aagulek 07.09.10, 14:42 używacie?jakie polecacie?mam stolnicę silikonową, nie za duża, ale jest ok, wygodnie, zajmuje mało miejsca. Zastanawiam się nad zakupem form na ciasta i mam dylematy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
majarzeszow Re: formy silikonowe do pieczenia 07.09.10, 14:45 bardzo polecam !!!! mam 2 keksowki i 1 okragla. nic nie przywiera, nie trzeba wykladac sreberkiem ani pergaminem. przed wlaniem ciasta leje kropelke oliwy z oliwek i rozcieram po foremce. i mozna spokojnie wsadzic do zmywarki, ladnie sie myje. Odpowiedz Link Zgłoś
viki1 Re: formy silikonowe do pieczenia 07.09.10, 16:51 Równiez polecam w 100% foremki silikonowe. Na początku miałam obawy , kupiłam takie małe foremki na babeczki -mufinki - nic nie przywiera ,wspaniale pieką się . Odpowiedz Link Zgłoś
agulka04 Re: formy silikonowe do pieczenia 07.09.10, 19:42 W formie na muflinki robie galaretki - mają fajne kszłty po wyciągnięciu Odpowiedz Link Zgłoś
afroddytta Re: formy silikonowe do pieczenia 07.09.10, 20:38 Gorąco polecam - rewelacja!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aagulek Re: formy silikonowe do pieczenia 07.09.10, 21:42 a na cos szczegolnie musze zwrocic uwage?konkretny producent? Odpowiedz Link Zgłoś
loganmylove Re: formy silikonowe do pieczenia 07.09.10, 22:41 ja tez mam i lubię ale jedna mam chyba za miekka bo cisato robi sie beczkowate Odpowiedz Link Zgłoś
anusia_kra Re: formy silikonowe do pieczenia 07.09.10, 23:09 Mam keksówke i słabo mi w niej ciasto rośnie (może kwestia firmy). Robiłam porównanie część ciasta do silikonu cześć do zwykłej i silikonowe mniej wyrośnięte. Poza tym felerem faktycznie foremka rewelacja. Mycie foremki i wyjmowanie ciasta to bajka Odpowiedz Link Zgłoś
afroddytta Re: formy silikonowe do pieczenia 07.09.10, 23:17 Ponieważ jest to raczej jednorazowy wydatek lepiej kupić jakiejś dobrej firmy (nie wiem jak z dostępnością np. wilton), moje kupowałam za granicą. Odpowiedz Link Zgłoś
aagulek Re: formy silikonowe do pieczenia 10.09.10, 00:15 podbijam, moze jeszcze ktos cos mi podpowie Odpowiedz Link Zgłoś
jorin Re: formy silikonowe do pieczenia 10.09.10, 08:08 W Lidlu w okolicach swiat bywa duzy wybor form silikonowych w bardzo dobrych cenach. Bardzo markowych form nie mialam, ciekawa jestem, czym moga sie wyrozniac? Moze ktos moglby porownac? Z malych minusow - poniewaz formy sa miekkie trzeba pamietac o wkladaniu ich do pieca na kratce, przenoszenie ich bez podkladki bywa ryzykowne Odpowiedz Link Zgłoś
ka_thy Re: formy silikonowe do pieczenia 10.09.10, 08:30 Mam formy silikonowe róznych firm - mam jedna babkę z Tupperware, kilka z polskiej firmy Genes, mam foremki z Lidla i mufiny z allegro. Piecze się w nich tak samo, ja nie widzę różnicy. Te z allegro i Lidla są cieńsze i w dotyku bardziej plastikowe, natomiast foremki polskie i Tupp. są grube, jakby gumowe. Foremki Genes, które kupowałam przez internet mają plastikową obręcz stabilizującą foremkę. Odpowiedz Link Zgłoś
mimek0 Re: formy silikonowe do pieczenia 10.09.10, 09:47 Jam mam Tupperware rewelacja polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
1alfa1 Re: formy silikonowe do pieczenia 10.09.10, 10:19 też polecam. na bakę mam z tupperware (grubsza), tortownica chyba z jakiegoś supermaketu (gruba), mufinki z makro (cienka). Ja nie widzę między nimi różnicy (poza grubością). Piecze się super, galaretki też fajnie w nich robić. aagulek gdzie kupiłaś silikonową stolnicę? ja mam z tupperware tą zwijaną ale to porażka - nie trzyma się stołu. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_thy Re: formy silikonowe do pieczenia 10.09.10, 13:33 Pod stolnicę Tupperware trzeba położyć wilgotną rozłożoną ściereczkę. Wtedy nic nie jeździ po stole. Odpowiedz Link Zgłoś
1alfa1 Re: formy silikonowe do pieczenia 11.09.10, 13:22 wiem, ... ale za leniwa jestem :p wolałabym kupić stolnice pod kt nie trzeba nic moczyć, podkładać, prać, suszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
aagulek stolnica 11.09.10, 18:52 ja mam nieduza, bo potrzebowalam do leniwych, ale nic nie podkladam i nic sie nie slizga, nie mam pojecia jakiej firmy, ale kupowane na allegro, sprobuje odtworzyc; teraz sie zastanawiam nad zakupem troszke wiekszej i forem na ciasteczka na swieta Odpowiedz Link Zgłoś
ella111 Re: formy silikonowe do pieczenia 10.09.10, 14:28 Ja mam 2 albo 3 i roznia sie tym ze jedna ma usztywniony brzeg co bardzo ulatwia jej przenoszenie z plynnym ciastem. Ale dawno kupowalam, ie wiem, moze teraz robia tylko z usztywnionym brzegiem? Odpowiedz Link Zgłoś
my_valenciana Re: formy silikonowe do pieczenia 10.09.10, 18:00 U mnie drożdżowe ciasto rośnie przepięknie w silikonowych formach - są zwykłe kupione w hipermarkecie. Trzeba tylko pamiętać, że niektóre ciasta nie mogą w nich stygnąć, bo się pocą. Drożdżowe z foremek wyciągam natychmiast po upieczeniu, muffinki zresztą też. Ja w ogóle nie smaruję tłuszczem - bo w cieście jest już tłuszcz - nie mam problemu z wyjęciem ciasta. Ja bardzo nie lubię myć tych foremek - łapią tłuszcz - to ich jedyny minus moim zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
leigh4 Re: formy silikonowe do pieczenia 10.09.10, 20:23 A ja nie polcam-przynajmniej formy do tarty. Dziweczyny, nie wiem, jak Wy wyjmujecie ciasto z tych foremek, ale u mnie to była masakra. Normalna forme wywracam dołem do góry, ciasto wypada, odwracam je i po sprawie. Tutaj to droga przez mękę. Odwrócona - a ciasto nie wypada. Próbowałam wyginać, ale wcale nie dało jej sie tak łatwo wygiąć, żeby bez problemu wyjąć ciasto(na kruchym spodzie)- wszystko łamało sie i kruszyło. Krojenie ciasta w formie to tez porażka-juz po trzecim razie nieszczęśliwie ja niemal przecięłam na wylot. Przeprosiłam sie więc ze stara, dobrą kamionkową forma z ikei.zastanawiałam sie nad zakupem takiej tortownicy, ale upieczenia w tym innego ciasta niż biszkopt lub twardy keks(bo juz nie delikatna babka) wydaje mi sie niewykonalne. Tj. upieczenie może i owszem(rzeczywiście nie przywiera, ale do normalnej formy też nigdy mi ciasto nie przywarło) ale wyjęcie w stanie nienaruszonym graniczy z cudem. Odpowiedz Link Zgłoś
my_valenciana Re: formy silikonowe do pieczenia 10.09.10, 23:38 A ja drożdżowe wywracam do góry nogami i samo wylatuje, muffinki też - tylko robię to odrazu po wyjęciu z pieca. Może to musi być tłuste ciasto? Odpowiedz Link Zgłoś