:42
        jańcio-wodnik napisał:

> Kto jest autorem tego straszydełka?

trudno mi sobie wyobrazić, żeby był to jakiś architekt lub urbanista.
        podejrzewam, że autorem prezydenckiej dominanty jest sam prezydent, lub jego
        żona. ciekawe jak prezydent nazwię swoją dominantę?
        ;)
    • Gość: amen Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem IP: *.dip.t-dialin.net 21.07.07, 19:52
      • Gość: alien Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem IP: *.gorzow.mm.pl 23.07.07, 13:51
        Nie wiadomo, kto wymyślił tę kulę. Teraz nikt się nie przyzna. Ale wygląda jak
        bunkier Marsjan.
        • Gość: jańcio-wodnik Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 23:19
          No nie żartujcie...
          Nikt nie wie, kto za tym stoi?
          • e_werty Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem 24.07.07, 00:17
            "...kto za tym stoi..."
            ... nie widzisz? kosmici - tacy przybysze na cienkich nogach - z filmu Wellsa..
          • Gość: nicelus Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem IP: *.dip.t-dialin.net 06.08.07, 22:11
            jańcio-wodnik napisał:

> No nie żartujcie...
            > Nikt nie wie, kto za tym stoi?

czyżby znów wroga działalność zielonej góry???
    • blic Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem 23.07.07, 23:34
      Wzgórek Tadeusza został dziś nominowany do "7 obciachów architektury" w Polsce.
      • Gość: magiel Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem IP: 213.199.250.* 24.07.07, 08:10
        I to na pierwszym miejscu!
        • Gość: irl Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem IP: 86.43.99.* 24.07.07, 13:52
          Gdyby tak pod te kule zaczeto wstawiac betonowe kregi...
          Powoli, ale systematycznie, to za pare miesiecy mielibysmy wierna kopie wiezy
          TV w Berlinie.
          Mozna tych kregow wstawic nawet wiecej, i nasza wieza bedzie wtedy wyzsza od
          tej w Toronto..
          To bylby widok ! Turysci z calego swiata sciagaliby do Gorzowa.
          Na pewno z naszej byloby widac te berlinska wieze. I z duma moglibysmy mowic,
          ze nasza jest wyzsza...
          • Gość: nicelus Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem IP: *.dip.t-dialin.net 01.08.07, 23:29
            irl napisał:

> ... mielibysmy wierna kopie wiezy TV w Berlinie.

w berlińskiej jest kawiarnia, a wasza jest pusta. u was wszystko po wierzchu
            błyszczy, a w środku próżne.

• Gość: Ania Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem IP: *.gorzow.mm.pl 24.07.07, 13:57
      Ten "obciach" to kolejny "kwiatek do korzucha" w gorzowskim krajobrazie.
      Mieszkam tu kilkadziesiąt lat i już nie mogę patrzeć jak tak zwani fachowcy
      psują moje miasto. Kiedy wreszcie prezydent zatrudni plastyka miejskiego, który
      będzie miał pojęcie o tym jak powinno wyglądać miasto europejskie w XXI wieku.
      Ten ostatni wytwór chorej wyobraźni i totalnego kiczu ("stalowy pająk ze szklaną
      bańką") to coś wyjątkowo okropnego! Urzędnicy, którzy są odpowiedzialni za
      postawienie tej szkarady powinni być zwolnieni z pracy!
      • Gość: a Rądo Tadzia Słoneczka IP: 212.2.101.* 24.07.07, 18:03
        A rondo dookoła dominanty będzie świecko ochrzczone:
        "Rądo Tadzia Słoneczka"

ciekawe jak się przez nie będzie jeździło i kiedy będą pierwsze ofiary...
        • budrys77 Re: Rądo Tadzia Słoneczka 24.07.07, 18:09
          Z jednej strony mostu Staromiejskiego niezwykle malownicza "dominanta", a z drugiej szary kloc gminnego GSu po Matnarze, obłożony styropianem. Coś pięknego:)
    • Gość: kosmopolak Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem IP: 82.160.26.* 24.07.07, 18:21
      Zacznę od cytatu budrys77, który spodobał mi się i jest jak najbardziej na
      miejscu... To tak między wierszami :)
      "Głupiemu nie pokazuje się roboty w połowie!"
      Najłatwiej jest krytykować z za "kurtyny", ale czy zrobiliście coś wcześniej w
      tym kierunku, aby przeciwstawić się projektowi? Jest on znany już od dłuższego
      czasu a wizualizacja (między innymi) na stronie
      www.gorzow.pl/podstrony/302_3__Inwestycje_realizowane ma już swoją
      historię. Więc jeśli milczałeś to go zaakceptowałeś...
      To by była pierwsza sprawa a druga jest taka:
      Jeśli już krytykujesz - a masz do tego prawo - to przyzwoicie byłoby
      forumowiczu gdybyś sam pofatygował się i przedstawił racjonalizatorski pomysł
      do UM na "upiększenie" miasta.

P.s. Pan Jerzy S. Majewski napisał swoje - subiektywne .... Siedem obciachów
      architektury... "Nigdy nie trafią do podręczników historii architektury, ale
      nie sposób ich nie zauważyć. W każdym zakątku Polski znajdziemy budynek, na
      widok którego rozbolą nas oczy. Oto siedem przykładów. Nazwisk ich projektantów
      z litości nie podajemy" - a skąd taka arogancka pewność?

• budrys77 Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem 24.07.07, 18:27
        Przepraszam ale czy do mnie pijesz??? Dalej twierdzę to samo względem wieży widokowej. A że jest "malownicza" to chyba nie zaprzeczysz hehe. Od samego zdjęcia rusztowań wytykam natomiast styropianowo-szary kloc Gminnej Spóldzielni na miesjcu Matnary:) Już poprzednie dziwadło wyglądało lepiej.
        • Gość: Ania Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem IP: *.gorzow.mm.pl 24.07.07, 19:05
          A ja chciałabym poznać nazwisko pomysłodawcy, projektanta i urzędnika, który
          zatwierdził tę szkaradę! To za nasze pieniądze wstydzimy się przed całą Polską!
          • Gość: kosmopolak Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem IP: 82.160.26.* 24.07.07, 19:19
            Ania - spokojnie... czemu od razu wstydzimy??? w końcu to chyba nie jedyny
            znawca/autorytet/krytyk (odpowiednie zakreśl). Może znajdzie się inny, który
            napisze pozytyw :)
            Ten i tak już dużo dobrego zrobił swym artykułem... budowla jeszcze nie
            dokończona a już wie o niej cała POLSKA :) Ostatecznie każdy sam ją oceni.
            Zdania są podzielone. Poczekajmy na efekt końcowy...
        • Gość: kosmopolak Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem IP: 82.160.26.* 24.07.07, 19:14
          nie:) nie do Ciebie :) tylko do ogółu tych krytykantów, którzy tylko
          piszą "post factum". Twoje słowa zacytowałem jako błyskotliwą ripostę...
          • budrys77 Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem 24.07.07, 19:20
            Aaaa dziękuję:)
            • Gość: szczęśliwy Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem IP: *.gorzow.mm.pl 24.07.07, 19:41
              Hurra! Wreszcie mamy sukces. Gorzów, a raczej jego Dominanta zajęła I miejsce w
              rankingu "Siedem obciachów architektury". Czytaj "Duży Format" dodatek Gazety z
              23.07.2007. A ja myślałem, że już nic nie jest w stanie w tym mieście mnie
              zaskoczyć, ale jak zobaczyłem bańkę na pająku to oniemiałem. Niech żyje i
              umacnia się dobry gust naszych kochanych urzędasów - ze szczególnym naciskiem na
              rozwój estetyczny plastyka miejskiego. Niech nam żyje!
              • Gość: nicelus Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem IP: *.dip.t-dialin.net 24.07.07, 22:37
                szczęśliwy napisał:

Czytaj "Duży Format"

• Gość: nicelus Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem IP: *.dip.t-dialin.net 24.07.07, 22:29
        kosmopolak napisał:

> Najłatwiej jest krytykować z za "kurtyny", ale czy zrobiliście coś wcześniej
        w tym kierunku, aby przeciwstawić się projektowi? <

otóż tak:

publikacja pierwszych dwóch wizualizacji (bulwar i most) w gazecie zbiegła się
        z ujawnieniem kolejnych afer w magistracie polegających na tym, że firmy
        budowlane przy różnych inwestycjach nie wykonywały wszystkich prac
        przewidzianych umową - jeden most, zamiast dwóch i.t.d. formuowicze
        zastanawiali się co będzie niewykonane w tej inwestycji. ktoś zażartował że
        balkoniki. ja poważnie udowadniałem, że nie powinnio się realizować tej
        dominanty. przekonywałem, że bez tej dominanty, nazywanej wtedy "symbolem
        zawarcia", byłoby zdecydowanie lepiej.

wynagrodzenie projektanta jest proporcjonalne do kosztów inwestycji. dlatego
        byłem przekonany, że ten element jest tylko w do zawyżenia kosztów inwestycji i
        później w ramach oszczędności będzie usunięty. następnie jak zwykle wszyscy się
        będą cieszyć z oszczędności i polepszenia projektu. wtedy jeszcze nie
        wiedziałem, że koszty nie grają roli bo unia daje pieniądze i to "cudo" może
        naprawdę zostać wybudowane.

> To by była pierwsza sprawa a druga jest taka:
        > Jeśli już krytykujesz - a masz do tego prawo - to przyzwoicie byłoby
        > forumowiczu gdybyś sam pofatygował się i przedstawił racjonalizatorski pomysł
        > do UM na "upiększenie" miasta.

ale wtedy już bym nie był forumowiczem, tylko petentem, a to mnie nie bawi.
        natomiast gdyby magistrat nie miał tej aroganckiej pewności, że wszystko wie
        lepiej, to miał pełne prawo zajrzeć na forum. jeżeli zajrzeli, to mieli też
        wolny wybór - posłuchać w tej sprawie mnie lub bernarda.

> P.s. Pan Jerzy S. Majewski napisał swoje - subiektywne .... Siedem obciachów
        > architektury... "Nigdy nie trafią do podręczników historii architektury, ale
        > nie sposób ich nie zauważyć. W każdym zakątku Polski znajdziemy budynek, na
        > widok którego rozbolą nas oczy. Oto siedem przykładów. Nazwisk ich
        projektantów
        >
        > z litości nie podajemy" - a skąd taka arogancka pewność?

jedni słyszą jeżeli jeden głos w chórze fałszuje, a innych zęby bolą jeśli coś
        w kształtowaniu przestrzeni zgrzyta. to się czuje i stąd ta pewność.

ps. nie wiem co rozumiesz przez "przeciwstawianie się projektowi". jeżeli
        myślisz o głodówce w gabinecie prezydenta z transparentem: "wierzcie mi, a nie
        bernardowi", to muszę się przyznać, że bywam bardzo rzadko w gorzowie i aż tak
        mi nie zależało.
        ;)

• Gość: nicelus "Głupiemu nie pokazuje się roboty w połowie!" IP: *.dip.t-dialin.net 25.07.07, 00:46
        riposta budrysa rzeczywiście błyskotliwa, ale czy ma sens? przecież ten obiekt
        w obecnym ażurowym stanie może robić za nowoczesną rzeźbę. po przeszkleniu
        będzie tylko bezsensownym kiczowatym budynkiem udającym słońce. być może w
        stanie obecnym nie wygląda nawet lepiej?

• Gość: era214 Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem IP: *.gorzow.mm.pl 24.07.07, 20:21
      to wielkie g.... za ten syf powiesić p.... jędrusia i mr. zelazowski gdzie
      dotrzymanie terminów ile dostali w łape? przecież dromex robił podmiejskom i co
      dotrzymali terminu ? a kopła jest wstrętna i szajsowata nie ma czym się
      podniecać można ją porównać do T.J i mr.Ż.
      • Gość: jańcio-wodnik Kto jest autorem???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.07, 20:33
        Kto to zaprojektował i kto zatwierdził???????
    • Gość: lex Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem IP: *.gorzow.mm.pl 24.07.07, 21:39
      Pan Majewski najlepiej jak umie niech pilnuje warszawskich wypocin, a nie
      zajmuje się krytyką gorzowskich innowacji architektonicznych. Widocznie już się
      wypalił na swoim terenie i zaczyna robić podchody w nieznanym mu temacie.
      • Gość: men Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem IP: *.gorzow.mm.pl 24.07.07, 23:14
        Czy to prawda, że pod dominantą znajduje się czakram emitujący pozytywną
        enargię pobieraną z kosmosu i pozwalający na zregenerowanie męskiej mocy po
        nieprzespanej nocy?
        • Gość: Bernard Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem IP: *.dial.telus.net 24.07.07, 23:57
          Hey men,
          Kilka miesiecy temu lazilismy sobie z malzonka po Paryzu...
          Co ma moj spacer po Paryzu z malzonka wspolnego z Gorzowem???
          Otoz stoi tam wieza ktora stala sie "symbolem" miasta, a mordy krytycy
          zdzierali zgorszeni jej brzydota...
          Przyzwyczaili sie i pokochali to "straszydlo"
          ...
          Nieco dalej (tern sam spacer) mamy Luwr...
          Kazdy zna luwr przynajmniej ze slyszenia.. Perelka i maskotka Paryza..
          A tu co...
          Piramidy szklano-metalowe w bezposredniej odleglosci...Wrecz "na terenie" mozna
          by powiedziec...
          I tez krytycy buzie zdzierali i...przyzwyczaili si i...polubili
          Podobnie z gorzowskim Titanikiem...Stoi dwa metry od Katedry i nikogo juz nie
          zlosci (mnie ciagle drazni, ale troszke)...
          Radykalne zmiany zawsze wzbudzaja kontrowersje...
          Cokolwiek by nie zrobiono...ktos bedzie pyszczyl..
          Ten ekspert z Warszawy od Gorzowa moze sie odklonic...
          Jest dobrze...I bedzie jeszcze lepiej..
          :):):)
          PS. Jedrzejczak to dobry i uczciwy Prezydent
          • Gość: nicelus Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem IP: *.dip.t-dialin.net 25.07.07, 02:19
            szkoda twojego czasu na podróże...

nigdy nie dostrzeżesz różnicy miedzy: wieżą eiffel a dominantą prezydenta,
            między piramidą w louvre a titanikem przy katedrze, między posągiem davida a
            świnsterem.

• login_tymczasowy Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem 25.07.07, 07:19
              Diamentową kulą
              dostaniesz miedzy oczy
              Piorun miliona voltów
              nagle do gardła skoczy
              Już płonie twa koszula
              już twoje ciało płonie
              na niebie złoty neon
              wybija imię twoje

Taki wielki, taki piękny
              największy hit listy przebojów
              Absolutny numer jeden
              tych wspaniałych sennych kobiet
              wzdłuż i w poprzek kraju

tekstpiosenki.emuzyka.pl/126/6.html
            • Gość: Bernard Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem IP: *.dial.telus.net 25.07.07, 10:39
              Hey nicelus,
              Ty jestes zawodowym placzkiem tego forum...
              Krytykujesz kazda zmiane w Gorzowie...
              Taka twoja zyciowa rola - beczec...
              Gdyby ten sam projekt wykonano pod "auspicjami" PiSu....sikalbys z radosci...
              Twoje krytykanctwo jest politycznie motywowane..
              Nienawidzisz Tadzia wiec ...wyrazasz te soje uczucie tak jak wyrazasz..
            • Gość: Bernard Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem IP: *.dial.telus.net 25.07.07, 10:39
              Hey nicelus,
              Ty jestes zawodowym placzkiem tego forum...
              Krytykujesz kazda zmiane w Gorzowie...
              Taka twoja zyciowa rola - beczec...
              Gdyby ten sam projekt wykonano pod "auspicjami" PiSu....sikalbys z radosci...
              Twoje krytykanctwo jest politycznie motywowane..
              Nienawidzisz Tadzia wiec ...wyrazasz te soje uczucie tak jak wyrazasz..
              • Gość: Mieszkaniec Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem IP: *.gorzow.mm.pl 25.07.07, 11:34
                Mieszkam na Manhatanie ale często przyjeżdżam oglądać most i to "cudo"'które
                wyrosło po drugiej stronie mostu .Nazwa Dominanta jest okropna a i budowla jest
                odstraszająca może tylko widok z niej będzie atrakcyjniejszy.
              • Gość: nicelus Re: ładnie to tak plątać? IP: *.dip.t-dialin.net 25.07.07, 19:27
                Bernard napisał:

> Gdyby ten sam projekt wykonano pod "auspicjami" PiSu....sikalbys z radosci...

wręcz przeciwnie.
                beczałbym z rozpaczy.
                tak jak ty teraz.

• Gość: janusz Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem IP: *.sdsl.bell.ca 25.07.07, 18:16
      czy ktos wie kto jett autorem tego - chyba nie Sierakowscy?
    • e_werty Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem 25.07.07, 18:26
      A kto to coś ochrzcił "sloneczna kulą"? Przecież świecić (ewentualnie!) będzie
      w nocy... To jest "szkielet kałamarnicy" na gorzowskiej ulicy...
      • Gość: nicelus Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem IP: *.dip.t-dialin.net 25.07.07, 20:57
        e_werty napisał:

> To jest "szkielet kałamarnicy" na gorzowskiej ulicy...

... a po wykończeniu będzie to "żarówka z gorzówka".

• andrzejusa Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem 25.07.07, 21:33
          czesc forumo,

dwie uwagi:
          jak pisal Bernard , do luwru wchodzi sie przez szklana piramide
          ktora zbudowana jest na srodku placu otoczona
          starymi zabytkowymi budynkami luwru,
          jak to zobaczylem to zdebialem!

nijak mi to do tego miejsca nie pasowalo,
          ale gdy po zwiedzaniu wylazlem na slonce,
          juz mi ta piramida nie przeszkadzala
          i jakos nie zauwazylem wymiotujacych estetow!

i ma racje werty,
          nazywajac ta nasza budowle kalamarnica,
          mi sie kojarzyla z pajakiem,
          ale kalamarnica jest bardziej na miejscu.

poza tym bardzo ciekawa budowla,
          i zauwazcie , ze znalazla sie w doborowym towarzystwie,
          wierzowcow i kosciolow,
          a przecierz to taka w porownaniu z nimi drobinka!!!

juz sie wpisala w gorzow!
          a zobaczycie , ze bedzie jedna z atrakcji miasta!!!!

pozdrowienia
          • Gość: nicelus Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem IP: *.dip.t-dialin.net 25.07.07, 22:39
            andrzejusa napisał:
            > do luwru wchodzi sie przez szklana piramide ...
            > ... jak to zobaczylem to zdebialem!
            > ... i jakos nie zauwazylem wymiotujacych estetow!

bo ta dyskretna niezwykle prosta i przejrzysta forma mieści niezwykle przydatne
            wnętrze. piramida jest arcydziełem architektury. piramida jest piękna.
            najkrócej piękno zdefiniował polski filozof, gdy stwierdził, że "piękno jest
            wynikiem prawdy i pożytku". ta piramida to ma.

natomiast udająca słońce skomplikowana dominanta, jest w ogóle nieprzydatna.
            jest przeciwieństwem piramidy przed luwrem. zapewne dlatego na
            widok "dominanty" ty nie zdębiałeś, a esteci wymiotują.
          • e_werty Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem 26.07.07, 00:56
            "...do luwru wchodzi sie przez szklana piramide..."

...a na Zawarcie prze kałamarnice... wedle stawu Grobla...

"...jak to zobaczylem to zdebialem!"
            ...a gdzie ty w Paryżu "Debowe" dostałeś?
            • danny_boy Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem 26.07.07, 10:24
              >...a gdzie ty w Paryżu "Debowe" dostałeś?
              Dębowe to jest inaczej Tyskie Mocne, a Tyskie niby jest wszędzie :)
          • danny_boy Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem 26.07.07, 10:23
            >i zauwazcie , ze znalazla sie w doborowym towarzystwie, wierzowcow i kosciolow,
            I tym sposobem wyszedł fajny kalamburek: (wysoki) kościół = wierzowiec
            • Gość: nicelus Re: doborowe towarzystwo ... IP: *.dip.t-dialin.net 26.07.07, 11:57
              danny_boy napisał:

> I tym sposobem wyszedł fajny kalamburek: (wysoki) kościół = wierzowiec

nie! ...przecież to proste.
              dla andrzejusa:
              kościół z wiernymi to jest wierzowiec.
              kościół z wieżą to jest wieżowiec.
              ;)

• Gość: Danny Re: doborowe towarzystwo ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 19:28
                >kościół z wiernymi to jest wierzowiec.
                >kościół z wieżą to jest wieżowiec.
                Generalnie chodzi o owiec dojenie, czyli tacę :)
            • e_werty Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem 27.07.07, 00:37
              ".. I tym sposobem wyszedł fajny kalamburek"

...niemozliwe!!! Gratuluje refleksu!!!

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=58&w=65275800&a=65300845
      • Gość: nicelus Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem IP: *.dip.t-dialin.net 25.07.07, 22:01
        e_werty napisał:

> A kto to coś ochrzcił "sloneczna kulą"?
        > Przecież świecić (ewentualnie!) będzie
        > w nocy...

to mi przypomniało dowcip:

breżniew:
        - amerykanie polecieli na księżyc, to my polecimy na słońce.

naukowiec:
        - ależ towarzyszu breżniew, słońce jest tak gorące, że żaden materiał nie
        wytrzyma.

breżniew:
        - to polecimy w nocy.

• andrzejusa Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem 25.07.07, 22:49
          czesc nicelus,
          moze i piramida jest arcydzielam architektury,
          ale co do jej funkcji praktycznych ,
          to bym sie ostro spieral.

z drugiej strony to tym arcydzielem zachwycaja sie
          egiptolodzy najczesciej,

ma taka budowla przede wszystkim znaczenie religijne
          i zastraszajace prostych ludzi.

a przeciez prosty dom "klocek" z lat 70-tych,
          jest bardziej praktyczny od najpiekniejszej piramidy!

a co do naszej kalamarnicy?
          jest naprawde intrygujaco-fascynujaca!!!!

pozdrowienia
          • Gość: nicelus Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem IP: *.dip.t-dialin.net 26.07.07, 02:10
            andrzejusa napisał:

> moze i piramida jest arcydzielam architektury,
            > ale co do jej funkcji praktycznych ,
            > to bym sie ostro spieral.

co tu jest do spierania się? po wyprowadzeniu się z luwru ministerswa finansów,
            powierzchnia wystawiennicza się podwoiła z 30.000 m kw. na ponad 55.000 m kw. w
            podkowiastym budynku luwru odległość między skrajnymi salami wystawienniczymi
            była 1,7 km. budowa centralnie położonego wejścia była koniecznością. architekt
            pei zrobił je bardzo reprezentacyjne. architektura nie małpuje starej, lecz
            jest pod każdym względem kontrastem dla zabytkowego luwru. przez to oba obiekty
            tylko zyskują. wbrew pozorom, jest to minimum ingerencji w zabytek, a maximum
            korzyści z obiektu. jak ci się podobała winda?

a jaką praktyczną i niezbędną funkcję ma dominanta prezydenta?
            :(

gdyby każdy architekt, czy projektant, przy każdym pomyśle zadawał sobie
            pytanie - PO CO? - to wszystko byłoby wiele prostsze, tańsze, praktyczniejsze i
            ładniejsze.

• Gość: anka Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem IP: *.gorzow.mm.pl 25.07.07, 23:54
      Jestem artystą plastykiem z Krakowa, wierzcie mi, ta kula to koszmarek jakich
      mało.Ciekawe czy to DZIEłO wyłoniono w drodze konkursu czy może zlecono jakiemuś
      domorosłemu twórcy z układu.Gorzów po wojnie został tak potwornie zeszpecony ,a
      teraz postawiono kropkę nad i.Ktoś musiał to zatwierdzać, ciekawe kto?
      • andrzejusa Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem 25.07.07, 23:57
        czesc anka,
        twierdzisz ze gorzowska kalamarnica to koszmar?
        bylas w luwrze?
        widzialas ta piramide?

to co o tym sadzisz???

pozdrowienia
        • Gość: ANKA Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem IP: *.gorzow.mm.pl 26.07.07, 00:07
          Ta piramida ma przynajmniej prostą , niepretensjonalną formę,można jedynie
          zastanawiać się czy ona pasuje do otoczenia -to jedynie podlega dyskusji.
          • andrzejusa Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem 26.07.07, 09:02
            piszesz ANKA piramida ma prosta, niepretensjonalna forme,

to ja ci napisze , ze najbardziej prosta , bespretensjonalna forme
            maja szesciany domow jednorodzinnych z lat 70-tych.

jeszcze niespotkalem entuzjasty tej
            prostej , bezpretensjonalnej formy!

pozdrowienia
            • login_tymczasowy Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem 26.07.07, 09:10
              andrzejusa napisał:

> jeszcze niespotkalem entuzjasty tej
              > prostej , bezpretensjonalnej formy!
              Ale kilku entuzjastow piramid w Gizie mozesz spotkac; na miejscu albo nawet tu,
              w Europie.

Strasznie bluzgano w Paryzu na Eiffla i jego wieze, w czasach jej budowy.
              Teraz ludzie stoja i sie wslepiaja w charakterystyczna krzywizne, jest w niej
              cos.

Pajak robiacy kupe na Zawarciu tez ma charakterystyczne krzywizny, przyjdzie
              nam pewnie do nich przywyknac.
              Lata temu szpilki do kurtki puchowej wydawaly sie zbrodnia na estetyce, teraz
              sa norma.
              Etc.
            • Gość: nicelus Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem IP: *.dip.t-dialin.net 26.07.07, 11:45
              andrzejusa napisał:

> to ja ci napisze , ze najbardziej prosta , bespretensjonalna forme
              > maja szesciany domow jednorodzinnych z lat 70-tych.

to ja ci napiszę, że nie forma jest zła, tylko realizacja. domy kostki z lat 70-
              tych są brzydkie, bo z reguły są źle zaprojektowane, ze złych materiałów źle
              wykonane. inwestor był ograniczony metrażem (pu 110 m kw. i pc 220 m kw.) co
              starał się przeskoczyć użytkową piwnicą i strychem. inwestor przeważnie nie
              miał zbyt dużo pieniędzy, więc dom sam klecił. masz racje, że o tych domach nie
              można powiedzieć że są ładne, ale nie możesz powiedzieć, że są nielogiczne.
              przy sześcianie jest najmniej powierzchni zewnętrznych i najmniejsze straty
              ciepła. architekci twierdzą nawet, że wszystko zaczana się od sześcianu. wbrew
              temu co piszesz proste formy i detale mają wielu entuzjastów.

miejsca.org/2007/swiatowy-dom-roku-pod-opolem/

dom.gazeta.pl/nieruchomosci/1,74015,3971112.html

• e_werty Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem 26.07.07, 14:08
                Kto chciałby mieszkac w takim czymś? Chyba ryby... Ładne to to jest -
                zaprojektowane i zrealizowane ładnie - tylko nie do mieszkania! To tak jakbys
                mieszkal w akwarium na srodku deptaka... A po za tym - kto nadąży myć te
                wszystkie powierzchnie szklane? Przeciez tam nawet schody przeźroczyste.. To
                jest "dzielo sztuki" o nazwie "Dom" (Taka realizacja Żeromszczyzny)
                • Gość: nicelus Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem IP: *.dip.t-dialin.net 26.07.07, 14:34
                  e_werty napisał:

> To tak jakbys mieszkal w akwarium na srodku deptaka...

takich domów się nie stawia przy deptaku, tylko na środu działki powiedzmy
                  ponad 100.000 m kw i jest tak, jakbyś mieszkał w ogrodzie.

dobrzy architekci, jak philip johnson, mieszkają w takich domach:

www.architekturblog.net/wp-content/uploads/2007/03/glasshouse.jpg

ps. oczywiście prekursor takich domów, architekt philp johnson, już w nim nie
                  mieszka - zmarł w wieku 98 lat.
              • Gość: Bernard Jedrzejczak to dobry i uczciwy Prezydent!!! IP: *.dial.telus.net 11.08.07, 05:19
      • Gość: Danny Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 12:03
        >ta kula to koszmarek jakich mało.
        Ciekaw jestem jak była odbierana Wieża Eiffla zaraz po postawieniu. Dla mnie ni
        przypiął, ni przyłatał, a od lat jedna z centralnych atrakcji Paryża.
        • Gość: nigga odp... się od piramidy w Luwrze IP: 213.199.250.* 26.07.07, 12:50
          Piramida w Luwrze jest uzasadniona na tysiąc sposobów. Przede wszystkim jest
          piękna w swej prostocie (o tym już pisano). Poza tym stanowi wielki świetlik
          dla podziemnej części muzeum (powstałej w wyniku bardzo udanej i funkcjonalnej
          przebudowy). Ma wreszcie wymiar symboliczny - przecież znaczną część zbiorów
          Luwru stanowią dzieła starożytne. Jej szklana elewacja, pomimo nowoczesnej
          formy nie stanowi zgrzytu, bo jest PRZEJRZYSTA. Piramida to jedna z bardziej
          udanych budowli XX wieku.
          A "Słoneczna kula", zwana też "Misiem na miarę naszych możliwości"???

HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA !!!!!!!!!!!!!!!!!

To największe badziewie wszechczasów. Projektancie tego kiczu - pokaż się!
          Udźwignij ciężar swego "dzieła"!

Najbardziej podoba mi się w nim kolor. Żółto-fioletowy.....

aha, zapomniałem dodać: Jędrzejczak to dobry i uczciwy Prezydent!

HA HA HA HA HA HA HA HA !!!!!
          • Gość: Danny Re: odp... się od piramidy w Luwrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 19:30
            Gość portalu: nigga napisał(a):
            Re: odp... się od piramidy w Luwrze

A mogłabyś odpowiadać w temacie i z kulturą?
        • Gość: nicelus Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem IP: *.dip.t-dialin.net 26.07.07, 14:01
          Danny napisał(a):

> Ciekaw jestem jak była odbierana Wieża Eiffla zaraz po postawieniu.

porównanie zupełnie nie pasuje, gdyż wieża eiffla była krytykowana za to, że
          była zbytnio "do przodu". pokazano możliwości nowoczesnej wówczas konstrukcji
          stalowej do której ludzie nie byli przyzwyczajeni. niektórzy dostali szoku.
          ponieważ u ludzi przyzwyczajonych do konstrukcji murowych, wówczas wieża
          budziła niepokój o stabilność. aby ich "wzrokowo" uspokoić doprojektowano dla
          ozdoby łuki. takie łuki jak przy konstrukcjach murowych. natomiast obecnie
          przepięknie oświetleniem wydobywa się konstrukcję, a pomija te doklejone łuki.

lloydi.com/travel-writing/wallpaper/paris/la-tour-eiffel_1by7.jpg

natomiast właściwym porównaniem dla gorzowskiej dominanty jest pałac kultury i
          nauki imienia józefa stalina w warszawie. pałac był krytykowany za to, że był
          zbytnio "do tyłu". też pozostał na wieki jako dominanta, a wszyscy rzygali, ale
          musieli się do niego przyzwyczaić.

ps. pałac też świecił jasno jak tow. stalin - słońce narodów - i nawet złotą
          kulę przy iglicy też miał...

• Gość: nicelus Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem IP: *.dip.t-dialin.net 26.07.07, 14:08
            może inne zdjęcie pięknej iluminacji wieży. iluminacja wydobywa stalową
            konstrukcję, a pomija ozdoby.

earthworm.online.fr/photos/tour-eiffel/Pict0133.jpg

• Gość: Danny Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 19:33
            Jeszcze nie widziałeś podświetlenia kuli. Poczekajmy chwilę, zwłaszcza że i tak
            to coś powstanie (prędzej czy później). A nuż będzie to na miarę wieży
            Eiffla? :)
            • e_werty Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem 26.07.07, 21:32
              "A nuż będzie to...

..."Wieża Skarabeusza"?
              • Gość: nicelus Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem IP: *.dip.t-dialin.net 26.07.07, 22:32
                e_werty napisał:

> ..."Wieża Skarabeusza"?

trafne porównanie!

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/be/Egypt.KV6.04.jpg

"Ich habe Mist gebaut." - taki pasujący napis powinien kazać wyryć budowniczy.
                powiedzenie znaczy - "popełniłem błąd, narozrabiałem", a w dosłownym
                tłumaczweniu "zbudowałem gnój."

• andrzejusa Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem 26.07.07, 22:38
                czesc ,
                nigdy nie miale nic przeciw szescianom,
                bo jezeli o wykorzystanie powierzchni takiego
                szescianu domu chodzi,
                to tu mozna ja wlasnie najlepiej wykorzystac.

ale wyobrazmy sobie jakikolwiek szescian
                jako dzielo sztuki?

nie da sie!

wszystko co niekonwencjonalne w krztaltach,
                choc przecierz musi byc funcjonalne,
                tylko niekonwencjonalne ksztalty
                moga byc w dzisiejszych czasach dzielami sztuki,

i taki ksztalt ma wlasnie nasza kalamarnica widokowa!!

co do egipskich piramid,
                to sa to tylko monumentalne budowle,
                najwieksze na owe czasy na swiecie,
                ale to tylko monumentalne dziela architektoniczne,
                zadne dziela sztuki!

zreszta,
                wierze eifla , drapacze chmur w ameryce,
                te z poczatkow XX wieku, nasza widokowa kalamarnica,
                to sa budowlane dziela sztuki!!!

kto ponad 2000 lat temu zdawal sobie sprawe
                z istnienia piramid egipskich,
                one byly, ale funkcjonoway jako niezwykle(w swojej wielkosci)
                grobowce ,
                i tylko dla nielicznych egipcjan,
                reszta nie miala pojecia o ich istnieniu!

nasza kalamarnica jawi mi sie coraz piekniejsza!!!!!

pozdrowienia
                • Gość: nicelus Re: "wszystko zaczyna się od sześcianu" IP: *.dip.t-dialin.net 27.07.07, 00:00
                  andrzejusa napisał:

> ale wyobrazmy sobie jakikolwiek szescian
                  > jako dzielo sztuki?
                  >
                  > nie da sie!

jeżeli nie potrafisz sobie wyobrazić, to znaczy że nie masz wyobrźni. nie jest
                  to tragiedia, ale ocenę tej dominanty powinieneś zostawić innym.

musisz wiedzieć, że żadna z brył geometrycznych nie jest tak często
                  wykorzystywana w architekturze i sztuce jak sześcian. są na to tysiące
                  przykładów. mówi się nawet, że wszystko zaczyna się od sześcianu.

www.bewegte-werke.de/Bilder/Quer_Kontent_Kubus.jpg

www.lenbachhaus.de/neu/html/02_standorte/02_img/02_kip_ansicht3_dkg.jpg

www.zdnet.nl/images/nw0608/kubus.jpg

architektu.rlog.de/wp-content/km-aussen.jpg

www.galerie-schueppenhauer.de/kuen/R%F6hm_Schatten03.jpg

kunst.gymszbad.de/produkt-design/images/hoffmann/1910-hoffmann-sessel_kubus-xl.jpg

www.schauraum.co.at/bendl_kubus.jpg

www.bbbank.de/Internet.nsf/vwFiles/Krauth/$FILE/Wuerfel_blau.gif

www.welt.de/multimedia/archive/00194/Gregor-Schneider_DW_194339g.jpg

farm1.static.flickr.com/174/453697022_4c365dfad6.jpg

i.t.d.

• e_werty Re: "wszystko zaczyna się od sześcianu" 27.07.07, 00:14
                    Cube...

P.S. Nawet objetość się w nich mierzy...
                    • Gość: nicelus Re: "wszystko zaczyna się od sześcianu" IP: *.dip.t-dialin.net 31.07.07, 00:01
                      przykładów jest mnóstwo w berlinie nawet kino "cubix", jak sama nazwa wskazuje,
                      jest w kształcie sześcianu.

www.cinestar.de/ccds_cache/img/5e33c19ea9a51f8ecf4e04501aa9aaa2.600x450.jpg

• e_werty Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem 27.07.07, 00:21
      www.mosart.pl/pliki/gnm/wojciech(1).jpg
      • Gość: Pop Już się nie martwię tą wieżą-pająkiem IP: 213.199.250.* 27.07.07, 09:41
      • Gość: Pop Już się nie martwię tą wieżą-pająkiem IP: 213.199.250.* 27.07.07, 09:42
        Najważniejsze, że kochanym gorzowianom się podoba!
        • Gość: Bernard Jedrzejczak to dobry i uczciwy Prezydent!!! IP: *.dial.telus.net 28.07.07, 07:43
          Hey,
          • blic Kim Dzong Il to dobry i uczciwy Prezydent!!! 29.07.07, 12:48
            Hai!
            • budrys77 Re: Kim Dzong Il to dobry i uczciwy Prezydent!!! 29.07.07, 20:28
              Kula jest pięna w zestawieniu z tym:

www.gorzow24.pl/news/942/bank-handlowy-szykuje-sie-do-przeprowadzki.html
              • calama Re: Kim Dzong Il to dobry i uczciwy Prezydent!!! 30.07.07, 10:06
                budrys77 napisał:

> Kula jest pięna w zestawieniu z tym:
                >
                >
                > www.gorzow24.pl/news/942/bank-handlowy-szykuje-sie-do-przeprowadzki.html

Budynek po matnarze pasuje do bunkra pod pająkiem. ;)
                zęby bolą
              • blic Re: Kim Dzong Il to dobry i uczciwy Prezydent!!! 30.07.07, 10:09
                budrys77 napisał:

> Kula jest pięna w zestawieniu z tym:

Skoro podnosisz kwestię Matnary (którą, przyznaję, zobaczyłem w nowej wersji
                dopiero z podsuniętego przez Ciebie zdjęcia), to postawić należy jedno pytanie:
                Czy stan obecny jest gorszy czy lepszy od poprzedniego?
                Zadając sobie to proste pytanie można całkiem prosto oszacować większość zmiany
                w architekturze miasta. :)
                Rozumiem, że chciałoby się żeby Gorzów był Florencją. Jednak misie są na miarę
                naszych możliwości.
                Gorzej jednak jeśli ktoś szasta publicznymi pieniędzmi. Wtedy w zasadzie zawsze
                miś jest ponad nasze możliwości, zaś jeszcze nasze wnuki będą spłacać wspólny
                dług pozostały po różnorodnych misiach.
                Reasumując, w przeciwieństwie do Matnary, Wzgórek nadal jest dobrym powodem do
                przekleństw.
                • budrys77 Re: Kim Dzong Il to dobry i uczciwy Prezydent!!! 30.07.07, 20:17
                  Niestety nie dysponuję starym zdjęciem Matnary, jednakże obecny sklep GSu bardziej działa mi na nerwy niż wieża na Zawarciu:) Kwestia gustu, a jak wiadomo o gustach trudno dyskutować.
                  • Gość: nicelus Re: Kim Dzong Il to dobry i uczciwy Prezydent!!! IP: *.dip.t-dialin.net 31.07.07, 01:31
                    budrys77 napisał:

> Kwestia gustu, ...

tu się grubo mylisz. to nie jest tylko kwestia gustu! blic ma rację, a ty
                    podobnie jak dariusz barański i połowa gorzowian nie możesz pojąć o co tu
                    chodzi.

1. obiekt który prezentujesz jest logiczny i poprawny, czyli normalny. tu
                    architekt miał postawione zadanie - zaprojektować powierzchnie na której można
                    sprzedawać buty. aby buty nie były zbyt drogie, wszystko musi być jak najtaniej
                    zrobione. architekt sprawdził w magistracie czy nie ma prawa miejscowego
                    nakazującego jakiejś formy budynku, lub sposobu wykończenia i w ramach
                    obowiązujących przepisów zaprojektował zgrabny, prosty i tani obiekt. działanie
                    architekta jest prawidłowe. gdyby zaprojektował obiekt droższy niż potrzeba, to
                    by go inwestor pogonił i wziął mądrzejszego architekta. pomimo że ja, podobnie
                    jak ty, też bym wolał tam coś innego, to jednak ten obiekt jest
                    architektonicznie poprawny i logiczny. tak się buduje na całym świecie. kto
                    wie? gdy inwestor zarobi na tych butach, to może kiedyś obiekt zburzy i
                    wybuduje coś ładniejszego? nie można też bardzo winić prezydenta i rady za to,
                    że nie ma prawa miejscowego z ostrymi wymaganiami. być może obawiali się, że
                    przez wymagania budynki będą droższe i nikt nie będzie w tej strefie budował?
                    nie ma tu skandalu, bo na świecie jest podobnie. nie wszystkie miasta mogą
                    sobie pozwolić na ostre przepisy.

2. dominanta prezydenta jest wielkim skandalem. tu prezydent i architekt
                    zakpili sobie z podatnika gorzowskiego i europejskiego. wbrew zasadom
                    urbanistyki i logiki, nie licząc się z kosztami i funkcjonalnością obiektu,
                    architekt i prezydent postawili sobie pomnik! jest to skandal o wymiarze
                    europejskim. złudne są też nadzieje, że ten obiekt będzie można w niedalekiej
                    przyszłości rozebrać.
                    • budrys77 Re: Kim Dzong Il to dobry i uczciwy Prezydent!!! 31.07.07, 07:09
                      Nicelus - pozwolisz że raczę się z Tobą nie zgodzić.
                      • Gość: nicelus Re: Kim Dzong Il to dobry i uczciwy Prezydent!!! IP: *.dip.t-dialin.net 31.07.07, 21:15
                        budrys77 napisał:

> Nicelus - pozwolisz że raczę się z Tobą nie zgodzić.

ależ oczywiście. w dyskusji raczę się różnicami poglądów.
                        ;)

gdybym ja wybierał władze samorządowe w gorzowie, to bym głosował na prezydenta
                        i radę którzyby wprowadzili planem miejscowym rygorystyczne przepisy
                        obowiązujące dla zabudowy w rejonie starego miasta. nawet gdyby kosztem tego
                        nic w tym rejonie nowego nie powstało. wolałbym pusty plac niż oszpecenie
                        starego miasta.

widziałem setki miast i z moich obserwacji wynika, że piękna starówka lub
                        reprezentacyjna ulica w mieście przyciąga w sposób lawinowy bogatych inwestorów
                        i błyskawicznie staje się jeszcze piękniejsza. pomimo astronomicznych cen
                        nieruchomości bez problemu znajduje chętnych do inwestowania.

natomiast miasta, lub dzielnice próbujące zwabić inwestorów liberalnymi
                        przepisami osiągają efekt zupełnie odwrotny. ekskluzywny bogaty inwestor myśli
                        tak: skoro mi pozwolą postawić nawet blaszaną budę, to moim sąsiadom pozwolą
                        również na wszystko. nie warto tu inwestować, bo nie wiadomo czego się można po
                        sąsiedzku spodziewać. nieruchomości są tanie, byle kto je kupuje i byle co
                        buduje.

• Gość: Bernard Jedrzejczak to dobry i uczciwy Prezydent!!! IP: *.dial.telus.net 11.08.07, 05:17
        • Gość: nicelus Re: Już się nie martwię tą wieżą-pająkiem IP: *.dip.t-dialin.net 31.07.07, 06:57
          Pop napisał:

> Najważniejsze, że kochanym gorzowianom się podoba!

bo zasłania widok na zieloną górę!
          ;)
    • Gość: nieistotne Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem IP: *.all.de 31.07.07, 16:07
      ale kicz!
      • Gość: nicelus Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem IP: *.dip.t-dialin.net 31.07.07, 22:45
        nieistotne napisał:

> ale kicz!

i co zrobić?
    • marek_p Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem 02.08.07, 06:30
      mister_hyde napisał:

> "Słoneczna kula"

Chyba nie odbył się jeszcze chrzest tego pająka.
      a na imię ci będzie Tekla ;)
    • Gość: BORYSMIX Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem IP: *.gorzow.mm.pl 06.08.07, 18:53
      NIEZŁY MATERIAŁ DLA ZBIERACZY METALI KOLOROWYCH
      A TAK TO ZOBACZYMY JAK BĘDZIE GOTOWE
      MIESZANE MAM UCZUCIA CO DO BUDOWLI I DZIAŁAJACYCH TAM LOKALI
      • Gość: Blair Re: Słoneczna Kula pojawiła się nad Zawarciem IP: *.gorzow.mm.pl 08.08.07, 11:26
        Co do lokali, to mam wrażenie, ze będzie tam "kiepszczina". Ot takie
        tam dorabianie kluczy, jakis salluun prasowy, jakis fastfudowy bar z
        bryndza i tyle. no bo co moze się zmieścic na 20 metrach
        kwadrantowych?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka