14.04.05, 18:31
Witam,
przeczytałem setki postów i wciąż nurtuje mnie kilka pytań: Ile kosztuje
adopcja? Czy pomoc ośrodków adopcyjnych jest rzeczywiście bezpłatna? Jesteśmy
z żoną z Katowic i może ktoś z Was może polecic jakiś Ośrodek Adopcyjny?
Pozdrawiam,
T.
Obserwuj wątek
    • renataum Re: koszty 14.04.05, 20:08
      Przeważnie zawsze są jakieś koszty większe lub mniejsze. My skorzystaliśmy z
      Centrum Pomocy Rodzinie w Sosnowcu. Miła i fachowa pomoc, nieskomplikowana
      procedura oraz całkowita pomoc w sądzie ze strony ośrodka. Najważniejsze jednak
      bardzo krótki czas oczekiwania w naszym przypadku od zgłoszeenia do zabrania
      córki upłynęło tylko 2,5miesiąca. Pozdrawiam Renata.
      • leli1 Re: koszty 15.04.05, 08:47
        witaj,
        w Katowicach sa 2 Osrodki, Katolicki na Plebiscytowej (płatny i to sporo), TPD na Jana, podobno nie płatny.
        • deser_t Re: koszty 15.04.05, 09:20
          W Szczecinie w publicznym ośrodku nie płaci się nic. W katolickim - "co łaska".
          Podobno w ośrodkach przy TPD pobierają opłaty, słyszałam, że 500 zł. Innych
          kosztów nie ma.
          • moli75 Re: koszty 15.04.05, 15:31
            W publicznych ośrodkach adopcja nic nie kosztuje. Natomiast w moim ośrodku TPD
            trzeba zapłacić 1.000 złotych.
            • madix1 Re: koszty 15.04.05, 17:00
              W moim TPD - 1400 zł.
              • kasiapfk Re: koszty 15.04.05, 18:15
                a naszym katoliku 450,00 złotych płaciliśmy pod koniec 2003 r. Potem poproszono
                nas (jeśli możemy oczywiście) o dartowiznę ref8undującą koszt badan
                specjalistyczne, któe przeszedł nasz synek w Interwencyjnej Placówce
                Opiekuńczej, któa prowadzi Fundacja Rodzin Adopcyjnych (zrodzin z naszego
                ośrodka), ale oczywiście nie było to obowiążkowe- my wtedy nie wpłąciliśmy tych
                kosztów.
          • mowawe Re: koszty 15.04.05, 19:26
            Innych kosztów nie ma ? a jeśli --------
            - decydujesz się na prawnika ?
            - znaczki skarbowe na potwierdzenie niekaralności ?
            - na pieluchy, mleko , utrzymanie dziecka w szpitalu ?
            • kasiapfk Re: koszty 15.04.05, 19:46
              W naszym przypadku nie było potrzeba zatrudniać prawnika. WSZYSTKIE formalności
              (łącznie z przygotowanie "gotowców" do sądu )załatwił za nas koao (w tym rónież
              uregulowanie sytuacji prawnej dziecka). Opłata skarbowa (znaczki skarbowe )na
              potwierdzenie niekaralności do CELÓW ADOPCJI - NIE WYSTĘPUJE - (wynika to
              wprost z ustawy o podatku od czynności cywilno-prawnnych i opłacie skabowej)-
              Aby nie zapłacić nalezy (najbezpieczniej) na wniosku o wydanie tego
              zaświadczenia mieć potwiedzenie oao ,ze do tych celów właśnie ten kwit smile
              Za utrzymanie dziecka w szpitalu nic nie płaciliśmy bo dziecko nie było w
              szpitalu tylko w IPO (placówka co prawda zlokalizowane na terenie szpitala
              otwockiego, ale zupełnie samodzielnie finansująca się instytucja - utrzymywana
              przez Fundację Rodzin Adopcyjnych).
              Zaznaczam, że adoptpwalismy małego na początku zeszłego roku. Być może do
              dzisiaj coś się zmieniło sad.

• kasiapfk Re: koszty 15.04.05, 19:48
                zapomniałam dodać, że oczywiście gdy poznaliśmy małego -przynieśliśmy paczkę
                (dużą) pieluch do IPO, oraz mokre chusteczki, sudokrem.
                Do dzisiaj zdarza mi isę podrzucić za małe pieluchy, jakieś ubranka na
                noworodki (czasem na bocianie albo ktoś ze znajomych ma zbędne- to zawozimy)
              • mowawe Re: koszty 15.04.05, 21:19
                Opłata skarbowa występuje jeśli ośrodek nie jest publiczny.
                Mam tę wiadomość zarówno ze strony ośrodka jak i sądu.
                Oczywiście prawnika nie trzeba brać, czasem dziecko jest w pogotowiu rodzinnym -
                też odpadaja koszty. ALe znam pary, które musiały ponosic wszystkie te
                wydatki - i wtedy zbiera się tego niemała sumka !
                • madix1 Mowawe 15.04.05, 21:36
                  Ja składałam dokumenty do ośrodka prywatnego i zaświadczenie o niekaralności w
                  przypadku adopcji jest wolne od opłaty skarbowej. Załatwiałam to osobiście.
                • kasiapfk Re: koszty 16.04.05, 12:26
                  Zwolnione z opłaty skarbowej są wszelkie odkumenty potrzebne do adopcji! Nie ma
                  znaczenia czy ośrodek jest publiczny czy nie.
                  Jak znajdę treść usatawy to podam WYRAŹNIE przepis
                  • kasiapfk Re: koszty 16.04.05, 12:31
                    Znalazłam: Ustawa z dnia 09.09.2000 r. (Dz.U. z 2000 r. Nr 86 poz. 959)wyrażnie
                    mówie i oty przepis artykułu 2 ust.1 pkt a.
                    Przysposobienie=adopcja. Nie ma wyłączeń ze względu na status prawny ośrodkow
                    adopcyjnych. Przykro, że i oao i SĄD!!! są w błędzie! Od tego drugiego wymaga
                    się jednak znajomości prawa.
    • magdulw Re: koszty 15.04.05, 20:00
      My adoptowaliśmy synka za pośrednictwem Ośrodka Katolickiego we Wrocławiu,
      który nie pobiera żadnych opłat. Jedynie wpłacilismy 100 zł na pokrycie kosztów
      jednego wyjazdowego spotkania w ramach zajęć PRIDE - przygotowujących do
      adopcji. Wyjazd był dwudniowy i to był koszt noclegu i wyżywenia od pary.
      Jednak gdyby kogoś nie było stać na taki wydatek, mógł nie płacić. Było to
      bardzo dyskretnie zorganizowane. Nie było zbierania piniędzy i zaznaczania na
      liście kto dał, a kto nie. Po prostu przez cały nasz pobyt w ustronnnym miejscu
      była postawiona puszka na pieniądze i kto mógł zapłacic to tam miał te
      pieniądze wrzucić.
      Z czystym sumieniem polecam ten ośrodek, nie tylko ze wzglęu na brak opłat ale
      głównie na fachową i miłą obsługę. Mieliśmy trochę kłopotów z adopcją ale ze
      strony pracowników ośrodka stale mogliśmy liczyć na pomoc i wsparcie.
      Pozdrawiam Magda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka