emsiziomal 13.12.07, 07:25 Pamiętajmy o ofiarach i o zdrajcach! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ant777 Re: 13 grudnia roku pamietnego...... 13.12.07, 08:04 emsiziomal napisał: > Pamiętajmy o ofiarach i o zdrajcach! E, tam.. bajki nie było. To był problem. Żołnierzom na osiedlu Staszica marzły dupy. Pamiętam, ze w blokach wojskowych przed każdą klatką schodową postawili chłopaków z bronią. Tak sie trepy bały. A na przystanku autobusowym przy Pegazie zbierało sie w nocy kilkunastu zomowców. Wiadomo, w kupie cieplej.. Odpowiedz Link Zgłoś
jerryco Re: 13 grudnia roku pamietnego...... 13.12.07, 08:54 Tak, 13 grudnia 2007 zapamiętamy i zdrajców rozliczymy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JONA Re: 13 grudnia roku pamietnego...... IP: *.access.telenet.be 13.12.07, 09:10 Akurat ja mieszkalam w takiej pilnowanej klatce i to nie trepy,bo w tym momencie obrazasz mojego ojca,ktory pewnie wiecej zrobil dla Polski niz ty....tylko rozkaz odgorny. To byl rozkaz odgorny...A czy marzli....Mieli zrobiona dyzurke w piwnicy,ale rodziny zapraszaly ich do domu. I w ten sposob moja sasiadka poznala swojego przyszlego meza,z ktorym jest do dzis... A dla mnie 13/12 widziany oczami dziecka wygladal tak....Od kilku dni wojsko koszarowane,ale moj tato i tak w domu,bo zblizaly sie chrzciny pierwszych wnuczek.Rano o 6h przybiegl goniec,ze ma byc natychmiast w jednostce.Wlaczylam tv i nie bylo teleranka tylko ciagle w kolko ten sam grozny pan mowil cos czego wowczas nie rozumialam...Ojciec nie dawal znaku bo telefony nie dzialaly i tak przez3 dni. 17/12 pewnie z powodu tej sytuacji mama dostala wylewu krwi do mozgu,byla w bardzo ciezkim stanie w szpitalu.Starsze siostry zajely sie mna,a tato z tego powodu dostal wolne.Zima, tragedia,walka o zycie mamy,wszystkie oszczednosci szly na lapowki i prezenty z Pewexu dla personelu medycznego....To byla dla mnie najtragiczniejsza wigilia....A zaczelo sie 13/12 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: za-warciak Re: 13 grudnia roku pamietnego...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.07, 10:05 Po prostu tragedia, tak po ludzku i w domu i w duszy oficera reżymu...:( A co się działo w domach internowanych? Pomyśl również o tym JONA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JONA Re: 13 grudnia roku pamietnego...... IP: *.access.telenet.be 13.12.07, 10:41 Bardzo dobrze wiem co sie dzialo i w domach internowanych,bo moj ojciec byl odpowiedzialny za strzelnice i tam zatrudnial na pol etatu konserwatora urzadzen-pracownika cywilnego z Elektrocieplowni,ktory byl jednym z najblizszych przyjaciol sp E Borowskiego,oboje nieraz goscili w naszym domu...Podobnie jak ks Andrzejewski-koleda byla specjalnie umawiana...Jeszcze przed stanem wojennym bo w 1979 szlam do I komunii pomimo wielu zagrozen...A w prezencie min od ks Andrzejewskiego i ojca przyjaciela jako jedyne dziecko bylam na pielgrzymce-I wizycie Ojca Swietego w Polsce w Czestochowie-fantastyczne przezycie....A rozaniec wreczony osobiscie przez Papieza mam do dzis...Potem sama bylam zaangazowana w taka czy inna dzialalnosc,owczesna przyjaciolka-corka T Kolodziejskiego,on sam i jego zona wielokrotnie opowiadali o tamtych czasach,ciezkich czasach dla wszystkich....A wiec drogi za-warciaku i wielu innych myslacych,ze ci ktorzy pracowali dla owczesnego rezimu byli juz dlatego zli.... pomyslcie sami..........I zastanowcie sie czy macie racje...........Nie kazdemu psu burek na imie.......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: za-warciak Re: 13 grudnia roku pamietnego...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.07, 11:15 Szanowna JONO. Co do jednego moge się z Tobą zgodzić. Nie każdemu psu na imie burek... Ale tylko w tej sprawie. Z Twojej łzawej opowieści, wzbogaconej wątkami kolędowo-komunijno- papieskimi wyłania się obraz gehenny jaką przechodziły niektóre rodziny w Gorzowie. Odnoszę wrażenie, że za bardzo się starasz przedstawić ówczesną sytuację swoją i swojej rodziny, jako jakieś fatum, które na Was spadło nie wiadomo z jakiej przyczyny. Podobno Generał Jaruzelski też dramatyzował niczym Hamlet... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JONA Re: 13 grudnia roku pamietnego...... IP: *.access.telenet.be 13.12.07, 14:03 Nie zamierzam nikomu nic udawadniac ani tlumaczyc sie............Bylam jestem i bede dumna z mojego ojca...Rozpoczeto nowy temat i tak jak dosc czesto to robie napisalam jak u mnie wygladal 13/12/1981....Latwo anonimowo lub nie-jak Wieczorek swoje frustracji odbijac w internecie...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: za-warciak Re: 13 grudnia roku pamietnego...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.07, 14:27 Gość portalu: JONA napisał(a): Latwo anonimowo lub nie-jak Wieczorek swoje > frustracji odbijac w internecie...... Skąd my to znamy? Frustracje, oszołomy, zwierzęcy antykomunizm, itd, itp... No bo przecież, jak można mieć inne zdanie w sprawie stanu wojennego, niż to, które zapodała do wierzenia, raz na zawsze Gazeta Wyborcza... Szkoda gadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JONA Re: 13 grudnia roku pamietnego...... IP: *.access.telenet.be 13.12.07, 15:37 Sam piszesz na forum GW to dlaczego narzekasz...Jak sie nie podoba to nie trzeba tu zagladac....A ja jestem na tyle duza dziewczynka,ze mam swoj rozum i nie opieram sie na innych :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
login_tymczasowy Re: 13 grudnia roku pamietnego...... 13.12.07, 16:31 Wyjasnia sie dlaczego Jona jest osobistym wrogiem Wieczorka. Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: 13 grudnia roku pamietnego...... 14.12.07, 02:30 "...mam swoj rozum ...." ... gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: 13 grudnia roku pamietnego...... IP: *.centertel.pl 13.12.07, 17:24 droga JONA A NIE PRZYSZŁO ci do głowy że tata służył w obcym wojsku, mógł zmienic prace i po problemie!!! tylko ciut gorzej by się żyło!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JONA Re: 13 grudnia roku pamietnego...... IP: *.access.telenet.be 13.12.07, 18:39 A dlaczego mial zmieniac prace????Robil to co lubil i nigdy choc mial propozycje nie byl ani w partii ani na moskiewskich uczelniach....Zawsze byl i jest soba, tak mnie wychowal i za to go cenie....Az przyszedl czas kiedy majac 50 lat inni poprosili go o przejscie na wczesniejsza emeryture,powodem (nieoficjalnym) byla dzialalnosc corki...A zaczelo sie kiedy to pewien postawiony czlowiek (pseudo przyjaciel)przyszedl (kto wie moze celowo)do nas i zobaczyl u nas kilkakrotnie czolowego dzialacza gorzowskiej mlodziezowki, jednego z moich owczesnych przyjaciol....Potem poszlo szybko....emerytura w wieku 50 lat i praca w UM za czasow prezydentury HM Wozniaka....A wiec przestancie wszystkich wrzucac do jednego worka,bo czasem ci ludzie (przez was znienawidzeni komunisci) wiecej zrobili dla Polski jak was cala dziesiatka....I tu mam na mysli Beate, ktora byla corka prominenta gorzowskiego PZPR i tak wiele zrobila dla gorzowskiego RMN-u....,a potem byly konsekwencje...Wiezienie,wyrzucenie ze szkoly....Czy nie wpadles na to,ze wlasnie aby zatrzec czujnosc owczesnej wladzy wlasnie takie osoby jak Beata, ja i wiele innych byly potrzebne......... Puenta-latwiej teraz madrzyc sie na anonimowym forum........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: 13 grudnia roku pamietnego...... IP: *.gorzow.mm.pl 14.12.07, 01:07 Gość portalu: JONA napisał(a): > A dlaczego mial zmieniac prace????Robil to co lubil i nigdy choc > mial propozycje nie byl ani w partii ani na moskiewskich > uczelniach....Zawsze byl i jest soba, tak mnie wychowal i za to go > cenie....Az przyszedl czas kiedy majac 50 lat inni poprosili go Droga JONO , a no dlatego, że uwiarygadniał system, no chyba ,że Twój tata w armii tłumaczył żołnierzom, że zsrr nie sa naszymi przójacółmi, mówił o katyniu itd, itp. miałem watpliwa przyjemność byc w tym wojsku i do dziś mi to sie nie podoba . miałem byc miesem armatnim w interesie sowietow co udowodniła historia. daleki jestem aby twierdzić ,że twoj ojciec to zły człowiek, ale jednak służył w interesie obcej władzy, no chyba nakazu pracy nie miał! a argument ,że robił to co lubił jest bardzo niebezpieczny, mysle, że wyrwało ci się to. i jeszcze jedno, nie licytuj kto wiecej zrobił dla polski, bo brzmi to fałszywie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA Re: 13 grudnia roku pamietnego...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.07, 21:25 Gość portalu: *** napisał(a): > droga > JONA > A NIE PRZYSZŁO ci do głowy że tata służył w obcym wojsku, mógł > zmienic prace i po problemie!!! tylko ciut gorzej by się żyło!!! Takie burasy co o Wojsku Polskim piszą "obce wojsko" nie zasługują nawet na to zeby porządny człowiek w pysk im napluł. Odpowiedz Link Zgłoś
emsiziomal Re: 13 grudnia roku pamietnego...... 13.12.07, 22:10 Ludowe Wojsko Polskie to nie to samo co Wojsko Polskie! Jonie przyznac należy tytuł Czołowej Działaczki ZBOWID na forum!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buras Re: 13 grudnia roku pamietnego...... IP: *.gorzow.mm.pl 14.12.07, 00:56 Gość portalu: JA napisał(a): Takie burasy co o Wojsku Polskim piszą "obce wojsko" nie zasługują nawet na to > zeby porządny człowiek w pysk im napluł. po pierwsze: nie o wojsku polskim tylko "ludowym wojsku polskim". po drugie: chodzi mi o instytucje, nie poborowych po trzecie: a jakie polskie interesy broniło to wojsko?? po czwarte: a kto ocenia ta "porządnosć" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JONA Re: 13 grudnia roku pamietnego...... IP: *.access.telenet.be 14.12.07, 12:05 1/ jak nie ten to inny pracowalby w tym LWP 2/ ZAWSZE PISZE TO CO MYSLE I NIE UKRYWAM SIE POD PSEUDONIMAMI TYPU *** 3/Kazdy ma prawo do wlasnego zdania,respektuje zdanie innych,ale nie zgadzam sie z nim bo np mozna to porownac z obecnymi sytuacjami w NL czy GB nie wszyscy Polacy to pijaki,zlodzieje,czychajacy na zasilki socjalne i dla bezrobotnych Nastepnym razem zastanowcie sie zanim cos napiszecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: 13 grudnia roku pamietnego...... IP: *.gorzow.mm.pl 14.12.07, 14:36 Gość portalu: JONA napisał(a): > 1/ jak nie ten to inny pracowalby w tym LWP Przykro pisać, jak nie ten to inny pracowałby w ub. 3/Kazdy ma prawo do wlasnego zdania,respektuje zdanie innych, no własnie, ja mam takie zdanie i masz prawo się z nim nie zgadzać, ciekawe co twoj ojciec robił jak ktos z zołnierzy miał inne zdanie na temat socjalizmu, przewodniej roli partii itp? Awnsował takiego zołnierza? Odpowiedz Link Zgłoś
login_tymczasowy Re: 13 grudnia roku pamietnego...... 14.12.07, 15:00 Droga Jono! Ludowe Wojsko Polskie, gdzie sluzyl Twoj Tatus, to bylo ruskie pomiotło. Jego strategicznym celem nie byla obrona Polski tylko najazd na Danie. Dunscy oficerowie uczyli sie polskiego, a Polscy zolnierze cwiczyli ladowanie na plazy. Bo tak kazali im polscy generalowie, ktorzy byli calkowicie zalezni od generalow ruskich. Na szczescie Twoj Tatus nie zostal wyslany do Kopenhagi by budowac socjalizm, ale swinstwa jakie polscy zolnierze w mundurach LWP zrobili w tym czasie i tak maja swoja wage. Ze wspomne najazd Czechoslowacji, okupacje Hradec Kralowe i kilkukrotne strzelanie do wlasnych braci w kraju. W historii Polski nie bylo chyba gorszej formacji wojskowej. Sluzba w tak szmatlawym i zlej slawy miejscu jak LWP nie jest powodem do dumy. To powod do przeprosin i wyrzutow sumienia. Duzym obrzydzeniem napelniaja mnie takie ckliwe wspominki o zmarznietych zomowcach na Fredry czy zolnierzach przy koksownikach. Zamiast zapraszac ich do klatki trzeba bylo do tego koksownika naszczac. Moze socjalizm trwalby krocej, na pozytek nas wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JONA do logina IP: *.access.telenet.be 14.12.07, 17:11 Loginie,jak juz pisalam wielokrotnie.....kazdy ma prawo do wlasnego zdania....Pisz sobie co chcesz,a ja twierdze,ze to jest glupie pieprzenie,bo wlasnie nawet gorzowskiej S czy mlodziezowce rowniez byly potrzebne takie osoby jak JA i moja rodzina........I pewnie wowczas wiele wiecej dla Polski zrobilam niz wy wymadrzajacy sie teraz w ciepelku piszac na kompie anonimowo.......Jeszcze raz powtarzam wszyscy (lacznie z bracmi R)bardzo dobrze wiedzieli gdzie pracuje i co robi moj ojciec...Im to nie przeszkadzalo,a wrecz przeciwnie.....Co moglo byc lepsze dla czolowego przedstawiciela mlodziezowki na zgubienie ogonow jak odwiedziny mojej osoby????A wiec STOP z wrzucaniem wszystkich do jednego worka....Bylam,jestem i bede dumna z mojego ojca,ze od najmlodszych lat mowil mi prawde o sytuacji w PL i uczyl mnie prawdziwej historii Odpowiedz Link Zgłoś
login_tymczasowy Re: do logina 14.12.07, 17:33 Ja nie mowie ze Ty jestes niepotrzebna czy glupia przez swojego ojca. Kazdy swoje zaslugi wyrabia na wlasne konto. Pisze tylko, ze LWP nie bylo miejscem godnym chwaly ani "lubienia". Mysle ze zdajesz sobie z tego sprawe i zupacka przeszlosc Tatusia Twojego kaze Ci tak zajadle atakowac Wieczorka. Co chwila powolujesz sie na swiadectwa moralnosci wystawione (lub nie) przez Terese Klimek albo Rusakiewiczow. Moze czas zaczac samodzielnie konstruowac oceny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JONA Re: do logina IP: *.access.telenet.be 14.12.07, 17:48 Co chwila powolujesz sie na swiadectwa moralnosci wystawione (lub > nie) przez Terese Klimek albo Rusakiewiczow. > Moze czas zaczac samodzielnie konstruowac oceny... ------------------------------------------------------------- Z Markiem R nie rozmawialam od +-18 lat,z Waldkiem-moze kiedys bylo przelotne dzien dobry..........Z p Klimek napewno ponad 20 lat.Tak Klimkowie byli zawsze dla mnie autorytetami wlasnie za ich postepowanie,uwielbialam spotkania KIK gdzie min moglam doglebnie poznawac historie PL ----------------------------------------- Moze kiedys Marek byl jakims autorytetem dla mnie bo to dzieki niemu wybralam taki a nie inny kierunek studiow. Ale to bylo krotko,bo... Jezeli chodzi o Wieczorka to nie lubie go tylko i wylacznie za jego pisanie glupot i za wszelka cene chec bycia katem i prokuratorem. Tu napewno nie mysle tak jak Waldek R bo on jest obecnym v-ce przew S i pewnie wraz z Porwichem musieli zgodzic sie na umieszczenie listy Wieczorka na stronie gorzowskie S,co uwazam za glupote....Zawsze mialam swoje zdanie za co nieraz "obrywalam" i "placilam slono" za swoja niezaleznosc...i tak jest do DZIS Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: do logina 14.12.07, 17:35 "...gorzowskiej S czy mlodziezowce rowniez byly potrzebne takie osoby jak JA i moja rodzina..." ... a dlaczego musiały być "potrzebne"? Przecież ruskie mogli sie wynieść sami - nikt nie musiałby z nimi walczyc albo "byc potrzebnym"! Ludzie pokroju twego ojca legimityzowali swoja postawa pobyt okupanta w Polsce powojennej. Gdyby nie ich serwilisytyczne poparcie - ruskie nie mieliby prawa pobytu w Polsce! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JONA do*** IP: *.access.telenet.be 14.12.07, 16:58 Moj ojciec nikogo nie awansowal,bo sam sobie byl szefem prowadzac strzelnice i przez jego poglady nie awansowali i jego...To w domu poznalam prawdziwa polska historie.Chyba nie czytales wczesniejszych moich watkow...Wszyscy moi znajomi i przyjaciela z harcerstwa i RMN bardzo dobrze wiedzieli gdzie pracuje moj ojciec i nigdy z tego powodu nie bylo przeszkod,a wrecz przeciwnie...byly z drugiej strona jak kiedys na moje imieniny przybyla ekipa Ciutki,Soltys i jeszcze paru z tej paczki i zaczeli spiewac pod blokiem sto lat. Pewnie pomimo,ze swego czasu Ciutki mnie nie "kochaly" nie dawaliby mi do przenoszenia transparentow podczas pielgrzymki w Gdansku i Szczecinie w 1987 i jest jeszcze wiele,bardzo wiele innych przykladow.....np za dzialalnosc obnizona ocena na maturze ustnejz historii przez Gutowska z odpowiednim komentarzem,bo jako zca w Samorzadzie szkolnym odmowilam tego czy tamtego.........Nigdy nie zalowalam swego postepowania i wcale nie uwazam,ze to bylo jakies poswiecenie tylko NORMALNA POSTAWA NORMALNEGO MLODEGO CZLOWIEKA w owczesnych czasach,a wychowanie takie wynioslam z domu...I nigdy nie wstydzilam sie,ze moj ojciec byl zolnierzem LWP, no i w przeciwienstwie do ciebie pomimo burz zawsze podpisuje sie tym samym pseudo ,a nie *** Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: do*** IP: *.gorzow.mm.pl 16.12.07, 20:22 Gość portalu: JONA napisał(a): przeciwienstwie do ciebie pomimo burz zawsze podpisuje sie tym samym > pseudo ,a nie *** a co za różnca JONA, czy *** ? a tak poważnie to wydaje sie ,że wiesz o co nam wszystkim chodzi! prywatnie to wszyscy mogą być wspaniali , a w pracy różnie. Czy Twoj tata w pracy też przekazywał prawdziwą historię Polski? Odpowiedz Link Zgłoś
ant777 Re: 13 grudnia roku pamietnego...... 13.12.07, 10:54 Gość portalu: JONA napisał(a): > Akurat ja mieszkalam w takiej pilnowanej klatce i to nie trepy,bo w > tym momencie obrazasz mojego ojca,ktory pewnie wiecej zrobil dla > Polski niz ty....tylko rozkaz odgorny. Ja przynajmniej nie służyłem komunistom. Twój ojciec też miał wybór. Chyba że został przymusowo skierowany do wojska. Podejrzewam, że bardziej chodziło o możliwość otrzymania mieszkania. Jeśli tak to się nie dziwię. W wojsku byłem 540 dni więc zdanie mam wyrobione i raczej go nie zmienię. Bajki o etosie polskiego oręża (zwłaszacza z okresu komuny) możesz dzieciom wciskać. My kadrę nie nazywaliśmy trepami, tylko biedą. Odpowiedz Link Zgłoś
ant777 Re: 13 grudnia roku pamietnego...... 13.12.07, 11:02 Napisz mi jeszcze jak możesz, jak to było z kartkami na żywność i z zaopatrzeniem dla żołnierzy zawodowych i ich rodzin. Też staliście godzinami w kolejkach, mieliście jakieś ekstra kartki, bonusy na telewizor, odkurzacz itp? Pytam się nie ze złośliwości ale z ciekawości. Milicja np. miała własny sklep na osiedlu Sportowym, on nazywał się "Konsumy" czy jakoś tak. A o sklepach dla górników na Górnym Śląsku krążyły legendy. Odpowiedz Link Zgłoś
thebird1 Re: 13 grudnia roku pamietnego...... 13.12.07, 11:18 Były legendy o tych sklepach i kazdy miał mozliwośc w nich kupować . Tylko należało zapisać sie do pracy "na dole " i juz można było kupować do woli . Kilku gorzowian skorzystało . Co do "konsumów" to były normalne sklepy mundurowe a nie spozywcze drugi był koło Muszelki . W konsumach jadało sie(koło stadionu żuzlowego) równiez posiłki wprawdzie obsługiwały mundurowych ale cywilów nie odganiano. Dzisiejsze wypowiedzi przypominaja głuchy telefon starający się nadymać balon. Słucham wypowiedzi ludzi przypisujacych sobie zasługi walki nawet takie jak siedzenie na dołku za pijanstwo lub defraudacje . Czym wiecej alkoholu to wieksze bohaterstwo . Jak było wiedzą ci ,którzy przy tym byli Uważam ,że powinniśmy sie tylko radować ,że Junta nie postapiła tak jak w tym samym czasie w Boliwii . Tam w pierwszych dniach Stanu poprostu odstrzelono 1600 osób niezadowolonych z podwyżek w sklepach ,a nie z przyjaźni do ZSRR Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: 13 grudnia roku pamietnego...... 13.12.07, 14:02 "...Uważam ,że powinniśmy sie tylko radować ,że Junta nie postapiła tak jak w tym samym czasie w Boliwii..." ... kur/wa komuchu!!!... cieszę sie jak ch...olera!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JONA Re: 13 grudnia roku pamietnego...... IP: *.access.telenet.be 13.12.07, 14:08 Latwo teraz czepiac sie i to anonimowo....nie zamierzam nikomu tlumaczyc sie.........Kazda praca w tamtym okresie mogla dawac takie czy inne profity i tak jest do dzis....np UM czy ILO ma swoje wakacyjne domki nad morzem,w ktorych wakacje spedzaja rodziny za grosze........I jest wiele wiele innych przykladow....Pamietam tylko jeden przywilej-stare DDR ciuchy na kiermaszu w saperach,z ktorych nic nie udalo mi sie wybrac...Wedliny,slodycze,meble,dywany to byla specjalnosc mojej mamy,ktora nic nie miala z wojskiem,a pracowala w WSS SPOLEM :-)))A wiec przywileje byly sa i beda praktycznie w kazdej dziedzinie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ant777 Re: 13 grudnia roku pamietnego...... IP: *.gorzow.mm.pl 13.12.07, 18:38 E tam.. czepiać.. Ty masz inny obraz wojska, też ciekawy. Napisałem ci wyżej że siedziałem chwilę w tym syfie i udało mi się poznać mentalność tych ludzi. Było kilku zawodowych zajebistych. Taki szef oddziału jak zaczął robić porządki na sali... wszystko latało. Było też kilka ludzkich facetów, którzy swoim szefom nie wchodzili w dupę, a poborowych traktowali jak ludzi. Byli też tacy, co po pijaku wyżywali się na szwejach. Albo robili apel i sprawdzali co komu zginęło. Jak zginęło, żołnierz musiał kupić ręcznik, pas, czy cokolwiek innego od sierżańciny. Cały numer polegał na tym, że żołnierze odkupywali swoje rzeczy. Najgorszą mendą był tzw. oficer wychowawczy - za komuny polityczny. Za komuny taka menda lizała partyjne tyłki, a po przemianach przerzuciła się na kościół. Jak nie mam pamięci do nazwisk, to tego gnoja zapamiętałem ale niech gość zostanie anonimowy. Pamiętam jak przed przysięgą zagonili nas do kościoła bez pytania, czy ktoś chce iść czy nie. I to był pierwszy kontakt z księdzem w wojsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JONA Re: 13 grudnia roku pamietnego...... IP: *.access.telenet.be 13.12.07, 18:42 Wszedzie w kazdym srodowisku buli sa i beda ludzie i kanalie....Moj ojciec w jednym miejscu przepracowal spokojnie wiele wiele lat....A z wieloma swoimi owczesnymi podopiecznymi-zolnierzami sluzby czynnej ma kontakty do dzis...A wiec to o czyms swiadczy.... Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: 13 grudnia roku pamietnego...... 14.12.07, 02:36 "...zolnierzami sluzby czynnej ma kontakty do dzis...A wiec to o czyms swiadczy..." ... o czym? Rakowski takze ma kontakty z Urbanem... o czyms to swiadczy! Odpowiedz Link Zgłoś
ant777 Re: 13 grudnia roku pamietnego...... 14.12.07, 12:20 Gość portalu: JONA napisał(a): > Wszedzie w kazdym srodowisku buli sa i beda ludzie i kanalie....Moj ojciec w jednym miejscu przepracowal spokojnie wiele wiele lat.... Jakie tam spokojnie. Nie jeździł na poligony? Nie brał udziału na przyjazd "paniki" do jednostki? Kiedyś jak do Kostrzyna mial przyjechać Jaruzelski na wizytację, to w ciągu kilku godzin otynkowano kilkdziesiąt metrów muru. A przed przyjazdem wyrzucono całą jednostkę na miejscowy poligon. Zostały tylko niezbędne służby. A z wieloma swoimi owczesnymi podopiecznymi-zolnierzami sluzby czynnej ma kontakty do dzis...A wiec to o czyms swiadczy.... Świadczyłoby gdyby miał kontakty z poborowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: 13 grudnia roku pamietnego...... 14.12.07, 02:29 "...Wedliny,slodycze,meble,dywany to byla specjalnosc mojej mamy,ktora nic nie miala z wojskiem..." ... pewnie ze nic - mąż trep to jest nic! Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: 13 grudnia roku pamietnego...... 13.12.07, 13:55 "...ktory pewnie wiecej zrobil dla > Polski niz ty....tylko rozkaz odgorny. To byl rozkaz odgorny..." .... co takiego zrobił? Ciebie? Taki sobie powód do chwały... Widziałas kiedyś "rozkaz oddolny"? To z takimi walczył twój ojciec... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: młody Re: 13 grudnia roku pamietnego...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.07, 09:01 Dlaczego PO stoi po tej stronie co ZOMO? Dlaczego za zwycięstwem PO stoi Gazeta Wyborcza? Kto powie prawdę o Adamie Michniku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cezary Re: 13 grudnia roku pamietnego...... IP: *.dream.net.pl 13.12.07, 12:27 Być może odpowiedź znajdziesz we fragmencie rozmowy z Tomaszem Wołkiem: ...,,Ja mam ideę - tak nazwijmy - jagiellońską. To znaczy ideę Polski jako formuły szerokiej, gdzie jest miejsce i na prawosławną cerkiew, i na katolicki kościół, i na protestancki zbór, i na synagogę, i na meczet. I to wszystko jest dopiero Polską. Dla mnie,,... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary Re: 13 grudnia roku pamietnego...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.07, 13:04 A kto to jest Wołek? Czy to ta zakłamana łajza, o giętkim sofistycznym umyśle, skorym do współpracy z każdą władzuchną... Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: 13 grudnia roku pamietnego...... 13.12.07, 14:06 Mlody - weź się zestarzej... ponoć z wiekiem mądrość się zjawia! Choć słyszałem że nie jest to regułą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadeusz542 słyszałem moc wspomnień w radio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.07, 21:08 ilość tych co walczyli jest porażająca - szkoda ,że wtedy poszli gremialnie na kawę bo jakoś ich widać nie było. W ferworze wspomnień zapominają się zwłaszcza ci co byli za młodzi żeby cokolwiek pamiętać albo znają sprawę ze szkoły. Oto jeden ze wspominających walnął ,że z chwilą ogłoszenia stanu wojennego ludzie rzucili się do sklepów i wykupili cały towar. To oznacza ,że chłop miał co najwyżej parę miesięcy i świadomie zaczął pamiętać dopiero po 1989 roku . Maluczko a dowiem się ,że komuna od razu zablokowała internet i odcieła prąd operatorom telefonii komórkowej oraz kazała zdeponować drukarki i karty pamięci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kłodawa Re: 13 grudnia roku pamietnego...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.07, 22:04 Komunistyczni zbrodniarze, karierowicze i donosiciele stanęli po przeciwnej stronie niz społeczeństwo polskie za żelazem karabinów,czołgów,cenzury i krat często w zamian za mieszkania poza kolejnością czy talony na fata 126 p. Szmaty ! Niestety z powodów tkwiących w roku 1990 i 1991 te ..... podniosły swoje głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
emsiziomal Re: 13 grudnia roku pamietnego...... 13.12.07, 22:23 Jona: Kazda praca w tamtym okresie mogla dawac takie czy inne profity i tak jest do dzis....np UM czy ILO ma swoje wakacyjne domki nad morzem,w ktorych wakacje spedzaja rodziny za grosze........I jest wiele wiele innych przykladow....Pamietam tylko jeden przywilej-stare DDR ciuchy na kiermaszu w saperach,z ktorych nic nie udalo mi sie wybrac...Wedliny,slodycze,meble,dywany to byla specjalnosc mojej mamy,ktora nic nie miala z wojskiem,a pracowala w WSS SPOLEM :-)))A wiec przywileje były.... _______________________________________________ Jak ja kocham budżetówkę!!!!!!!!!!! Przywileje!!! Pamiętam wojskowe bloki na Boh. Warszawy i uśmiechnięte dzieci wojskowych zyjące w swoistej "enklawie". Bo normalni ich nie lubili. Mama z WSS ...miała cynki o kolejkach pewnie..i wcześniej sie w nich ustawiała... :) Prosze nie ośmieszaj swoimi wywodami siebie, Rodziny i czegokolwiek co dało ci jakikolwiek dyplom czegokolwiek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kłodawa Re: 13 grudnia roku pamietnego...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.07, 22:26 Tu masz rację. Każda praca dawała jakieś profity. Dla jednego urzędnika był to domek z dykty nad morze a dla członka PZPR i aktywisty ORMO hotel w Świnoujściu a dla zasłużonego dowódcy ZOMO lub członka sztabu WRON 2 tygodniowe wczasy w Bułgarii a dla syna studia w Szwajcarii. Masz rację ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JONA Re: 13 grudnia roku pamietnego...... IP: *.access.telenet.be 14.12.07, 12:09 Masz prawo do wlasnego zdania, ktorego ja mam prawo nie akceptowac...Nigdy nie narzekalam na brak kolegow i to tych nazwijmy ich z najwyzszej polki :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: 13 grudnia roku pamietnego...... 14.12.07, 17:47 "... to tych nazwijmy ich z najwyzszej polki :-)))" ... patrząc z twojego poziomu to wszscy sa z wyższej półki! Nawet nie nobilituje cie twoja ponad wszelkie "półki" głupota! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thebird1 Re: 13 grudnia roku pamietnego...... IP: *.gorzow.mm.pl 13.12.07, 22:27 jak to odwaga potaniała, jak to sie teraz wymądrzają, jacy to waleczni wtedy byli . Rączki urobione od druku ulotek... Teraz nawet za zajomośc topografi sklepów w Gorzowie stajesz sie komuchem . Jakoś tych ziutków nie widziałem na gorzowskich barykadach . A gdzieżeście byli wtedy ,ze teraz macie prawo cokolwiek mówic w temacie opozycja . Po tylu latach tylko obszczymurki nie dochodza do wniosku ,że i tak sie to wszystko dobrze zakończyło dla polaków . Odpowiedz Link Zgłoś
emsiziomal Re: 13 grudnia roku pamietnego...... 13.12.07, 22:32 NIe byłem na barykadach, nie drukowałem ulotek, miałem 14 lat i byłem w podstawówce....ale wiem jedno.... Dla prawdziwych Polaków zakończyło sie to nie najlepiej...."polacy " , jak piszesz analfabeto , pałowali Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kłodawa Re: 13 grudnia roku pamietnego...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.07, 23:04 Zes tarchem ale podnosząć głowę do góry 13 i 14 grudnia głosno śpiewałem : "Trzech budowniczych kłamstwo, przymus, strach wznosiło ten fundamentalny gmach." Pózniej leciały mury, pózniej ... usłyszeliśmy w nocy szum czołgowych gąsienic a o reszcie nie piszę bo to nie przystoi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA Re: 13 grudnia roku pamietnego...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 01:06 Też mi sie kombatanci znaleźli! Zindoktrynowane myślące cudzą głową gó..arstwo! Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: 13 grudnia roku pamietnego...... 14.12.07, 02:40 Co tak sie wku/rwiasz czerwony padalcu? Żal ci ze przywileje odeszły wraz z komuną? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kłodawa Re: 13 grudnia roku pamietnego...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 06:25 To typowa bardzo znana reakcja i opisana w psychologi. Jak ktos wie, że okazał się nieuczciwy czy niemoralny, to niedopuszcza tej mysli do siebie i najczęściej stara sie to ukryć nawet przezd samym sobą reakcją agresywne w przeciwną stroną. Taka forma odreagowania ukrywanego poczucia winy czy zazdrości, że inni postąpili dobrze i mogą podnosić głowę bo postąpili etycznie i moralnie pozytywnie. Hey Ja ! Czy warto było te kilkanaście lat mieć dobrze, lepiej od innych i mieć świadomość, że służyło sie złej sprawie ? Przede wszystkim Ty pogódż się sam ze sobą. Człowiek ma prawo popełniać błędy, Ty też. Jednak nie ma powodu abyś rzucał kamieniem w tych, w których chyba już rzucałeś gdy byli słabsi od Ciebie. Korzystaj z tego co dla Ciebie wywalczyliśmy płacąc różne małe i duże ofiary np : idż do Multikina albo pośmiej się na forum z Kaczyńskich czy Kwasniewskiego. Wywalczyliśmy Ci to ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emsiziomal Re: 13 grudnia roku pamietnego...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 05:10 Gość portalu: JA napisał(a): > Też mi sie kombatanci znaleźli! Zindoktrynowane myślące cudzą głową gó..arstwo! ____________________________________________________________ No własnie czuję , że oprócz wygórowanego ego"JA- wielkimi literami" mamy do czynienia ze zindoktrynowaniem innymi głowami...głowy Lenina z nad pianina? lepiej być gó..arzem ze względu na wiek...niz na intelekt ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JONA do emsiziomal IP: *.access.telenet.be 14.12.07, 12:16 Drogi emsiziomal wychodzi na to,ze jestesmy w podobnym wieku....Sam piszesz,ze nic wowczas nie robiles,a teraz latwo krytykowac...........Ja bylam w twoim wieku i ......staralam sie cos, a moze i wiele.... dla Polski zrobic (tak z czystej ideologii i za akceptacja ojca-twoim zdaniem komunisty) Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: do emsiziomal 14.12.07, 17:23 "...a moze i wiele.... dla Polski zrobic ..." ...i spieprzyć. I ten wkład doceniam - wywożenie głupoty a kraju jest zasługa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emsiziomal Re: do emsiziomal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.07, 00:56 Gość portalu: JONA napisał(a): > Drogi emsiziomal wychodzi na to,ze jestesmy w podobnym wieku....Sam > piszesz,ze nic wowczas nie robiles,a teraz latwo > krytykowac...........Ja bylam w twoim wieku i ......staralam sie > cos, a moze i wiele.... dla Polski zrobic (tak z czystej ideologii i > za akceptacja ojca-twoim zdaniem komunisty) _______________________________________________________ Drogi emsiziomal odpowiada: Nie pisałem słowa o twoim ojcu! Nie potępiam go..bo go nie znam. Twoje emocje wplątały twoich rodziców w wątek..ale zrobiłas to sama!!!! Jako człek złosliwy do szpiku kości...piętnuje bezmyślność i głupotę zatem nie dziw się, że Ci odpisuję! Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz542 wysłałem maila do Stanisława Płatka 18.12.07, 17:11 mail ten ma treść następującą: W Dzienniku Zachodnim z 17 grudnia 2007 autorzy podpisujący się jako AZG oraz TESS w artykule nawiązującym do pamiętnych wydarzeń na kopalni WUJEK pod tytułem „Przebaczamy ale pamiętamy” zamieścili dwie sentencje z których pierwsza wyraża sposób myślenia typowego homo sovieticus a ta druga wzbudziła we mnie chęć podzielenia się moimi wiadomościami w temacie. Ta pierwsza sentencja brzmi : „Choć po 26 latach usłyszeliśmy wyrok skazujący niektórych sprawców tamtej tragedii, nie czyni on w pełni zadość społecznemu poczuciu sprawiedliwości”. Drodzy Redaktorzy społecznym poczuciem sprawiedliwości to charakteryzowały się procesy stalinowskie, teraz dla skazania człowieka powinny być niezbite dowody. W przypadku tego procesu tych dowodów nie ma i żaden sędzia który chociaż trochę kieruje się prawem na którego straży stoi nie skaże żadnego z tych milicjantów na podstawie takich bredni jak Raport Taterników . Ponieważ prowadząca ostatni „proces” miała moim zdaniem gotowy wyrok zanim otworzyła przewód a nadto miała wewnętrzne przekonanie o tym ,że Romuald Cieślak powinien chociaż trochę posiedzieć za kratkami bo tego nikt mu nie odbierze więc tak poprowadziła proces i zaaranżowała wydarzenia ,żeby chłop posiedział chociaż ze dwa lata zanim Sąd Apelacyjny wyda swój wyrok i Cieślak na pewno jeszcze dostanie następne trzy miesiące sankcji a potem posiedzi być może przez cały długi proces w Sądzie Apelacyjnym. To nie ma nic wspólnego z poczuciem sprawiedliwości to raczej różni ten proces od procesu stalinowskiego jedynie brakiem tortur i wyroku śmierci. I Sprawa druga to zajadłość z jaką ZOMO atakowało kopalnię a górnicy jej bronili. Sam zadawałem sobie pytanie dlaczego? wszak gdyby poczekać osiem dni górnicy sami na święta poszliby do domów i byłoby po problemie. W obozie internowanych w Zabrzu –Zaborzu przebywałem w jednej sali z górnikiem który brał udział w walce i chętnie opowiadał o samych wydarzeniach oraz o ich otoczce. Nie był wyjątkiem bo nikt nie przewidywał roku 1989 i wszyscy uważali okres Solidarności za definitywnie zakończony więc opowiadali wszyscy i ci z Zofiówki i ci z huty Katowice i wielu wielu innych nie było tam zresztą nic innego do roboty. Innym powodem tych szczerych do bólu opowieści były uporczywe plotki ,że w Uhercach rozbudowują ogromny obóz do którego przeniosą tych największych radykałów spośród internowanych po czym „wyprostują granicę tak żeby Uherce znalazły się na terenie ZSRR a potem to wiadomo - Syberia i ta psychoza zwłaszcza powodowała ,że ludzie chcieli być zapamiętani poprzez swoje czyny. Otóż ten górnik opowiedział ,że jeszcze jesienią na Wujku wymyślono ,żeby zimą jak tylko zawiąże się jakikolwiek strajk odciąć centrum Katowic od dostaw ciepła z ich ciepłowni co zmusi czerwonych żeby przyszli do nich na kolanach . Głównie chodziło o obszar tak zwanej dzielnicy rządowej czyli od dzisiejszej Komendy Wojewódzkiej MO do budynku Związków Zawodowych na ul. Dąbrowskiego . W tym rejonie mieściły się KW PZPR , Zjednoczenie Hutnictwa Żelaza i Stali , Ministerstwo Górnictwa i Energetyki , Urząd Wojewódzki kilka szkół i uczelni , szpitale oraz mieszkania prywatne. Następnym celem było prominenckie „Ptasie osiedle” które zamieszkiwali wyłącznie przedstawiciele władzy. Założyli - znając realia ,że w przypadku odcięcia ciepła , ludzie włączą grzejniki elektryczne co spowoduje wywalenie sieci w mieście a wówczas ludzie przełączą się na gaz co spowoduje jego spory spadek ciśnienia i tym sposobem gaz też padnie . Problemem którego nie potrafili rozwiązać było jak odciąć ciepło od miasta nie odcinając go od osiedla wokół kopalni /które stoi do dzisiaj w takim stanie jak wtedy więc można sobie zilustrować skalę problemu / które zamieszkiwali oni sami z rodzinami. Inżynierowie nie chcieli z nimi współpracować ale znając technikę budowy sieci wiedzieli ,że gdzieś muszą być zasuwy do awaryjnego odcinania poszczególnych nitek więc szukali takich miejsc i .. znaleźli. Właściwą zasuwę zlokalizowali na rozjeździe mikołowskim , sami uznali ,że jest zbyt trudna do obrony przed atakiem milicji co do którego nie mieli wątpliwości ale mimo tego pozostawili swoje posterunki które miały ją kontrolować . Aliści którejś nocy posterunkowi powrócili z podbitymi oczami wyrzuceni stamtąd przez nadal nieznanych sprawców . Od tej chwili górnicy wymyślali do realizacji różnorakie koncepcje awaryjne od zwolnienia wody do minimalnej szybkości począwszy aż do wysadzenia urządzeń ciepłowni skończywszy. Tragicznego 16 grudnia kotłownię obsadziła sprawdzona załoga związkowców . wyprowadzono liczne linie pożarowe podłączone do wrzącej wody by wrażym zomowcom sprawić gorącą łaźnię. Aliści w chwili ataku ZOMO cała załoga ciepłowni poleciała pogapić się na napastników i wówczas jakiś partyjny po prostu zatrzasnął się wewnątrz odcinając stalową bramą śmiercionośne linie . Cóż - obsadzenie idiotami strategicznego stanowiska nie raz było powodem klęski największych wodzów . Otóż moim zdaniem ta ostatnia koncepcja czyli działanie dla odcięcia 240 tysięcy ludzi od dostaw ciepła przy 25 stopniowym mrozie zaowocowała tak zajadłym atakiem na kopalnię Według dzisiejszych kryteriów był to akt terroryzmu na wielką skalę . Zauważcie ,że główna bitwa i największe ofiary padły właśnie pod murami ciepłowni o którą górnicy walczyli niczym Rejtan o wejście do Sali Rozbiorowej a jeśli nie dla zyskania czasu niezbędnego do jej odbicia i zniszczenia to niby czego tam tak wściekle bronili?. Może jakiś inny górnik miast Stanisława Płatka wyjaśniłby tę kwestię . Jeśli Romuald Cieślak miałby odsiedzieć swoje 11 lat to w towarzystwie Stanisława Płatka który zawłaszczył kompetencjie Komisji Zakładowej NSZZ Solidarność i pognał swoje hufce na przygotowane do rozbijania tłumów oddziały ZOMO. Największa tragedią dla walczącego nie jest lepiej wyposażony wróg, ani lepiej wyszkolony nie jest największym zagrożeniem brak wody i jedzenia natomiast jest zagrożeniem własny dowódca zwłaszcza jeśli jest idiotą.. Otóż Stanisław Płatek jest takim dowódcą bo porwał się na coś do czego nie był przygotowany to jego sumienie obciąża śmierć tych dziewięciu górników . tadeusz542@gazeta.pl adres Płatka brzmi: stanislaw.platek@chello.pl ciekaw jestem czy "legendarny przywódca" cokolwiek wyjąka na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hat. 13 grudnia roku pamietnego...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.07, 20:36 rządzą zdrajcy, ci co walczyli albo nie żyja albo w biedzie Odpowiedz Link Zgłoś
login_tymczasowy Re: wysłałem maila do Stanisława Płatka 20.12.07, 09:26 Nie wiem, stary, o co Ci chodzi. To gornicy, zwiazkowcy, ich przywodcy w 81 roku mieli racje. Jaruzelski to ku.. a stan wojenny opoznil o dziesiec lat demokracje i zablokowal rozwoj Polski. Sad nad wojskiem i milicja z grudnia musi sie odbyc i to z utrzymaniem zasad prawa. Ale dla oceny strajkow, stanu wojennego i calej tej sytuacji nie ma znaczenia czy gornicy stali pod brama numer jeden, czy sto metrow dalej. ps. Jaruzelski to ch... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: wysłałem maila do Stanisława Płatka IP: *.dial.telus.net 20.12.07, 10:04 Hey login, Napisales: "Jaruzelski to ch...".... Blad ortograficzny... "harcerz" pisze sie przez "h" Odpowiedz Link Zgłoś
login_tymczasowy Re: wysłałem maila do Stanisława Płatka 20.12.07, 10:12 Gość portalu: Bernard napisał(a): > Hey login, > Napisales: > "Jaruzelski to ch...".... Tez mnie to dziwi. Ja rozumiem ze jezyk polski nalezy chronic, ale czasami do opisu sytuacji wymagane jest slowo ciezkie i soczyste. Niezastapione w tych okolicznosciach sa slowa powszechnie uznane za obelzywe. W koncu to tez jezyk polski. Zakaz uzywania "brzydkich slow" to jak zakaz palenia wszedzie. Zakaz palenia, picia, jedzenia i calowania sie publicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: wysłałem maila do Stanisława Płatka IP: *.dial.telus.net 20.12.07, 10:48 Hey login, Rozumiem frustracje... Proponuje uzyc slow "zastepczych".. Na przyklad odda chyba "mysl autora" okreslenie : "Jaruzelski to czlonek..." Zaden prokurator nie moze sprawy z tego zrobic... Jaruzelskiego "czlonkowstwo" moze poswiadczyc wiele osob i organizacji... he he he he I to sa jaja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadeusz542 Wesołych Świąt Kochani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.07, 12:54 Tak w każdym razie Wam wszystkim życzę - jakem ateista Odpowiedz Link Zgłoś