e_werty 24.02.09, 20:56 "Marka to taka wartość dodana,..." ... do czego? "Z gówna bata nie ukrecisz"... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
surma_bojowa Murwa kadź! 24.02.09, 21:17 Narzekamy na Marszałka, że wyrzuca pieniądze w błoto (Babimost, Kisielin), a co robią władze Gorzowa?! 340 tys. złotych to kwota nie w kij dmuchał, zwłaszcza że to dopiero początek. Można za nią przeprowadzić np. remont jakiejś szkoły, ułożyć kawałek równego chodnika, wybudować ogródek jordanowski, wydać parę książek, wyposażyć klub. Tak by zrobił prawdziwy gospodarz, tymczasem naszemu "dobremu i uczciwemu Prezydentowi" w głowie dominanty, Rubiki-sryki, fontanny w nurcie Warty, po trzy z każdej stronie mostu, czteroorle talary i ziemie obiecane :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etam Re: Murwa kadź! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.09, 22:07 fontanny są lepsze niż jakiś remont szkoły czy chodnika. szkoły sie cały czas remontują. za unijne. to sie nazywa "inwestowanie w edukacje" najłatwiej przeprowadzić remont szkoły pod publiczke żeby wpisać sobie w sukcesy. nikt natomiast nie myśli o dostosowywaniu edukacji do rynku pracy lokalnego. po gorzowie szwenda sie mnóstwo rozdawaczy ulotek w kolorowych koszulkach i tylko wciskają licea zaoczne żeby robić najlepiej "w zawodzie" informatyk. jak nie mogą złapać to niech na siłe ludzi nie zmuszają bo sie robi z tego wylęgarnia przyszłych bezrobotnych. Odpowiedz Link Zgłoś
go_bsh Re: Murwa kadź! 25.02.09, 19:48 taa jaki rynek pracy? wszyscy szukają roboli tu specjaliści, ba nawet technicy nie są potrzebni. Z drugiej strony jaki pracodawca podpisze się pod kawałkiem papieru, że zatrudni takiego "wyuczonego" osobnika za 3 czy 4 lata? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żanna dokładnie tak: Murwa kadź! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.09, 22:54 surma_bojowa napisał: dokładnie surmo, to niesamowite jak bezczelnie, mimo krytyki (patrz np. forum), chce się wcisnąć "komuś" te 340 tys. "do wydania", a gazeta powtarza komunały, przecież wyznania hochsztaplerów od marki już mieliśmy okazję czytać. Cynizm w rozporządzaniu pieniędzmi jest powalający, a biedocie chcieli podnieść cenę biletów tramwajowych! Rzygać się chce! (sorry) Odpowiedz Link Zgłoś
budrys77 Re: dokładnie tak: Murwa kadź! 24.02.09, 23:05 Do przewałów z kwiatkami, kładkami, drogami, Rubikami i rondami, dojdzie przewał o markę. Jędrzejczak - kończ Waść i czekaj na werdykt sądu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Placzace dzieciaki... IP: 139.142.51.* 25.02.09, 00:02 Hey, Przestancie piszczec... Ja tez nie wydalbym tych pieniedzy na ten cel... Wiem, ze wielu na tym forum zgadza sie ze mna... Nie nalezy jednak za szable chwytac tylko dlatego ze Magistrat podjal decyzje ktora my nie popieramy... Ilu nas? Dziesieciu pyskaczy na krzyz produkuje sie na forum i spodziewaja sie swiat sie bedzie krecil w/g ich wyobrazenia... Spokojnie. Zupelnie mozliwe ( nie sprawdzalem) ze dziesiec razy wiecej (niz nasza "grupa") ludzi popiera te inicjatywe... Jesli juz te decyzje podejma i ktos tam nad ta "marka" bedzie pracowal, to mam nadzieje ze cos dobrego z tego wyniknie... Demokracja to cholerstwo, ale dziala... :):) PS. Jedrzejczak to dobry i uczciwy Prezydent Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Pięciu wybranych do jednej marki Gorzów IP: *.dip.t-dialin.net 25.02.09, 01:36 e_werty napisał: > "Marka to taka wartość dodana,..." > > ... do czego? "Z gówna bata nie ukrecisz"... do kożucha. jak kwiatek... bo przecież nie w sensie ekonomicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
surma_bojowa Przetarg już niepotrzebny 25.02.09, 07:47 Właśnie przeprowadziłem sondaż, który jasno wykazał, co gra w duszach reprezentatywnej próby gorzowianek i gorzowian. Dokonałem analizy SWAT. Zrobiłem sobie burze mózgu. W sposób naukowy ustaliłem, co może przemówić nie tylko do rozumu, ale również do serca, korzystnie zmienić wizerunek miasta, wywołać skojarzenia, które podpowiedzą, że tu warto przyjechać, inwestować, studiować, bo to miejsce jest wyjątkowe. Wysłałem do Szczecina maila z poważną ofertą, ile mogę odpalić za wsparcie moralne oraz do stolicy gospodarnej Wielkopolski z propozycją spotkania trzeciego stopnia z cud urody panią dr w celu ustalenia, na ile wycenia swoją wiedzę i doświadczenie, ale również świeże spojrzenie z zewnątrz. Pracowałem szybko, sprawnie, zgodnie z twardymi regułami i najlepszymi tradycjami doradztwa, consultingu i piaringu. Jestem więc gotów już dziś ogłosić nową markę Gorzowa: PREZYDENT Z RUBIKAMI W OCZACH Niech teraz wykaże się podręczny Kneć, polata po urzędzie, zbierze potrzebne podpisy i elektronicznie przeleje mi na konto należne 340.000,00 PLN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żanna Re: Przetarg już niepotrzebny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.09, 18:37 surma: "PREZYDENT Z RUBIKAMI W OCZACH" za dobrą robotę zdecydowanie popieram ten przelew ;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wq Re: Przetarg już niepotrzebny IP: *.chello.pl 25.02.09, 18:46 O Gorzowie ma być ta marka a nie o preziu i rubiku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Przetarg już niepotrzebny IP: *.dip.t-dialin.net 27.02.09, 13:36 wq napisał: > O Gorzowie ma być ta marka a nie o preziu i rubiku! musi być wyraz gorzów, żeby było o gorzowie? Odpowiedz Link Zgłoś
umbrella777 Jeden wybrany Gorzów na pięciu wzgórzach 25.02.09, 08:08 Urodziłam się w Gorzowie i tutaj umrę, choć często z moich ust można usłyszeć, że Gorzów to obrzydliwe miasto. Zdarzyło mi się wyprowadzać stąd, ale stęskniona wracałam i… żadna marka mi do tego nie była potrzebna. W artykule czytamy: „Stworzenie marki ma zmienić wizerunek, wywołać skojarzenia, które podpowiedzą, że tu warto przyjechać, inwestować, studiować, bo to miejsce jest wyjątkowe”. Do czego może doprowadzić niekontrolowana wiara w marketing możemy się przekonać śledząc losy „naszego premiera”. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus "mieszczanin szlachcicem" IP: *.dip.t-dialin.net 25.02.09, 12:13 umbrella777 napisała: > i… żadna marka mi do tego > nie była potrzebna. tobie nie, ale prezydentowi jest potrzebna. prezydent z zawodu jest nauczycielem historii. wie co robili sławni ludzie, którzy przeszli do historii. prezydent wznosi pomnikowe dzieła dla potomnych (dominanta), jest mecenasem sztuki (rubik) i nazywa kładkę imieniam żony. zapewne prezydent przejdzie do historii. nie w takim sensie jak sobie wyobraża, ale przejdzie. wybraliście rozrzutnego prezydenta, więc jako podatnicy musicie być przygotowani na większe wydatki. :) ps. nauczyciel fizyki, to odrębny temat. Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Jeden wybrany Gorzów na pięciu wzgórzach 25.02.09, 12:29 "...śledząc losy „naszego premiera”..." ... należałoby sobie życzyć takich losów! Sława polityka, powodzenie w interesach, nowa młoda kobieta... itd. Nie widzę - przynajmniej na razie - minusów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Jeden wybrany Gorzów na pięciu wzgórzach IP: *.dip.t-dialin.net 25.02.09, 12:39 e_werty napisał: > Nie widzę - przynajmniej na > razie - minusów! "miał domek z ogródkiem i garaż, i auto, telefon z plastiku, adapter i frak. miał wszystko, co jeśli ktoś nie miał, mieć chciał to. lecz czego, lecz czegoś mu brak..." :) Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Jeden wybrany Gorzów na pięciu wzgórzach 25.02.09, 12:56 "...lecz czego, lecz czegoś mu brak..." ... jak to "brak"? Zaklada drugą - czyli ma nadmiar. Rodziny się nie wyrzuca jak zużytą chusteczkę. Ta pierwsza pozostaje nadal rodzina... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Jeden wybrany Gorzów na pięciu wzgórzach IP: *.dip.t-dialin.net 25.02.09, 13:21 e_werty napisał: > Zaklada drugą - czyli ma nadmiar. nie uważasz, że to co marcinkiewicz mówi, a to co jest, to mogą być różne sprawy? Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Jeden wybrany Gorzów na pięciu wzgórzach 25.02.09, 13:30 "... to co marcinkiewicz mówi..." ... jest na tyle wiarygodne na ile mu Bank wierzy! A ci są raczej nieufni! Nawet gdyby nie załozył nowej rodziny to i tak nie pozbawia się starej (rodziny oczywiście!) dzieci, wnuków i innych krewnych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Jeden wybrany Gorzów na pięciu wzgórzach IP: *.dip.t-dialin.net 25.02.09, 15:04 dajmy spokój marcinkiewiczowi i jego rodzinom. piosenka jest fajna i w polsce ciągle na czasie... znałem trochę syna przybory. ostatnio, przez wspólnych znajomych, usłyszałem, że razem z kolegą zajmuje się robieniem reklamy, czyli właśnie takiej "marki". podobnież są jedni z najlepszych w polsce. wymyślili np. "mariola OKOCIM spojrzeniu" i inne sławne hasła... Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Jeden wybrany Gorzów na pięciu wzgórzach 25.02.09, 15:19 "... inne sławne hasła..." ... pierwszy raz widze... a inne "sławne"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Jeden wybrany Gorzów na pięciu wzgórzach IP: *.dip.t-dialin.net 25.02.09, 15:34 e_werty napisał: > ... pierwszy raz widze... a inne "sławne"? jeżeli nie oglądasz telewizora, to nie możesz widzieć. przed ok. pięciu laty otrzymałem z polski na kilka stron wywiad z nimi i prowadząca wywiad dziennikarka uznała to hasło, za ich olbrzymi sukces. też nie oglądam polskiej telewizji, więc nie wiem jak to było z tą reklamą. jeżeli leciała w telewizji, to przed ok. 5-10 laty. Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Jeden wybrany Gorzów na pięciu wzgórzach 25.02.09, 15:21 takimi hasłami Okocim się w marcu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Jeden wybrany Gorzów na pięciu wzgórzach IP: *.dip.t-dialin.net 25.02.09, 18:41 e_werty napisał: > takimi hasłami Okocim się w marcu takie skojarzenie samo przychodzi. dlatego trudno znaleźć inne. Odpowiedz Link Zgłoś
kostrzynianin Pięciu wybranych do jednej marki Gorzów 25.02.09, 12:07 Kiedy wydaje mi się, że już nic nie jest w stanie mnie zaskoczyć, trafiam na taki artykuł. Gdybym był Gorzowiakiem, jeszcze dziś kupiłbym krzesło, chusteczki, usiadłbym i zaczął płakać. Wydacie tylko 340 k pln, a Gorzów nadal będzie postrzegany jako skansen z dziurawymi drogami, pijanymi urzędnikami, aferami budowlanymi, itp. Nie lepiej dogadać się z którąś z Waszych ładnych koszykarek? Niech wystapi w lokalnej tiwi, uśmiechnie się, zaprosi do Gorzowa na łikent, powie coś fajnego o mieście i tyle, i pewnie za dużo mniejsze pieniądze. Macie przecież Miss Basketu, a nic z tym nie robicie. Można to przecież jakoś wykorzystać, czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
go_bsh Re: Pięciu wybranych do jednej marki Gorzów 25.02.09, 19:51 Miss Basketu pomimo, że podczas wyborów była tak związana z miastem iż nawet kandydowała z list PiSu do rady miejskiej, postanowiła zrezygnować z gry dla AZS PWSZ Gorzów. Co wyszło na dobre temu drugiemu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buba Pięciu wybranych do jednej marki Gorzów IP: *.centertel.pl 25.02.09, 12:19 Brawo, pomysł z koszykarką mi się podoba i na pewno jest tańszy od prezydenckiego. Marki typu kazimierz, niesioł i inne tego typu to porażka, chociaż w pewnym momencie wszyscy w Polsce o Gorzowie się dowiedzieli, ale teraz żal patrzeć, co kasa robi z człowieka. Może coś wspomnieć o siedmiu wzgórzach, na których leży Gorzów i coś z Rzymem, który też na siedmiu ? Odpowiedz Link Zgłoś
surma_bojowa Re: Pięciu wybranych do jednej marki Gorzów 25.02.09, 13:36 > Może coś wspomnieć o siedmiu wzgórzach, na których leży Gorzów > i coś z Rzymem, który też na siedmiu ? "Ten Gorzów Rzym się nazywa"? Do mickiewiczowskiego rytmu, ale trochę bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Pięciu wybranych do jednej marki Gorzów 25.02.09, 13:38 "...wspomnieć o siedmiu wzgórzach..." ... widzianych w pijanym widzie! Gdzie te wzgórza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard malowane zbuki... IP: 139.142.51.* 25.02.09, 17:50 Hey werty, Najgorsze co moze sie stac z reklamowana "marka" jest to , ze moze zaczac zyc "wlasnym zyciem" nie odzwierciedlajac wartosci tego co powinna reprezentowac.... To tak jak zachecac kogos do kupna malowanych jaj... Problem w tym ze wczesniej niz pozniej ktos skorupke usunie...i bedzie smierdziec. Przez dekady Gorzow byl rozbudowywany bez specjalnego przywiazania do jakiegokolwiek "wizerunku"... Bez proby nadania miastu "tozsamosci" ktora latwo pozwolilaby odroznic go od innych miast... Ostatnie lata przyniosly pierwsze kroki ale to za malo... Gorzow to ciagle takie samo miasto jak inne: Zbombardowana niemiecka przeszlosc uzupelniona "plombami" i osiedla "z plyty"....straszace swoja....strasznoscia. Nie zaczyna sie projektowania "plakatow reklamowych" przed stworzeniem tego co co maja reklamowac... Nie ma nic gorszego niz poczucie bycia oszukanym... Moze to bolec zwlaszcza gdy prawdziwisc "marki" zechca sprawdzac potencjalni inwestorzy lub ludzie ktorzy zechcieli by w tym "super miescie" zamieszkac... Warto teza pamietac iz firma ktora stworzy te "marke" nie bedzie przeciez ponosic zadnej odpowiedzialnosci za jej bezuzytecznosc czy szkodliwosc... Powiedza: Chcieliscie to macie... I beda mieli racje i ponad 300 tysiecy na koncie. :):):):) Odpowiedz Link Zgłoś
go_bsh Re: malowane zbuki... 25.02.09, 19:55 Bernard, a po amerykańsku Bernie ;) sęk w tym, że Gorzów nadal jest pod wieloma aspektami miastem robotniczym. Mamy największą montownie LCDeków, sporo innych fabryczek i słabiutki PWSZ co ma pełnić rolę uczelni. W dobie kryzysu należałoby ciąć takie wydatki - bo inwestorzy bardziej zaciskają pasa niż są skłonni do inwestycji. A nawet największa reklama nie będzie w stanie ich przekonać do wydania kasy, z którą oni sami mają problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: malowane zbuki... IP: *.dip.t-dialin.net 25.02.09, 20:27 go_bsh napisał: > W dobie kryzysu należałoby ciąć takie wydatki władcy muszą być wspaniałomyślni i rozrzutni... www.gorzow24.pl/news/5940/100-tysiecy-jeszcze-nie-wrocilo-do-kasy-miasta.html Odpowiedz Link Zgłoś
surma_bojowa Re: malowane zbuki... 25.02.09, 20:31 Gość portalu: wq napisał(a): > O Gorzowie ma być ta marka a nie o preziu i rubiku! A te "pływające ogrody", które tak podobają się zetkafciowi, czy "wyskakiwanie z ciżem" są niby o Szczecinie? Nie czytałeś uważnie, co powiedziała warta grzechu pani doktor od promocji. Marka ma w syntetyczny sposób oddawać stronę emocjonalną, kulturową, tradycję i osobowość miejsca, przemawiać nie tylko do rozumu, ale również do serca, budzić emocje, uczucia i doświadczenia. Bernard słusznie zauważył, że nie może przy tym abstrahować od realiów, bo ktoś może zechcieć powiedzieć "sprawdzam" i wtedy wtopa gotowa, kupa kasy pójdzie się pindrigilić (jak hrabia z tą Wiśniewską). Dlatego należy z góry odrzucić ziemie lekkomyślnie obiecane, siedem wzgórz oraz łączenia nas i podejść do sprawy w pełni profesjonalnie. PREZYDENT Z RUBIKAMI W OCZACH to marka rzetelnie oddająca ducha naszego miejsca i czasu, wpadająca w ucho, oryginalna, niepowtarzalna, nośna propagandowo, sympatyczna i nie pozbawiona elementu humoru. Proszę więc nie marudzić i szybko przelać mi te 340 tauzenów, bo napracowałem się i poniosłem koszty uzyskania przychodu w wysokości 50%. Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: malowane zbuki... 25.02.09, 20:43 Pittigrillił się z wartą grzechu panią doktor od promocji. P.S. ... a bernard niech se "howa abstra" gdzie chce - najlepiej w Interorze Knadyjskim... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żanna Przelew musowo! ;-)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.09, 20:43 surma: "PREZYDENT Z RUBIKAMI W OCZACH to marka rzetelnie oddająca ducha naszego miejsca i czasu, wpadająca w ucho,oryginalna,niepowtarzalna, nośna propagandowo, sympatyczna i nie pozbawiona elementu humoru. Proszę więc nie marudzić i szybko przelać mi te 340 tauzenów, bo napracowałem się i poniosłem koszty uzyskania przychodu w wysokości 50%." Przelejcie mu te tauzeny, do diaska! ;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: malowane zbuki... IP: 139.142.51.* 25.02.09, 21:39 Hey surma bojowa, Niebezpieczenstwo braku pokrycia w realiach to wielkie zagrozenie dla miasta... Te "reklamy" beda wystawiane wszedzie poza Gorzowem i jesli nie beda mialy pokrycia w realiach...bedzie smrod... Mozna zapraszac na wielki bal na sto par...ale nie wtedy gdy naprawde ma sie potancowke w remizie... Nieodpowiedzialne ( choc chwytliwe) zawolanka moga miastu bardziej zaszkodzic niz pomoc... Poza tym nie rozumiem argumentu typu "wszyscy to robia to i my zrobimy"... Sprawdzic ilu z tych "wszystkich" moze uznac, ze wydali pieniadze i sa bardzo zadowoleni???? Proponuje Magistratowi "zawiesic" projekt a pieniadze przeznaczyc na cos co miastu pomoze nie wstydzic sie gdy ktos naprawde przyjedzie... Na przyklad moj pomnik...Moze byc nad warta... Obiecuje pozoiwac...tanio.. PS. Przypominam: kapie sie na golasa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żanna tv Odra bomba! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.09, 19:56 Czy widzieliście zjawisko pod tytułem Telewizja Odra (Gorzów nad Odrą???). Polecam ten kabaret. Pani prowadząca wywiad pyta: "Czy to prawda, że kobiety źle siem prowadzom za kierownicom?", oraz "wzionść", "brać udział na kursie", "przesłać drogom elektronicznom". ( pani ma bardzo zdarte buciki) ;-) Jest tam też pan biegający z mikrofonem (taki młody, tłuste dłuższe włosy i też mówi: pocztom elektronicznom) i "wypytowywujący" różnych "znaniejszych" gorzowian o "różne różności". Dzięki niemu dowiedziałam się, iż pan Sejwa jest dyrektorem (tego klubu Lamus? to tam jest dyrektor? i pewnie sprzątaczka?)i uważa teksty piosenek Wandy Warskiej za genialne. Pokazano fragment programu, w którym panie (jak można być tak bezkrytycznym wobec własnych umiejętności wokalnych) "wyśpiewywały" jej piosenki. Oto genialny tekst "róże są tak czerwone jak miłość... róże, róże... są tylko róże". Ech, "te" gorzowskie ludzie "kultury"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: tv Odra bomba! IP: *.dip.t-dialin.net 25.02.09, 20:39 Żanna napisała: > Czy widzieliście zjawisko pod tytułem > Telewizja Odra (Gorzów nad Odrą???). nie, ale czytamy TRANSODRA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żanna Re: tv Odra bomba! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.09, 21:14 nicelus: > nie, ale czytamy ejże, nicelus, to trzeba zobaczyć i posłuchać. Za dużo czytasz! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: tv Odra bomba! 25.02.09, 21:01 "Ech, "te" gorzowskie ludzie "kultury"!" ... róże kultury! A Sejwa jest dziedzicem szkockiego rodu SaveAs - wypędzonego ze Szkocji w XIX wieku za nadmierna oszczedność i pazerny stosunek do funta! Jego praszczur SaveAs Simple był autorem powiedzenia "róża nie pecunia i dlatego olet" - co wypowiedziawszy wypowiedział umowę ajentowi bufetu w Lamusie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żanna Re: tv Odra bomba! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.09, 21:12 "co wypowiedziawszy wypowiedział umowę ajentowi bufetu w Lamusie!" ale jak to jest z tym Lamusem? To Sejwa jest dyrektorem czegoś takiego, otrzymuje wynagrodzenie? Na jakiej zasadzie to działa? Przecież to zwykła knajpa jest. Od kiedy knajpy są miejskie i mają dyrektorów? Werty,proszę, weź mi to jakoś wytłumacz, zanim mnie trafi, że można "dostać knajpę od miasta i jeszcze wynagrodzenie". Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: tv Odra bomba! 25.02.09, 23:33 Klub Myśli Twórczej "Lamus" jest jednostką budżetową Miasta Gorzowa. Miasto płaci dyrektorowi, sprzataczce oraz ksiegowej. Bufet jest oddawany w ajencję. Ajent na codzień rzadzi w Lamusie. Imprezy organizyje dyrektor dostając kasę od Prezia i Magistratu. Wystawy, wydawanie kwartalnika "Lamus", organizacja konkursu im. Morawskiego to sa cykliczne imprezy organizowane przez dyrektora - finansowane przez Magistrat - teraz jest nim Sejwa. Postanowił rowniez opanować bufet. Ciekawe komu odda go w pacht? Bo sam jako dyr. chyba nie moze go prowadzić? Daje zarobić gorzowskim aktorom organizując imprezy klubowe - przy okazji Kowalska sobie pośpiewa! No i zarobi na ratę za samochód... W Lamusie bywają radni w przerwach w sesjach - jakaś "seta i galareta" i spowrotem na sesję. Prezio rownież bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żanna Re: tv Odra bomba! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.09, 19:34 "Klub Myśli Twórczej "Lamus" jest jednostką budżetową Miasta Gorzowa. Miasto płaci dyrektorowi" nie rozumiem, przecież jest miejskie centrum kultury, miejski ośrodek sztuki i pewnie miejski dom kultury. Dlaczego miasto utrzymuje najzwyklejszą knajpę? Toż to kolejne siedlisko "swoich" realizujących "genialne" pomysły typu "genialne" pieśniczki Warskiej. Rawa ma rację, 10 lat rządów wystarczy, kolesie kolesia już się "nachapali". Wiem, przyjdą inni... ale może nie będą tak obciachowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: tv Odra bomba! IP: *.dip.t-dialin.net 27.02.09, 14:58 Żanna napisała: > "Klub Myśli Twórczej ... jeżeli miasto ma taką jednostkę budżetową, to może miasto powinno wymyślić markę we własnym zakresie? Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: tv Odra bomba! 27.02.09, 15:48 "...ma taką jednostkę budżetową..." nawet dwie: dyr. SaveAs radny SaveAs.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus znowu "czarny tulipan". IP: *.dip.t-dialin.net 26.02.09, 19:59 "czarny tulipan" nawet dla sobie nie potrafi wymyślić niepowtarzalnej (nieściągniętej z filmu) nazwy, ale pewnie 700.000,- kar umownych wyprocesuje. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Pięciu wybranych do jednej marki Gorzów IP: *.dip.t-dialin.net 26.02.09, 20:15 ps. tylko w tym roku 340.000,- zł, a później koszty zarządzania marką i różnych procesów o prawa autorskie. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus wartko czas płynie nad wartą IP: *.dip.t-dialin.net 26.02.09, 20:23 zanim się obejrzycie, to przylgnie wam łatka niewykształconych idiotów i to obojętnie która marka się prezydentowi spodoba... 1.000.000,- na rubika 340.000,- na markę 150.000,- na szkolnictwo wyższe! ludzie, o czym my dyskutujemy? www.zachod.pl/articles/view_guest/elzbieta-skorupska-raczynska__ Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: wartko czas płynie nad wartą 26.02.09, 21:17 Jak podaje onet.pl portalwiedzy.onet.pl/4868,11123,1544441,1,czasopisma.html ”Miasto-ogród i Kraina Bliźniąt” – głosi tablica przy wjeździe do Cândido Godói." ... i to jest marka! Gorzów powinien ogłosić sie Miastem bliźniaczym z Cândido Godói!!! I poprosić o patronat naszego głównego Prezia i Prezia mniej głównego... No i doadac że w pobliżu bedzie pływał "ogrod w szczecinie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: wartko czas płynie nad wartą IP: *.dip.t-dialin.net 27.02.09, 10:04 e_werty napisał: > ”Miasto-ogród i Kraina Bliźniąt” > – głosi tablica przy wjeździ > e do Cândido Godói." nawet pieśni rubika i kopia grodu santockiego nie zrobi z gorzowa viens... a propos dr. mengele, to znaleziono album należący do zastępcy komendanta obozu z nowymi zdjęciami z oświęcimia. widać na nich, jak załoga spędzała wolne chwile od stresującej pracy. zastanawiam się, czy gdyby im wtedy powiedziano, że wojna dobiega końca i skończą się ich przywileje, to czy poszukaliby sobie innego zajęcia? natomiast w sprawie marki gorzowa. tak. to trzba zrobić pozycjonowanie. tak. czyli pomysł na markę pozycyć od jony. tak. www.rmg.fm/news/show/2564 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: wartko czas płynie nad wartą IP: *.dip.t-dialin.net 27.02.09, 12:42 pozycjonowanie gorzowa na pozycji minimiasta pozwoli mieszkańców zręczniej wyrolować... jak mini deskorolkę! www.youtube.com/watch?v=sJZYnDpe1Jk&feature=channel_page Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Pięciu wybranych do wydymania Gorzowa! 27.02.09, 10:30 To bedzie spektakularne dymanko! A z dymanka powstanie marka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Pięciu wybranych do wydymania Gorzowa! IP: *.dip.t-dialin.net 27.02.09, 12:11 e_werty napisał: > A z dymanka powstanie marka! w skrócie dymarka... jakby znalazł do skansenu henryka macieja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus w poszukiwaniu sławy ... IP: *.dip.t-dialin.net 02.03.09, 13:28 ... jędrzejczak zaprosił słynnego rubika i niczyich emocji to nie wywołało oprócz gorzowian, którzy musieli na ten cel wyłożyć ok. 1.000.000,- złotych. ... jędrzejczak zaprosił słynnego 50-centa i do dziś miasto nie może odzyskać wyłożonych na ten cel 100.000,- złotych. ... do paradiso w amsterdamie przyjechała siedemnastolatka z australii i jest wydarzenie na całą europę. niemiecki spiegel pisze: "Gabriella Cilmi - Pop-Wunder aus Down Under" (Gabriella Cilmi - pop-cud z Down Under) :) www.spiegel.de/kultur/musik/0,1518,610312,00.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: w poszukiwaniu sławy ... IP: *.dip.t-dialin.net 02.03.09, 14:09 ps. czy gabrycha, to dobre imie dla piosenkarki? GABRIELLA_CLIMI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: login_t Re: w poszukiwaniu sławy ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.09, 15:00 Gość portalu: nicelus napisał(a): > ps. czy gabrycha, to dobre imie dla piosenkarki? > > GABRIELLA_CLIMI > Szajse! "film jest niedostępny w twoim kraju". Wszystko przez Kaczory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: login_t Re: w poszukiwaniu sławy ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.09, 15:07 www.youtube.com/watch?v=Ee0l-Z_Xwko Tu daje rade... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: w poszukiwaniu sławy ... IP: *.dip.t-dialin.net 02.03.09, 15:22 może będzie następczyni winehouse ... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: w poszukiwaniu sławy ... IP: *.dip.t-dialin.net 02.03.09, 14:45 - czy lubi pan pop muzykę? - nie, jestem ateistą. :) <a href"https://www.youtube.com/watch?v=BOQ4ClSqX5E&feature=related">Gabriella Cilmi - Don't Want To Go To Bed Now</a> Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: w poszukiwaniu sławy ... 02.03.09, 16:01 Pop to kapłan prawosławny... popadia to zona popa a jak się nazywa organista prawosławny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Beda ksiezniczki IP: 139.142.51.* 02.03.09, 16:50 Hey werty, Jak pozwola Ksiezom sie zenic to bedziemy mieli ksiezniczki.. :)):):) Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: w poszukiwaniu sławy ... 02.03.09, 18:32 "...organista prawosławny..." ... pop musik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: login_t Re: w poszukiwaniu sławy ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.09, 18:47 Jeder in der Schule lacht dich aus, weil du arm bist Alle tragen echte Nike's, du nur die aus Polen. www.youtube.com/watch?v=baXLdJvqwhU&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: w poszukiwaniu sławy ... IP: *.dip.t-dialin.net 02.03.09, 19:24 login_t napisał: > Jeder in der Schule lacht dich aus, > weil du arm bist Alle tragen echte Nike's, > du nur die aus Polen. wszystkie miasta się śmieją z gorzowa, ponieważ wszystkie miasta mają markę, tylko gorzów jeszcze swojej nie ma. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: volks Re: w poszukiwaniu sławy ... IP: *.chello.pl 02.03.09, 23:40 każdy w szkole cie wyśmiewa wszyscy noszą prawdziwe Nike, ty tylko te z Polski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: w poszukiwaniu sławy ... IP: *.dip.t-dialin.net 03.03.09, 00:41 każdy w szkole cie wyśmiewa, ponieważ jesteś biedny. wszyscy noszą prawdziwe nike, tylko ty te z polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: w poszukiwaniu sławy ... IP: *.dip.t-dialin.net 03.03.09, 07:15 dla przykładu fragment: "Jedna przegryzła, zarasz weszła przy twoich “stojackach” nie pomoże nawet “facet ze stali” mi jest obojętne, co ty teraz robisz, ja nie mogę decydować Wsadź…Nie…zostaw to, mam na myśli Musisz słuchać swego serca słuchaj jak bije, jak krzyczy, słuchaj jak żyje, jak sie śmieje, jak płacze nawet jak ty tego chcesz, to się nie mieszam jak zrobisz to będzie dobrze. Musisz słuchać swojego serca słuchaj jak bije, jak krzyczy, słuchaj jak żyje, jak sie śmieje, jak płacze jak chcesz, ono zadecyduje za ciebie nawet jak kiedyś będziesz żałował, to będzie i tak dobrze. Ty masz cały świat, ale nie masz nic każdy w szkole cie wyśmiewa wszyscy noszą prawdziwe Nike, ty tylko te z Polski Nie masz przyjaciół, w szkole siedzisz jak na kapuście" budzi wątpliwości: co przegryzła? dlaczego człowiek ze stali? eis to jest lód a nie stal. richtig znaczy prawidłowo, a prawidłowo to nie to samo co dobrze. dlaczego na kapuście siedzi? i.t.d. ja bym tak to przetłumaczył: "jedna połknęła przynętę, idzie na całość twojego wieszaka nie schłodzi nawet człowiek z lodu mi jest obojętne, co ty teraz zrobisz, ja nie mogę decydować zgarnij go…nie…zostaw go, ja myśl... musisz słuchać swego serca słuchaj jak bije, jak błaga, jak krzyczy, słuchaj jak żyje, jak się śmieje, jak płacze też jeżeli tego chcesz, to ja się nie mieszam jak zrobisz, tak będzie prawidłowo. musisz słuchać swojego serca słuchaj jak bije, jak błaga, jak krzyczy, słuchaj jak żyje, jak się śmieje, jak płacze jeżeli chcesz, ono zdecyduje za ciebie również jeśli kiedyś będziesz żałował, tak będzie prawidłowo. masz cały świat, znaczy nie masz nic każdy w szkole cie wyśmiewa, ponieważ jesteś biedny wszyscy noszą prawdziwe nike, tylko ty te z polski nie masz przyjaciół, w szkole siedzisz jak na (rozżarzonych) węglach" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: w poszukiwaniu sławy ... IP: *.dip.t-dialin.net 03.03.09, 13:37 ps. początek można mniej dosłownie, a bardziej literacko: "jedna złapała się na haczyk, jest zdecydowana twojej laski nie schłodzi teraz nawet człowiek z lodu mi jest obojętne, co ty teraz zrobisz, nie potrafię zdecydować weź ją… nie… odpuść ją, ja myśl..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: login_t Re: w poszukiwaniu sławy ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.09, 13:45 Gość portalu: nicelus napisał(a): > twojej laski nie schłodzi teraz nawet człowiek z lodu Więc to jednak o miłosci. Szajse. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: w poszukiwaniu sławy ... IP: *.dip.t-dialin.net 03.03.09, 15:15 login_t napisał(a): > Więc to jednak o miłosci. > Szajse. w dodatku pozamałżeńskiej. nigdy nie jest tak dobrze, żeby nie mogło być lepiej. znaczy się nie w miłości, tylko w tłumaczeniu tekstu: "jedna złapała się na haczyk, jest napalona ta laska rozpuści nawet człowieka z lodu mi jest obojętne, co ty teraz zrobisz, nie potrafię zdecydować weź ją… nie… odpuść ją, ja myśl..." fajny tekst. jak będę miał trochę czasu, to zrobię tłumaczenie całości i zacznę repować. :) Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: w poszukiwaniu sławy ... 03.03.09, 15:54 "...zacznę repować." ... wiadomo repy repują! ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: w poszukiwaniu sławy ... IP: *.dip.t-dialin.net 03.03.09, 16:06 e_werty napisał: > ... wiadomo repy repują! ... właśnie to miałem na myśli. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Scheiße IP: *.dip.t-dialin.net 03.03.09, 23:29 login_t napisał: > Szajse. merde - jak mówią francuzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: merde IP: *.dip.t-dialin.net 05.03.09, 15:46 nic nie rozumiem... volks podał błędne tłumaczenie (bo śmieją się z biedy, a nie z polskich nike), które ja sprostowałem. jeszcze można znaleść powyżej. później volks podał linka do swojego tłumaczenia i tego postu nie mogę znleść. zniknął? następnie ja skrytykowałem tamto tłumaczenie, bo w ogóle jest do kitu. ten mój post jest, ale teraz nie wiadomo do czego się odnosi... widocznie jest to wątek znikających postów? :) ps. właśnie zrobiłem własne tłumaczenie, ale tu nie zamieszczę, bo może zniknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: merde 05.03.09, 16:18 "... wątek znikających postów..." ... przed wielkanocnych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: post IP: *.dip.t-dialin.net 05.03.09, 16:30 e_werty napisał: > ... przed wielkanocnych? aż taki wielki to on nie był. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żanna Re: merde IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.09, 21:19 "znaleść powyżej. nie mogę znleść." "widocznie jest to wątek znikających postów?" nicelus, komuś należy się znaleźne. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: merde 06.03.09, 00:18 "..."znaleść powyżej..." ... to należy sie "znaleśne"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: merde IP: *.dip.t-dialin.net 06.03.09, 02:01 e_werty napisał: > ... to należy sie "znaleśne"... bardzo się cieszę, że moje posty są z uwagą czytane. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: merde 10.03.09, 23:56 "...moje posty są z uwagą czytane..." ... z uwaznościa korektora... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Scheiße IP: 139.142.51.* 05.03.09, 22:20 Hey nicelus, Ja francuskiego czy niemieckiego nie znam... Kiedy jednak ty pisowska sieroto uzywasz slowek w tych jezykach zawsze smierdzi... Siem nie myle... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Scheiße IP: *.dip.t-dialin.net 05.03.09, 23:29 Bernard napisał: > Kiedy jednak ty pisowska sieroto uzywasz slowek > w tych jezykach zawsze smierdzi... zanim się tu pojawiłeś, nie śmierdziało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Scheiße IP: 139.142.51.* 05.03.09, 23:46 Hey nicelus, Ty sie tak do tego smrodu przyzwyczailes ze...nawet polubiles... Musialem ci uswiadomc co jest co.. Co za burek..pisowski.. :) Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Scheiße 06.03.09, 00:23 Zostaw kanadyjskie Scheiße w spokoju... ... bo to i buty mozna zniszczyć i towarzysko cuchnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus kompromitacja prezydenta IP: *.dip.t-dialin.net 05.03.09, 22:21 teraz prezydent jędrzejczak skompromitował się całkowicie. przecież ma tylu doradców i nie wie jak wygląda polska flaga? wstyd. pamiętam jaki wielki skandal nagłośniony w prasie, radiu i telewizji wywołał na początku urzędowania prezydent kaczyński. kaczyńskiego można usprawiedliwić, ponieważ był nowy i służby odziedziczył po prezydencie kwaśniewskim. natomiast jędrzejczaka nic nie usprawiedliwia. oczekuję natychmiastowej dymisji. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Brawo Jedrzejczak... IP: 139.142.51.* 05.03.09, 22:29 Hey, Niezmiernie madra decyzja Prezydenta... W tych trudnych i zmieniajacych sie czasach trzeba miec doradcow ktorzy znajac specyfike poszczegolnych tematow pozwola na podejmowanie poprawnych decyzji.. Oczywiscie PiS majac malego hitlerka na tronie nie smie nic wodzowi podpowiadac... Wodz ma oid ksiedza rydzyka zagwarantowana nieomylnosc... Dlatego swiat sie smieje.. polacy juz przestali... :) PS. Jedrzejczak to dobry i uczciwy Prezydent Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Brawo Jedrzejczak... IP: *.dip.t-dialin.net 05.03.09, 23:25 Bernard napisał: > Niezmiernie madra decyzja Prezydenta... fagę państwową odwrotnie powiesić! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Kaczynski hymnu nie zna... IP: 139.142.51.* 05.03.09, 23:44 Bzdury piszesz nicelus... :) PS. Przyzwyczaj sie sieroto pisowska ze Jedrzejczak pozostanie tak dlugo jak Gorzowianie , a nie polfaszysci jak ty, beda chcieli... Mozesz szczekac ile chcesz... Nic nie poradzisz... :):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Pięciu wybranych do jednej marki Gorzów IP: *.dip.t-dialin.net 09.03.09, 12:37 pięciu wybranych, a marki wciąż nie ma ... www.youtube.com/watch?v=OAMuNfs89yE&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus "Parkstadt des Ostens" IP: *.dip.t-dialin.net 10.03.09, 23:03 znalazłem w internacie, że: w 1899 roku zbudowano pierwszą linię tramwajową. też w 1899 r zaczęto zakładać, zachowane w części do dziś, cudowne parki, dzięki którym miasto otrzymało przydomek: "Parkstadt des Ostens". łącznie do 1926 roku założono 4 parki. czyli gorzów miał już markę: "parkowe miasto wschodu"... może analogicznie teraz, gdy gorzów dba o drogi komunikacyjne, to północnej stolicy województwa, można nadać przydomek: "ulicznica północy"? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: "Parkstadt des Ostens" 10.03.09, 23:53 "ulicznica północy"? ... dlaczego? Czy poprzednio byla "parkownica wschodu"? ... "Strasestadt des Ostens" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: "Parkstadt des Ostens" IP: *.dip.t-dialin.net 11.03.09, 00:44 e_werty napisał: > ... dlaczego? po północy spotkać można tylko ulicznice. ;) jeżeli poważnie, to bardziej warta i boulevard zasługują na reklamę niż ulice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: zamiast marki parki ... IP: *.dip.t-dialin.net 12.03.09, 09:46 zamiast wydawać talary na szukanie marki, to od 1899 roku założyli cztery nowe parki i landsberg stał się słynny jako "parkstadt des ostens". gdyby wtedy wydali 340 talarów na szukanie marki np: "kurort des ostens", to prędzej burmistrzowi by kaktus na dłoni wyrósł, niż gorzów stał się słynnym uzdrowiskiem. ps. ale teoretycznie można wybrać markę przyszłości, np: "gorzów zdrój" i czekać aż wybiją lecznicze źródła. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_p Pięciu wybranych do jednej marki Gorzów 12.03.09, 09:21 Surma_bojowa napisał: > Narzekamy na Marszałka, że wyrzuca pieniądze w błoto (Babimost, > Kisielin), a co robią władze Gorzowa?! > 340 tys. złotych to kwota nie w kij dmuchał, zwłaszcza że to > dopiero początek. > Można za nią przeprowadzić np. remont jakiejś szkoły, ułożyć > kawałek równego chodnika, wybudować ogródek jordanowski, wydać > parę książek, wyposażyć klub. Tak by zrobił prawdziwy gospodarz, > tymczasem naszemu "dobremu i uczciwemu Prezydentowi" w głowie > dominanty, Rubiki-sryki, fontanny w nurcie Warty, po trzy > z każdej stronie mostu, czteroorle talary i ziemie obiecane :( Absolutnie nie zgodzę się z Surmą. Prawdziwy (dobry) gospodarz ma plan i go realizuje. Środki, którymi dysponuje dzieli na poszczególne zadania: remonty szkół, uzbrojenie terenu, ..., ..., oraz na promocję /reklamę/. Pominięcie promocji miasta by było poważnym grzechem. Zauważ, że inne miasta (duże i znane miasta) promują się wydając krocie na zapraszenie światowych gwiazd do witania u siebie nowego roku. Skoro Wrocław, Kraków i Warszawa uważają, że należy się promować, to czemu uważasz, że Gorzów nie powinien ? Fakt, że Prezydentowi kiepsko to wychodzi, bo jego gust jest chyba nietypowy. Rubik miał wielu słuchaczy. Nie znaczy to jednak, że Rubik nadaje się do promowania jakiegokolwiek miasta. Miasto rozwija się i pięknieje. Warto wydać jakiś ułamek procenta budżetu na promocję, której jednym z fundamentalnych elementów jest budowa marki. Zajmą się tym profesionaliści, byle tylko komisja konkursowa / przetargowa miała trochę pojęcia w temacie oraz polotu (proszę pić red bull-a, to chyba jeszcze nie zakazane:). Odpowiedz Link Zgłoś
marek_p Gorzów wciąż bez marki 12.03.09, 10:09 Zbudowanie marki takiego miasta jak nasz Gorzów to wcale nie łatwe zadanie. Czymś tam się wyróżniamy (tramwaje), no i jesteśmy na mapie pogody ;))) już teraz nie ma pytań typu - Gorzów, a gdzie to jest. Jesteśmy ćwierćstolicą województwa położonego w zapomnianej przez Warszawkę części kraju. Jeszcze niedawno o marce Gorzowa świadczył przejazd drogą nr 3 przez centrum miasta. Kierowcy kleli, stali w korkach lub się gubili. Świat idzie naprzód jest obwodnica, w wielu samochodach nawigacje. Pozytywną marką Gorzowa przez wiele lat był Stilon. TPV nie da rady przejąć pałeczki. Czymś wyjątkowym jest Słowianka i to nie tylko ze zwględu na ładny basen. Kompleks Słowianki to też korty tenisowe, lodowisko, kręgielnia, aż by się chciało pójść z tym dalej na poligon - zrobić ogród botaniczny, jakąś małą konkurencję dla zoo-safari, ścieżkę zdrowia, tor saneczkowy (już kiedyś w parku Słowiańskim był). Taki duży kompleks wypoczynkowo-sportowy to by było coś co by nas zdecydowanie wyróżniało i podnosiło jakość życia w mieście. Ogród Botaniczny mógłby bazować na wyjątkowej roślinności, która sama zdobyła tereny po nieużytkowanym poligonie, nie trzeba by od razu wydawać milionów i pilnować tego wszystkiego przez wandalami. Nowe nasadzenie powinny być robione rozważnie i wkomponowane w miejscowe atrakcje (służe pomocą, wydaje mi się, że w miarę fachową). Ważnym elementem w budowaniu marki Gorzowa jest sport. Nasz budżet miasta jest bez porównania mniejszy od miast mających po kilka zespołów w ekstraligach. Uważam, że nie powinniśmy ładować zbyt wiele kasy z sport zawodowy. Naszą specyfiką jest środowisko związane z funkcjonującym od wielu lat Wydziałem Zamiejscowym Akademią Wychowania Fizycznego. Stąd nasi olimpijczycy. Sam Gorzów nie jest czymś wyjątkowym, ważnym elementem budowania marki jest region - jeziora, rzeki (Warta, Noteć, Drawa i malutka Kłodawka) oraz malownicze wzgórza morenowe. Kiedyś byłem na jakiejś wiosce w okolicach Strzelec - wyjątkowe widoki, nigdzie nie wypromowane. Może elementem marki powinna być troska gorzowian i zangażowanie władz miasta w budowę regionu, traktowanie po gospodarku i z szacunkiem okolicznych miast i miasteczek. Możemy wydać miliard na promocję i szukanie marki, ale jeśli w okolicach Gorzowa nie będzie lotniska, a kury dalej będą rozgrzebywały tory kolejowe, to i tak nic z tego nie będzie. Ciekawe czy Prezydent i urzędnicy zlecający promowanie marki to rozumieją ? Chodniki i boiska wokół szkół też są ważne, ale nie jesteśmy uroczym, małym i bogatym miasteczkiem, żeby zbudować na tym swoją markę. Dbajmy o to, żeby była w miarę niska przestępczość, radni niech walczą o chodniki na swoich osiedlach. Jedne z tych osiedli będę piękniejsze inne mniej, to jest normalna rzecz w większych niezbyt bogatych miastach. Życzę powodzenia w budowaniu marki miasta i mam nadzieję się w to społecznie włączyć. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_p Budowanie marki - propozycje 12.03.09, 10:42 Propozycja z Kostrzyna: "Niech wystapi (miss koszykarek) w lokalnej tiwi, uśmiechnie się, zaprosi do Gorzowa na łikent, powie coś fajnego o mieście i tyle, i pewnie za dużo mniejsze pieniądze. Macie przecież Miss Basketu, a nic z tym nie robicie." Surma_bojowa (z Gorzowa) "PREZYDENT Z RUBIKAMI W OCZACH to marka rzetelnie oddająca ducha naszego miejsca i czasu, wpadająca w ucho, oryginalna, niepowtarzalna, nośna propagandowo, sympatyczna i nie pozbawiona elementu humoru." /natenczas 100% trafna marka, myślę, jednak, że w końcu przeminie i nie warto w nią aż tyle inwestować/ Propozycja z Sulęcina (nicelus) "znalazłem w internacie, że: w 1899 roku zbudowano pierwszą linię tramwajową. też w 1899 r zaczęto zakładać, zachowane w części do dziś, cudowne parki, dzięki którym miasto otrzymało przydomek: "Parkstadt des Ostens". łącznie do 1926 roku założono 4 parki. czyli gorzów miał już markę: "parkowe miasto wschodu"... może analogicznie teraz, gdy gorzów dba o drogi komunikacyjne, to północnej stolicy województwa, można nadać przydomek: "ulicznica północy"? /wolę markę przedwojenną;)/ Inne uwagi: "Może coś wspomnieć o siedmiu wzgórzach, na których leży Gorzów i coś z Rzymem, który też na siedmiu ?" Wydatki z budżetu: "1.000.000,- na rubika 340.000,- na markę 150.000,- na szkolnictwo wyższe!" Pisałem już o tym, AWF to bez wątpienia ważny składki marki Gorzowa. Dotując AWF wspiera się budowę marki Gorzowa. Z tego co mi się wydaje, to miasto ma zamiar więcej wydać na wspieranie budowy bazy dla szkolnictwa wyższego. Odpowiedz Link Zgłoś