Dodaj do ulubionych

Vectra A - opinie

IP: 194.181.200.* 28.03.02, 12:17
Rozważam kupno Vectry A z 1994-95r.Sam jeżdże Omegą A z 1993, ale ma już 220
tys. km. Chcę trochę dołożyć i zamienić na mniej zużytego i niewiele mniejszego
Opla - stąd pomysł Vectry. Proszę o opinie tych którzy auto znają z własnych
doświadczeń.
Obserwuj wątek
    • Gość: robert Re: Vectra A - opinie IP: *.astercity.net / 10.129.132.* 28.03.02, 13:29
      Bardzo dobrze wspominam to auto. Zaznaczam jednak, że nie była to typowa
      Vectra. Samochód miał silnik V6 i był minimalnie wzmocniony do 180KM (wydech),
      kupiony od agencji detektywistycznej w RFN. Wyposażenie - wszystko co wtedy
      można było mieć. Wyprodukowany w 94 , jak kupowałem go w 97 miał 60kkm.
      Przejechałem (do 2000) 120kkm i sprzedałem (po 180kkm) mojemu koledze, który
      już ustawił licznik na 230 kkm. Z samochodem praktycznie nic sie nie działo
      poza wymianą wydechu (po 170kkm) oraz maglownicy (zaczynała ciec, warsztat
      jeszcze odradzał, ale ja dużo jeździłem to zrobiłem "na wszelki wypadek).
      Dodam, że auto było minimalnie uszkodzone jak kupowałem (blacharka drzwi).
      Oprócz tego dwa razy urwała mi się końcówka drążka stabilizatora (150PLN) i raz
      spadła szyba z mechanizmu w drzwiach. Po ok. 200kkm kolega wymieniał
      amortyzatory z tyłu. Oprócz tego samochód dawał kupę frajdy z jazdy (b. długie
      biegi II-120, III-180.godz), i śmieszne zużycie paliwa (miasto 10l, trasa 7-
      8l). Dodam, że w mieście jeżdżę spokojnie (szkoda zawieszenia), natomiast w
      trasie całkiem żwawo (zdarzało sie w nocy: rogatki W-wa - Gdańsk w 2 godz. i 15
      minut). Co 60 kkm wymiana rozrządu i warto zrobić kompletnie, nie oszczędzając
      na paru rolkach nawet jeśli wydają się niezużyte). Podstawowe części
      eksploatacyjne są śmiesznie tanie (np. filtr oleju kosztował 7złotych!- w
      serwisie Opla). Sam nie mam opinii nt. serwisu Opla - używałem go tylko do
      drobnych napraw (vide: drążki i szyba) natomiast rozrząd robiłem u znajomego
      (10 x taniej).
      Auto wspominam z dużą sympatią jako znakomity środek pokonywania szybko dużych
      odległości. No i dźwięk V6 - to też było OK.
      • Gość: happy Re: Vectra A - opinie IP: 192.168.100.* 28.03.02, 13:52
        bylem posiadaczem modelu z roku 92 w wersji GL 1.7 D i jezdzilem nim
        od nowosci do 100 tkm i krotko powiem poza wada fabryczna w postaci
        zerwania jakiesj czesci przy ukladzie wydechowym (chyba lacznik ktoregos
        tlumnika - efekt bardziej dzwiekowy bo cos brzeczalo) i przepalonych
        zarowek w postojowych szt. 1 - wymienilem dwie i jednej zarowki STOPU
        nic, ale to nic sie z tym autem.
    • Gość: sławek Re: Vectra A - opinie IP: 195.136.252.* 05.04.02, 12:18
      Chwalę - miałem przez 4 lata Vectrę 2,0 i z 1993 r. Poza normalną obsługą (
      klocki, olej, pasek rozrządu) - nic !!!! Przejechałem ok. 100000 km. polecam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka