gd_3334 20.03.10, 19:48 jakie prezenty daje się teraz na chrzciny? dodam jeszcze że to dziecko siostry, dziewczynka a ja będę mamusią chrzestna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
angazetka Re: chrzciny 20.03.10, 19:53 Takie, na jakie cię stać, jakie chcesz dać i jakie wydadza się sensowne po rozmowie z rodzicami młodej. Odpowiedz Link Zgłoś
emilli3 Re: chrzciny 20.03.10, 20:01 Najlepiej zapytaj rodziców co potrzebują, u mnie było tak że chrzestna zasugerowała prezent i ja się zgodziłam.Dostaliśmy krzesełko do karmienia bardzo fajne,do tego jeszcze kase. Odpowiedz Link Zgłoś
takatoszymura Re: chrzciny 20.03.10, 20:02 Może jakiś drobiazg ze złota lub srebra. Moje dzieci dostały ikony (drewno ze srebrem), bardzo mi sie podobały- bo będą stanowiły pamiątkę. Odpowiedz Link Zgłoś
magdakingaklara Re: chrzciny 20.03.10, 20:40 ja mam dwoch cgrzesniakow. Chrzesniakowi 12 lat temu bylam jeszcze uczennica szkoly sredniej dałam złoty lancuszek i kupilam chodzik. Drugi raz bylam poltora roku temu i dalam zloty lancuszek, wisiorek z literka oraz kolczyki. Jestem zdania ze chrzesni nie powinni dawac pieniedzy i jak chrzcilam swoja mala poinformowalam o tym chrzesnych Odpowiedz Link Zgłoś
pistacja29 Re: chrzciny 20.03.10, 20:58 W niektórych regionach chrzestna kupuje ubranko do chrztu i tzw. szatkę. Ale teraz większość rodziców woli sama zdecydować jak ubrać dziecko. Moim zdaniem, prezent od chrzestnych powinien być pamiątką (np. biżuteria, album) - po pieniądzach czy zabawce dla dziecka po kilku latach nie będzie śladu. Wpisz sobie w google "prezent na chrzest" - znajdziesz co najmniej kilka sklepów wyspecjalizowanych w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: chrzciny 20.03.10, 21:32 Skoro to wydarzenie religijne to powinnaś dać biblie i katechizm by rodzice w zgodzie z nim wychowywali dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: chrzciny 21.03.10, 18:07 Mamy w domu 3 Biblie i 2 katechizmy. Po co nam czwarta??? Moje dzieci dostały obrazki srebrne(wiszą w ich pokojach) łańcuszki z medalikami/krzyżykami, od dalszych krewnych zabawki. Nic wielkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
karynk Re: chrzciny 21.03.10, 10:30 Po co biżuteria, skoro w większosci przypadków ląduje głeboko w szufladzie? Nikt jej nie załozy, bo za kilka lat będzie inna "moda". Łańcuszek/medalik zyskuje na znaczeniu podczas I komunii świętej, ale wtedy i tak zazwyczaj rodzice kupują nowy. To już chyba lepiej zabawkę/inny przedmiot dla dziecka, którą bedzie używało. Odpowiedz Link Zgłoś
ulka-125 Re: chrzciny 21.03.10, 21:41 kasę- najpraktyczniejsze dla rodziców, oni wiedzą czego ich dzidzia najbardziej potrzebuje Odpowiedz Link Zgłoś
mjaskolska [...] 30.05.10, 20:31 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś