Dodaj do ulubionych

wada wymowy a adopcja

23.05.11, 11:04
Witam. Mam pytanie czy wada wymowy(zacinanie sie ) jednego z malzonkow chcacych adoptowac dziecko dyskwalifikuje to malzenstwo ze staran? czy osrodki stwarzaja problemy w takim przypadku?Byl ktos w podobnej sytuacji i udalo mu sie adoptowac?bo na forum przeczytalam ze osordek moze odmowic adopcji w takiej sytuacji, czy to prawda?przeciez to nie jest zadna choroba uniemozliwiajaca opieke nad dzieckiem. prosze o odpowiedz
Obserwuj wątek
    • mama.rozy Re: wada wymowy a adopcja 24.05.11, 10:01
      w kryteriach obowiązujących RA nie ma nic o takiej wadzie.są tylko takie,które uniemożliwiają sprawowanie opieki nad dzieckiem
      jeśli w tym ośrodku tak sądzą(na podstawie orzeczenia lekarskiego?),to zapytaj w innym
    • i_elena Re: wada wymowy a adopcja 30.05.11, 07:10
      U nas jest ten problem.Pani z OA chciała zrobić 6 miesięczną przerwę na leczenie jąkania ale rozmawiałam z nią i kazała zadzwonić po następnej wizycie u lekarza... Mówiła że to nas nie dyskwalifikuje ale że są lepsi kandydaci na rodziców ad. Poza tym musimy się jakoś wkupić w łaskę dziecka na pierwszych spotkaniach. No i w sądzie będzie łatwiej. A jak będzie to napiszę po następnym spotkaniu w OA.
      • mama.rozy Re: wada wymowy a adopcja 30.05.11, 10:08
        to moze jednak spróbujecie przez stronę- pragnienie dziecka?
        oni tam walczą z głupimi pomysłami
        rozumiem,że wada wymowy może utrudniac nawiązanie relacji z dzieckiem,ale z drugiej strony-dziecko moze sie dowartościowac,że nie jest jedyne,które jest inne...
        • kesi_pl Re: wada wymowy a adopcja 30.05.11, 13:31
          i_elena a w jakim ośrodku staracie sie o adopcje?powiem szczerze ze nigdy nie sadzilam ze osrodki moga stwarzac problemy z takiego powodu ze jedno z rodzicow ma wade wymowy.Jedyne pocieszenie w tym ze nie jest sie calkowicie wykluczonym ze staran. Trzymam kciuki za Wassmile Bedzie dobrzesmile
          • i_elena Re: wada wymowy a adopcja 30.05.11, 15:41
            jeśli masz ochotę po e-mailować to napisz do mnie. Tak publicznie nie chcę całkiem o wszystkim pisać. Rozumiesz? emilia33@tlen.pl
    • adomama Re: wada wymowy a adopcja 02.06.11, 09:56
      Dajcie spokój, to żadne przeciwwskazanie do adopcji, co na pewno widać po zaświadczeniu od lekarza.
      Adopcja to nie konkurs piękności a ośrodek to nie szanowne jury - na waszym miejscu poprosiłabym o uzasadnienie na piśmie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka