Dodaj do ulubionych

Atkins a karmienie

IP: *.* 10.12.02, 16:34
Ja stosowałam tę dietę przed ciążą i schudłam 10 kg w ciągu miesiąca, ale może ktoś mi powie jak mierzyć katozę bo pasków do lipolizy jak pisze w książce nie mogłam kupić, czy można stosować tę dietę w czasie karmienia piersią - może ktoś pytał lekarza?Mam 2 miesięcznego synka i nie wiem czy mogę stosować tą dietę czy jakąkolwiek inną. Może ktoś mi podpowie?
Obserwuj wątek
    • Gość: JooAnn Re: Atkins a karmienie IP: *.* 10.12.02, 17:15
      Na stronie www.atkinscenter.com piszą, że zarówno ciąża jak i karmienie są przeciwskazaniem do diety. Niestety nie jest wyjaśnione czy ketony przedostają się do mleka (bo zdrowe to na pewno nie są).Jedynym sposobem mierzenia ketozy (poza badaniem moczu w laboratiorium) jaki znam są właśnie te paski. W Polsce na pewno można kupić paski Bayera Ketodiastix. Kosztują ok. 20zł za 50 sztuk. Służą do badania poziomu ketonów i cukru w moczu (bo w zasadzie są przeznaczone dla cukrzyków).Iwonko - nie stosuj Atkinsa, gdy karmisz!!! Myślę, że w tym okresie o wiele lepszą dietą jest Montignac - nie tak jednostronny, o wiele lepiej zbilansowany, no i bez ketonów :-)PozdrawiamJo (z planami powrotu na Atkinsa po Świętach :-) )
      • Gość: Siunia Re: Atkins a karmienie - zapytanie IP: *.* 11.12.02, 00:14
        Nie bardzo mam czas na serfowanie po necie, zatem prosze ...napiszcie o co chodzi z ta dietą Atkinsa?Jestem bardzo ciekawa, tym bardziej, że hasła jakimi operujecie to dla mnie kosmos ;)Ja wprawdzie mam duuuuużo czasu jeszcze zanim podejmę jaka kolwiek dietkę, bo termin mam dopiero na luty :) A potem jeszcze czas karmienia itd.Ale prosze, napiszcie z grubsza na czym to polega.Ja 10 kg zrzuciłam na dietce 13-to dniowej, ależ ja byłam wtedy szczęśliwa :)- Siunia hipopotam :)
        • Gość: JooAnn Re: Atkins - czym to jeść :-) IP: *.* 11.12.02, 12:20
          No to postaram się wytłumaczyć :-)Głównym celem diety Atkinsa jest zmiana metabolizmu. Normalnie organizm większośc energii czerpie z weglowodanów. Tu chodzi o to, żeby "nauczyć go" czerpać energię z tłuszczu.W tym celu należy ograniczyć węglowodany (drastycznie!). Gdy ich zabraknie organizm przerzuci się na zasilania awaryjne, czyli tłuszcz.Kluczową rolę odgrywa tu tzw. faza wstępna. Trwa ona 2 tygodnie. W tym czasie można spożywać tylko 20gr (GRAM!!!) węglowodanów, których źródłem powinny być przede wszystkim zielone warzywa. Poza tym można jeść mięso (każde, w dowolnej formie - pieczone, gotowane, smażone), ryby, jaja (każde ma 1gr węgla), sery o dużej zawartości tłuszczu (np. Valbom), majonez bez cukru. Ważne jest żeby w trakcie tych pierwszych dwóch tygodni nie oszukiwać.Po ok. 2-7 dniach organizm powinien wejść w stan ketozy, czyli zacząć spalać tłuszcze. To czy jesteśmy w ketozie czy nie można sprawdzić paskami, o których pisałam wcześniej. Niestety, paski nie wykazują czy spalony tłuszcz pochodził z jedzenia czy z własnych zapasów :-(Po dwóch tygodniach można stosować dietę wstępną dalej (ale wg mnie powinno się już trochę popatrzeć na kalorie, co nie jest trudne, bo jeść się nie chce), albo dodać sobie kilka gram węgli na dobę, cały czas kontrolując czy jest się w ketozie i czy się chudnie.I to są główne założenia. Oczywiście należy brac witaminy, dobrze jest również suplementować jod, selen (jako przeciwutleniacz), nnkt (szczególnie, jeśli na początku je się głównie mięso).Działa :-)Jo
          • Gość: Siunia Re: Atkins - czym to jeść :-) - dziękuję ..... IP: *.* 14.12.02, 23:34
            ....dziekuje za odpowiedź.Przemyśle to sobie i może po porodzie i karmieniu wezme to pod uwagę?- Siunia
      • Gość: 55555 Re: Atkins a karmienie IP: *.* 14.12.02, 17:53
        Co to jest za dieta Montignac?Dziękuję za odpowiedź
        • Gość: JooAnn Re: Atkins a karmienie - Montignac IP: *.* 14.12.02, 18:47
          Ta dieta nie jest typową dieta, tylko sposobem zdrowego, racjonalnego odżywiania opartym na potrawach, które mają niski indeks glikemiczny (powodują minimalne podniesienie się poziomu cukru we krwi po posiłku - to w duuużym skrócie). Więcej na stronie http://www.montignac.tk/ , jeszcze więcej w książce M. Montignaca - Jeść aby schudnąć (i kilku innych, ale ta zawiera całe podstawy)Pozdrawiamjo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka