Dodaj do ulubionych

Jakiej firmy wybrać fotelik samochodowy

02.01.10, 09:58
Witajcie!
Chciałam zaproponować wątek dotyczący fotelików samochodowych. Jest to sprawa
ważna, bo każdy z nas musi z tego korzystać a zakup nie jest łatwą sprawą, bo
firm produkujących foteliki jest mnóstwo i przy wybieraniu fotelika można
dostać zawrotu głowy smile
Podzielcie się proszę swoimi doświadczeniami. Jakiego fotelika używacie, czy
jest on łatwy w obsłudze, czy pokrowiec jest z dobrego materiału, czy dziecko
się w nim nie poci itd, itp.
Pozdrawiam i zachęcam do dyskusji smile
Obserwuj wątek
    • aga-ro Re: Jakiej firmy wybrać fotelik samochodowy 02.01.10, 10:05
      Zacznę sama smile
      Używam fotelika Peg perego. Mam wózek wielofunkcyjny i fotelik mogę zamontować
      albo na bazie która na stałe jest w aucie, albo na wózku. jest to bardzo wygodna
      sprawa!!! Fotelik jednak jest bardzo ciężki i przy noszeniu dzieciątka w tym
      foteliku pojawia się problem. Wg producenta fotelik jest przeznaczony dla dzieci
      od 0 - 13 kg. Moja Córeczka ma 6 miesięcy i waży 8 kg i ledwie w tym foteliku
      się mieści!!! Dlatego postanowiłam kupić jej fotelik od 9-18 kg. Materiał z
      jakiego wykonany jest mój fotelik oceniam jako doby, choć w dotyku nie jest zbyt
      miły i latem kiedy używałam wkładkę podtrzymującą główkę - dziecko troszkę się
      pociło. Ogólnie fotelik oceniam na 4+.
      • agazagie Re: Jakiej firmy wybrać fotelik samochodowy 02.01.10, 10:13
        Jakbyś tylko wpisała "fotelik" w wyszukiwarkę to byś zobaczyła, że takich
        "zaproponowanych wątków" jest milion.
      • donkaczka Re: Jakiej firmy wybrać fotelik samochodowy 02.01.10, 11:27
        dziewczyno a o czym chcesz dyskutowac, skoro beznadziejny fotelik z ktorego
        polroczniak wyrasta i przesadzisz go do jazdy przodem, ktory jest ciezki,
        oceniasz na 4+ ??

watkow jest duzo o fotelikach, a dobrym krterium wyboru jest strona
        fotelik.info, gdzie sa testy zderzeniowy - punkt wyjscia do rozwazan, ktory
        fotelik kupic

maxi cosi i roemer tez sie montuja na wozkach, sa do tego adaptery
      • 0306a na początku-Maxi cosi, teraz Recaro 03.01.10, 22:45
    • gp-pp Re: Jakiej firmy wybrać fotelik samochodowy 02.01.10, 10:47
      0-18 miałam Maxi Cosi. 9-18 kg na początku nabyłam Chicco Proxima, ale dość
      późno znalazłam jego crash test i szybko się pozbyłam. Teraz kupiliśmy Maxi Cosi
      Tobi - ma dobre notowania w crash testach, jest wysoki - dziecko wszystko widzi
      przez okno, mięciutki, przyzwoicie się rozkłada, bardzo łatwy w montażu, ma
      prostą regulację pasów. Jestem zadowolona.
      • dyzurna Re: Jakiej firmy wybrać fotelik samochodowy 02.01.10, 10:53
        a o czym tu dyskutowac?
        wchodzisz na forum zakupy i tam masz jak na dloni.
        Post napisany tonem jakbysmy mialy dyskutowac conajmniej o budowie
        silnika F16 smile)
        • aga-ro Re: Jakiej firmy wybrać fotelik samochodowy 03.01.10, 13:00
          Dziękuję bardzo za odpowiedzi na mój post.
          Niektórym - którzy tak dobitnie wyrażają swoje niezadowolenie i dezaprobatę radzę po prostu nie odpowiadać na tak "w złym tonie napisane posty". Szkoda czasu!!!
          Fotelik Peg perego który opisywała nie uważam za beznadziejny, tylko dobry z małymi wyjątkami i dlatego oceniam go na 4+. Nie rozumiem w czym problem i czemu niektórzy swoje złości przelewają na forum. Bez sensu!!!Trochę życzliwości nikomu nie zaszkodzi!!!

Dzięki za stronkę fotelik.info. Bardzo dużo jest tam ciekawych i cennych informacji.
          • donkaczka Re: Jakiej firmy wybrać fotelik samochodowy 03.01.10, 14:22
            nie myl zlosci z irytacja
            woadasz z tematem przerobionym tutaj dziesiatki jak nie steki razy i na dodatek
            masz mizerna w nim orientacje

podstawowym zadaniem fotelika jest zapewnic bezpiecznstwo
            dziecko tylem powinno jezdzic do roku, jesli nie dluzej
            jesli z fotelika dziecko wyrasta w wieku pol roku, to jest to beznadziejny
            fotelik, bo albo kupujesz druga kolyske i kasa wyrzucona w bloto, albo
            przesadzasz do jazdy przodem dziecko, ktore jest na to za male
            • aga-ro Re: Jakiej firmy wybrać fotelik samochodowy 03.01.10, 20:59
              donkaczka napisała:

> nie myl zlosci z irytacja
              > woadasz z tematem przerobionym tutaj dziesiatki jak nie steki razy i na dodatek
              > masz mizerna w nim orientacje
              >
              Gdybym miała dobrą orientację w temacie nie prosiłabym o radę na forum - to chyba jasne!!!
              Naprawdę - szkoda komentować
    • mabel20 Re: Jakiej firmy wybrać fotelik samochodowy 02.01.10, 11:17
      Kiedyś zwracałam uwagę na to, czy fotelik można zamontować na ramę wózka. Gdybym
      dziś miała kupować fotelik, patrzyłabym głównie na wyniki testów zderzeniowych i
      zdecydowanie wolałabym fotelik z isofiksem (chyba tak to się nazywa w Europie,
      chodzi mi o to, co w Stanach nazywa się latch).

Na rynku jest tyle fotelików, które chyba mają służyć głównie zamydleniu oczu
      policji, że głowa mała. Widziałam na Allegro takie koszmarki, które nie miały
      nawet własnych pasów - fotelik obejmowało się pasem i ten sam pas rzekomo miał
      chronić dziecko. No i zachwalali to jako coś, co się dziecku spodoba, bo będzie
      "zapięte dorosłymi pasami bezpieczeństwa, a nie pasami dla dzieci" - po prostu
      super! Nie wiem, jak takie coś może być dopuszczone do użytku, jak to możliwe,
      że ma w ogóle jakiekolwiek atesty...
      • donkaczka Re: Jakiej firmy wybrać fotelik samochodowy 02.01.10, 11:31
        atesty i homologacje dopuszczajace fotelik na rynek sprawdzaja normy materialowy
        tylko
        nie konstrukcje i bezpieczenstwo
        i potem rodzice sie ciesza, bo przeciez fotelik ma atest smile jakby nie mial, to
        by go nie mozna bylo sprzedawac
        • mabel20 Re: Jakiej firmy wybrać fotelik samochodowy 02.01.10, 19:47
          Wiem i dziwię się, że takie coś, jak opisałam, jest w ogóle dopuszczone do
          sprzedaży pod nazwą "fotelik samochodowy".
      • mama_kotula Re: Jakiej firmy wybrać fotelik samochodowy 02.01.10, 20:12
        CytatNa rynku jest tyle fotelików, które chyba mają służyć głównie zamydleniu oczu policji, że głowa mała. Widziałam na Allegro takie koszmarki, które nie miały nawet własnych pasów - fotelik obejmowało się pasem i ten sam pas rzekomo miał chronić dziecko.

Spróbuj sobie zapiąć pięciopunktowymi pasami fotelikowymi dziecko w wieku lat 7-8-12 - przeważnie są zwyczajnie za krótkie już dla dziecka, które ma ok. 125 cm wzrostu, nawet w tych najbardziej wypasionych fotelikach z milionem atestów/pozytywnie zaliczonych crashtestów.

Do jakiegoś czasu nie produkowano kombajnów w stylu fotelik 9-36kg (wg mnie to było lepsze rozwiązanie - ale to moja prywatna opinia - nie sądzę, aby jakikolwiek fotelik jednocześnie był tak samo bezpieczny dla dziecka rocznego i 10-letniego).

Dostępne foteliki 18-36kg albo 24-36kg nie miały w ogóle własnych pasów, tylko tak jak mówisz - dziecko przypinało się pasem samochodowym, obniżonym poprzez przełożenie przez otwór w oparciu fotelika. W tym momencie producenci "kombajnów" zalecają użycie pasów 5-punktowych u dzieci młodszych (do zdaje się 20kg), a dla starszych zapinanie pasem samochodowym odpowiednio obniżonym przez fotelik.
    • camel_3d maxi cosi.. 02.01.10, 11:28
      ja mam römer, ale odradzam, nie mozna ustawic pozycji dla dziecka ktore chce
      spac.. tzn mozna ciut do tylu przechylic, ale niezbyt znaczaco... maxi cosi
      mozna tak przechylic ze dziecu glowa nie opada do przodu kiedy spi.
      • donkaczka Re: maxi cosi.. 02.01.10, 20:30
        a ja mam roemer i polecam, ma regulacje pozycji i dzieciom wygodnie sie spi smile
        maxi cosi niekotre modele sa znaczaco mniejsze i czesto mniej wygodne niz roemery
        a juz na pewno gorzej sie im tapicerka do prania zdejmuje, koszmar
        • camel_3d Re: maxi cosi.. 03.01.10, 21:48
          donkaczka napisała:

> a ja mam roemer i polecam, ma regulacje pozycji i dzieciom wygodnie sie spi smile

no ma.. ale ta pozycja do lezenia jest tez jak bez mala siedziaca.
          • memphis90 Re: maxi cosi.. 03.01.10, 22:40
            ja też mam roemera King plus i jestem zadowolona. dziecko nie leży
            płasko, ale do drzemki takie pochylenie w zupełności wystarczy. U mnie
            głowa nie lata, nie opada, jest ok.
    • krwawakornelia Zalezy ile dziecko jezdzi i jak dlugie 02.01.10, 23:03
      podroze przewidujecie.
      Jezeli dlugie to nie MAXI COSI dziecko malo w nim widzi jest bardzo
      mocno zabudowany i malo sie go odchyla do spania. Ale ponoc jest
      "bezpieczny" (moje zdanie strasznie nieestetyczny i wszyscy go maja)
      Jezeli dlugie podroze polecam Chicco key 1 niezbyt zabudowany,
      dziecko ma w nim duzy komfort do spania wygodnie sie go rozklada. Ma
      tylko jedna wade jest stosunkowo ciezki wiec jak maly tuz pod domem
      zasnie to musisz sie nadzwigac, albo wyjmowac spiocha.

Ale na dlugie podroze najlepszy. Swietnie sie pierze i pokrowce bez
      problemu mozna dokupic.
      • donkaczka Re: Zalezy ile dziecko jezdzi i jak dlugie 03.01.10, 14:20
        widzisz kornelio, moze dla kogos jest istotne, ze dziecko jest bezpieczne, nie
        ze duzo widzi
        chicco ma 3 w testach, ja bym nie kupila, a jezdzimy duzo, akurat mamy roemery,
        do ktorych pod zadnym wzgledem nie mam zastrzezen

key 1 to fotelik 9-18? to jak go nosisz ze spiacym dzieckiem??
        • krwawakornelia roemer ma swietne testy 03.01.10, 21:22
          dla nas jednak odpadal. Zdanie subiektywne
          1. Za ciezki
          2. Za bardzo zabudowany
          3. za malo sie go do spania rozklada

odpowiedz na pytanie
          w rekach.
          • donkaczka Re: roemer ma swietne testy 04.01.10, 14:50
            jakie znaczenie ma waga fotelika? przeciez przypina sie go na stale?

niestety im bardziej zabudowany tym bezpieczniejszy, u nas to nie gralo roli, bo
            nie widzialam dziecka zainteresowanego tym co za oknem, zwlaszcza gdy ciemno
            zawsze zabawa sie toczy w samochodzie, ksiazeczki, laleczki itp

ze spaniem to chyba subiektywny poglad, moje dzieci spaly calkiem wygodnie

dla mnie najistotniejsze sa testy, 4 i wyzej i dopiero zaczynam porownywac
            parametry inne
    • alexa-75 Re: Jakiej firmy wybrać fotelik samochodowy 04.01.10, 21:46
      Ja mam fotelik Concord i jestem b. zadowolona. Synek ma 5 lat i
      nadal do niego pasuje smile Łatwo się ściąga pokrowce do prania, łatwy
      w montażu i b. bezpieczny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka