peilin 05.01.05, 11:46 Czy stan zdrowia moze zadecydowac o odmowie adopcji? A konkretniej przebyte choroby. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mars62 Re: stan zdrowia a adopcja 05.01.05, 12:21 peilin napisała: > Czy stan zdrowia moze zadecydowac o odmowie adopcji? Tak, może - ale wszystko zależy od możliwości funkcjonowania układu rodzinnego, tak w aspekcie psychicznym, jak i wprost fizycznej wydolności organizmu, który współtworzy osoba chora. Przykłady z życia? Adoptowało małżeństwo, w którym mąż porusza się na wózku inwalidzkim. Odmówiono adopcji małżeństwu, w którym żona zapadła na zaawansowaną chorobę nerek, z dializowaniem. Wszystko to - to w dużej mierze są elementy ocenne, a że nie ma obiektywnych kryteriów oceny, to odpowiedź na Twoje pytanie nie jest ani prosta, ani jednoznaczna. > A konkretniej przebyte choroby. Jeśli pytasz w ten sposób, to pewnie chodzi Ci o choroby, które pozostawiają trwałe ślady w organiźmie lub których możliwa jest remisja. To, co napisałem wyżej, winno Cię nieco naprowadzić na ślad odpowiedzi pasującej do Twojej sytuacji. > Pozdrawiam, Również - i życzę pomyslnego wyniku przemyśleń! Odpowiedz Link Zgłoś
mars62 Re: stan zdrowia a adopcja 05.01.05, 12:41 ...to "współtworzenie" dotyczy, oczywiście, "układu rodzinnego", a nie "organizmu" Odpowiedz Link Zgłoś
peilin Re: stan zdrowia a adopcja 05.01.05, 15:46 Mhm w takim razie prosto z mostu )) Mialam raka piersi, wczesne stadium, szybko wyleczone. Jesli nie bede miala nawrotow przez 5 lat lekarze uznaja, ze jestem wyleczona, po 2 latach ryzyko nawrotu bardzo spada, ale i tak przez całe życie statystycznie mam wieksze ryzyko zachorowac niz osoba, ktora nigdy nie chorowala. Wlasciwie moge potencjalnie zajsc w ciąze, ale nie powinnam, bo wtedy ryzyko nawrotu gwaltownie wzrosnie. Czy ktos wie, jak w takich przypadkach postepuja osrodki adopcyjne? Dodam, ze nie planuje starac sie o adopcje, przed uplywem tych 2 lat, ale nie chcialabym czekac 5. Pozdrawiam Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
mars62 Re: stan zdrowia a adopcja 05.01.05, 23:12 No to walę )) Ośrodki adopcyjne kierują się w dużej mierze opinią lekarza, a taką załączyć do podania musi każdy ubiegający się o adopcję: opinię o istnieniu lub braku przeciwwskazań do przysposobienia. Na podstawie tej opinii oraz wywiadu (informacji uzyskanych od Ciebie) OAO podejmie decyzję, czy Twój stan zdrowia nie tylko teraz, ale i w przyszłości pozwoli Ci na zaspokajanie potrzeb dziecka. Gdyby nawet nie brać pod uwagę treści zaświadczenia, fakt przebycia przez Ciebie choroby pewnie wyszedłby na jaw przy okazji motywacji przysposobienia. Jak widzisz, dziś w Twoim przypadku OAO zająłby stanowisko odmowne, i byłoby to stanowisko merytorycznie uzasadnione, ale za dwa lata – co do czego jestem głęboko przeświadczony i czego Ci z serca życzę – będzie zupełnie inaczej. Co do praktyki OAO możesz również spytać eksperta na Bocianie: www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums Pozdrawiam najserdeczniej. Odpowiedz Link Zgłoś
peilin Re: stan zdrowia a adopcja 12.01.05, 09:58 Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz. Pozdrawiam Iwona Odpowiedz Link Zgłoś