Dodaj do ulubionych

foteliki RECARO Start - ktoś zna?

13.02.04, 13:13
przeszując interent natknęłam się na fotelik RECARO. Wyglądają naprawdę
imponująco ale... cena jak z kosmosmu.
Czy ktoś zna tą markę i może coś powiedzieć. czy ta cena może nie jest z
kosmosu , tylko odzwierciedla jakość produktu?
Jestem bardzo ciekawa wszystkich opini

Agnieszka mama Mikołaja
Obserwuj wątek
    • fasolka99 Re: foteliki RECARO Start - ktoś zna? 13.02.04, 15:17
      Witaj, my mamy ten fotelik, uzywamy go juz prawie rok. Corcia ma 4.5 roku, wczesniej jezdzila w
      Maxi Cosi Rodi, ale sie nie sprawdzil, bo przechylala sie z niego na bok jak spala (ale teraz jest nowy
      typ Rodi z wiekszymi boczkami, moze lepszy?). Recaro jest naprawde super - mala siedzi w nim jak
      przylepiona, nie przechyla sie jak zasnie, glowa tez jej nie lata. Fotelik ma duzo regulacji, lacznie z
      dlugoscia siedziska. Pochylenie do spania tez jest super. Bardzo uzyteczna jest tez mozliwosc
      blokowania pasa bezpieczenstwa - dziecko nie moze samo sie pochylic do przodu wykorzystujac
      bezwladnosciowy pas, ktorym jest przypiete - tego chyba nie ma zaden inny fotelik, a o korzysci
      takiej funkcji nie trzeba sie rozpisywac...Jest to naprawde najlepszy fotelik z grupy do 36 kg, jaki
      ogladalam. Mamy tez dla niej fotelik Graco Junior Plus, ale uzywamy go w minivanie, na siedzeniu z
      regulowanym katem pochylenia oparcia. Jak corcia zasnie, to oparcie fotelika pochyla sie razem z
      oparciem fotela samochodowego. Z tego fotelika tez jestesmy bardzo zadowoleni, ale w
      samochodzie bez mozliwosci pochylania oparcia fotela, na ktorym instaluje sie fotelik dla dziecka,
      Recaro jest oczywiscie bezkonkurencyjny. Chociaz nie wyprobowywalam fotelika Bebe Confort
      Hipsos - on tez daje mozliwosc pochylenia oparcia fotelika przy nieruchomym oparciu fotela
      samochodowego, ale nie wiem jak ze stabilnoscia dziecka w czasie snu (pochylaniem sie na boki).
      No i ten nowy Maxi Cosi Rodi XP (chyba tak sie nazywa) tez ma te funkcje, ale widzialam go tylko w
      internecie. Ale zaden z nich nie ma aluminiowej ramy i blokady pasa samochodowego, tak jak
      Recaro.
      • agnysek Re: foteliki RECARO Start - ktoś zna? 13.02.04, 15:44
        a ile kosztowało twoje cudo?
        • fasolka99 Re: foteliki RECARO Start - ktoś zna? 13.02.04, 20:02
          O ile pamietam to 1140 zl w promocji w Swiecie Dziecka (chyba tak sie ten sklep nazywa, przy
          Supersamie na pl. Unii w Warszawie). Wtedy najtansze byly te foteliki w sklepie internetowym
          www.baby.com.pl. Roznica ok. 100 zl do tej ceny promocyjnej w sklepie, tak mi sie wydaje, ale to
          bylo rok temu, wiec dokladnie nie pamietam.
    • izams Re: foteliki RECARO Start - ktoś zna? 14.02.04, 22:37
      Witam - ztego co czytałam w niemieckich testach firma Recaro zajęła pierwsze
      miejsce jeśli chodzi o bezpieczeństwo - firma ta specjalizuje się w produkci
      fotelików , ba... foteli do rajdów samochodowych oraz foteli lotniczych - stąd
      mają najwyższe parametry jeśli chodzi o bezpieczeństwo.
      Żałuje , ale w czasie kiedy potrzebny był mi takie fotelik , w Polsce był
      jescze nie do kupienia. Mamy Bebe Confort Hipsos - tez ma blokadę pasów
      bezpieczeństwa , ale niestety nie jest tak stabilny jak Recaro ( w zasadzie one
      sa nieporównywalne - nie ta klasa - jest zapewne bardzo dobry ale w następnym
      przedziale)i kiedy dziecko usnie ( mimo 2-stopniowej regulacji ) troche wisi,
      Żałuje , ale obecnie nie stac mnie na ten fotelik - chociaż widze , że cena
      troszkę spadła...
      poz, Iza
      • basia-bma Re: Hipsos ma blokadę pasów ? 12.05.04, 20:09
        izams napisała:

> Witam - ztego co czytałam w niemieckich testach firma Recaro zajęła pierwsze
        > miejsce jeśli chodzi o bezpieczeństwo - firma ta specjalizuje się w produkci
        > fotelików , ba... foteli do rajdów samochodowych oraz foteli lotniczych -
        stąd
        > mają najwyższe parametry jeśli chodzi o bezpieczeństwo.
        > Żałuje , ale w czasie kiedy potrzebny był mi takie fotelik , w Polsce był
        > jescze nie do kupienia. Mamy Bebe Confort Hipsos - tez ma blokadę pasów
        > bezpieczeństwa , ale niestety nie jest tak stabilny jak Recaro ( w zasadzie
        one
        >
        > sa nieporównywalne - nie ta klasa - jest zapewne bardzo dobry ale w następnym
        > przedziale)i kiedy dziecko usnie ( mimo 2-stopniowej regulacji ) troche wisi,
        > Żałuje , ale obecnie nie stac mnie na ten fotelik - chociaż widze , że cena
        > troszkę spadła...
        > poz, Iza

Hipsos ma blokadę pasów ? Do tej pory słyszałam, że nie. Właśnie zastanawiam
        się nad Hipsosem i Recaro, w zasadzie nie zastanawiałabym się, gdyby nie ta
        cena Recaro. Ciekawa jestem opinii użytkowników Hipsosa.

Pozdraiwam
        Basia
        • aga_76 Re: Hipsos ma blokadę pasów ? 02.06.04, 22:07
          A może umiecie dziewczyny doradzić, który spomiędzy BC Hipsos a Concordem Lift
          Evo wybrac? NIestey na ten super Recaro mnie nie stac...a rzeczywiście mała
          podczas przymierzania róznych fotelików siedziła w nim najlepiej...a szkoda...
          Będe wdzięczna za wszelkie rady dotyczące wyboru spośród tych wspominaych na
          początku.
          Aga, mama Julki (2000) i 33 tyg.niecierpliwego brzuszka Tymka.
          • fk4i4 Do aga_76 02.06.04, 22:52
            Na allegro jest recaro kup teraz 750zł,czyli nie tak dużo wiecej niż hipsos
            (znajomi narzekają, bo chłopakom strasznie głowy lecą jak przysną, okropnie
            musi się im spać, głowa albo zwieszona, albo całkiem do tyły odchylona, raczej
            ciężko się oddycha, więc jaśli jeździcie w trasy...)
            jeden minus sprzedawca nie ma żadnych opinii, ale jest z W-wy, więc możesz
            załatwić sprawę osobiście, bo wnioskuję, że jesli przymierzałaś córcię do
            fotela, to raczej tylko w stolicy.
            Napisz co z tego wyszło, i ewentualnie jak się jeździ.
            ewa
            • goskb Re: Do aga_76 03.06.04, 09:57
              Cześć.Ja myślę o kupnie hipsosa.W jakim wieku są znajomi twoich dzieci?Bo tak
              się zastanawiam czy to może nie zależy od wielkości dziecka.
              • fk4i4 Re: Do aga_76 03.06.04, 14:07
                Oni mają po 3,5 roku, ale sa ogromni po 18 kg, wzrost cos pod 110, noga nr 28-
                29.
                Myślę że kwestię można rozwiązać dobrymi zagłówkami, czyli takimi gdzie ta
                część za karkiem jest dość płaska, bo gdy tam jest zbyt dużo tworzywa to
                dziecko nie może oprzeć główki i jest jeszcze gorzej, a tak to główka jest z
                boczków podpierana i przy spaniu, gdy mięsnie są wiotkie, to głowa jest
                stabilizowana.
                Większość zazgłówków jest robiona właśnie tak bezsensownie, no ale mają za to
                fajne misie albo futerka smile

poza tym to fotele te bardzo mi się podobają, zwłaśzcza to, że tapicera jest
                bardzo dokładnie wykonana i dobrze opięta.

ewa
                • aga_76 Re: Do aga_76 03.06.04, 15:36
                  Czesc, dzięki za namiary na alelegro. Nie jestem z Warszawy, ale z Krakowa i u
                  nas go przymierzaliśmy w Entliczku Petliczku. KOsztował 1400 zł. A Hipsos taki
                  jak oglądałam kosztował 540 zł, bo jest promocja z okazji Dnia Dziecka.
                  Aga.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka