Dodaj do ulubionych

ABDOMINOPLASTYKA-miala ktoras z Was?

16.11.03, 19:31
Nizej znalazlam watek o pozbywaniu sie brzucha po porodzie. U mnie to raczej
problem z nadmiarem skory-wisi brzydko fald. Nie moge na siebie patrzec, bo
skora jest cala w gigantycznych rozstepach i totalnie wiotka. Jestem 3,5
mies. po cc. Miala ktoras z Was ten zabieg? Kiedy moge pojsc pod noz? Czy
blizna jest duza? I czy mozna ciac w miejscu cc.? I co z nastepna ciaza,
mozna? Please, odezwijcie sie, jezeli cokolwiek wiecie na ten temat.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • katarka Re: ABDOMINOPLASTYKA-miala ktoras z Was? 17.11.03, 10:49
      Pytalam juz kiedys o to na forum, ale nie bylo odzewu, mysle ze malo dziewczyn
      sie na to decyduje. U mnie oprocz gigant faldu skory byl jeszcze rozstep miesni
      prostych, taki prostopadly dol na kilka palcy posrodku brzucha. Moge ci duzo na
      ten temat napisac, lacznie z sama operacja bo jestem bardzo w temacie, a sama
      pamietam jak szukalam kogos kto to przechodzil ale wolalabym na priva. Przyslij
      adres lub napisz czy mozna na skrzynke gazety.
      • jazwina Re: ABDOMINOPLASTYKA-miala ktoras z Was? 17.11.03, 13:37
        Niebiosa mi Ciebie zsylaja!smile)) Czekam na odzew na jazwina@gazeta.pl I wielkie
        ale to wielkie dzieki!!! smile))
      • xena26 Re: ABDOMINOPLASTYKA-miala ktoras z Was? 25.11.03, 16:28
        O matko, nareszcie ktoś o tym napisał. Ja też mam fałdy, wystający pepek i
        rozstęp mięśnia prostego. Napisz mi coś o tym proszę.
      • xena26 Re: ABDOMINOPLASTYKA-miala ktoras z Was? 25.11.03, 16:34
        Podaję jeszcze swój adres: gkatra@wp.pl. Ja już jestem 6 miesięcy po porodzie,
        a brzuch mimo aerobiku i diet wygląda paskudnie, no i ten rozstęp mięśnia
        prostego. Na początku w ogóle nie wiedziałam co mi jest, dopiero na forum się
        dowiedziałam, dlatego teraz też bardzo czekam na informacje jak sobie z tym
        poradzić.
        • nicol-e Re: ABDOMINOPLASTYKA-miala ktoras z Was? 26.11.03, 08:27
          Ja tez prosze o info- jestem 10 m-cy po cesarce- brzuch okropny.
          aurelia-c@wp.pl
          dziekuje z góry- Aurelia
          • jazwina Re: ABDOMINOPLASTYKA-miala ktoras z Was? 28.11.03, 16:29
            Kochane Dziewczyny!
            Jestem dwa dni po abdominoplastyce. Zdecydowalam sie w ciagu jednego wieczory,
            bo lekarz znacznie opuscil mi cene (Wroclaw). dzisiaj widzialam przy zmianie
            opatrunku blizne i myslalam, ze sie zaplacze! Wyglada ohydnie! Mam nadzieje, ze
            to sie zmieni w maire upywu czasu od operacji. Obiecuje Wam wszystko opisac.
            Dzisiaj jestem jeszcze troche padnieta. Zagladajcie tutaj w nastepnyc dniach.
            Na pewno wszystko opisze ze szczeglolami. My,babki, musimy sioe wzjamnie
            wspierac, nie?!!!!
            Sciskam wszystkie podlamane! (sama to przechodze, wiec wiem jak podle mozna sie
            czuc patrzac na swoj brzuchsmile.
            • katarka Re: ABDOMINOPLASTYKA-miala ktoras z Was? 01.12.03, 09:59
              Dziewczyny, tylko sie nie zalamujcie! Pamietajcie ze Jazwina jest dwa dni po
              operacji a ja juz miesiac - owszem blizna jest duza, ale na dole brzucha, ja
              osobiscie wole miec kreske na dole niz caly brzuch w faldach i wywalony na
              wierch pepek. Jazwina, glowa do gory, blizny z czasem sie ladnie wyrownuja i
              bledna.
              • kicia_edziecko Re: ABDOMINOPLASTYKA-miala ktoras z Was? 02.12.03, 12:42
                jestem ciekawa szczegółów zabiegu, ja mam problemy ze skórą. Będę wdzięczna za
                szczegóły tu lub na priva gazetowego. Pozdrawiam
    • jazwina Re: ABDOMINOPLASTYKA-miala ktoras z Was? 05.12.03, 19:55
      Czesc Dziewczyny smile
      W koncu sie odzywam. smile Nie pisalam, bo nie jestem zadowolona ze swojego
      wygladu, a nie chcialam Was dolowac. Co prawda ja jestem wyjatkowo "udany"
      egzemplarz. W ciazy mialam gigantyczne rozstepy na totalnie calym brzuchu,
      siegajace prawie do zeber. Sama jestem raczej drobnej postury. W ciazy
      przytylam 17-18kg i wydalam na swiat slonia-4300g.smileI mimo mojego mlodego
      wieku, skora zwisala i wcale nie zamierzala sie wciagnac (rodzilam pod koniec
      lipca).
      Podczas konsultacji chirurg plastyk powiedzial mi (zreszta juz wczesniej to
      slyszalam), ze ta rozciagnieta skora mi sie nie zbiegnie, gdyz za bardzo
      popekala, stracila zupelnie swoja elastycznosc w miejscach rozstepow i
      niezanczenie moze sie wciagnac dzieki masazom i gimnastyce(co wczesniej
      skrupulatnie czynilam-dietka,fitness i masaze-brr-intensywne). I sie
      zdecydowalam. Musialam przysc na czczo. Przed taka operacja nie wolno przez
      min. tydzien brac lekow aspirynopochodnych, np. gripexu. Najlepiej przygotowac
      sie do zabiegu, biorac przez jakies dwa tygodnie do miesiac wczesniej (ja tego
      nie zrobilam, bo poszlam pod noz z marszu)3x dziennie po 3 pastylki
      rutinoscorbinu. gdy przyszlam zrobiono mi morfologie krwii z testem na
      krzepliwosc krwii. W domu wymylam sie przed samym wyjsciem mydlem Protex (tak
      lekarz zalecil). Po badaniu krwii doktor zrobil mi fotke en face i z boku,
      narysowal markerem linie, wg ktorych mial ciac. Przebralam sie w fartuszek
      operacyjny i lyknelam jakas tajemnicza niebieska pastylke (zapytam o nia, ktora
      trzeba popic mala iloscia wody i od tej chwili nic nie pamietam (zaczela
      szybciutko dzialac). Podobnmo bylam przytomna i nawijalam do anestezjologow,
      sama weszlam na stol operacyjny, ale za Chiny Ludowe tego nie pamietam
      (podejrzewam, ze musial byc to niezly psychotrop-jak slyszalam, ze sama po
      operacji zeszlam ze stolu, to az sie przestraszylamsmile. Potem pielegnairka mi
      mowila dostalam w wenflon (zalozyli na lapke juz gdy dzialalo to ogluszajace
      swinstwo)narkoze (tez zapytam co to bylo) i zaczeli mnie kroic. smile
      O wszystkich swoich doznaniach i co bylo po, wyglad, sampopoczucie i procedure
      postepowania opisze nastepnym razem - najpewniej jutro. teraz moj slonik
      zaczyna popiskiwac. smile
      Skrobnijcie jak Wasze brzuchy wygladaja. Czasami nie pisze, bo nie widze odzewu
      i tak glupio pisac w pusta przestrzen, wiec sie odezwijcie. smile
      Pozdrawiam
    • agnessi Re: ABDOMINOPLASTYKA-miala ktoras z Was? 06.12.03, 20:33
      Hej!

Dzięki wielkie, że się odezwałaś!
      Teraz wiem, że nie jestem z moim problemem brzucha sama.
      Urodziłam też "słoniątko" 4800 kg i 60 cm! Jak możesz się domyślać brzuch cały
      popękany a jestem szczupłej budowy ciała (168 cm i 56 kg ). Po porodzie 8
      miesięcy temu byłam załamana. Teraz po ćwiczeniach nie jest już tak źle jak
      było, ale wciąz nie jestem zadowolona - skóry niestety jest jakby nadmiar - na
      szczęście nic już nie zwisa - do wagi swojej wróciłam już dawno, ale talia
      ciągle 4 cm nadmiar no i pępek wciąż nie ten!

Ciekawa jestem jak tam wygląda twój brzuch po operacji ?!?

Pozdrawiam i życzę zdrówka!
      Agnieszka

• anitaanita Re: ABDOMINOPLASTYKA-miala ktoras z Was? 09.12.03, 05:18
        Czesc
        Dziewczyny napiszcie cos jak po operacji czulyscie sie jaki byl bol bo tego
        sie najbardziej obawiam , jak dlugo po zabiegu byl wam w domu ktos potrzebny
        do pomocy?
        Ja juz jestem 3 latka po prodzie a na brzuchu to same rozstepy i obwisla skora
        i na to juz nic niestety nie pomoze .
        Czy wiecie moze jak po opercji wyglada nastepna ciaza i po jakim czasie jest
        mozliwa?

Pozdrowienia Anita
        • katarka Re: ABDOMINOPLASTYKA-miala ktoras z Was? 09.12.03, 12:29
          Dziewczyny, wszystkim odpisalam na priva, podam wiec tu tylko skrocone info.
          W ciazy mialam ogromny brzuch i sporo przytulam, a jestem raczej z tych
          drobnych. Po porodzie wiszaca skora cala taka pokurczona, ktora "zapomniala"
          sie rozprasowac przy cofaniu sie brzucha z wysadzonym na wierzch pepkiem. Moze
          byc dodatkowy feler taki, ze rozchodzi sie miesien prosty brzucha. Widac to
          tak, ze jak sie polozycie na wznak, to przez srodek brzucha robi sie wklesla
          linia, i tam "zapada" sie czesc tej zwislej skory. Sama gimnastyka nic sie nie
          da zrobic, podobnie kosmetyki ujedrniajace, bo nie mozna tu nic ujedrnic, skory
          bylo po prostu za duzo.

Operacje wyglada tak, ze w calkowitej narkozie nacina sie skore od dolu, po
          linii cesarki i jeszcze troche na boki, naciaga ja maksymalnie - przy okazji
          prostuja sie rozstepy - laczy sie od nowa wszystkie naczynia krwionosne i
          zszywa. Ciecie jest dosc dlugie, w dolnej partii na podbrzuszu idzie przez
          linie cesarki, ale po bokach jeszcze sie zaokragla prawie do obu bokow i wyzej
          na biodra. Calosc jest polozna dosc nisko i pod bikini powinna sie zmiescic.
          Goi sie szybko, odczucia takie jak po cesarce - trudno na poczatku wstac z
          lozka, przy chodzeniu trzeba sie "przyginac". Zdjecie szwow po ok. 4-6 dniach.
          Ze swojej strony moge powiedziec ze nie czuje sie jakiegos konkretnego bolu po
          operacji tylko takie ciagniecie jak po cesarce wlasnie. I poniewaz mialam
          rowniez zszywany ten miesien prosty, to nie moglam go napinac: wstawac z lozka
          na wznak tylko bokiem, zgiac sie zalozyc buty, przeniesc garnek z zupa z
          lodowki na kuchenke itd. Nieczynnym tak powaznie jest sie ok. 2 tygodni, nie
          mozna za duzo sie ruszac, a potem juz chodzisz swobodnie ale do 6 tygodni
          trzeba sie oszczedzac i chodzic w takim elastycznym pasie ktory dociska skore
          do brzucha zeby sie dobrze zrosla. Uwaga, lepiej nie dzwigac dziecka tylko do
          niego przykucac! Uwazac trzeba jedynie ze wzgledu na zszyty miesien, bo
          samo "przyrastanie" skory nie boli. Osoby ktore nie maja zszywanego miesnia nie
          maja tego problemu oczywiscie. Aha, i straszono mnie ze skora jest tak
          naciagnieta ze malo nie peknie - oczywiscie po kilku dniach kiedy trzeba
          polegiwac skora "uklada" sie na brzuchu i jest jej dokladnie tyle ile trzeba.

Co do kolejnej ciazy: mi osobiscie lekarz radzil zrobic ta operacje jak juz ta
          zaplanowana ilosc dzieci urodze ale jedynie dlatego, bo kto wie czy po
          nastepnej ciazy brzuch sie znowu brzydko nie rozciagnie. Gdybym jednak po
          operacji zaszla w ciaze, lekarz twierdzil ze skora jest rozciagliwa nawet po
          tym wycieciu i narasta ciagle nowa, ze bez problemu znowu moze sie rozciagnac i
          pomiescic rosnace dziecko. No i w alarmowych sytuacjach np. ostry atak
          pecherzyka zolciowego czy wyrostka mozna ponownie na takim brzuchu operowac po
          okolo miesiacu.

Pozdrawiam wszystkie wspoltowarzyszki niedoli
          Katarka
          • anitaanita Re: ABDOMINOPLASTYKA-miala ktoras z Was? 09.12.03, 17:29
            Dzieki za szczegolowy opis
            A czy przy okazji wycinania skory mialas moze tez oddsysany tluszcz z brzuszka?
            Gdzie robilas operacje i jaka byla cena ?
            Jesli nie chcesz tu to na priva jak by mozna prosic ?
          • dollores1 Re: ABDOMINOPLASTYKA-miala ktoras z Was? 09.12.03, 21:05
            Boże dziewczyny ale mnie wystraszyłyście. Za 3 dni będę miała cesarkę i boję
            się że też będe miała problemy z brzuchem po porodzie. Chodzi mi zwłaszcza o
            pępek, bo brzuch mam bez rozstępów i raczej malutki jak na 9 m-c - mam nadzieje
            że się wciągnie.
            Wracając do tego pępka to jest on maksymalnie wypukły, na wierzchu. Napiszcie
            mi czy on się sam schowa i co trzeba zrobić żeby to przyspieszyć. Planowałam że
            sobie zrobię kolczyka w pępku 2 miesiące po porodzie (miałam przed ale musiałam
            wyjąć) a tu słysze że pępek może się w ogóle nie wciągnąć !!!
            Jestem przerażona. Napiszcie co z tym pępkiem !!!
          • agnessi Re: ABDOMINOPLASTYKA-miala ktoras z Was? 09.12.03, 21:11
            Katarka - jeśli można chciałabym prosić o przesłanie dokładniejszych
            informacji na priva - adres gazetowy!
            Dzięki!

Pozdrawiam!
            Agnieszka
          • aguagua Re: ABDOMINOPLASTYKA-miala ktoras z Was? 09.12.03, 23:02
            czy mogłabys napisać na montewka@op.pl gdzie i za ile robiłaś ten brzuch i czy
            odsysałaś też tłuszcz.
            Dzięki.
            Agata
          • buffo10 Re: ABDOMINOPLASTYKA-miala ktoras z Was? 09.12.03, 23:22
            Ja też poproszę o szczegóły (cena itp.) na adres gazetowy.
            • jazwina Re: ABDOMINOPLASTYKA-miala ktoras z Was? 10.12.03, 18:48
              Czesc Dziewczyny! smile
              Operacja kosztuje w zaleznosci od rozleglosci zabiegu, miasta itd. Z reguly
              ceny wahaja sie w granicach 6-7 tys. Mnie lekarz opuscil cene do 4,5 tys., bo
              sie zgodzilam z dnia na dzien. Wieczorem bylam na konsultacjach,a rano
              nastepnego dnia na stole. Ale i te 4,5 tys. to i tak dla mnie bylo ciezkie do
              przelkniecia.
              Teraz dalsze moje losy. Po opercji obudzilam sie po ok. czterech godzinach.
              Lezalam zawinieta w pas pooperacyjny "Pani Teresy" (od razu wskoczylam w
              rozmiar S). Przez pierwsza dobe nic nie pilam, ani nie jadlam. Zabieg mialam o
              10 rano, a okolo 17h zaczelam sie gorzej czuc i wymiotowac (po narkozie).
              Generalnie podaje sie zastrzyk przeciwwymiotny (by nie szarpac dopero co
              pocietej skory, a konkretnie blizny). Poprosilam by nie dawali mi tego, bo
              wymioty przynosily mi ulge (zdarzylo mi sie cztery razy). Musialam sie trzymac
              za brzuch, by rana sie nie otworzyla, ale nic aboslutnie mnie nie bolalo i nic
              sie nie stalo). Nie mialam cewnika. Nastepnego dnia o 7h rano poszlam pierwszy
              raz do toalety. Odczucia, jak pisala Katarka (dzieki za wszystko KOCHANA!),
              podobne jak przy cesarskim cieciu. Ciagnie w dole brzucha szew, trzeba chodzic
              pochylonym. Ja nie mialam tykanych miesni, wiec nie czulam specjalnego bolu. w
              nocy nie bralam tez srdokow przeciwbolowych, bo serio nic mnie nie bolalo
              (oczywiscie nie ruszalam sie specjalnie). Po toalecie i wymyciu sie, usiadlam i
              zjadlam lekkie sniadanie, wiec generalnie nie jest sie sparalizowanym. smile Aha,
              mialam razem z nadmiarem skory wyciete troche tluszczyku (ale wyciete, tzn
              obskrobane, a nie liposukcja czyli ssanie). Po poludniu troche zaczelo mnie
              bolec w dole brzucha, wiec poprosilam o zastrzyk przeciwbolowy. TEn zastrzyk
              byl super bolesny -w wenflon na lapce. Ma sie wrazenie, ze zyla peknie i lapa
              odpadnie. Po 15 min. od podania bol minal i znieczulenie zaczelo dzialac.
              Mialam zmieniony opatrunek (nic mnie nie bolalo). Tego samego dnia wyszlam do
              domu. Zaraz dopisze reszte...
              • jazwina Re: ABDOMINOPLASTYKA-miala ktoras z Was? 10.12.03, 19:19
                C.d.
                Przeczytala swoj mail sprzed chwili. Napisalam, ze sie wymylam-mialam na mysli
                twarz i zeby. Kapac sie nie moglam, bo mialam opatrunki).
                Teraz o odczuciach i zaleceniach.
                Codziennie przez pierwsze dni (u mnie przez 5dni lacznie z dniem, w ktorym
                mialam zabieg) przyjezdzalam na zmiane opatrunku. Mialam zalozone saczki czyli
                inaczej dreny. W piatej dobie zostaly one zdjete. Przez te piec dni dostawalam
                zastrzyk domiesniowy (gentamycyne), by nie wdalo sie zakazenie zwiazane z
                obecnoscia drenow). Zaleca sie noszenie przez 6tyg. pasa pooperacyjnego. Mam
                taki firmy "Pani Teresa". Cena ok.35zl. Po wyjeciu saczkow, przyjezdzalam co
                drugi dzien na zmiane opatrunku i zdejmowane szwow (nie boli). Dzisiaj (14
                doba) zdjeto mi ostatnie. Pierwsze szwy zdejmuje sie wtedy kiedy wyjete sa
                saczki albo dzien wczesniej (juz mi sie myli). Przez pierwsze dni chodzilam
                zupelnie zgarbiona (powinno sie spacerowac po domu-lepszy przeplyw limfy) lub
                lezec, ale nie powinno sie dluzej siedziec. Mnie zalecono spacerowac po 15 min.
                raz na godzine. Oczywiscie nie przestrzegalam tego dokladnie. smile Na poczatku
                przez pierwsze piec dni spalam a la trupek, na wznak, nie ruszajac sie. POtem
                juz na bokach i o wiele lepiej sie czulam. Zaczelam jezdzic samochodem w
                6dobie. Dziecko nosze (wazy 7300g)bez problemu od jakichs pieciu dni). Czasami
                jeszcze sie grabie. Unikam zginania sie i podnoszenia berbecia co krok. Za 6dni
                bede mogla rozpoczac smarowanie sie Contratubexem. Z Cepanem (na blizne) trzeba
                dluzej poczekac. Generalnie najlepiej zaczac smarowanie, gdy odpadna strupki (a
                tao nastepuje ok.4tyg. od zabiegu). Gimnastyka, itp. wchodzi w gre po 6 tyg.
                (drugi polog wink. Pod prysznic weszlam pierwszy raz dzien po zdjeciu drenow
                (nic nie piecze).
                Teraz o odczuciach psychicznych. Tutaj gorzej... Jestem mloda, koncze studia,
                to moje pierwsze dziecko... Powinno sie na taki zabieg zdecydowac, gdy juz nie
                planuje sie kolejnych ciaz, bo historia moze sie powtorzyc. Moj wyglad jednak
                byl okropny. Zawsze mialam bardzo ladna i delikatna skore. Brzuch pojawil sie w
                7miesiacu ciazy i rosl w oczach. Z przodu mialam ogromny balon, po bokach nic,
                a z tylu nie bylo widac, ze jestem w ciazy. Przytylam niecale 17kg. W osmym
                miesiacu pojawily sie rozstpy i skora peka w oczach. Lekarz mowil, ze rzadko
                sie zdarzaja takie rozstepy. Jednym zdaniem-na totalnie calym brzuchu, prawie
                do zeber, przecinajace sie. Zero przestrzeni bez rozstepow. Po porodzie
                schudlam bardzo szybko. Teraz waze tyle ile przed ciaza. Ale skora zwisala (nie
                jakos tragicznie, ale fald byl). Brzuch caly zwiotczaly, jak u 80letniej babci
                (okreslenie przyjaciolki), w miejscu rozstepow, zwiotczala pofadowana
                zmarszczona skora. Jak wciagnelam brzuch, mialam plasciutki z pomarszczonymi w
                pionie rozstepami i faldkiem na samym dole. Chodzilam na gimnastyke, trzymalam
                diete, smarowalam sie wszystkim co sie da, masaze, bioptron etc. Pelna
                desperacja. I nic, nic sie nie wciagalo. Doktor powiedzial, ze jezeli skora nie
                wciagnie sie do 6mies. po porodzie, to potem juz to radykalnie sie nie zmieni.
                Moze troszeczke dzieki gimnastyce i masazom. Ale jezeli fald mocno zwisa i sa
                rozstepy to nie ma szans, bo to nie tluszcz, a zniszczona skora, ktora nie
                poddaje sie jakiejs naprawde widocznej regeneracji. Pepka nie mialam
                wywalonego, nie mialam dolka w postaci rozstepu miesni prostych. Podobno mialam
                leciutki rozstep miesni prostych, ale spokojnie to wraca do normy wskutek
                cwiczen, a lepiej nie tykac tego nozem skoro nie ma powaznego stanu.
                Na dzisiaj tyle. W najblizszych dniach opisze Wam swoj wyglad po operacji,
                efekt, moje odczucia psychiczne i zalecenia na przyszlosc odnosnie diety,
                drugiej ciazy, itp. smile
                Piszcie co u Was, niech pisza dziewczyny, ktore to mialy, ktore zamierzaj sie
                zdecydowac lub ktore maja problemy z brzuchem. Opisuje Wam wszystko dokladnie,
                bo wiem jak sama potrzebowalam tych informacji i zyczliwa dusza-Katarka do mnie
                napisala. Chcialaby, zebysmy byly dla siebie zyczliwe i sobie pomagaly. smile
                Sciskam i pozdrawiam smile

• anitaanita Re: ABDOMINOPLASTYKA-miala ktoras z Was? 11.12.03, 03:22
                Czesc Jazwina
                Dzieki za szczegolowy opis naprawde duzo!! ciekawostek mozna sie od Ciebie
                dowiedziec .
                Ja do operacji przymierzam sie na wiosne poniewaz teraz mieszkam zagranica i
                tu niestety to bardzo kosztowne i do pomocy do dziecka tez nikogo nie mam.
                Kiedys mi moj lekarz powiedzial ze jedna operacja wyciecia skory na moj brzuch
                to malo przynajmniej dwie trzeba /potem stwierdzil ze to byl zart/
                ale skory mam do wyciecia bardzo duzo poniewaz w ciazy przytylam 40 kilo .
                Pozdrowienia i czekam na ciag dalszy
    • galliano Re: ABDOMINOPLASTYKA-miala ktoras z Was? 12.12.03, 10:20
      Witam laseczki, bardzo fajnie ze poruszylyscie taki temat. DZieki tez Jazwinie
      za naprawde szczegolowe opisy dostepne na forum. Przynajmniej otwarcie wiadomo
      czego mozna sie spodziewac po takim zabiegu.
      Ja zawsze odrzegnywalam sie od tego typu "imprez" az do czasu ciazy. Mam
      obecnie caly brzuch poorany rostepami, rowniez kiepsko wygladaja piersi.
      Rostepy na piersiach nie sa co prawda ogromne, da sie przezyc, ale dlugi okres
      karmienia zrobil swoje i dzis bez stanika, piersi mam w conajmniej dziwnym
      miejscu sad((((. Tam napewno nie powinno ich juz byc.
      Ja znowu powaznie mysle o poprawieniu piersi, ale juz po drugiej ciazy i
      karmieniu. Chcialabym je troszke podciagnac do gory. Macie moze pojecie ile
      kosztuje taki zabieg?? I jak to sie wszystko odbywa? NIe chce powiekszac ani
      pomniejszac, wielkosc zostawie swoja, ale chcialabym aby wrocily na swoje dawne
      miejsce smile) i chociaz troszke poprawily moje cialo. Myslalam tez po poscie
      Jazwiny o poprawie porostepowanego brzucha ale chyba jednak nie zdecyduje sie
      na taki zabieg, juz sie z nim chyba troszke pogodzilam. Zreszta zobacze jak
      bedzie wygladal po drugiej ciazy i wtedy zadecyduje.
      Pozdrawiam Was mocno.
      Monika

P.S. Chcialam Was jeszcze o cos zapytac. Ogladalam niedawno program o tym jak
      kobiety, ktore juz rodzily i wiecej nie zamierzaja, przeprowadzaja operacje
      pochwy, aby jak mowily "znowu byla ciasniejsza", aby nie bylo efektow
      dzwiekowych smile)) i ogolnego poczucia rozluznienia. Co o tym sadzicie??? Ciekawe
      kiedy moda na to przyjdzie i do nas ??
      • anitaanita Re: ABDOMINOPLASTYKA-miala ktoras z Was? 17.12.03, 17:13
        Czesc Jazwina
        Jak samopoczucie i brzuszek?
        Jak znajdziesz wolna chwilke czekamy na ciag dalszy.
        Pozdrowienia Anita
        • xena26 Re: ABDOMINOPLASTYKA-miala ktoras z Was? 19.12.03, 12:01
          Jazwinia, super, że to wszystko opisujesz, czytam te twoje opowiesci z
          zapartym tchem i niecierpliwie czekam na ciąg dalszy. Z tego co do tej pory
          wywnioskowałam to czy ty żałujesz, że zdecydowałaś się na ten zabieg? Bo
          wspominałaś, że ta blizna jest paskudna i w ogóle. Mam jednak nadzieję, że
          blizna ładnie się goi.
          • jazwina Re: ABDOMINOPLASTYKA-miala ktoras z Was? 21.12.03, 13:16
            Czesc Dziewczyny smile
            Sorry, ze sie nie odzywam, ale mam urwanie glowy. Jutro lece z Potomkiem do
            jego tatusia. smile
            Najlepszym sprawdzianem czy efekt jest ok , bedzie mina mojego faceta jak mnie
            zobaczy (mam niezlego stresa z tego powodusmile.
            Fakt, na poczatku plakalam, ze po co ja poszlam pod noz. Bylam opuchnieta
            (brzuch jak bebenek), rozstepy zostaly, bo mialam ich za wiele, zeby je
            wszystkie wyciac i ta koszmarna blizna ( z krzyzykami zamiast szwu srodskornego-
            wtedy jest cienka kreseczka, ale u mnie nie moglo tego byc, bo mialam za duze
            napiecie skory - potrzebny byl mocniejszy szew). Teraz jestem coraz bardziej
            zadowolona. Brzuch plaski (musze jeszcze troche pocwiczyc, by wyrobic miesnie).
            Waze 3kg mniej niz przed ciaza. Rozstepy tuszuje balasamem brazujacym Sopot.
            Blizna przybrala juz wyglad blizny, a nie zywej rany. Wygladam jak panna
            Robocopa z taka szrama, ale lekarz powiedzial mi, ze w maju zrobimy korekcje
            blizny jak juz skora na brzuszku ladnie przylgnie. Bede miala wtedy szew
            srodskorny i moze cos uda sie jeszcze ciachnac z rozstepow. Chodze codziennie w
            pasie Pani Teresy. Prawie sie z nim nie rozstaje i czyni cuda. Nawet jak sie
            najem, mam plaski brzuch. Zaluje, ze nie kupilam go sobie po cesarce. Bede go
            nosic po domu, nawet po szesciu tygodniach. Absolutnie nie rzuca sie w oczy,
            gdy mam na sobie w miare przylegajacy do ciala golf. Codziennie smaruje sie
            Contratubexem. Potem przerzuce sie na Cepan, bo podobno jest lepszy na takie
            blizny (kupilam go na wyjazd , zeby smrodem cebuli nie powalic chlopa).
            Generalnie, raczej w bikini nie bede sie pokazywac na te wakacje. smile Rozstepy
            chce potraktowac kwasami u dermatologa. Takie zluszczanie wykonywane jest w
            trzech etapach. Efekt koncowy to cieniutkie jak niteczki roztsepy (ale sa). Jak
            zbledna dodatkowo, to moze bede wygladal jak ludz. smile
            Kochane Dziewczyny, wszystko Wam jeszcze opisze (czyli dieta, koszty masci,
            korekcji blizny, zabiegow na rozstepy). Teraz musze biec sie pakowac. Modle
            sie, zeby mi nie odwolali lotu i zeby Maluszek nie zaczal zabkowac w te swieta,
            bo to za duzo emocji byloby jak na jeden miesiac. smile
            Sciskam Was mocno, zycze Wam cudownych, radosnych i rodzinnych Swiat. Pewnie
            napisze dopiero jak wroce do Pl, czyli gdzies okolo polowy stycznia. smile
            Bede tu jednak zagladac, wiec piszcie co u Was. smile
            Calusy
            • xena26 Re: ABDOMINOPLASTYKA-miala ktoras z Was? 15.01.04, 10:37
              Jazwinia, wróciłaś już? Bardzo jestem ciekawa jak odebrał cię twój mąż,
              napewno był pod wrażeniem. Napisz jak się czujesz i jak tam twój brzuszek,
              pewnie bardzo się zmienił. Napisz szybko.
              • jazwina Re: ABDOMINOPLASTYKA-miala ktoras z Was? 18.01.04, 14:41
                Czesc Dziewczyny!
                Wrocilam dopiero wczoraj. Jestem jeszcze otumaniona zmiana klimatu (przeskok z
                20st. do zimnego Wroclawia. Brr).
                Postaram sie napisac wieczorem albo jutro.
                Co u Was?
                Sciskam
                • agatiks3 Re: ABDOMINOPLASTYKA-miala ktoras z Was? 19.01.04, 21:04
                  cześć, cieszę się ze napisałaś; od dwóch tygodni zaglądam na tą stronkę, bo mam
                  ten sam problem co niegdyś ty - paskudny zwisający, pomarszczony worek w
                  miejscu dawnego gładziutkiego i szczuplutkiego brzucha...Napisz proszę co u
                  ciebie i opisz całość zabiegów i kosztów koniecznych po tym najważniejszym.
                  Moje maluchy są już przedszkolakami, więc nie sądzę aby to paskudztwo mogło mi
                  się samo "zbiec" po tak długiej przerwie od porodu, jedyna ma nadzieja w
                  abdominoplastyce.
                  agatiks
    • katarka Re: ABDOMINOPLASTYKA-miala ktoras z Was? 11.06.04, 10:06
      Wyciagam watek, bo widze ze podobny pojawil sie obecnie na forum. Jestem juz 8
      miesiecy po operacji. Owszem blizna jest spora, ale moge chodzic w kazdym
      ubraniu i w kazdym mam plaski brzuch. Ciesze sie ze sie zdecydowalam!
      • nicol.lublin Re: ABDOMINOPLASTYKA-miala ktoras z Was? 11.06.04, 11:22
        dziewczyny, napiszcie jak wycieli wam te rozstępy? przecież nie każdy z osobna?
        razem z pasem skóry który zwisał? i czy już ich nie ma wcale?
        • nicol.lublin Re: ABDOMINOPLASTYKA-miala ktoras z Was? 11.06.04, 15:52
          no i pewnie pępek macie w innym miejscu???
        • katarka Re: ABDOMINOPLASTYKA-miala ktoras z Was? 11.06.04, 16:31
          Owszem, rozstepy sa wycinane razem ze skora, i nad blizna ich nie ma, za to
          moze czesc zostac ponizej (jesli ktos mial takie dlugie ciagnace sie az prawie
          do ud). Pepek oczywiscie jest robiony "sztucznie", bo skora jest tak naciagana,
          ze ten prawdziwy "wypada". Jesli sobie zazyczysz, to pepka ci nie robia - i to
          dopiero musi smiesznie wygladac (robia nowy jedynie z wzgledow estetycznych,
          bo "zdrowotnie" nie jest do niczego potrzebny).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka