tukajka 14.05.08, 08:17 Postanowilismy z mężem adoptować dziewczynkę o ciemnym kolorze skóry bardzo prosimy o pomoc gdzie zwrócic sie w tej sprawie,czy nsze ośrodki pomagaja w takiej adopcji czy mamy szukac ośrodków za granicą .POMOCY Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
verdana Re: Adopcja Murzynka 14.05.08, 18:42 A dlaczego akurat "Murzynka" - wyrażenie powiedzialabym niepoprawne politycznie, nad czym nalezy się zastanowic zanim się podejmie decyzję. Tak samo niechętnie zareagowalabym na nagłą chęć adopcji "Żydka". . Rozumiem adopcję dziecka o innym kolorze skóry, bo akurat takie jest, a nam kolor skóry róznicy nie robi. Ale zeby wybierać i chcieć tylko takie? Nawet kosztem adopcji zagranicznej? Jakie są tego motywy???? Odpowiedz Link Zgłoś
peilin Re: Adopcja Murzynka 14.05.08, 21:25 Żeby adopotowac dziecko innego koloru skory trzeba przejsc taka sama procedure adopcyjna, jak przy adopcji dziecka bialego. W polskich osrodkach adopcyjnych zdarzaja sie takie dzieci, ale dosc rzadko. Sadze, ze OAO dosc podejrzliwie potraktuje rodzine, ktora chce wylacznie dziecko innej rasy, napewno szczegolowo odpyta z motywacji. Wiele osob adoptujacych deklaruje natomiast otwartosc na ewentualna adopcje takiego dziecka i czasami udaje im sie adoptowac . Takze w takiej sytuacji OAO szczegolowo sprawdza czy to dobry pomysl, zeby ta konkretna rodzina adoptowala dziecko innej rasy. Wazne jest nastawienie rodziny do takiego dziecka, miejsce zamieszkania etc. Adopcja zagraniczna w Polsce nie istnieje! Nie mamy zadnych umow miedzy rzadowych i jak na razie nie slyszalam zeby Polacy adoptowali z zagranicy. Oczywiscie sytuacja wyglada zupelnie inaczej, jesli ktos ma tez inny paszport np amerykanski. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lusiasia Re: Adopcja Murzynka 17.05.08, 11:14 ja nie mieszkam w polsce, i u nas mozna np adoptowac dziecko z Afryki, Indii, Chin itd to oczywiste zarowno dla rodzicow adop i osrodka ze np. z Afryki dziecko nie bedzie biale Odpowiedz Link Zgłoś
lusiasia Re: Adopcja Murzynka 17.05.08, 11:16 przepraszam, powinnam napisac z RPA (nie z Afryki) Odpowiedz Link Zgłoś
gold-tea Re: Adopcja Murzynka 26.07.08, 23:13 lusiasia napisała: > ja nie mieszkam w polsce, i u nas mozna np adoptowac dziecko z Afryki, Indii, > Chin itd to oczywiste zarowno dla rodzicow adop i osrodka > ze np. z Afryki dziecko nie bedzie biale OK! Whats the point?! Dlaczego piszesz Polska z Malej litery a juz cChiny, Indie, Afryka z duzej? Odpowiedz Link Zgłoś
dosia1974 Re: Adopcja Murzynka 17.05.08, 13:18 Witam, Piszesz, że: > Adopcja zagraniczna w Polsce nie istnieje! Nie mamy zadnych umow > miedzy rzadowych i jak na razie nie slyszalam zeby Polacy adoptowali > z zagranicy. Oczywiscie sytuacja wyglada zupelnie inaczej, jesli > ktos ma tez inny paszport np amerykanski. Mnie się wydaje, że skoro jesteśmy krajem członkowskicm Unii Europejskiej, to mamy takie same prawa jak obywatele innych państw, w związku z czym, adopcja zagraniczna POWINNA być możliwa. Może trzeba to sprawdzić? Pozdrawiam, Dosia Odpowiedz Link Zgłoś
dalekikoniecpolski Re: Adopcja Murzynka 17.05.08, 20:42 Przynależność do Unii akurat nie ma żadnego znaczenia i jakiś cudownych praw nam nie nadaje w tej kwestii. Wszystko zależy od punktu widzenia państwa, który godzi się na adopcje zagraniczną swoich małych obywateli. I może stawiać takie warunki, jakie mu pasują, wybierać te państwa, które wg niego są najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
peilin Re: Adopcja Murzynka 17.05.08, 21:25 Poza tym jest jeszcze jedno - w Polsce mozna latwo adoptowac (łatwo porównując z legalną adopcją zagraniczną) zdrowe dziecko do lat 3,co więcej nie kosztuje to wiele (czasami prawie nic) wiec jak na razie specjalnie nie ma po prostu potrzeby adopcji zagranicznych. Ja rozumiem autorkę pierwszego postu, ze chce dziecko innej rasy (troche niepokoi tylko sposob w jaki o tym pisze), ja tez chcialam i dlatego powiedzialam w OAO, ze z wielka radoscia adoptuje zarowno dziecko polskiej jak i innej rasy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lusiasia Re: Adopcja Murzynka 18.05.08, 15:11 Adopcja zagraniczna jest dosc droga, bo sumy za sama adopcje to od 10 do 15 tys euro,przy tym trzeba miec odpowiedni majatek ogolnie to nie jest wcale tak, ze w jakims kraju afrykanskim dzieci umieraja a my moglibysmy jakiemus dziecku pomoc wedlug osrodkow adopcyjnych dziecko powinno sie wychowywac w kraju swojego pochodzenia, a dodatkowo moim zdaniem polska to nie jest najlepszy przyklad tolerancji i braku rasizmu jesli jednak to nie sa dla ciebie zadne przeszkody to moze latwiej by bylo normalnie starac sie o adopcje krajowa i wskazac ze kolor skory nie ma znaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
annakate Re: Adopcja Murzynka 18.05.08, 23:37 Generalnie adopcja odbywa się w kraju pochodzenia dziecka i zgodnie z prawem tegoz kraju. Stąd w "ofercie" polskich ośrodków adopcyjnych nie znajdziesz zapewne "Murzynka", choc teoretycznie mozna sobie wyobrazić sytuację, że urodzi i odda do adopcji dziecko czarnoskóra obywatelka polska lub ojciec dziecka będzie czarnoskóry. Prościej pewnie byłoby we Francji - jesli chodzi o Europę, tam więcej ciemnoskórych. Druga zasada w krajach cywilizowanych jest taka, że wyrwanie dziecka z jego kręgu kulturowego jest ostatecznością, i adopcja zagraniczna ma miejsce tylko wtedy, kiedy w kraju pochodzenia nie mozna znaleźć chętnych na dziecko. Dlatego z Polski zagranicę adoptowane są z reguły dzieci, których stan zdrowia nie jest dobry. Przy każdej adopcji w Polsce i o ile wiem w innych krajach europejskich jedna z podstawowych kwestii podlegających ocenie jest motywacja do adopcji. Obawiam się, że chęc adpocji Murzynka z czystej chęci szerzenia dobra może nie znaleźć zrozumienia. Odpowiedz Link Zgłoś
lusiasia Re: Adopcja Murzynka 27.07.08, 08:48 niestety rasizm istnieje i nie wiem czy kiedykolwiek przestanie istniec a widac go zwlaszcza w miejscach gdzie jest wiecej ciemnoskorych, polska jest na etapie slicznej mulatki w tv i pobicia ciemnoskorego przez huliganow i wyzwania od "czarnucha" ale nie ma narazie zjawiska ze sprzataczka/czem jest tylko ciemnoskory, wyprawadzania sie z osiedli / z bloku gdzie ciemnoskory sie pojawi, i myslenia kategoriami ze kazde zlo, ktore jest w danym kraju to ciemnoskory i jego dzieci leniwe, niegrzeczne, krzyczace... niestety ja nie mam tyle odwagi zeby adoptowac dziecko o ciemnym kolorze, to nie jest proste dla nikogo i osrodki adop. o tym mowia otwarcie, adoptujac dziecko o innym kolorze skory bedziecie wy i wasze dziecko walczyc z rasizmem / uprzedzeniami cale zycie Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: Adopcja Murzynka 24.09.08, 23:10 W Szwecji takie adopcje sa za to bardzo popularne. Choc moze w tej chwili raczej z Chín niz z Afryki. Jest dosc droga ale tez pomoc socjalna jest na tyle duza, ze nawet skromnie zarabiajajacy moga o niej myslec. (Jest to w praktyce jedyny sposob na adopcje zdrowego dziecka, bo miejscowych sierot jest kilkadziesiat-kilkaset). Tutaj latwo dzieciom dorastac jak na jednej ulicy jest 5-6 rodzin z dziecmi innego koloru skory i nikt nawet nie spojrzy z zaciekawieniem. Za to poczatki byly trudne. Znam dziewczyne ktora byla jedyna nie-biala w szkole i w dodatku jeszcze adoptowana.Nie najlepiej sie to na niej odbilo. A w Polsce juz sama adopcja bywa tematem tabu, a co dopiero jak dziecko sie mocno rozni... . Nie polecala bym tez takiej adopcji osobie dla ktorej kolor skory okresla czlowieka (Murzynek!?). Nie chodzi o poprawnosc polityczna a o postrzeganie ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
lusiasia Re: Adopcja Murzynka 27.07.08, 19:19 rodzice adop. wychowuja swoje dziecko jak potrafia a geny to ma dziecko kazdej masci, tez biale ale uprzedzen i rasizmu rodzice nie zmienia, tak ja nie zmienie twoich pogladow ty znasz wszystkie kartoteki z USA, a ja mieszkam w innym kraju i wcale sie nie potwierdza ze ciemoskory to kryminalista, u nas sa to glownie uchodzcy z somalii i to co ja moge tylko to zazdroscic im plodnosci ( 10 dzieci to lekko), chcialabym miec takie "geny" Odpowiedz Link Zgłoś
lusiasia Re: Adopcja Murzynka 27.07.08, 19:27 a ja uwazam, ze bardzo dobrze ze ktos pisze swoje prawdziwe odczucia bo czytajac ten watek, mam wrazenie ze wogole to jest super proste adoptowac i wychowywac dziecko innej masci, a to nie jest serial ;/ i ja ze wzgledu na to ze mam rodzine w polsce, mam ogromne obawy przed taka adopcja, najblizsi by tego "nieprzelkneli" nie mowiac juz o obcych pomijajac fakt ze nie wierze, ze osoba ktora zaczela ten watek pisala na powaznie, caly czas mam wrazenie ze ktos sobie zartuje (moze sie myle) Odpowiedz Link Zgłoś
gold-tea Re: Adopcja Murzynka 28.07.08, 03:40 lusiasia napisała: > rodzice adop. wychowuja swoje dziecko jak potrafia a geny to ma dziecko kazdej > masci, tez biale > ale uprzedzen i rasizmu rodzice nie zmienia, tak ja nie zmienie twoich pogladow > ty znasz wszystkie kartoteki z USA, a ja mieszkam w innym kraju i wcale sie nie > potwierdza ze ciemoskory to kryminalista, u nas sa to glownie uchodzcy z somali > i > i to co ja moge tylko to zazdroscic im plodnosci ( 10 dzieci to lekko), > chcialabym miec takie "geny" > A wiesz dlaczego plodza tyle dzieci? zeby miec wiekszy zasilek! i ubezpieczenie. Z tego zasilku zyja dzieci oraz mama i tata. Tata pohandluje do tego narkotykami, mieszkanie dostana za darmo jeszcze im miasto czynsz zaplaci. Zyc nie umierac prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Adopcja Murzynka 01.10.08, 15:31 w iemczech najwiecje dzieci maja arabowie i turcy. powody dokladnei takei same. zasilek na dzieci, na doroslych, oplacone mieszkanie izd... bardo duzo jest malzenstw aranzowanych. Sprowadza sie zone lub meza z rodzinnego kraju, najczesciej nie znaja jezyka, maja kiepskie lub zadne wyksztalcenie. Kobiety sluza jako maszynki do robienia dzieci. Sa przypadki 12-14 dzieciakow.. Zadne z rodzicow nie pracuje lub jedno pracuej dodatkwow na czarno. Ale to glwoenie dotyczy nizin spolecznych. Odpowiedz Link Zgłoś