Dodaj do ulubionych

Płacę z allegro - help!

03.09.10, 20:04
Dziewczyny, pomocy!!!!

Wystawiłam kilka rzeczy na allegro (dawno tego nie robiłam). Dziś zakończyły
się aukcje. Jedna z osób zapłaciła "płacę z allegro".

I moje pytanie. Gdzie są moje pieniądze? Ja je chcę mieć na swoim koncie, a
nie gdzieś tam na allegro. I skąd mam wiedzieć, kiedy wysyłać przesyłki jak
nie mam kasy na swoim koncie?
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Płacę z allegro - help! 03.09.10, 20:20
      musisz z allegro "wypłacić" na swoje konto
    • asiaiwona_1 Re: Płacę z allegro - help! 03.09.10, 20:22
      musisz wejść na swoje konto na allegto i tsm będzie opcja "wypłaty" pieniędzy, czyli przelania ich na
      twoje normalne konto bankowe. Generalnie powinno się wysyłać towar od razu po zapłaceniu przez
      kupującego zapomocą pza, ale sporo osób (ja też) czeka z wysyłką aż kasa będzie faktycznie na ich
      koncie. Ja nawet piszę taką informację w aukcjach, że wysyłam towar po zaksięgowaniu wpłaty na
      moim koncie.
      • imasumak Re: Płacę z allegro - help! 03.09.10, 20:42
        Ja nawet piszę taką informację w aukcjach, że wysyłam towar po zaksięgowaniu
        wpłaty na moim koncie

A dlaczego? Przecież pieniądze z allegro przechodzą na Twoje konto najdalej
        dzień po zaakceptowaniu przez Ciebie płatności. W momencie gdy akceptujesz tę
        płatność, zgadzasz na warunki ze strony allegro. Klient natomiast, płacąc przez
        allegro liczy na szybką wysyłkę. Nie masz podstaw, żeby ją opóźniać.
        • asiaiwona_1 Re: Płacę z allegro - help! 03.09.10, 20:51
          a dlatego tak robię, że naczytałam się już o cofniętych wpłatach z pza. Poza tym nie zawsze taka
          wpłata z pza wchodzi na moje konto na drugi dzień po "wypłacie".

Klient natomiast, płacąc przez
          > allegro liczy na szybką wysyłkę.

Dlatego też informację taką piszę w opisie aukcji by potencjalny kupujący wiedział to przed
          kliknięciem "kup teraz". Jeśłi mu to pasuje to kupuje, a jak nie to nie kupuje. I tyle.
        • el_jot Re: Płacę z allegro - help! 03.09.10, 20:55
          imasumak napisała:

>
          >
          > A dlaczego? Przecież pieniądze z allegro przechodzą na Twoje konto najdalej
          > dzień po zaakceptowaniu przez Ciebie płatności.

Niestety, mi się zdarzało, że pieniądze przychodziły nawet po czterech dniach od zlecenia wypłaty na
          moje konto. Ponieważ prowadziłam działalność i miałam kasę fiskalną, paczkę wysyłałam dopiero po
          pojawieniu się pieniędzy na koncie bankowym.

W momencie gdy akceptujesz tę
          > płatność, zgadzasz na warunki ze strony allegro.

Niestey, zdaje się od lipca nie ma możliwości "niezaakceptowania" płatności PZA, jest to płatność z
          góry narzucona przez Allegro.

Klient natomiast, płacąc przez
          > allegro liczy na szybką wysyłkę. Nie masz podstaw, żeby ją opóźniać.

Nie opóźnia wysłki, uczciwie pisze w rgulaiminie aukcji, ze wysyła dopiero po zaksięgowaniu pieniędzy na
          koncie bankowym. Jak komuś to nie odpowiada może wpłacić przelwem bankowym.
          Nie ma w regulaminie Allegro zakazu takiego wpisu w opisie aukcji.
        • vernalis1 Re: Płacę z allegro - help! 03.09.10, 21:32
          >>A dlaczego? Przecież pieniądze z allegro przechodzą na Twoje konto najdalej
          dzień po zaakceptowaniu przez Ciebie płatności. <<<<

w środę późnym wieczorem kupujący zapłacił mi kwotę pnad 100PLN kozystając z PzA - zlecenie
          wypłaty na moje konto zostało zrealizowane w czwartek ok 5-ej rano, mamy już piętek 21:30 a ja
          tych pieniędzy na swoim koncie bankowym nie mam. Paczka nie wysłana a komuś odsetki przez
          parę dni na "ower" lokacie urosną, a jak takich przypadków jest więcej - czysty zysk dla serwisu.
          PzA jest obsługiwane przez pośrednika - nie firmę bankową, więc prawo bankowe ich nie tyczy.
    • truskafeczka Re: Płacę z allegro - help! 03.09.10, 21:54
      W ustawieniach Płacę z Allegro, powinnaś podać swoje konto, na które trafią pieniądze oraz jak
      często mają ci przelewać wpłaty na twoje konto.
      Teoretycznie towar powinnaś wysłać od razu po otrzymaniu wiadomości, że ktoś zapłacił z Allegro,
      bo Allegro wysyła kupującemu powiadomienie, że otrzymałeś pieniądze (nawet jeżeli jeszcze ich nie
      masz w banku).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka