Dodaj do ulubionych

Gorzów - co warto zwiedzić ?

05.09.03, 09:44
Czasem zastanawiam się nad tym. Oklepane muzeum czy bliżej nie znany mi
spichlerz ? Może spróbujmy podać swoje typy z krótkim uzasadnieniem. Później
ułożymy z tego trasę turystyczną :))
... kurcze, po zastanowieniu nie wiem co warto zwiedzić.
Ale okazuje się że mało kto wie, na co wskazuje wątek :
- cooltowe miejsca w Gorzowie

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=58&w=7212519
No to może trasę zacznę od

WIEŻA KATEDRALNA
Ale nie wiem czemu, bo tam nie wchodziłem. Może ktoś ma jakieś osobiste
odczucia.
MUZEUM NA WARSZAWSKIEJ
W parku przy muzeum na Warszawskiej były kiedyś pawie i chyba bażanty. Te
warto było zwiedzić, ale w czercu ich nie widziałem więc pozostał tylko park
jak park. W samym muzeum jakoś nie pamiętam specjalnych doznań. Może ktoś
inny.
Obserwuj wątek
    • bart.q Re: Gorzów - co warto zwiedzić ? 05.09.03, 16:08
      W Gorzowie najbardziej warta zwiedzania jest Puszcza Notecka.
      • darth4 Re: Gorzów - co warto zwiedzić ? 05.09.03, 16:28
        A najwiecej o tym ciekawym obiekcie turystycznym dowiesz sie będąc w punkcie
        informacji turystycznej w Zakopanem, hej.
        • bart.q Re: Gorzów - co warto zwiedzić ? 05.09.03, 16:30
          darth4 napisał:

> A najwiecej o tym ciekawym obiekcie turystycznym dowiesz sie będąc w punkcie
          > informacji turystycznej w Zakopanem, hej.

Wcale bym się nie zdziwił. Może mają jakiś specjalistyczny punkt o puszczach,
          oj dziś dziś.
    • marek_p Re: Gorzów - co warto zwiedzić ? 06.09.03, 21:09
      Wzgórza morenowe, flora
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=58&w=7834745
      • marek_p Barlinecko - Gorzowski Park Krajobrazowy 06.09.03, 21:19
        Piękne jeziora, ostoje grubego zwierz (dzików i jeleni).
        Znam takie jedno miejsce koło jeziora Leśnego, na bagnie rośnie rosiczka,
        mech torfowiec tworzy ruchomy dywan.
        Coś nie z tej ziemi.

Drugie oczko (jeziorko) ma wysepkę z kępą obumarłych brzóz. Wodę pokrywa dywan
        ciekawych pnączy, wszędzie wokół legowiska dzików (raz tam tylko byłem, aż
        dzik.. dziw, że żaden dzik mnie na drzewo nie pogonił.
        • marek_p W pobliżu Gorzowa 06.09.03, 21:34
          Zoo safari w Świerkocienie, trochę dalej - Międzyrzecki Rejon Umocniony,
          zamek i muzeum w Międzyrzeczu.
          • bart.q Re: W pobliżu Gorzowa 07.09.03, 00:07
            marek_p napisał:

> Zoo safari w Świerkocienie, trochę dalej - Międzyrzecki Rejon Umocniony,
            > zamek i muzeum w Międzyrzeczu.

No właśnie.
            A miało być w Gorzowie. _W_ Gorzowie.
            Na głowie stań człowieku, a nie znajdziesz nic ciekawego dla turystów na
            dłuższy spacer.
            • darth4 Re: W pobliżu Gorzowa 07.09.03, 21:31
              bart.q napisał:
              > No właśnie.
              > A miało być w Gorzowie. _W_ Gorzowie.
              > Na głowie stań człowieku, a nie znajdziesz nic ciekawego dla turystów na
              > dłuższy spacer.

Witam po weekendzie gdzi ja miałem aparat zorkę 5 ... itd.
              To straszzzne. Rzeczywiście nic wartego zwiedzania ? w Gorzowie oczywiście ?

To jak z tym muzeum , sa te pawie czy cośtam ? Nie po imprezowe oczywiście.
              Ciężkie zadanie ma w takim razie ten oddział promocji Gorzowa.
              Żadnej trasy. No to może z innej beczki.
              Czy Marek wie coś o tej barce co to ją mozna przerobić na warcianą
              restaurację ? Pytam poważnie.
              Bo może chociaż :
              Katedra, spichleż, warciany statek i wzdłuż warty ? To może zajmie ze 2
              godzinki , hę ?
              • marek_p Nic tylko usiąść i spłakać się :) 07.09.03, 23:01
                darth4 napisał:

> Ciężkie zadanie ma w takim razie ten oddział promocji Gorzowa.
                > Żadnej trasy.

Bartka zdanie, rzecz jasna.

> No to może z innej beczki.
                > Czy Marek wie coś o tej barce co to ją mozna przerobić na warcianą
                > restaurację ? Pytam poważnie.

Tylko tyle co Ty. Barka to jedno, ale ponoć Kuna już niedługo będzie pływać
                po Warcie. W kierunku Santoku to może być całkiem piękna trasa, i nawet
                dwugodzinna :)

Dużo zależy od przewodnika. Czy w okolicach Gorzowa mieszka ktoś, kto by
                tak pięknie opowiadał anegdoty i historyjki z życia prastarych mieszkańców
                tych ziem ?

Z tego co wiem, na dwóch gorzowskich uczelniach studiuje się turystykę
                (poprawcie jeśli mam nieaktualne informacje).
                Tak sobie myślę, że może znajdzie się student jakiś, który zainwestuje
                w siebie trochę więcej i pozna dzieje tej krainy na tyle, by móc opowiadać
                podobnie jak Croolick.

Pracę by miał naprawdę piękną. Pływanie zabytkowym, pięknym stateczkiem
                po Warcie, o urozmaiconej linii brzegowej, a jakie widoki, na wzgórza koło
                Santoku, Ujście Noteci do Warty itp.

> Bo może chociaż :
                > Katedra, spichleż, warciany statek i wzdłuż warty ? To może zajmie ze 2
                > godzinki , hę ?

Koniecznie pagórki w okolicach Wieprzyc. Uwierzcie, mało jest miejsc o równie
                pięknej faunie. Szczególnie wiosną.
                • Gość: edi co Wy? IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 08.09.03, 09:31
                  Nie wiecie co jest ciekawego w Gorzowie???
                  Oj jest i to sporo!
                  Od czego by zacząć?
                  Proszę bardzo, jak tylko wysiądziesz z pociągu nieopodal pominik Adasia i ciraz
                  ładniejszy (z zewnątrz) "rolnik" kawałek dalej przez park piękne budynki IWF-
                  u , cofając się nieco na ulicy Sikorskiego ładniutki budynek "jago center"
                  potem troszkę kiczu ale "PARK RÓŻ" wspaniałe miejsce, nawet z wronami
                  gniżdzącymi się ma czubkach drzew, a z tyłu biblioteki technicznej na Łokietka
                  pole do gry w szachy jeszcze kilka lat (no może kilkanaście) starsi panowie w
                  pocie czoła przestawiali ogromne figury- super!!! Zabytkowe kamienice w okolicy
                  Chrobrego większość jeszcze z 19 wieku ja sam mam mieszkanie w takiej z roku
                  1895 i jest fajnie. Park na "kwadracie" teraz całkiem bezpieczny i nawet ładny.
                  Potem co jeszcze , niestaty zamknięte schody do ... i punkt widokowy w parku
                  całkiem cooltowe miejsce, troszkę wyżej kolejny park z bardzo zniszczoną
                  ale "sikającą" fontanną. Potem można zejść przez osiedla widok poprzez błonia
                  do ulicy warszawskiej(zuzeum) dalej rzut beretem teatr z otwartą sceną letnią.
                  Można zobaczyć jak rośnie w siłe a włąściwie w wygląd PWSZ a tuż obok byłe
                  budynki UB. tereny nad wartą , mur obronny pewnie coś ominąłem jak sobie
                  przypomne to napiszę a w okolicy miasta tydzień by nie wystarczył
                  pozdro
                  • darth4 Re: co Wy? 08.09.03, 10:47
                    Gość portalu: edi napisał(a):
                    > Proszę bardzo, jak tylko wysiądziesz z pociągu nieopodal pominik Adasia i
                    > coraz ładniejszy (z zewnątrz) "rolnik"

No tak, zapomnieliśmy. Co do rolnika, pełna zgoda. Da się go zwiedzić i nawet
                    ma "haka". A mianowicie dlaczego nie sprzedaje się tam nic rolniczego.
                    Co do "Adasia", potrzebny byłby jakiś przewodnik po "Adasiu" coby się nie
                    zgubić.

> kawałek dalej przez park piękne budynki IWF-,

Eeee, no na zwiedzanie IWF-u przez turystów to sie chyba studenty nie zgodzą.
                    Jak tu imprezować pod okiem bacznej obserwatorki szanownej "szarańczy" ?
                    • Gość: edi Re: co Wy? IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 08.09.03, 11:48
                      chodzi mi o raczej sympatyczny wygląd zewnętrzny budynku nie o magisterów od
                      fikołków
                  • bart.q Re: co Wy? 08.09.03, 17:21
                    Gość portalu: edi napisał(a):

> ładniejszy (z zewnątrz) "rolnik"
                    > IWF
                    > "jago center"
                    > "PARK RÓŻ"
                    > pole do gry w szachy
                    > Zabytkowe kamienice w okolicy
                    > Park na "kwadracie"
                    > zamknięte schody do ...
                    > punkt widokowy w parku
                    > park z bardzo zniszczoną ale "sikającą" fontanną.
                    > błonia
                    > do ulicy warszawskiej(zuzeum)
                    > teatr z otwartą sceną letnią.
                    > rośnie w siłe a włąściwie w wygląd PWSZ a tuż obok byłe
                    > budynki UB.
                    > tereny nad wartą , mur obronny

Bardzo podoba mi się Twój entuzjazm. Musisz jednak wziąć pod uwagę, że punkty,
                    które wymieniłeś nie zaspokoją turystów przyzwyczajonych do atrakcji Wiednia,
                    Monachium, Paryża, Londynu, Rzymu, Aten, Pragi, Barcelony, czy nawet(?) Krakowa.
                    Ba, nie trzeba jeździć do takich turystycznych molochów żeby zobaczyć miasta
                    jak z bajki. Wszystkie państwa zachodniej Europy są pełne malowniczych małych i
                    średnich miast, których nazw większość z Gorzowian nigdy nie słyszała, a które
                    po prostu zabijają Gorzów swoją atrakcyjnością.
                    Musimy się pogodzić z tym, że miasta dzielą się na te, w których jest co
                    zwiedzać i pozostałe, a Gorzów jest w tej drugiej grupie.

Miastem, które reprezentuje minimum atrakcyjności dla turystów jest Jelenia
                    Góra (nawet już nie Zielona Góra). Zachwalanie wszystkich miejscowości poniżej
                    tego poziomu można sobie podarować, ponieważ uczyni się im więcej szkody niż
                    pożytku.
                    Zaprezentowanie turystom (jeszcze na dodatek zagranicznym)
                    naszych "zabytkowych" kamienic w centrum byłoby co najwyżej przeglądem tego jak
                    bardzo można miasto zaniedbać.
                    Jednocześnie w kategorii malowniczych centrów handlowych czy też miejskich
                    bulwarów (przy-)rzecznych Gorzów nie ma do zaoferowania niczego, czego turysta
                    nie widziałby już w znacznie lepszej wersji gdzie indziej.

Mocną stroną Gorzowa są jego okolice, co słusznie zauważa Marek (proponując tym
                    razem wycieczkę rzeczną do Santoka i po raz kolejny zapominając, że to nie jest
                    wycieczka po Gorzowie :)).
    • Gość: urwis Re: W Zielące też nic nie ma do zwiedzania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.03, 10:37
      W Zielące też wytyczone zostały trasy do zwiedzania i postawione zostały
      tablice informacyjne, ale na dobrą sprawę to nie ma co zwiedzać, poza tym
      pominięty został tutejszy "Polmos". Wyobrażam sobie wycieczkę, oczywiście
      połączoną z degustacją produktów, która wyrusza z zakładu przy ulicy Jedności i
      ma bojowe zadanie dotrzeć do zakładu na ulicy Chrobrego. To byłby prawdziwy
      survival.
      pozdrawiam urwis
      • redondo1 Re: W Zielące też nic nie ma do zwiedzania 08.09.03, 13:28
        O LUUUUUUDZIE!!!! Co za wątek fantastyczny. Jakie „zwiedzać”? Co tu zwiedzać?
        Tu trzeba się zastanowić żeby dało się w ogóle w tym mieście mieszkać połazić
        po centrum. To jest problem. Nawet ciężko zamknąć Wełniany Rynek dla
        samochodów. Nawet tyle nie można zrobić żeby dało się tu trochę klimatu złapać.
        A wy mówicie o zwiedzaniu......
        „Zwiedzanie Gorzowa” - to bardzo śmieszne stwierdzenie. Ja lubiue zwiedzać
        Gorzów, bo to jest moje miasto tu się urodziłem i mam skojarzenie. Ale turysta
        zzewnątrz? Co on tu zobaczy?
    • Gość: untol Re: Gorzów - co warto zwiedzić ? IP: *.halo.provector.pl 08.09.03, 13:55
      nic bo tu niema zadnych zabytkow,zadnych atrakcji,jedyne wyjscie to emigrowac z
      gorzowa do innego miasta,albo kraju
      • Gość: borys Re: Gorzów - co warto zwiedzić ? IP: *.bajt.krakow.pl 08.09.03, 14:01
        Gość portalu: untol napisał(a):

> nic bo tu niema zadnych zabytkow,zadnych atrakcji,jedyne wyjscie to emigrowac
        z gorzowa do innego miasta,albo kraju
        Wręcz przeciwnie: mieszkając w Krakowie nie będęgo zwiedzał, skoro codziennie
        przejeżdżam pomiędzy Wawelem a Skałką.
        A z Gorzowa - proszę bardzo. Mógłbym zwiedzać.
        Mieszkanie w mieście pozbawionym zabytków rozwija ciekawość świata.
        • darth4 Re: Gorzów - co warto zwiedzić ? 08.09.03, 17:19
          Gość portalu: borys napisał(a):
          > Mieszkanie w mieście pozbawionym zabytków rozwija ciekawość świata.

No i proszę, oto doszliśmy jednak do arcyciekawej konkluzji.
          Gorzów ma tak wiele tras turystycznych, że aż jeden kiosek ich nie pomieści.
          Np. trasa - spod katedry na Wawel ( trasa 10 godzinna ),
          trasa - spod katedry na molo w Sopocie ( trasa 8 godzinna ),
          trasa - spod katedry na K2 ( trasa 1-no miesięczna ), itd.
          Wnioski: kiosk koło katedry powinien sprzedawać bilety wstępu m.in. na Wawel i
          molo w Sopocie, klisze filmowe dla uwieczniania podróży, notatniki z
          długopisami, plecaki, śpiwory, a także kierbce i oscypki oczywiście obowiązkowo
          z wypalonym lub wyrzeźbionym napisem : GORZÓW 2003.
          • aborys Re: Gorzów - co warto zwiedzić ? 08.09.03, 17:25
            darth4 napisał:

> Wnioski: kiosk koło katedry powinien sprzedawać/.../ kierbce i oscypki
            Lepiej łącką śliwowicę.
      • Gość: edi Re: Gorzów - co warto zwiedzić ? IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 08.09.03, 14:19
        Gość portalu: untol napisał(a):

> nic bo tu niema zadnych zabytkow,zadnych atrakcji,jedyne wyjscie to emigrowac
        z
        > gorzowa do innego miasta,albo kraju
        Jak Ci się nie podoba spadaj do zieląki, to jest moje miasto i dla mnie jest
        piękne i nie ma takiego innego!!!
        pozdro
    • martha4 Re: Gorzów - co warto zwiedzić ? 09.09.03, 08:51
      Moi znajomi zachwycili się burzliwą historią Śfinstera. Najpierw dostali w
      ręce chronologicznie posegregowane wycinki prasowe, okraszone moją barwną
      opowieścią, następnie poszli go oglądać i robić sobie zdjęcia. Przyznali
      także, że fajny jest nasz "Bartosz", próbując coś wybrać z trzydziestu
      rodzajów naleśników, ze zdumieniem słuchali jak to kilkanaście lat temu do
      wyboru były trzy: z serem, z kapustą i z kapustą i grzybami.
      Bułeczki z pieczarkami też smakowały.
      Podobał im się widok ze szczytu schodów donikąd, i fakt, że Gorzów leży na
      siedmiu wzgórzach.
      Na koniec dostali w prezencie mój egzemplarz "Kroniki wieku", bo bardzo im się
      spodobała. I zapowiedzieli, że postarają się przyjechać na odsłonięcie rzeźby
      Szymona, zwłaszcza, jeśli w tym wydarzeniu będą uczestniczyć "Kreatury".
      • klin Re: Gorzów - co warto zwiedzić ? 09.09.03, 09:09
        martha4 napisała:

> Moi znajomi zachwycili się burzliwą historią Śfinstera. Najpierw dostali w
        > ręce chronologicznie posegregowane wycinki prasowe, okraszone moją barwną
        > opowieścią...

Nie jest ważne, co się zwiedza, ważne z kim.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka