aaga8 18.11.09, 09:17 Natknęłam sie przypadkiem i wzbudził moje zainteresowanie. Ale jestem vbardzo ciekawa czy podoba się dzieicakom, w jakim wieku, czy jest to zabawka na dłuższy czas. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mala_anka_jot Re: system PUS 18.11.09, 09:35 Kupiłam gdy starsze dziecko miało ok. 4 lata i od tego czasu jest w domu, ciągle dokupujemy książeczki i ciągle w użyciu. Uważam, że to ścisła czołówka zabawek z serii edukacyjne. Moje dzieci "łyknęły". Pierwsze książeczki nadają się już dla 3-4- latków np. Balbina z Lublina. Jest b. dużo książeczek dla przedszkolaków IMO rewelacyjne sa pozycje pt. Rusz głową i Skoncentruj się. Nad skoncentruj się to i my z mężem i dziadkowie z chęcią zasiadaliśmy System może towarzyszyć dziecku nie tylko w klasach 1-3 (np. pozycje Gramatyka na wesoło, Zegar i kalendarz) ale i w wyższych klasach (Ułamki, książeczki "językowe"). Zaleta: książeczki super kolorowe = bardzo atrakcyjne, z czasem można dokupować czego potrzeba (np. logopedyczne). Zestaw konstrolny (pudełeczko) świetnie pomyślane, łatwo się obsługuje (dziecko gdy je już opanuje bawi fakt posługiwania się nim). Nie widzę wad. Jeśli jesteś z W-wy, to książeczki można sobie pooglądać w księgarni na tyłach Pasażu Wiecha. Jeśli nie masz możliwości ich zobaczyć, daj znać dla dziecka w jakim wieku zamierzasz je nabyć - zobaczę w swoich, co by pasowało. Odpowiedz Link Zgłoś
monix123 Re: system PUS 18.11.09, 09:37 Ja jestem miłośniczka pusów i logico Logico bawimy sie juz z 2 latką, pusami ze starszą zaczęłyśmy ok 3 roku życia. Teraz 5,5 latka widzę siega po pusy coraz częściej, samodzielnie oczywiscie. I bardzo cieszy się z każdej nowej książeczki. U nas więc PUSy rosną wraz z dzieckiem i naprawdę sie sprawdzają. Odpowiedz Link Zgłoś
franianiania Re: system PUS 18.11.09, 09:49 co to takiego PUS? moze wklejcie link? Odpowiedz Link Zgłoś
aaga8 Re: system PUS 18.11.09, 09:59 BARDZO DZIĘKUJĘ. Super, ze się sprawdza. Już się cieszę na myśl o wspólnej zabawie! www.pus.pl/ksiazka.php?id=71 Odpowiedz Link Zgłoś
franianiania Re: system PUS 18.11.09, 10:34 ozna gdzies kupic cały zestaw np. dla 6 latka (klocki ,ksiazeczki ) czy trzeba osobno? na początek tzn. nigdy tego nie widziałam i o tym nie słyszałm ,ale chcętnie kupie, mam kupic rózne ksiazeczki i klocki? czy cos jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
ricky300 Re: system PUS 18.11.09, 10:44 Przy okazji Targów Książki w Krakowie natknęłam się na stoisko wydawnictwa Epideixis, gdzie przy stoliku było mnóstwo dzieciaków zajętych zabawą PUS-em, mozaiką, Paletą. Moja córka żywo zainteresowała się ww. zestawami. Są rewelacyjne. Aż dziw bierze, że dowiedziałam się o nich dopiero teraz!, córka ma 5,5l. Przedłożyłam zamówienie mikołajkowe Dziadkom, na początek zestaw pus dla przedszkolaka (zestaw kontrolny i 2 książeczki). Uważam, że to świetne produkty, bardzo starannie wykonane, a dzieci skoncentrowane, skupione na wykonywanych zadaniach, wyciszone. Mam chrapkę jeszcze na Paletę i mozaikę XXL, ale "poszłam z torbami" podczas zakupów książkowych, więc krucho... Na gwiazdkę to świetny prezent, nie kolejny chinski plastik czy następna Barbie, a coś naprawdę "pożytecznego". Odpowiedz Link Zgłoś
franianiania Re: system PUS 18.11.09, 10:48 napisz prosze co to za paleta i mozaika? mozna gdzies nabyc cały zestaw? kupójecie na allegro czy w ksiegarniach? Odpowiedz Link Zgłoś
ricky300 Re: system PUS 18.11.09, 11:12 polecam skorzystać z linku zamieszczonego powyżej i czytać stronę... lub wyszukiwarka google... czyni cuda Odpowiedz Link Zgłoś
iwek33 Re: system PUS 18.11.09, 11:35 Ja też bardzo, bardzo polecam zabawy PUS-ami, Logico, Paletą. To świetne, edukacyjne pomoce, sama bardzo często wykorzystuję je w pracy z dziećmi mającymi problemy z nauką, koncentracją, zaburzeniami koordynacji wzrokowo-ruchowej, logicznym myśleniem, co nie znaczy, że przeznaczone są wyłącznie dla dzieci z jakimiś problemami. I co niesamowite: to bardzo stara pomoc, pierwszy raz zetknęłam się z nią ok 20 lat temu, doprawdy szkoda, że tak mało znana wśrod rodziców ( bo jest znana pedagogom, nauczycielom, logopedom ) myślę,że warto ją reklamować. Odpowiedz Link Zgłoś
mala_anka_jot Re: system PUS 18.11.09, 12:34 aaga8 jeśli masz 3 i 6-latka, to super moment na PUS-a. Młodsze może podglądać starszaka, starszak może pomóc młodszemu (jedno i drugie skorzysta). KOrzyść ekonomiczna taka że jeden zestaw kontrolny "obsłuży" dwójkę i to przez wiele lat. PUS ma to do siebie, że od razu się dzieci tym interesują, wybawią się, a później wracają co jakiś czas. Często właśnie wtedy gdy młodsze już do czegoś dorasta albo gdy pojawia się nowa książeczka. My dokupowaliśmy tak właśnie a to na MIkołaja, na urodzinki i się zebrał stosik. Dla młodszego oprócz Balbiny z Lublina może być jeszcze Gutek i Balbina. Dla starszego polecam Skoncentruj się (da się IMO wybrać z tego coś dla malucha, z Rusz głową zresztą też niektóre na pewno maluch by zrobił z pomocą albo nawet bez). Dla obydwojga nadałoby się też "100 pytań i odpowiedzi". Te trzy do zdecydowane pusowe hiciory. Sześciolatek mógłby skorzystać z ABC rozpoznawanie i rozróżnianie liter, Idę do szkoły, Dreptusia Matematyka. Ciekawe czy książeczki chodzą już w drugim obiegu np. na Allegro? Może założyby klubik, żeby się wymieniać książeczkami Odpowiedz Link Zgłoś
aaga8 Re: system PUS 18.11.09, 13:00 Anko jesteś nieoceniona. Dzięki za podpowiedzi. U nas pierwsza odsłona nastąpi w Mikołajki. Dam znać z jakim przyjęciem spotka się PUS u nas w domu. W Warszawie książeczki najtańsze chyba w księgarni warszawa (odbiory możliwe chyba tez w kilku innych miastach) Odpowiedz Link Zgłoś
aaga8 Re: system PUS 18.11.09, 13:01 www.ksiegarniawarszawa.pl/modules.php?name=Sklep&plik=wyszukaj&searchconditions=YToyOntzOjk6InF1ZXJ5dHlwZSI7czozOiJhbGwiO3M6NjoidHRpdGxlIjtzOjM6IlBVUyI7fQ== Odpowiedz Link Zgłoś
aaga8 Re: system PUS 18.11.09, 13:03 http://www.ksiegarniawarszawa.pl/modules.php?name=Sklep&plik=wyszukaj&searchconditions=YTozOntzOjk6InF1ZXJ5dHlwZSI7czozOiJhbGwiO3M6NzoidHZlbmRvciI7czo5OiJlcGlkZWl4aXMiO3M6MTQ6ImZ1bGx0ZXh0dmVuZG9yIjtzOjE6IjEiO30= Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: system PUS 18.11.09, 13:19 dzięki dziewczyny za ten wątek. Az dziw że nigdy nie słyszałam o PUS a już wiem, że Alka zwariuje na punkcie tego.... Odpowiedz Link Zgłoś
monix123 :) 18.11.09, 15:41 Ja też znam ten system od baaaardzo dawna. Moja mama z pracy pożycza czasem stare książeczki dla mojej córki-książeczki jeszcze wtedy były szaro-bure Tu sobie można cuda jako nie pusyale pusy www.luek.de/index.xtp Dobrze,ze u nas tyle wersji nie ma,bo zbankrutować można www.luek.de/doc/920009_HK_FJ_09.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: :) 19.11.09, 21:32 A może mi ktoś poradzić co kupić na początek dla prawie czterolatki? PUS, Paleta i Logico to różne systemy? od czego zacząć? Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_p2 Re: system PUS 19.11.09, 22:26 POlecam . System genialny rośnie z dzieckiem obecnie mamy 25 części , zaczeliśmy jak synek miał 4 lata obecnie 6 . Według mnie zestaw startowy dla przedszkolaka dla dziecka 3-4 leta max. dla mojego był już za prosty i raczej nie jest to zabawka tylko system edukacyjny . Odpowiedz Link Zgłoś
kasiam12 system paleta 19.11.09, 22:46 Witam, jak zwykle niezastąpione zwłaszcza w kwestii prezentów Zachwalacie pusy, już je mamy i bardzo lubimy, mamy też logico, również polecam. Napiszcie proszę coś o tym systemie Paleta, bo nie wiem o co w nim chodzi. Czy to jest bardzo podobne do tych poprzednich? Myślałam o kupnie dla 6 latka i 3 latki (kupiłabym dwie wersje: dla pierwszaka i przedszkolaka i nikt by się nie czepiał, że to drugie dostało fajniejsze, czy większe - Mikołaj niech mi dziękuje za pomoc Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
pasik Re: system PUS 19.11.09, 22:53 My zaczęliśmy od mozaiki..dziecko ćwiczy kolory, kształty, słucha poleceń. Obecnie ruszyliśmy z PALETĄ z zestawem dla przedszkolaka.Moja córka ma 3,5 l PUSa nie zdążyłam kupić bo mi księgarnię naukową zlikwidowano. Ale kupię bo system genialny, godny polecenia. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: system PUS 20.11.09, 08:58 W księgarni można kupić te systemy taniej niż w necie? i w jakich księgarniach szukać, naukowych? Odpowiedz Link Zgłoś